Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η μεγάλη ατυχία του Σιδέρη

Το ντέρμπι της 34ης και τελευταίας αγωνιστικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, στις 15 Ιουνίου 1969, ήταν αδιάφορο βαθμολογικά. Οι «πράσινοι» βρίσκονταν 4 βαθμούς μπροστά από τον αιώνιο αντίπαλό τους και ήταν ήδη πρωταθλητές. Έτσι, το ντέρμπι ήταν σημαντικό κυρίως για τον κυνηγό του Ολυμπιακού, Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος είχε διπλό κίνητρο εκείνη την ημέρα.
Ο κορυφαίος Έλληνας επιθετικός ήθελε να σκοράρει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές, για να σιγουρέψει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Ευρώπη. Να κατακτήσει δηλαδή το βαρύτιμο έπαθλο της γαλλικής «Εκίπ», το χρυσό παπούτσι. Πράγματι, ο Σιδέρης σκόραρε στο 80’ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, χαρίζοντς τη νίκη στην ομάδα του και έφτασε τα 35 γκολ, τέσσερα περισσότερα από τον δεύτερο, τον Ούγγρο Ντουνάι της Ούιπεστ. Παράλληλα, συνέχισε το σερί σκοραρίσματος που είχε αρχίσει από την 27η αγωνιστική και ισοφάρισε το ρεκόρ του Κώστα Νικολαΐδη της ΑΕΚ, ο οποίος την προηγούμενη αγωνιστική έβαζε επίσης γκολ επί 8 διαδοχικούς αγώνες. Ρεκόρ το οποίο αντέχει μέχρι σήμερα!
Ωστόσο, ο Σιδέρης πανηγύριζε για το χρυσό παπούτσι. Αυτός ήταν ο μεγάλος στόχος του. Μαζί του πανηγύριζαν και οι ελληνικές εφημερίδες, οι οποίες θεωρούσαν αδύνατο να χαθεί η τιμητική διάκριση για τον κυνηγό του Ολυμπιακού, παρότι κάποιοι συνδιεκδικητές του τίτλου δεν είχαν τελειώσει ακόμα τους αγώνες τους. Ο Αυστριακός Χέλμουτ Κεγκλμπέργκερ της Αούστρια είχε 30 γκολ και ένα ματς να εκκρεμεί. Ακόμα πιο πίσω, ήταν ο Βούλγαρος Πέταρ Ζέκοφ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Με 29 γκολ, αλλά τρεις αγώνες να δώσει. Όλοι κρατούσαν μία «πισινή», αλλά θεωρούσαν δύσκολο να χαθεί η πρωτιά για τον Σιδέρη.
Δυστυχώς για τον Σιδέρη, η μεγάλη ανατροπή έγινε. Ο Κεγκλμπέργκερ πέτυχε μόνο ένα γκολ στο τελευταίο ματς της Αούστρια, αλλά ο Ζέκοφ πέτυχε τον απαιτούμενο αριθμό των επτά (!) τερμάτων, σε δύο από τα τρία ματς της ΤΣΣΚΑ και με 36 στο σύνολο, κατέκτησε το χρυσό παπούτσι. Μάλιστα, η ανατροπή έγινε με… σαδιστικό τρόπο. Αρχικά ο Βούλγαρος κυνηγός πέτυχε και τα τρία γκολ της ΤΣΣΚΑ στο 3-3 με την Ακαντέμικ. Όμως, μία εβδομάδα αργότερα η ομάδα του έχασε 1-0 από τη Σπάρτακ Πλέβεν και ο ίδιος -φυσικά- δεν σκόραρε. Στην τελευταία αγωνιστική, λοιπόν, κόντρα στην Μπότεφ, ο Ζέκοφ ήθελε τέσσερα γκολ για να περάσει τον Σιδέρη. Και τα πέτυχε! Η ΤΣΣΚΑ νίκησε 4-2 με τα γκολ του Ζέκοφ, ο οποίος άφησε με την γλύκα τον Έλληνα κυνηγό.
Ακούστηκαν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο ο Ζέκοφ πέτυχε τα επτά γκολ που χρειαζόταν σε μόλις δύο παιχνίδια. Όπως και ότι η βουλγαρική ομοσπονδία φρόντισε να μην τον καλέσει για ένα ματς της Εθνικής, ώστε να είναι ξεκούραστος για τα κρίσιμα τελευταία παιχνίδια και να πετύχει τον στόχο του. Ό,τι και να συνέβη, η ουσία είναι ότι με αυτόν τον τρόπο χάθηκε μία σπουδαία διάκριση για τον Σιδέρη, ο οποίος παρηγορήθηκε με το ούτως ή άλλως τιμητικό, αργυρό παπούτσι.sportday gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: