Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ο Όσιος Σουλπίκιος της ...ΑΕΚ!!

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή την επίσκεψη Αδαμίδη στο Πατριαρχείο και τις προσευχές του Βαρθολομαίου για την ΑΕΚ, γράφει για τα θαύματα και το τελευταίο που έχει αναφερθεί. Όταν ο μουγγός πήρε την παρτίδα στο κουμ-καν και φώναξε "έγινα".

Ο Όσιος Σουλπίκιος της ...ΑΕΚ
Στον Θεό στρέφονται κατά κανόνα οι απελπισμένοι. Αν οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αναζητείται η άνωθεν παρέμβασης. Αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλείται και περιγράφεται σαν θαύμα. Γεμάτη είναι η Καινή Διαθήκη από τέτοιες περιπτώσεις. Πως αλλιώς, άλλωστε, μπορούσε να αποδείξει ο Ιησούς ότι ήταν ο υιός του Θεού; Έπρεπε κάτι να κάνει. Όφειλε κάτι να δείξει. Άσε που ακόμα κι ανάμεσα στους μαθητές του υπήρχαν δύσπιστοι, σαν τον Θωμά.
Με την πάροδο των χρόνων, ωστόσο, τα θαύματα άρχισαν να ατονούν. Χιλιάδες είναι οι πιστοί που προσεύχονται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου στην Τήνο, αλλά ούτε κάποιος κουτσός περπάτησε, ούτε κάποιος τυφλός είδε το φως του.
Κάποιες θαυματουργές ικανότητες που είχαν αναφερθεί στην αποκαλούμενη Αγία Αθανασία του Αιγάλω, είχαν αποδειχτεί μουσαντένιες, ή αλλιώς παραμύθι-φούρναρης. Τελευταίο θαύμα που αναφέρεται είναι αυτό που είχε συμβεί στις μέρες της δεκαετίας του '70 ανάμεσα στο Μικρό και Μεγάλο χωριό, μετά τους Καρυσχάδες στο Νομό Ευρυτανίας.
Ο χειμώνας ήταν βαρύς, το χιόνι έξω είχε ξεπεράσει το ένα μέτρο και στο καφενείο του Δήμου του Ντακγκλάρα μια παρέα χωριάνων ασκείτο εις το άθλημα της χαρτοπαιξίας. Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο Κίτσος ο Ζαρκαδούλιας, γνωστός και ως Μουγγός, γιατί ουδείς είχε ακούσει ποτέ τη φωνή του. Με νοήματα προσπαθούσε ο δυστυχής να συνεννοηθεί.
Εκείνες τις μέρες ο Κίτσος μαστίζετο από γκίνια και δεν μπορούσε να σταυρώσει παρτίδα. Μέχρι που κάποια στιγμή τραβάει σφήνα το εφτά σπαθί, κάνει τετάρτη στα σπαθιά και καθώς είχε και δύο τρίτες κατεβάζει τα φύλλα του και αναφωνεί "έγινα"! Πράγματι ο Μουγγός είχε μιλήσει. Κάποιος θρησκευόμενος κοίταξε το ημερολόγιο αλλά δεν υπήρχε όμως κάποια γνωστή εορτή, για να πιστωθεί στον εορτάζοντα Άγιο το αναμφισβήτητο θαύμα.
Τελικά όλοιο συμφώνησαν ότι το θαύμα να μιλήσει ο Κίτσος ο Μουγγός, το είχε κάνει ο Όσιος Σουλπίκιος. Ο προστάτης των χαρτοπαικτών. Όπως ο Άη Νικόλας προστατεύει τους ναυτικούς, ο Άγιος Χριστόφορος τους αυτοκινητιστές, η Αγία Βαρβάρα το Πυροβολικό κι η Μαρία η Μαγδαληνή τις πουτάνες. Έτσι κι ο Όσιος Σουλπίκιος έχει υπό τη σκέπη του τους χαρτοπαίκτες.
Έκτοτε άλλο θαύμα δεν έχει αναφερθεί. Οι πιστοί, ωστόσο, ούτε τις ελπίδες τους χάνουν, ούτε εγκαταλείπουν τις προσπάθειες. Πάντα όταν υποβάλλονται σε σκληρές και οδυνηρές δοκιμασίες στρέφονται στον Κύριο. Όπως ο Σταύρος ο Αδαμίδης. Δεν πήγε για το θεαθήναι στην Κωνσταντινούπολη, για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μετάχει σαν δοκιμαζόμενος πιστός. Σαν τις επτά πληγές του Φαραώ είναι τα προβλήματα της ΑΕΚ. Ενημέρωσε, λοιπόν, τον Βαρθολομαίο σαν εκπρόσωπο του Κυρίου επί της Γης και ζήτησε την ευλογία του: "Πάτερ έχουμε στεγνώσει. Βάζουμε το χέρι στην τσέπη και πιάνουμε το παπούτσι. Η ΑΕΚ κινδυνεύει". Ο Πατριάρχης σύμφωνα "με το ρεπορτάζ" τον διαβεβαίωσε στο εξής, ότι θα προσεύχεται και για την ΑΕΚ. Η αγκαλιά της εκκλησίας, άλλωστε, είναι μεγάλη και τους χωράει όλους.
Εν αναμονή, λοιπόν, του θαύματος μπας και σωθεί η ΑΕΚ. Η ήττα με 0-3 από την Ανόρθωση, που ακολούθησε αμέσως μετά δεν κλόνισε την πίστη του Σταύρου Αδαμίδη. Στα φιλικά παιχνίδια, άλλωστε, το τελευταίο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σημασία έχουν τα συμπεράσματα που βγάζει ο προπονητής. Οι προσευχές του Πατριάρχη δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αγωνιστικό σκέλος. Το οικονομικό είναι που προηγείται.
Κι ούτε μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση για άμεσα αποτελέσματα. Για να κάνει το θαύμα του ο Όσιος Σουλπίκιος και να μιλήσει ο ο Μουγγός ο Κίτσος, ο Ζαρκαδούλας, η καψερή η μανούλα του, προσευχόταν 37 χρόνια. Θα γίνει το θαύμα να σωθεί η ΑΕΚ μέσα σε τρεις μέρες; Ακόμα είναι νωρίς. Αυτό που απατείται πέραν από την πίστη και την προσευχή είναι υπομονή.
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: