Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

«Άρης… Μουτζαχεντίν!»

«Όλοι πρέπει να κόψουμε τον εγωισμό μας και να βάλουμε πιο πάνω την ομάδα. Μέση λύση δεν υπάρχει, ξεφτιλίζεσαι. όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από τον Άρη, θα έχει πρόβλημα με εμένα. Ορισμένα παιδιά δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να έχεις την πίεση από 10-15 χιλιάδες κόσμο στο Χαριλάου. Είναι ορισμένοι που μπορεί να φύγουν… σαν τα κουνέλια!».

«Χαστούκια θα φάμε, είμαστε όμως δυνατοί να σηκωθούμε; Είμαστε και θα το αποδείξουμε στην πρώτη ευκαιρία. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Θέλω όλοι να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια. Είναι αγνή προσπάθεια. Να έρθει ο κόσμος στις δύσκολες στιγμές».


«Όποιοι θέλουν να συστρατευτούν ας συνεχίσουν να το κάνουν, όσοι όχι, ας φύγουν. Δεν κρατάμε με τον ζόρι κανέναν. Χωρίς να αγγίζω τις ακραίες καταστάσεις. Σε αυτό το σωματείο θέλω να δουλέψω και να καταθέσω την ψυχή μου».


Η εικόνα που άφησε ο Μάκης Κατσαβάκης από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Κανονικός προπονητής, δουλευταράς, σοβαρός και έτοιμος να δουλέψει και στην παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη του, ο Κατσαβάκης δείχνει πως έχει τα φόντα να πετύχει στον Άρη.
Το αν θα τα καταφέρει βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, την τύχη αλλά και αναμφίβολα από τα αποτελέσματα, που είναι πάντα το ανώτερο κριτήριο για έναν προπονητή.

Για τον Κατσαβάκη, πάντως, τα πράγματα κυλήσανε και κυλάνε όπως τα θέλει και θεωρεί σίγουρα πως υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια βελτίωσης, αν και ο χρόνος πιέζει. Οι ποδοσφαιριστές του Άρη, στις δύο εβδομάδες δουλειάς στο Πράτο γνώρισαν από πρώτο χέρι τη φιλοσοφία του ως προπονητή αλλά και ως άνθρωπο.

Ως το σημαντικότερο και τελευταίο συνεντευξιαζόμενο πρόσωπο στο Πράτο, ο προπονητής του Άρη, Μάκης Κατσαβάκης, εμφανίστηκε –στην κουβέντα που είχαμε για λογαριασμό του ''Metrosport''- απόλυτα ρεαλιστής. Επεξηγηματικός με παραδείγματα πολλά, χαριτολογώντας κάποιες φορές, προσπάθησε να δώσει στον κόσμο του Άρη να καταλάβει επ? ακριβώς την φιλοσοφία του, ζητώντας από αυτόν την απόλυτη στήριξή του. Όπως στα εύκολα έτσι και στα δύσκολα….


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο 59χρονος προπονητής του Άρη αρχικά μας έδωσε το στίγμα των συμπερασμάτων που αποκόμισε από τις δύο εβδομάδες δουλειάς του με τους ποδοσφαιριστές στο Πράτο της Βόρειας Ιταλίας.
«Ήταν μια περίεργη προετοιμασία, υπό την έννοια ότι δεν ήταν προγραμματισμένη όπως συνήθως θέλουμε να είναι, δηλαδή μία προετοιμασία διάρκειας 7 με 8 εβδομάδες. Η αλήθεια είναι ότι μπήκαμε πολύ αργά. Βρήκα μια κατάσταση όπως ήταν και έπρεπε μέσα από τα οικογενειακά διπλά, τα οποία σε αυτή την φάση είναι άκρα επικίνδυνα για τραυματισμούς, να γνωρίσω τα παιδιά που ήταν και στο δυναμικό των Τμημάτων Υποδομής του Άρη. Ήρθαν κάποιοι να δοκιμαστούνε γιατί βάσει του νόμου έπρεπε να αποκτήσουμε αναγκαστικά παίκτες κάτω των 24 ετών, για τους οποίους κανένας δεν έχει πλήρης εικόνα, διότι προσωπικά τουλάχιστον δεν είχα την πολυτέλεια να γνωρίζω τι γίνεται στις μικρότερες κατηγορίες. Όλοι αιφνιδιαστήκαμε στο κομμάτι αυτό γιατί είδαμε ότι υπάρχουν αξιόλογα παιδιά και ήρθαμε στην Ιταλία να μπούμε με δυνατά φιλικά και παράλληλα να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση. Προσπαθήσαμε με τους συνεργάτες μου να κάνουμε ένα πρόγραμμα που να μην αφήνει περιθώρια για τραυματισμούς. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι το σημαντικό όσο αφορά το κομμάτι αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη πάντα και το εμπορικό κομμάτι των φιλικών, το οποίο παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο στις μεγάλες ομάδες, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τα παιδιά, σωματικά και ψυχικά το πόσο μπορούν να μας βοηθήσουν. Είναι κάποια συμπεράσματα που έβγαλα για ορισμένα από τα παιδιά που ενδεχομένως να έχουν απόκλιση λάθους 10-15%. Γι? αυτό δεν θα πάρουμε εύκολα αποφάσεις και για το θετικό και για το αρνητικό. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, εκτός από τις δύο μεταγραφές άνω των 24 ετών που μας έμειναν μετά την απόκτηση του Πουλίδο, ενδεχομένως να αποκτηθεί ακόμη ένας κάτω από 24 για τον χώρο της επίθεσης και να ολοκληρωθεί έτσι το ρόστερ της ομάδας».

Σε ερώτηση για το αν θα προτιμούσε να είχε περισσότερες ημέρες για δουλειά, αλλά και πιο ολοκληρωμένο το παζλ του, απάντησε:
«Θα ήθελα να έχω δύο εβδομάδες επιπλέον πριν η ομάδα έρθει στην Ιταλία και κυρίως θα ήθελα να έχω τις μεταγραφές τις δύο, ειδικά του χαφ, ο οποίος πρέπει να προσανατολιστεί στο τακτικό κομμάτι. Ο φορ είναι ξεκομμένο κομμάτι. Για αυτόν θα δουλεύει όλη η ομάδα έτσι όπως σχεδιάζουμε το παιχνίδι μας, οπότε αυτός που θα αποκτηθεί, θα μπει πιο εύκολα. Είναι ο χώρος του αυτοσχεδιασμού που εκεί παίζει μεγαλύτερη βαρύτητα αυτό και βέβαια τα παιδιά όλα ήταν πολύ σημαντικό ότι πήραν ένα μπαρούτι, μία μάχη πολύ δυνατή, κόντρα σε καλές ομάδες, κόντρα σε… βρόμικες ομάδες. Τους είχα προϊδεάσει όμως. Μέσα από το DVD, πλέον, καταγράφουμε όλες τις φάσεις που ήταν υπέρμετρα σκληρές εις βάρος τους αλλά διδακτικές παράλληλα».


Ο ΚΟΡΜΟΣ

Μετά το πέρας και του βασικού κομματιού της δουλειάς του ο Μάκης Κατσαβάκης δείχνει να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ρόστερ που θα έχει στην διάθεσή του. Επιπλέον, φαίνεται ότι σιγά σιγά, στο μυαλό του, αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται ένας σκελετός…

«Πάντα έχουμε κάτι στο μυαλό μας αλλά συνήθως έρχεται η ίδια η πραγματικότητα αυτό να στο αλλάξει. Λίγο πολύ ένας σχεδιασμός βγαίνει, παράλληλα ψάχνουμε και τις εσωτερικές λύσεις για να έχουμε ελαστικότητα σαν ομάδα. Να μπορούνε μέσα στην διάρκεια των αγώνων οι παίκτες να αλλάζουν ρόλους. Να πηγαίνουμε σε ένα σχήμα πιο βαρύ, πιο ευέλικτο. Αυτό που θέλουμε στην παρούσα φάση, όμως, είναι να πάρουν τα παιδιά γεύση και από το Χαριλάου. Ορισμένα παιδιά δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να έχεις την πίεση από 10-15 χιλιάδες κόσμο. Αυτό είναι ένα άλλο τεστ μέσα από το οποίο θα τσεκάρω τον ψυχισμό τους. Είναι ορισμένοι που μπορεί να φύγουν… σαν τα κουνέλια. Αυτό πρέπει να το γνωρίζω και να το γνωρίζουν και αυτοί, για να μην λένε μετά δεν με βάζει ο προπονητής».


ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΛ


Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας του Άρη, η αλήθεια είναι πως έγινε πολύς λόγος για την αμυντική τακτική που ακολουθεί ο Μάκης Κατσαβάκης. Άλλωστε είναι γνωστό από την χρόνια καριέρα του στα γήπεδα ότι είναι ένας προπονητής ο οποίος αρέσκεται να χτίζει ομάδες που θα ξεκινάνε πάντοτε με στόχο να κρατήσουν το μηδέν και με προσπάθεια στην επίθεση να κυνηγήσουν το αποτέλεσμα. Αυτό που θέλει και ζητάει από τους παίκτες του είναι… παραγωγική άμυνα.

«Η δικιά μας η άμυνα πρέπει να είναι παραγωγική για την επίθεση. Δεν μπορεί να είναι στείρα. Είναι αυτό που παρουσιάζει η Τσέλσι. Κάνω μια επίθεση και περιμένω το μοιραίο. Είναι ένας από τους τρεις δρόμους για να φτάσω στο γκολ. Ένας είναι να πάω οργανωμένα, ένας να πάω με κλέψιμο και ένας με ατομικές ενέργειες. Για το τελευταίο πρέπει να έχω παίκτες υψηλού επιπέδου. Οργανωμένα μπορούμε να το κάνουμε στον βαθμό που μας επιτρέπει η προσωπική μας ευφυΐα και η φυσική μας κατάσταση και το κλέψιμο είναι το πρώτο στοιχείο το οποίο είδαμε από την πρώτη παγκόσμια δύναμη που λέγεται Ισπανία. Πρεσάρει πολύ ψηλά και κλέβει την μπάλα. Χρονομέτρησα σε μία προπόνηση πόση ώρα θα κάνουν τα παιδιά να κλέψουν την μπάλα. Οι Ισπανοί καταρρίψαμε το φράγμα της Εθνικής Βραζιλίας που ήταν το 1982 με 16 δευτερόλεπτα μάξιμουμ, αυτοί το κατεβάσανε στα 10 και στα 12. Η Ισπανία δεν περιμένει να πάρει την μπάλα, αυτοί την κλέβουν. Εμείς σαν Άρης αν δεν κλέψουμε, δεν πρεσάρουμε, τι θα αντιπαραθέσουμε».

ΑΔΙΑΚΟΠΟ ΤΡΕΞΙΜΟ, ΠΡΕΣΙΝΓΚ, ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Είναι καταφανέστατο. Το έλλειμμα ποιότητας του ρόστερ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ένας και μόνος τρόπος να «καλυφθεί» και να αναπληρωθεί εν όψει του φετινού πρωταθλήματος. «Τρέξιμο. Γρήγορα!» φωνάζει ο Μάκης Κατσαβάκης, ο οποίος με το αδιάκοπο πρέσινγκ και την ταχύτητα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ποιότητας. «Θέλει συντονισμό, να είναι καθολικό και διαδοχικό. Εάν ένας δύο είναι αφηρημένοι, το παίζουν βαριά πεπόνια και δεν συμμετέχουν, πως μπορεί να με βοηθήσει εμένα. Όταν κάποιος ζει στον κόσμο του και όλη η ομάδα έχει βγάλει τα συκώτια της από το τρέξιμο;»


ΣΚΕΨΕΙΣ...

Στα τέσσερα δυνατά φιλικά επί Ιταλικού εδάφους ο Μάκης Κατσαβάκης «πειραματίστηκε» αρκετά. Είχε την ευκαιρία να το κάνει και το έκανε. Πλέον, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η έναρξη του πρωταθλήματος πλησιάζει και ο 59χρονος φαίνεται να έχει σκεφτεί τα συστήματα που αρμόζουν και ταιριάζουν σε αυτή την ομάδα.

Με τρία στόπερ, πράγματα το οποίο δοκίμασα, δεν θα παίξουμε, ιδίως αν υπάρχει ένας αντίπαλος επιθετικός. Αφήνεις έναν υπεράριθμο πίσω για λόγους ασφαλείας. Αυτό όμως είναι κίνηση της στιγμής. Όταν θα έρθει η στιγμή να χάσουμε τα μπλοκαρίσματα μπροστά και σπάσει η ομάδα, ο ελεύθερος παίκτης πρέπει να βγει μπροστά, να κάνει ασφυκτική πίεση, με φάουλ τακτικής για να δώσει στηρίγματα πίσω. Αυτή είναι μία πάγια φιλοσοφία που την βλέπουμε από τον Πουγιόλ και τον Πικέ όταν φεύγουν σαν… Καμικάζι. Όταν λοιπόν έχεις έναν αντίπαλο επιθετικό πάντα ο ένας πηδάει στην μεσαία γραμμή. Συμφωνεί ο σωματότυπός του και η ποδοσφαιρική του ευφυΐα να παίξει 6άρι στιγμιαίο; Εδώ χρειάζεται ένα παιδί όχι δύσκαμπτο και δύστροπο».


Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Με μέσο όρο ηλικίας, μέχρι στιγμής, τα 23 χρόνια στο ρόστερ του, ο Άρης είναι αλήθεια ότι υπολείπεται των εμπειριών. Ωστόσο αυτό το στοιχείο είναι το τελευταίο που μετράει για τον Μάκη Κατσαβάκη…

«Η εμπειρία είναι σχετικό. Παίζει ο άλλος 20 χρόνια και είναι άπειρος. Είναι η συνάρτηση του χρόνου και της παρατηρητικότητας. Μπορεί να έχει χρόνια αλλά να μην έχει παρατηρητικότητα, το πιο αυστηρό από τις δυο αυτές παραμέτρους. Άλλος στα 18 την έχει, άρα είναι έμπειρος. ?Έχω συναντήσει άπειρους τέτοιους ποδοσφαιριστές, με δύο Μουντιάλ ο άλλος και μου έκανε νερά πίσω στην άμυνα. Αυτός λογίζεται έμπειρος; Να παίξει ένα-δύο το ένα σέντερ μπακ με το άλλο; Δηλαδή πας με το αυτοκίνητό σου, με 180, χωρίς ορατότητα να μπεις στην στροφή; Θα τους… φας όλους. Δεν υπάρχει λόγος».


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Στην διάρκεια μιας προετοιμασίας λογικό είναι να υπάρχουν οι απογοητεύσεις και οι εκπλήξεις. Πηγαίνοντας την κουβέντας μας σε πιο… ατομικό επίπεδο, ο Κατσαβάκης αναφέρθηκε στους παίκτες που οι ίδιος ξεχώρισε.

«Η απογοήτευση και να υπάρχει δεν την λέμε. Εντίμως όμως μιλώντας, δεν απογοητεύτηκα από κανέναν, αν εξαιρέσουμε κάποια μικροεπεισόδια τα οποία ήταν φυσιολογικά. Απλά, εγώ λέω και στα παιδιά. Εδώ ήρθες για να παίξεις, αν δεν θέλεις δεν γίνεται. Αν πιστεύω ότι εσύ θα μου λύσεις το πρόβλημα και τους υπόλοιπους τους παραμελήσω, έχω χάσει το παιχνίδι. Όλοι πρέπει να κόψουμε τον εγωισμό μας και να βάλουμε πιο πάνω την ομάδα. Μέση λύση δεν υπάρχει, ξεφτιλίζεσαι. Από την άλλη, ο Διούδης. Είναι μεγάλη έκπληξη η οποία ήταν ενθαρρυντική με το τελικό, ήρθε να προστεθεί και το αλάνθαστο παιχνίδι του απέναντι στην Καϊσέρισπορ. Τον είπα μετά, στην θεωρεία, ότι το 10 σε αδικεί. Ο Άρης έχει κερδίσει έναν τερματοφύλακα μεγάλης εμβέλειας και επειδή είναι ένα σοβαρό παιδί , αν πάριε περισσότερη δύναμη και ισορροπήσει όλο του το μυϊκό του σύστημα θα είναι καταπληκτικός. Διαβάζει όλες τις φάσεις. Είναι τερματοφύλακας της λογικής, όχι του ενστίκτου.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Στο διάστημα δύο εβδομάδων στην Βόρεια Ιταλία υπήρξαν τρία κρούσματα απειθαρχίας ποδοσφαιριστών του Άρη. Ο Κώστας Καζναφέρης, ο Μπάμπης Οικονομόπουλος και ο Γιώργος Κατίδης απόκλιναν από τα «θέλω» του κόουτς στο συγκεκριμένο κομμάτι και επειδή ο 59χρονος είναι ένας άνθρωπος της πειθαρχίας, λίγο έλλειψε να προκύψουν… ελλείψεις. Αρχικά για το θέμα του Καζναφέρη, απάντησε: «Κατάλαβε το λάθος του. Του εξήγησα: αντέδρασες. Προς τι; Σου είπα κάνε αυτό και μου έλεγες τα δικά σου. Δεν κατάλαβα. Την συγνώμη δεν την ήθελα για να ικανοποιήσω το εγώ μου, ούτε για να δημιουργήσω τάσεις άγχους, αλλά έτσι πρέπει να λειτουργεί μία ομάδα. Εκεί τελείωσε το θέμα. Το έχω ξεχάσει ήδη, ας το ξεχάσει και ο ίδιος για το καλό του Άρη. Εγώ τον αγκάλιασα. Όταν ζήτησε συγνώμη μπροστά στα παιδιά, τον είχα αγκαλιά. Ήταν μια κακιά στιγμή, όπως συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες», για να συνεχίσει με τον Κατίδη: «Το παιδί μπορεί να κάνει ό,τι κάνει και επίτηδες, γιατί θέλει να φύγει. Θα μου πει, βοήθησε με να φύγω από την ομάδα; Πως θα σε βοηθήσω; Αφού είσαι εδώ, είσαι και εκεί». Για τον αν οι ομάδες του χτίζονται πρώτα από στα αποδυτήρια και μετά… στο γήπεδο, υποστήριξε: «Οι υγιείς σκεπτόμενοι φίλαθλοι δεν θέλουν να δούνε ξανά αυτά που γινότανε στα αποδυτήρια. Είναι ένα κεφάλαιο που θέλει πολλή δουλειά. Γίνονται συνεχώς συγκρούσεις, αναπόφευκτες, μετωπικές», ενώ για το αν μπορεί να βοηθήσει η ελληνοποίηση που κατ? ανάγκη στην ουσία προκύπτει, σημείωσε: «Θα βοηθήσει γενικά το ποδόσφαιρο τις χώρας μας. Αφού γκρεμιστήκαν τα πάντα. Από την στάχτη κάτι μπορεί να βγει, αρκεί να το εκμεταλλευτούμε. Εγώ χρόνια το φωνάζω αυτό. Ο Σουνάς για παράδειγμα σε λίγα χρόνια θα αξίζει μια περιουσία, όπως κι άλλα παιδιά, αρκεί να δείξουμε εμπιστοσύνη εμείς και ο κόσμος. Χαστούκια θα φάμε, είμαστε όμως δυνατοί να σηκωθούμε; Είμαστε, αρκεί να μας αντέξουν αυτοί που μας φέρανε στην ομάδα».

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της καλοκαιρινής περιόδου, είναι πάντοτε το μεταγραφικό. Ο κόσμος γι? αυτό αγωνιά, γι? αυτό ενδιαφέρεται. Ο Μάκης Κατσαβάκης έδωσε την δική του απάντηση. Μίλησε για το υπάρχον υλικό, τους υποψήφιους στόχους του Άρη, ενώ έκανε λόγο και για τους παίκτες της Κ20 που πέρασαν τα δοκιμαστικά του και που θα εισηγηθεί θετικά στην διοίκηση, με την επιστροφή της ομάδας, για την υπογραφεί των επαγγελματικών τους συμβολαίων.

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή διάθεση από τους ανθρώπους που είναι στην διοίκηση. Εάν μου πουν σε κάποια στιγμή: κόουτς κοίτα να δεις οικονομικά δεν βγαίνουμε, δεν μπορούμε αυτούς να τους πάρουμε, εγώ δεν θα έχω κανένα πρόβλημα, θα συνεχίσω να δουλεύω. Πρέπει να βρούμε κάτω των 24 ετών τι υπάρχει στην αγορά, να ξοδέψουμε δύο δραχμούλες, όχι παραπάνω για να κάνουμε κάποιες προσθήκες. Θα πατήσουμε σε αυτό που έχουμε», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Είχαμε κάποιους αρχικούς στόχους, όπως ο Οσμάν για παράδειγμα, που απομακρύνθηκαν. Από τους υπάρχοντες αμυντικούς χαφ κανείς δεν μπορεί να παίξει στόπερ, ούτε ο Τριανταφυλλάκος, ο Μανόλης (σ.σ. Παπαστεριανός) μόνο κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και πάλι ως τρίτος. Εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε έναν μέσο που μπορεί να παίξει και στόπερ γιατί η χρονιά είναι μεγάλη και όλοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Πρέπει να βάλεις τα θεμέλια, εάν δεν έχεις μια βάση, στην άμυνά σου, δεν κάνεις τίποτα. Το οικονομικό είναι πολύ στενό. Πρέπει να βρούμε λαχείο. Για να κάνουμε το μικρότερο ποσοστό λάθους πρέπει να πάμε στην Ελληνική αγορά, γιατί ξέρουμε τους παίκτες, ξέρουν και αυτοί τις καταστάσεις». Τον ρωτήσαμε και για την περίπτωση του επιθετικού από την Μπενφίκα, του Μίτσελ, για να απαντήσει σχετικά: «Δυστυχώς δεν μας τον δίνει η Μπενφίκα. Είναι ακριβώς. Μου άρεσε πολύ. Απορώ πως μπήκε στον κόπο να διαπραγματευτεί μαζί μας όταν η Μπενφίκα τον βάζει στο φιλικό με την Γιουβέντους.
Σαν μια καλή λύση ελληνική ήταν ο Χαριστέας, αλλά ποτέ δεν απάντησε. Επίσης μια καλή λύση, αξιόπιστη, ήταν ο Κυβελίδης, ο οποίος και αυτός δεν περίμενε και έφυγε, οπότε θα πάμε να κοιτάξουμε αλλού». Για τους παίκτες από τα Τμήματα Υποδομής, απάντησε: «Όλοι είναι ικανοί. Σχεδόν όλοι θα υπογράψουν. Πρέπει να ενσωματωθούν με την ομάδα», ενώ για τους τερματοφύλακες και το αν θα πρέπει να αποκτηθεί ακόμη ένας πίσω από τον Βελλίδη και τον Διούδη, απάντησε: «Περιμέναμε και είπαμε να μην έρθει αυτός που θα μας κόστιζε 30-40 χιλιάρικα (σ.σ. Στρατηλάτης) και να βάλουμε στην σκιά τον Διούδη. Οικονομικά εδώ γλιτώνουμε ένα ποσό γιατί και ο Μάρκος με τον Σωκράτη έχουν άριστες σχέσεις, πράγμα που βοηθάει πολύ στην συνεργασία τους».

ΟΙ ΕΞΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο ο Άρης, μέχρι στιγμής, έχει προχωρήσει στην απόκτηση έξι στον αριθμό ποδοσφαιριστών. Τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα, ο Ρούμπεν Πουλίδο. Ο Μάκης Κατσαβάκης κάνει μια πρώτη… αποτίμηση των μεταγραφών του:
«Είμαι ικανοποιημένος. Ο Παντίδος πατάει καλά, έχει αντοχή. Ο Γκέσιος αν και έχει δύο πόδια ταλαιπωρημένα δείχνει στοιχεία. Ο Ασλανίδης πιστεύω είναι ένας καλός πασπαρτού. Εξαιρετικός χαρακτήρας, οι πληροφορίες που είχαμε συλλέξει είναι απόλυτα σωστές. Ο Πουλίδο είναι ένα παιδί από πρώτο χέρι πληροφορίες θετικότατο. Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη με τον τραυματισμό του, αν τον ξεπεράσει θα τον βάλουμε έστω και για λίγο στα φιλικά. Ο Ηρακλής ήρθε με τρεις γεμάτες σεζόν, 37 αγώνες πέρυσι στην Football League. Ακόμη η άμυνά του είναι με ένστικτο, δηλαδή πάει στα κόκκινα. Έχει λογική με την μπάλα, ξέρει πότε θα κόψει, πότε θα υποδεχτεί την μπάλα. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας. Πιστεύω με βάσει τα δεδομένα του Άρη είναι μια καλή περίπτωση».

ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ο Άρης χθες, απέναντι στην Φιορεντίνα, ολοκλήρωσε τον κύκλο των φιλικών του αναμετρήσεων επί Ιταλικού εδάφους. Σε γενικές γραμμές, ο Μάκης Κατσαβάκης, έμεινε ικανοποιημένος, κυρίως γιατί είδε τους ποδοσφαιριστές του να ανταποκρίνονται κόντρα σε πιο δυνατούς και έτοιμους αντιπάλους, όπως η Σιένα, το Παλέρμο, η Φιορεντίνα. Τα τεστ όμως δεν σταματάνε εδώ. Ο Άρης με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματίσει δύο ακόμη φιλικά εν Ελλάδι και ένα τελευταίο στο εξωτερικό, στις 19 Αυγούστου απέναντι στην Ρόμα, στο Ολίμπικο.
«Αυτό που είπα και θέλω είναι να πάρουν τα παιδιά μπαρούτι από το Χαριλάου. Αν αρχίσει να πιέζει το αποτέλεσμα, μετά είναι δύσκολα. Πρέπει αυτές τις απαιτήσεις να τις αντέχουν ψυχικά. Μπορεί τεχνικά ή τακτικά να μην έχουν ωριμάσει, αλλά ψυχικά καλό είναι να αντέχουν. Να βουίζει το γήπεδο και αυτοί εκεί…»


ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Για τον Άρη της νέας σεζόν, ίσως και των επόμενων χρόνων, πρώτο μέλημα όλων είναι η οικονομική εξυγίανση του συλλόγου. Αγωνιστικά αυτή η νεανική ομάδα του Μάκη Κατσαβάκη, πέρα από τύχη χρειάζεται σίγουρα και υποστήριξη. Και αυτήν μόνο ο κόσμος του Άρη μπορεί να την προσφέρει…
«Εγώ πάντα είμαι τολμηρός. Μπορούμε αγωνιστικά να περάσουμε το όριό μας, το θέμα είναι εάν συμβαδίσει με την οικονομική εξυγίανση θα είναι ακόμη καλύτερα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η αγάπη θα είναι μεγαλύτερη, το κέρδος μεγαλύτερο, όπως και η στήριξη. Θα πάρουν τα παιδιά από τον κόσμο. Θέλω όλοι να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια. Είναι αγνή προσπάθεια. Να έρθει ο κόσμος στις δύσκολες στιγμές. Όταν σε βλέπει ο κόσμος να ματώνεις, θα καταπιεί και το άσχημο. Αν σε δει αδιάφορο τι θα κάνει; Όλοι μαζί πρέπει να κλαίμε και όλοι να γελάμε. Δεν γίνεται όλοι να κλαίνε και ένας να γελάει. Αυτά τα ξεκαθαρίσματα τώρα πρέπει να γίνουν. Όποιοι θέλουν να συστρατευτούν ας συνεχίσουν, όσοι όχι, ας φύγουν. Δεν κρατάμε με τον ζόρι κανέναν. Πρέπει να βγούμε να πούμε την αλήθεια στον κόσμο για το ποια είναι η προσπάθειά μας. Αγκαλιάστε μας, βοηθήστε μας. Με υπομονή…»

ΤΑ… ΚΟΤΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΒΑΚΗ

Ο 59χρονος, πλέον, Κατσαβάκης έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι γεννημένος για τα δύσκολα. Όποτε έχει αναλάβει μία κατάσταση, πάντα ήταν αυτός ο οποίος πάλευε για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Έτσι και τώρα, στον Άρη. Δίνοντας την δική του εξήγησε σε όλο αυτό, απάντησε: «Εξαντλώ ό,τι έχω. Θέλω να ξυπνήσω κάποια χαρίσματα που έχουν τα παιδιά. Εμείς δίνουμε μασημένη τροφή και περιμένουμε να την πάρουν τα παιδιά. Βγάλ? την και βάλε την μέσα στο γήπεδο, αυτό τους λέω». Για το αν σκέφτηκε κάτι πριν πει το ναι στην διοίκηση και αναλάβει την τεχνική ηγεσία, είπε: «Δεν σκέφτηκα τίποτε. Αν σκαφτόμουν τις συνέπειες δεν θα κατάφερνα τίποτα. Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι στον Άρη. Ό,τι και να είναι, είναι Άρης. Εμείς έχουμε τρέλα. Άλλο να σε τραβάει η ομάδα και άλλο να την τραβάς εσύ. Και τώρα θα φανεί ποιοι έχουμε κότσια να τραβήξουμε πάνω τις ομάδες».

Για τον Μάκη Κατσαβάκη η άκρη του κιτρινόμαυρου πάγκου δεν είναι κάτι άγνωστο. Έχει ξανανιώσει την… πίεση του πριν από λίγα χρόνια, όταν και πάλι είχε αναλάβει σε μια δύσκολη περίοδο, στο τέλος της χρονιάς, πετυχαίνοντας τον στόχο του. Για το αν χρωστάει, λοιπόν, κάτι στον Άρη, απλά αρκέστηκε να απαντήσει πως: «χωρίς να αγγίζω τις ακραίες καταστάσεις λέω ναι σε αυτό το σωματείο θέλω να δουλέψω και να καταθέσω την ψυχή μου. Την προηγούμενη φορά, άσχετα με το τι έγινε, τώρα θέλω μια νέα προσπάθεια». Πολλοί είναι εκείνοι που παρομοιάζουν το εγχείρημα του κόουτς στον Άρη με το περσινό απέναντι στην Δόξα: «Εκεί ανέλαβα μέσα στην περίοδο. Εδώ μπορώ να… παίξω με την ομάδα, να την γυμνάσω περισσότερο. Εδώ βλέπεις και το βιολογικός τους υπόβαθρο. Θα αντέξουν την πίεση αυτή; Στην Δόξα δεν είχαμε κόσμο, εδώ είσαι ο Άρης. Υπάρχει απαίτηση, πρέπει να παρουσιάσεις κάτι», απάντησε επ αυτού.


ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Για τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης αφήσαμε να κουβεντιάσουμε το οικονομικό. Κομμάτι το οποίο πλήττει όλη την χώρα και όλες –σχεδόν- τις ποδοσφαιριστές ανώνυμες εταιρίες. Ο Μάκης Κατσαβάκης δίνει την δική του εκδοχή, για την δική του ομάδα: «Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Το συζητάω με τα παιδιά, αλλά η διοίκηση είναι ειλικρινής απέναντί τους, Θέλουν να τους κάνουν εκχώρηση τα τηλεοπτικά για τις περσινές οφειλές. Η επιβράβευση και η δικαιοσύνη για όσους άντεξαν και έμειναν έρχεται σιγά σιγά. Υπάρχει μια τιμιότητα. Τα λεφτά που θα έρθουν θα τα πάρουν αυτοί και θα πληρωθούν και οι υπάλληλοι, δεν θα σπαταληθούν αλλού κι αλλού. Εμένα δεν θα με πειράξει να μου πουν κοίτα να δεις δεν έχουμε χρήματα, θα ξεκινήσουμε έτσι. Το προτιμάω από το να μου φέρουν μια μεταγραφή βαρύγδουπη, να τρέχουμε στο αεροδρόμιο και μετά από έναν μήνα στα αποδυτήρια να βαριέται να… ξυθεί. Έχουν καλή θέληση τα παιδιά στην διοίκηση, αν μου το γυρίζανε στο… τσάμικο, θα ήταν διαφορετικά τώρα». Η προπονητική καριέρα του Μάκη Κατσαβάκη ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Οι παραστάσεις του 59χρονου σήμερα προπονητή του Άρη είναι χιλιάδες, όπως επίσης και οι εμπειρίες του στο ελληνικό πρωτάθλημα, για το οποίο μας καταθέτει την άποψή του, υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί: «Ήμουνα από τους πιο ρομαντικούς το 2004. Έλεγα ότι θα πάμε καλά, θες από τύχη, θες από ικανότητα. Δεν μπορεί ο Μιχάλης ο Καψής να έχει σπάσει το φράγμα των μονομαχιών, να έχει ξεπεράσει τον Γερμανό τον Μπούγκντβαλ; Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε τυχαίοι. Στο μπάσκετ είμαστε πρώτη δύναμη, στο ποδόσφαιρο γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε; Η Εθνική Νέων είδαμε ότι τερμάτισε ουσιαστικά πρώτη, γιατί η κόπωση τους κατέρρευσε, άρα υπάρχουν δυνατότητες. Η συγκυρία έφερε τον Σωτήρη τον Κυργιάκο στον Παναθηναικό και πήγε Λίβερπουλ, ήταν στον Άγιο Νικόλαο. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν έπαιζε στον Ολυμπιακό και έπαιξε Σάλκε και τώρα θα πάει Ρεάλ ή Μάντσεστερ. Πρέπει σε όλα αυτά τα νέα παιδιά να δώσουμε τα εφόδια, πρέπει να έρθει η επιστήμη δίπλα μας και τότε πιστεύω ότι κάτι καλό θα βγει».
Όταν, τελειώνοντας, ρωτήσαμε τον Κατσαβάκη να μας αναλύσει τους στόχους που έχει στο μυαλό του για τον δικό του Άρη, απλά αρκέστηκε να μας απαντήσει: «Στόχοι; Άσε τους να βρίσκονται εκεί που είναι… Εγώ ξέρω ότι όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από τον Άρη, θα έχει πρόβλημα με εμένα».


πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: