Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Εφυγε από τη ζωή το «λιοντάρι της Βιέννης»

Ο Νατ Λοφτχάουζ , ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, ήρεμα στον ύπνο του, όπως ανακοίνωσε η ομάδα που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή, η Μπόλτον. Υπήρξε ο κορυφαίος σέντερ φορ της δεκαετίας του 50 και είχε πάρει το προσωνύμιο Lion of Vienna (Λιοντάρι της Βιέννης) από τη συγκλονιστική του εμφάνιση και το κρίσιμο γκολ που έβαλε στο 3-2 της Αγγλίας επί της πανίσχυρης τότε Αυστρίας το 1952.

Το 1958 είχε βάλει και τα δύο γκολ της Μπόλτον στον τελικό του Κυπελλου Αγγλίας με την (αποδεκατισμένη λόγω του πρόσφατου δυστυχήματος του Μονάχου) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε ένα ματς που σχεδόν όλος ο κόσμος υποστήριζε την ομάδα του Ματ Μπάσμπι «Ξέρω πως έκανα τη δουλειά μου και αυτή ήταν να φροντίζω το καλό της Μπόλτον, της ομάδας που χρωστάω την ύπαρξη μου» είχε πει σε ντοκιμαντέρ του BBC πολλά χρόνια μετά.

Πέτυχε 255 γκολ σε 450 ματς με την φανέλα των Trotters τους οποίους υπηρέτησε σε ένα σωρό ρόλους μετά την αποχώρηση του λόγω τραυματισμού στο γόνατο το 1960. Τα τελευταία χρόνια ήταν επίτιμος πρόεδρος του κλαμπ και μέχρι πριν λίγο καιρό δεν έλειπε ποτέ από παιχνίδι στο RΕΕΒΟΚ. Επίσης αγωνίστηκε στην εθνική Αγγλίας 33 φορές στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα σε 30 περιπτώσεις. Το 1953 πήρε μέρος ως αρχηγός της Μπόλτον στο μυθικό τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με αντίπαλο την Μπλάκπουλ του Σερ Στάνλει Μάθιους που έληξε 4-3 για τους «πορτοκαλί» και θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα ματς της ιστορίας του πιο παλιού θεσμού στον κόσμο.

Σε μία εποχή που οι παίκτες αλλάζουν τις ομάδες σαν τα πουκάμισα ο Λοφτχάουζ υπενθυμίζει ως φωτεινό παράδειγμα το πόσο σημαντικό ήταν κάποτε το ποδόσφαιρο για την τοπική κοινωνία. Η κλάση και η αξία του του χαρίζουν μία θέση την ποδοσφαιεική αθανασία αλλά για την Μπόλτον η δική του παρουσία όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε πραγματικός φάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: