Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Βαλένθια... Πόλη και στο τέλος Βαρκελώνη (Βαλένθια-Ολυμπιακός 79-85)!!

Τεράστιας σημασίας νίκη που τον φέρνει αγκαλιά με την πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας και καθ’ οδόν για το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης πέτυχε ο Ολυμπιακός στη Βαλένθια με 85-79. Σπανούλης και Νεστέροβιτς οι κορυφαίοι των «ερυθρόλευκων», που με νίκη στην Πόλη επί της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ την επόμενη εβδομάδα φτάνει μία ανάσα από την πρωτιά στον όγδοο όμιλο του Top 16.

Με οδηγό τον Μπουρούση

Η έμφαση στην άμυνα ήταν κοινή συνισταμένη των δύο ομάδων στα πρώτα λεπτά. Κάθε πόντος ερχόταν με αίμα και ιδρώτα. Η Βαλένθια με πρωταγωνιστές τους Σαβάνοβιτς και Λίστσουκ συντηρούσε ένα μικρό προβάδισμα (8-5, 14-11), αλλά ο Ολυμπιακός με ηγέτη τον Μπουρούση, που είχε 10 πόντους στην πρώτη περίοδο, και άξιο συμπαραστάτη του τον Σπανούλη (6/6 βολές) έδειχνε αποφασισμένος για τη νίκη. Με γκολ-φάουλ του διεθνή σέντερ οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν για πρώτη φορά ενάμιση λεπτό πριν τελειώσει το δεκάλεπτο (14-16). Τα γρήγορα δύο φάουλ που φορτώθηκαν Κλαβέρ και Γιαβτόκας διευκόλυναν τον Ολυμπιακό που με καλάθια των Νεστέροβιτς και Παπαλουκά προηγήθηκε και με πέντε (15-20) λίγο πριν ολοκληρωθεί το 1/4 του ματς (17-20).

Καλά και «νεκρά» διαστήματα

Ο Ολυμπιακός άρχισε εξαιρετικά το δεύτερο δεκάλεπτο και με ένα έξι αναπάντητους πόντους, τέσσερις εξ αυτών από τον Έρτσεγκ, έφτασε στο +9 (17-26). Γρήγορα, ωστόσο, επήλθε ένα «νεκρό» διάστημα με κακές επιλογές, λάθη και αστοχία στην επίθεση. Η Βαλένθια έτρεξε, πέτυχε εύκολα καλάθια και με ένα 8-0 πλησίασε σε απόσταση βολής (25-26). Ο Μαυροκεφαλίδης έδωσε λύσεις στην επιθετική δυστοκία των φιλοξενούμενων και με 6 προσωπικούς πόντους εκ νέου ένα μικρό προβάδισμα (29-34). Η ανάκαμψη όμως αποδείχτηκε ξανά βραχύβια, καθώς οι «νυχτερίδες» απάντησαν με ένα ακόμη σερί οκτώ πόντων χάρη σε δύο τρίποντα του Μαρτίνεθ και προηγήθηκαν με 37-34. Ντε Κολό και Σπανούλης είχαν μία διένεξη που τιμωρήθηκε με εκατέρωθεν τεχνική ποινή, αλλά ο Λαρισαίος γκαρντ είχε τον τελευταίο λόγο και με τρίποντο στην εκπνοή έστειλε τις δύο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια, 37-37.

Κρατήθηκε στο ματς

Ο αρνητικός Τεόντοσιτς (0/5 σουτ στο πρώτο μέρος) παρέμεινε στον πάγκο, ο Σπανούλης άρχισε νευρικά το δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο Παπαλουκάς φώναξε «παρών». Με ένα όμορφο καλάθι στον αιφνιδιασμό και δύο εξαιρετικές ασίστ του αρχηγού του, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε και πάλι (43-46) στις αρχές της επανάληψης. Η δυνατή άμυνα της ομάδας του Πέσιτς «βραχυκύκλωσε» τον Ολυμπιακό και με ένα επί μέρους σκορ 11-2 η Βαλένθια ξέφυγε με 54-48. Υπό τον κίνδυνο να βρεθούν πολύ πίσω στο σκορ, οι φιλοξενούμενοι ανασυντάχθηκαν έβγαλαν κάποιες καλές άμυνες και με ένα παλικαρίσιο φόλοου του Μπουρούση, καθώς κι ένα κλέψιμο του Γκόρντον και λέι απ στον αιφνιδιασμό πλησίασαν στον πόντο (54-53). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό στο -2 (55-53) μετά από δύο άστοχα τρίποντα από Παπαλουκά και Σπανούλη στα τελευταία του δευτερόλεπτα.

Ο Μίλος «ξύπνησε» και... θρίλερ μέχρι τέλους

Η Βαλένθια προηγήθηκε με 59-53 στις αρχές της τέταρτης περιόδου, αλλά τότε έφτασε η στιγμή να «μιλήσει» ο Τεόντοσιτς. Μετά από επτά άστοχα σουτ, ο Σέρβος γκαρντ πέτυχε επτά πόντους και μοίρασε μία ασίστ στον Νεστέροβιτς ξαναβάζοντας τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι (65-62). Η αστοχία και τα λάθη του κάκιστου Νίλσεν βοήθησαν την παλιά του ομάδα να διατηρεί μία μικρή διαφορά (69-64) αλλά ένα τρίποντο του Σπανούλη-οι πρώτοι του πόντοι στο δεύτερο ημίχρονο-διατήρησε ζωντανούς τους Πειραιώτες (69-67). Η αποβολή του εξαιρετικού αμυντικά Γκόρντον με πέντε φάουλ δεν εξυπηρέτησε τα σχέδια του Ίβκοβιτς, αλλά ο αναγεννημένος Τεόντοσιτς και ο Νεστέροβιτς με δύο συνεχή φόλοου έφεραν τον Ολυμπιακό μπροστά (71-73). Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν και στο +4 με καλάθια από Έρτσεγκ και Νεστέροβιτς, ενώ στο απίθανο τρίποντο του Κουκ, ο Σπανούλης απάντησε με τον ίδιο τρόπο και 49’’ πριν το τέλος έφερε την ομάδα του μία ανάσα από τη μεγάλη νίκη (76-80). Οι συμπαίκτες του αποδείχτηκαν ψύχραιμοι από τη γραμμή και ο Ολυμπιακός πήρε μία σπουδαία νίκη.

Δεκάλεπτα: 17-20, 37-37, 55-53, 79-85.

Βαλένθια (Πέσιτς): Κουκ 11 (5 ασίστ), Όγκουστιν 3, Κλαβέρ 16 (6 ριμπ., 4 ασίστ), Λίστσουκ 9, Ναβάρο, Μαρτίνεθ 12, Πιετρούς 2, Σαβάνοβιτς 16, Ντε Κολό 2, Γιαβτόκας 8 (6 ριμπ.).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 4 (5 ριμπ., 6 ασίστ), Νεστέροβιτς 16 (6 ριμπ.), Σπανούλης 18, Μπουρούσης 12 (6 ριμπ.), Πελεκάνος 4, Μαυροκεφαλίδης 6, Νίλσεν (5 ριμπ.), Παπανικολάου, Έρτσεγκ 12, Τεόντοσιτς 11 (5 ριμπ.), Λούκας 2.

Διαιτητές: Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Λαμόνικα (Ιταλία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Γιαβόρ (Κροατία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: