Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Αντιδράσεις για την απεργία της ΕΣΗΕΑ!!

Συνδικαλιστικά παιχνίδια λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Ένωση Συντακτών Στο ίδιο ολίσθημα για το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διέπραξε με το κλείσιμο της ΕΡΤ πέφτει η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων και των υπολοίπων ενώσεων του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.
Με την απόφαση να συνεχίσουν την απεργία στα ηλεκτρονικά και έντυπα, δημόσια αλλά και ιδιωτικά ΜΜΕ μέχρι το πρωί της Τρίτης οι συνδικαλιστές ρίχνουν «μαύρο» στην ενημέρωση.
Κι ενώ θέλουν να διαμαρτυρηθούν για «σκοταδιστικές» κυβερνητικές αποφάσεις αποφασίζοντας απεργία μέχρι την επόμενη Τρίτη προκαλούν «μπλακ άουτ» στην ενημέρωση των πολιτών. Στην απόφαση αυτή του Διασωματειακού Συμβουλίου των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ συμφώνησε και το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που είναι μέλη της την ίδια στιγμή που συμπαρίστανται και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους στην ΕΡΤ είναι αντίθετοι με απεργιακές κινητοποιήσεις που εμποδίζουν την κυκλοφορία των εφημερίδων.
Η απόφαση για απεργία που θα πλήξει και τα κυριακάτικα φύλλα, τα οποία για πρώτη φορά στην ιστορία κινδυνεύουν να μην κυκλοφορήσουν, ελήφθη μόλις πέντε μέρες πριν τις επικείμενες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι για κάποιους συνδικαλιστές τα παιχνίδια για την επανεκλογή τους είναι ισχυρότερα από την ελεύθερη κυκλοφορία των εφημερίδων ή την απρόσκοπτη μετάδοση του προγράμματος των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και τελικώς έρχονται να πλήξουν αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.
Οι αποφάσεις των συνδικαλιστών δημοσιογράφων μοιάζουν ακόμη πιο περίεργες από την στιγμή που αποφασίζουν να λογοκρίνουν την ελεύθερη δημοσιογραφία και με το ίδιο ακριβώς «ιδιαίτερο» σκεπτικό τους επιτρέπουν την κυκλοφορία μόνο σε όσες εφημερίδες είναι κομματικά μέσα ενημέρωσης ή ταυτίζονται με τις απόψεις τους!
Με την λογική αυτή, σε μια εποχή που γίνεται τόσος λόγος για τον ρατσισμό, την ιδεολογία του μίσους και την ανοχή στη διαφορετική άποψη, δίνουν «συγχωροχάρτι» σε όσους είναι φίλα προσκείμενοι και ακολουθούν τυφλά τις απόψεις τους ενώ επιβάλλουν το «μαύρο» σε όσους δεν ταυτίζονται απολύτως με τις απόψεις τους.
Τα παιχνίδια αυτά των συνδικαλιστών που αδιαφορούν αν θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας επιχειρηματολογώντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασώσουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, και μάλιστα μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ απλώς αποκαλύπτουν την αντίληψη των εμπνευστών τους για τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των εφημερίδων.
Και μοιάζει τουλάχιστον κωμικοτραγικό, αν δεν εκφράζει τον παραλογισμό της συνδικαλιστικής ηγεσίας, αυτό που αναφέρεται στο τέλος της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών: «Η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία δε φιμώνονται».
Κι όμως. Αυτό είναι που καταφέρνουν με τα παιχνίδια τους στην ΕΣΗΕΑ και τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις. Οδηγούν εφημερίδες -κυρίως αυτές που είναι ανεξάρτητες και εξαρτώνται μόνο από την κυκλοφοριακές τους επιδόσεις όπως το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ- και άλλα μέσα ενημέρωσης σε οικονομική ασφυξία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή τους για «τυφλή» απεργία μέχρι το πρωί της Τρίτης.
Το σχόλιο του Θέμου Αναστασιάδη.
«Για την απεργία της ΕΣΗΕΑ πρέπει να το ξανασκεφτούν γιατί ξέρω τέσσερις- πέντε εφημερίδες που εάν δεν βγουν την Κυριακή θα κλείσουν μέσα σε 15 ημέρες. Και αυτές οι εφημερίδες είναι οι εφημερίδες των δημοσιογράφων.
Τι εξυπηρετεί λοιπόν αυτό;
Υποθέτω λοιπόν ότι εξυπηρετεί εκ των πραγμάτων τους μόνους που έχουν δύναμη βρέξει- χιονίσει να μείνουν, τους νταβατζήδες -έτσι τους αποκαλώ εγώ. Μόνο όσοι κάνουν απεργία αυτή τη στιγμή στις εφημερίδες εξυπηρετούν τους νταβατζήδες σε δύο μέτωπα. Τους έχουν εξυπηρετήσει ήδη με το κλείσιμο της ΕΡΤ, όποιο μερίδιο έχει η ΕΡΤ τηλεθέασης και όση διαφήμιση έχει μέχρι να ανοίξει θα πάει στα ιδιωτικά όταν ξανανοίξει.
Τώρα τους εξυπηρετούν και στις εφημερίδες. Ούτε σχέδιο να ήταν. Ούτε συντονισμένο. Οι άνθρωποι που είναι και επικαλούνται την προοδευτική τους σκέψη και την αριστερή αντίληψη και τη διαλλεκτική. Είναι αυτοί που πρέπει να βλέπουν τι αποτέλεσμα έχουν με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δηλαδή θα μείνουν άνεργοι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, θα κλείσουν οι εφημερίδες και θα έρθουν οι δύο μεγαλοκαρχαρίες, οι οποίοι συνεχίζουν να παίρνουν δάνεια, να παίρνουν έργα και θα «ψωνίσουν» πάμφθηνα τα πάντα. Είναι ένα έγκλημα που συντελείται εναντίον της ελεύθερης ενημέρωσης γιατί θα καταστραφούμε. Δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε και επειδή οι τράπεζες δεν είναι ανοιχτές για μας τελικά θα κλείσουμε...
Μέσα στην ΕΣΗΕΑ αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός αλλά επικράτησαν τα ακραία στοιχεία και μάλιστα κάποιοι που δεν έχουν σχέση με το χώρο. Έχουμε τρελαθεί τελείως.
Περιμένω την απόφαση για την προσφυγή αλλά προσδοκώ την απόφαση της ΕΣΗΕΑ. Αν δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι δεν θα υπάρχει ΕΣΗΕΑ!
Είναι μια κρίσιμη στιγμή.
Η μεγαλύτερη αβάντα για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ είναι ότι τους υποστήριξαν τα ΜΜΕ και ήρθε το CNN και το BBC και τους έκανε εκπομπή. Άρα είναι αυτοπόδεικτο ότι μόνο τα ανοιχτά μέσα ενημέρωσης μπορούν να βοηθήσουν την ΕΡΤ.
Δεν υπακούει σε καμία λογική το κλείσιμο.
Δεν αποδίδω στους ανθρώπους της ΕΣΗΕΑ σκοπιμότητα επειδή έχουν εκλογές. Δεν το αποδίδω γιατί τι θα γίνει, οι 5 χιλιάδες δημοσιογράφοι που τώρα καταστρέφοναι στις εφημερίδες και οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν πήγαιναν να ψηφίσουν εκεί μέσα δεν είχε νόημα. Θα κατέβουν και θα τους μαυρίσουν, δεν θα τους ξαναψηφίσουν. Ειναι μια παράνοια. Πρέπει όλοι να συγκρατηθούμε.
Η Ελλάδα ειναι στην τελευταία της ευκαιρία να σωθεί.
Είναι όλα τόσο μπάχαλο έξω που ακόμα και εγώ που έχω το «ΟΛΑ ΜΠΑΧΑΛΟ» λέω να επικρατήσει λογική...».
Αντιδράσεις δημοσιογράφων
«Δεν θα μπορέσουμε να καταβάλουμε μισθοδοσία αν δεν βγουν οι εφημερίδες την Κυριακή», προειδοποίησε ο Νίκος Χατζηνικολάου, εκδότης της εφημερίδας Real News στη ραδιοφωνική του εκπομπή. «Μιλάω για τις εφημερίδες που δεν έχουν από πίσω τους εργοστάσια, καράβια, οδοποιία και λοιπά», διευκρίνισε προειδοποιώντας ότι για τις ανεξάρτητες εφημερίδες το ενδεχόμενο να μην κυκλοφορήσουν την Κυριακή δημιουργεί κινδύνους για το κλείσιμό τους.
Ο διευθυντής της εφημερίδας «Έθνος» Θανάσης Τσεκούρας, σε συνέντευξή του στον Real FM χαρακτήρισε «λάθος το κλείσιμο της ΕΡΤ, σωστή η απόφαση της κυβέρνησης, λάθος ο τρόπος».
Κατά την άποψη του διευθυντή του Έθνους «το μαύρο είναι κίνηση αυταρχισμού εξ ού και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Σχολιάζοντας την απόφαση των συνδικαλιστών για γενική απεργία σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι την Τρίτη ο κ. Τσεκούρας είπε ότι η απόφαση της ΕΣΗΕΑ είναι απαράδεκτη και πρόσθεσε: «Με το γενικό μπλακάουτ στα μέσα ενημέρωσης δεν περνάνε αυτά που θέλουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Η απόφαση βρίσκεται στη σφαίρα του παραλογισμού».
«Σκοπός είναι να λογοκρίνουν την ελεύθερη δημοσιογραφία, σα δε ντρεπόμαστε λιγάκι», πρόσθεσε επικρίνοντας την απόφαση των συνδικαλιστών ότι λόγο έχουν μόνο τα τα κομματικά μέσα ενημέρωσης.
Από την πλευρά του, ο εκδότης της εφημερίδα «το Ποντίκι» Αντώνης Δελατόλας χαρακτήρισε «λάθος του Σαμαρά την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ».
«Δεν μπορείς να κλείσεις την ΕΡΤ για τρεις μήνες και μετά να την αλλάξεις», είπε ο κ. Δελατόλας και υπογράμμισε ότι «η απεργία ειναι δίκοπο μαχαίρι. Η πληροφόρηση είναι ένα αγαθό που πρέπει να το κρατήσουμε».
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: