Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Λαουάλ: Κίνηση από τα... παλιά!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για την διαφαινόμενη μεταγραφή του Λαουάλ στον Παναθηναϊκό και αναλύει πόσο διαφορετικοί μπορούν να είναι οι «πράσινοι» με την προσθήκη ενός... Λάσμε στη θέση του Λάσμε.
«Το καλό πράγμα αργεί να γίνει» λένε και ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως είναι έτοιμος να κάνει την καλύτερη δυνατή κίνηση, δεδομένων των συνθηκών και του χρονικού διαστήματος που διανύουμε.
Το λάθος του καλοκαιριού, της μη απόκτησης αθλητικού σέντερ, διορθώνεται με τον καλύτερο τρόπο με την διαφαινόμενη απόκτηση του Λαουάλ που αν αποκτηθεί θα δώσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που λείπουν από το παιχνίδι των «πράσινων».
Ο Λαουάλ είναι μια περίπτωση Λάσμε, ενδεχομένως με τις ίδιες προδιαγραφές που είχε ο Γκαμπονέζος προτού φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Γεμάτες χρονιές, πολύ καλά νούμερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, καλή ηλικία, σε φουλ ρυθμό αυτή την περίοδο, με καλή ευρωπαϊκή εμπειρία και παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο.
Πάνω απ' όλα όμως θα προσθέσει στον Παναθηναϊκό, όλα εκείνα τα στοιχεία που έλειπαν, από την στιγμή που ο Λάσμε έφυγε και δεν αντικαταστάθηκε. Αθλητικός, γρήγορος, εκρηκτικός, εξαιρετικός στο πικ εντ ρολ, ικανός για να επαναφέρει το παιχνίδι «πάρε - βάλε» με τον Διαμαντίδη να πετάει την μπάλα πάνω από το καλάθι και τον σέντερ να τελειώνει τη φάση.
Κακά τα ψέμματα, όλα τα ελεύθερα ονόματα που κυκλοφορούσαν ήταν αντίστοιχες περιπτώσεις με τον Ράιτ και δικαιολογημένα ο Ιβάνοβιτς δεν «άναβε» το πράσινο φως, από την στιγμή που δεν έβρισκε αυτό που ήθελε. Ο Λαουάλ ανήκει στην κατηγορία του «πρέπει να πληρώσεις για να βρεις παίκτη που θα κάνει τη διαφορά» και θα είχε θέση σε αρκετές από τις ομάδες που φέτος θα διεκδικήσουν θέση στο φάιναλ φορ.
Στην ουσία, εφόσον ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για μεταγραφή - έκπληξη, σαν κι αυτές που μας είχε συνηθίσει η οικογένεια Γιαννακόπουλου στο παρελθόν, όταν η ομάδα χρειαζόταν το «κάτι παραπάνω» για να αλλάξει επίπεδο.  Είναι μια σημαντικότατα κίνηση που αν είχε μία σημασία το καλοκαίρι, τώρα η σημασία και η αξία της διπλασιάζεται, καθώς είναι οι ελάχιστοι αξιόλογοι διαθέσιμοι ψηλοί στην αγορά και ο Λαουάλ είναι ένας απ' αυτούς.
Με την προσθήκη του Νιγηριανοαμερικανού σέντερ ο Παναθηναϊκός δικαιούται να θεωρεί πιο εφικτή την υπέρβαση. Σαφέστατα ανεβαίνει ο πήχης, δικαιολογημένα πλέον υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση από τον κόσμο, αλλά είναι κάτι που άξιζε να γίνει, με δεδομένο ότι η μέχρι τώρα εικόνα του Παναθηναϊκού είναι αυτό που λέμε «έναν παίκτη θέλει και θα είναι άλλη ομάδα». Η διοίκηση θα πιστωθεί την απόφαση να κάνει την υπέρβαση σε μια χρονιά που το μπάτζετ είναι μετρημένα κουκιά και θα είναι πλέον στο χέρι του Ιβάνοβιτς να τον αξιοποιήσει, όπως ο Πεδουλάκης τον Λάσμε.
Με την πιθανή προσθήκη του, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού θα έχει τη δυνατότητα να παίξει με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, ανάλογα ποιον σέντερ έχει στο παρκέ και παράλληλα να επαναφέρει τον Γκιστ στη θέση «4». Με δεδομένο ότι ο Λαουάλ μπορεί κατά συνθήκη να αγωνιστεί και ως πάουερ φόργουορντ, ο Μαυροβούνιος τεχνικός θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει πολλά διαφορετικά σχήματα.
Αν μάλιστα ο Μαυροκεφαλίδης καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημά του, τότε ο Παναθηναϊκός θα είναι μία από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που θα έχει τρία «πεντάρια» με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τον Μπατίστα που είναι εξαιρετικός στο παιχνίδι με πλάτη, τον Μαυροκεφαλίδη που διαθέτει το σουτ από μέση απόσταση και τον Λαουάλ που μπορεί να δώσει την εκρηκτικότητα και την ταχύτητα που μέχρι τώρα αναγκαζόταν να προσφέρει στο «5» ο Γκιστ.
Τις αδυναμίες του Λαουάλ μπορεί να τις βρει κανείς, αρκεί να θυμηθεί τον Λάσμε στους πρώτους μήνες του στον Παναθηναϊκό. Κάτι περισσότερο από 50% στις βολές τα τελευταία χρόνια, αδυναμία στο παιχνίδι με πλάτη, εύκολα φάουλ, αλλά όλα αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά σ' αυτά που μπορεί να πάρει ο Παναθηναϊκός από τον συγκεκριμένο παίκτη και που τον είχε πραγματικά ανάγκη, όπως έχει αποδειχθεί από την πρώτη μέρα της φετινής σεζόν.
Η «καψούρα» των «πράσινων» για τον Λαουάλ δεν είναι τωρινή. Αυτή είναι η τρίτη φορά που πέφτει στο τραπέζι το όνομα του Νιγηριανοαμερικανού σέντερ. Η πρώτη ήταν επί εποχής Πεδουλάκη, όταν ο Λάσμε καθυστερούσε να απαντήσει, η δεύτερη το προηγούμενο Σεπτέμβριο και η τρίτη τώρα.  Πριν από μερικούς μήνες, προτού αποκτηθεί ο Ράιτ, το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού έκανε διερευνητική κρούση για τον παίκτη, αλλά το ενδιαφέρον έμεινε στην κουβέντα και δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.
Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι ο Λαουάλ δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα εναπομείναντα παιχνίδια του α' γύρου του Τοπ-16, ο Ιβάνοβιτς θα 'χει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον παίκτη στην Α1 και να του δώσει τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής. Τέτοιοι παίκτες, μπασκετμπολίστες δηλαδή που είναι περισσότερο αθλητές, προσαρμόζονται ευκολότερα, ειδικά όταν έχουν συμπαίκτη έναν Διαμαντίδη που μπορεί να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη και να τους κάνει «μάγκες» μέσα σε μια νύχτα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: