Ο Γιάννης Σερέτης κάνει έναν απολογισμό της μεταγραφικής ενίσχυσης των ομάδων της Σούπερ Λίγκας και αναλύει γιατί ο Ατρόμητος είναι ο μεγάλος νικητής στο παζάρι.
Οι περισσότεροι ψάχνονται ακόμα. Τι σόι… Ελληνες είμαστε, της τελευταίας στιγμής; Κραχτό παράδειγμα ο Ολυμπιακός, που αναζητεί από τον… Μάρτιο (όταν εξασφάλισε το πρωτάθλημα) αμυντικό μέσο που να «δαγκώνει» και να δημιουργεί ταυτόχρονα (δηλαδή επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ), αλλά… τώρα πια, όποιον και να πάρει, δεν θα του δώσει περισσότερες από 10 ημέρες προσαρμογής + 1 φιλικό με την ομάδα. Όχι ότι οι άλλοι πάνε πίσω! Απλώς, οι… άλλοι έχουν ως «άλλοθι» τα οικονομικά ή τα διοικητικά προβλήματά τους.Ο ΠΑΟΚ, επί παραδείγματι, ακόμη ψάχνει τον φορ που θα κάνει τη διαφορά, ο Αρης έναν επιθετικό, η ΑΕΚ τουλάχιστον έναν κόφτη μετά τη φυγή του Ντιόπ. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο ΟΦΗ που έχει ελάχιστο χρόνο στην διάθεσή του, ο Πανιώνιος που δεν έχει επιθετικούς, η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός για ευνόητους λόγους. Από τους «νέους», ο ΠΑΣ άργησε λίγο αλλά έκανε το κουμάντο του και τώρα αναζητεί έναν επιθετικό και έναν ακραίο μεσοεπιθετικό και ο Παναιτωλικός πήρε δύο επιθετικούς – «ονόματα» (Καμαρά, Χαριστέας), αλλά από μεσοεπιθετικούς… γιοκ: περιμέναμε καλύτερα και περισσότερα. Από τους «παλιούς» η Κέρκυρα έχασε τρεις «κολόνες» (Κωνσταντόπουλος, Επστάιν, Μακρής), αλλά κράτησε το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της (και ίσως την ωφελήσει αυτό), όπως και ο Εργοτέλης που είναι ανέκαθεν (πιθανότατα επειδή διαθέτει τον μακροβιότερο στον ίδιο πάγκο προπονητή στην Ελλάδα) αυτός που ολοκληρώνει πιο γρήγορα τον μεταγραφικό σχεδιασμό του. Αντίθετα, σμπαραλιάστηκε ο κορμός του Αστέρα Τρίπολης (έφυγαν Ντεγκρά, Φυτανίδης, Καρέρα, Μπαστία, Ουριμπάρι, Φορτούνης) και η Ξάνθη, παρά τις γρήγορες κινήσεις της (με Ντίκα – Ντάνι μεταξύ άλλων) έχασε αρκετούς βασικούς (Κωστούλας, Κατόνγκο, Κιντάνα, Μπόατενγκ) και αποτελεί ερωτηματικό.
Ποια είναι, λοιπόν, η ομάδα που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ενισχύθηκε περισσότερο ως τώρα; Ισως αυτός να ήταν ο ΠΑΟΚ, αν είχε αποκτήσει έναν πιο αξιόπιστο στόπερ συγκριτικά με τους Τσιρίλο, Κοντρέρας, Μαλεζά, έναν κεντρικό αμυντικό που πραγματικά θα έκανε τη διαφορά στον «Δικέφαλο», και έναν φορ των 15-20 γκολ. Ισως να ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος δεν έχει χάσει ούτε έναν από τους υπεραπαραίτητους παίκτες του (Νικοπολίδης, Πάρντο, Γ. Παπαδόπουλος, Μπράβο, Ζαϊρί πλην των δανεικών και αυτών που προπονούνται(ν) με τις… μπουλντόζες στον Ρέντη). Μα οι Ερυθρόλευκοι δεν πήραν τερματοφύλακα «επιπέδου Νικοπολίδη», δεν πήραν αριστερό μπακ «επιπέδου Γεωργάτου» και από τους νέους μέσους μόνο ο Γέστε προορίζεται για βασικός, αν βεβαίως καταφέρει να πείσει ότι αξίζει τη θέση, γιατί ο ανταγωνισμός είναι ισχυρότατος! Για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό δεν το συζητάμε καν και ο Αρης άπλωσε τα πόδια του μέχρι εκεί που έφτανε το σεντόνι του (και καλά έκανε!).
Συνεπώς, τουλάχιστον ως τώρα, και αν δεν γίνουν… φοβερά και τρομερά πράγματα στο επόμενο 15θήμερο, άτυπος «νικητής» στις μεταγραφές αναδεικνύεται ο Ατρόμητος! Ναι, έχασε το δίδυμο Καμαρά – Σαγκανόφσκι, αλλά οι δυο μαζί είναι 67 ετών και πέτυχαν πέρυσι 6 γκολ στο πρωτάθλημα! Ναι, έχασε τον ΜVP Νεμπεγλέρα, αλλά αν θες να βελτιωθείς δεν συνιστά ποδοσφαιρικό έγκλημα η φυγή ενός 36χρονου μέσου. Περισσότερο θα τού κοστίσει η φυγή του Μαρσέλο Ολιβέιρα (123 συμμ. σε 4 χρόνια, 27 πέρυσι) και του Μάρτσιν Μπατσίνσκι.
Από την άλλη πλευρά, όμως, απέκτησε παίκτες οι οποίοι μπορούν να υπηρετήσουν το στυλ ποδοσφαίρου που θέλει ο Δώνης. Όχι μόνο από τον κεντρικό άξονα (με Πίτου Γκαρσία), αλλά και από τις πτέρυγες όπου πέρυσι είχε πρόβλημα (Επστάιν, Μπέλιτς). Ο Μακρής που έκανε πολύ καλό πρωτάθλημα με την Κέρκυρα αντικατέτσησε τον «Νέμπε» και μαζί με τον Πίτου, τους παλιούς Σφακιανάκη, Μπρίτο, Τάτο, και τους πιτσιρικάδες Καραγκούνη, Μπάλα (για να τον δούμε περισσότερο γιατί «μυρίζει» ταλεντάρα), Αθανασίου προσφέρουν πολλές επιλογές στη μεσαία γραμμή.
Χρήματα για ακριβό επιθετικό (μεγάλο πρόβλημα στο γκολ πέρυσι, πρώτος σκόρερ ο 33χρονος Αναστασάκος με έξι γκολ) δεν είχε. Αρνήθηκε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, αποκτήθηκε ο Κώστας Μήτρογλου. Αν κάνει 10-15 «τεμάχια» (μπορεί!) ο Ατρόμητος θα έχει βάλει το ένα θεμέλιο για να χτυπήσει εξάδα. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι το δέσιμο μιας ολοκαίνουριας άμυνας. Ο Ιτάνζ δεν εμπνέει την απόλυτη εμπιστοσύνη και ο Δώνης καλείται να επιλέξει γρήγορα το νέο κεντρικό δίδυμο μεταξύ των Φυτανίδη, Τόμας, Ζουέλα (μπορεί να προσφέρει και στη μεσαία γραμμή). Πήρε «κανονικό» αριστερό μπακ (Γιαννούλης), έχει τον Νάστο και για τα δύο άκρα, καθιερώνει «κανονικό» δεξιό μπακ (τον Σκόνδρα, ο οποίος είναι τόσο εξελίξιμος ώστε αν συνεχίσει έτσι να χτυπήσει και την πόρτα της Εθνικής Ελλάδας κάποια στιγμή), αλλά το στοίχημα είναι συνολικό.
Πώς θα «δέσει» μια ομάδα με τουλάχιστον έξι νέους στην αρχική ενδεκάδα. Ο Δώνης έχει τα γένια και τα χτένια, αλλά ο φιναλίστ του Κυπέλλου είναι ως τώρα ο νικητής των μεταγραφών. Όχι, δεν έκανε τις περισσότερες. Αλλά ενισχύθηκε περισσότερο συγκριτικά με την περυσινή ομάδα. Μειώνοντας τον μέσο όρο ηλικίας (μόνο ο Τόμας άνω των 28 από τους νεοαποκτηθέντες!), ενισχύοντας το ελληνικό στοιχείο και ρίχνοντας το μπάτζετ κατά 25%, χωρίς να έχει έσοδα από την πώληση πουλήσει κάποιου παίκτη!
Υ.Γ. Γιάννης Αγγελόπουλος ονομάζεται ο τεχνικός διευθυντής για όσους δεν το(ν) γνωρίζουν. Και είναι ο μακροβιότερος στο πόστο του στην Ελλάδα, όντας για τέταρτη σεζόν στο Περιστέρι. gazzetta gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου