Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Μια διαχρονική μεταγραφική κόντρα!!

Σαφή προτίμηση στην ΑΕΚ δείχνει ο Κυριάκος Ανδρεόπουλος έναντι του Ολυμπιακού που εξέφρασε εσχάτως ενδιαφέρον και το sport-fm.gr θυμίζει τα μεταγραφικά σίριαλ των δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της χώρας

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Μια διαχρονική μεταγραφική κόντρα
Ένα από τα πιο χρονοβόρα σίριαλ του φετινού καλοκαιριού, έστω κι αν δεν βρίσκεται στα καθημερινά πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου, είναι αυτό του ταλαντούχου άσου της Κέρκυρας, Κυριάκου Ανδρεόπουλου που στην πρώτη του ουσιαστική παρουσία στη Super League έδειξε πολύ καλά δείγματα, τόσο ως δεξιός μπακ όσο και ως αμυντικός χαφ.

Με τις πρώτες του εμφανίσεις έπεισε τη μισή Super League να τον προσεγγίσει ώστε να εξασφαλίσει την υπογραφή του, ωστόσο σε επίσημη πρόταση προχώρησαν μόνο οι Παναιτωλικός, ΑΕΚ και Ολυμπιακός με τους Αγρινιώτες να βγαίνουν σχετικά γρήγορα νοκ-άουτ από τη συγκεκριμένη υπόθεση, κυρίως λόγω επιθυμίας του παίκτη να συνεχίσει στους «κιτρινόμαυρους».

Την πρόθεση να αγωνιστεί στην ΑΕΚ εξέφρασε και στους ιθύνοντες του Ολυμπιακού οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν, με την περίπτωσή του να συνεχίζει να θυμίζει σίριαλ.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη μεταγραφική υπόθεση είναι απλά ακόμα μία, μέσα στις πολλές που έχουν υπάρξει με εμπλεκόμενους «ερυθρόλευκους» και «κιτρινόμαυρους» με τις… νίκες να είναι μοιρασμένες.

Το sport-fm.gr σας θυμίζει τα 10 μεταγραφικά σίριαλ τα οποία άλλες φορές έβγαλαν νικητή τον Ολυμπιακό και άλλες την ΑΕΚ.

10. Νίκος Γιούτσος
Γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω στον χρόνο, η ιστορία της μεταγραφής του Νίκου Γιούτσου εμφανίζεται να είναι η πρώτη… μονομαχία ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, σε μια περίπτωση όμως που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις μεταγραφές όπως γίνονται σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο 73χρονος σήμερα παλαίμαχος άσος των «ερυθρολεύκων» αγωνιζόταν από το 1960-64 στην ουγγρική Τσέπελ, όταν σύμφωνα με τις ιστορίες που έχουν μείνει από τότε, ο γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη, που ονομαζόταν Παππάς, ήρθε στην Αθήνα για μία χειρουργική επέμβαση και μίλησε για το μεγάλο ταλέντο του ουγγρικού ποδοσφαίρου, στον γιατρό Βασίλη Χατζηγιάννη που όμως ήταν παράγοντας της ΑΕΚ. Τελικά, για τον εν λόγω ταλαντούχο ποδοσφαιριστή ενδιαφέρθηκε και ο Ολυμπιακός, καθώς έμαθε για την περίπτωση του ο εκδότης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θόδωρος Νικολαΐδης. Τότε, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, με τον Γιούτσο να βγάζει διαβατήριο για την Ελλάδα και τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.


9. Σάββας Πουρσαϊτίδης

inner

Ο Σάββας Πουρσαϊτίδης ποτέ δεν έφτασε στα στάνταρ που πίστευαν πολλοί ειδικοί ότι θα πιάσει, καθώς επρόκειτο για ένα στυλ παίκτη που δεν υπήρχε σε αφθονία στην Ελλάδα. Δεξιός μπακ με ικανότητες και τρεξίματα να παίζει όλη την πλευρά και για αυτό το λόγο, ΑΕΚ και Ολυμπιακός διεκδίκησαν μέχρι τέλους την υπογραφή του από τη Βέροια το καλοκαίρι του 1998. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, έφτασε μια… ανάσα από την «Ένωση» συζητώντας στα γραφεία της ομάδας, αλλά εξερχόμενος από εκεί πήγε να υπογράψει στον Ολυμπιακό.


8. Σωτήρης Κωνσταντινίδης
Ένας ακόμα παίκτης που δεν κατάφερε να φτάσει στα στάνταρ που περίμεναν όλοι, ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης, παρά το δυναμικό μπάσιμο και τα περισσότερα λεφτά που έδινε ο Ολυμπιακός στον Ηρακλή του Πέτρου Θεοδωρίδη, ο ίδιος τον Ιανουάριο του 1999 μετέφερε την επιθυμία του να παίξει στην ΑΕΚ και πουθενά αλλού. Αντίδραση του αείμνηστου προέδρου ήταν να τον θέσει εκτός ομάδας, ο παίκτης το καλοκαίρι πήγε στα δικαστήρια, έμεινε ελεύθερος και ολοκλήρωσε τη μετακίνησή του στην «Ένωση».


7. Χρήστος Κωστής

inner

Ένας από τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα στη δεκαετία του 1990 ήταν ο Χρήστος Κωστής που αγωνιζόταν στον Ηρακλή. Οι εμφανίσεις του με τον «Γηραιό» αναγκάζουν ΑΕΚ και Ολυμπιακό να μπουν σε διαδικασία πλειστηριασμού και μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δώσει και προκαταβολή στον τότε πρόεδρο του Ηρακλή, Πέτρο Θεοδωρίδη. Ωστόσο, και ενώ ο παίκτης βρισκόταν στο αεροπλάνο για να συναντήσει τους ιθύνοντες του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο, η ΑΕΚ κατέθεσε αυξημένη πρόταση και κέρδισε την υπογραφή του 18χρονου τότε, επιθετικού.


6. Παναγιώτης Λαγός
Αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του τρομερού Ηρακλή του Σάββα Κωφίδη που κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση και να φτάσει στα κύπελλα Ευρώπης. Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού ήταν δεδομένο, αφού πολλοί τον θεωρούσαν ως τον επόμενο παίκτη που θα μπορούσε να καλύψει την αριστερή πτέρυγα μετά τον Τζόρτζεβιτς. Τελικά, η ΑΕΚ κινούμενη πολύ γρήγορα, καταθέτοντας 1 εκατ. ευρώ, αποκτά τον παίκτη. Τελικά, ο Παναγιώτης Λαγός ταλαιπωρημένος από τους συνεχείς τραυματισμούς δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την καριέρα που ήταν προορισμένος να κάνει.


5. Λάμπρος Χούτος

inner

Σε ηλικία 20 ετών η ιστορία του Λάμπρου Χούτου έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Πιτσιρικάς στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και κολλητός του Γιώργου Καραγκούνη, έφυγε για τη Ρόμα κάνοντας καλές εμφανίσεις με τη β’ ομάδα, ενώ στις μικρές εθνικές διαπρέπει έχοντας 15 γκολ σε 10 εμφανίσεις. Το project που παρουσιαζόταν στο πρόσωπο του Λάμπρου Χούτου ήταν τεράστιο και… πανάκριβο. ΑΕΚ και Ολυμπιακός «τσιμπούν» και μπαίνουν σε διαδικασία πλειοδοσίας, με τους «ερυθρόλευκους» να κερδίζουν την υπογραφή του παίκτη τον Ιανουάριο του 1999, αντί 1,5 δισ. ευρώ. Η συνέχεια για την καριέρα του παίκτη γνωστή, αφού ποτέ δεν δικαίωσε πρώτα απ’ όλα το ταλέντο του.


4. Βασίλης Λάκης
Ο παλαίμαχος άσος μεταξύ άλλων ομάδων και της ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 1998 αποτελούσε το πιο «καυτό» όνομα της ελληνικής αγοράς, αφού εντυπωσίαζε με τη φανέλα του Πανηλειακού. Ήταν η στιγμή να κάνει το βήμα παραπάνω με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να του δίνουν αυτή την ευκαιρία. Η «Ένωση» καταθέτει μια απίστευτη για την εποχή πρόταση για τον ταχύτατο εξτρέμ, μην αφήνοντας περιθώριο σε κανέναν άλλον να αντιδράσει, έτσι απέκτησε τον παίκτη με τη μετακίνηση να είναι από τις πιο ακριβές σε ό,τι αφορά μεταγραφή μέσα στο ελληνικό πρωτάθλημα.


3. Γιάννης Οκκάς
Καλοκαίρι του 2003 και ο Γιάννης Οκκάς περιμένει την τυπική απελευθέρωσή του από τον ΠΑΟΚ εις βάρος του οποίου είχε καταθέσει προσφυγή, λόγω οφειλομένων. Σύμφωνα με όσα προέκυπταν τότε από τον Ολυμπιακό, ο παίκτης είχε συμφωνήσει σε όλα και απέμενε η ανακοίνωση με την υπογραφή των συμβολαίων. Τελικά, όμως, μια ωραία πρωία ο Δημήτρης Μελισσανίδης, «πατώντας» πάνω και στην παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς καταφέρνει και εξασφαλίζει το «ΟΚ» του ποδοσφαιριστή, κάνοντάς τον δώρο στην ΑΕΚ.


2. Ντέμης Νικολαΐδης

inner

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 έκανε την εμφάνισή του στα «σαλόνια» της πρώτης κατηγορίας, ο Ντέμης Νικολαΐδης με τη φανέλα του Απόλλωνα Αθηνών. Δηλωμένος οπαδός της ΑΕΚ και για αυτό το λόγο η «Ένωση» προσπαθούσε να τον αποκτήσει, ώστε εκτός από έναν σπουδαίο επιθετικό, να προσθέσει στο δυναμικό της τη μελλοντική «σημαία» της ομάδας. Οι απόπειρές της ήταν όλες αποτυχημένες και μάλιστα ο Ολυμπιακός έκανε την ίδια ώρα την κίνησή του για να τον αποκτήσει.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν συμφωνήσει με τον τότε ιδιοκτήτη του Απόλλωνα, Κώστα Αλαμάνο, αλλά ο παίκτης ήταν αμετάπειστος και είχε χαθεί από προσώπου γης, αφού ήθελε μόνο ΑΕΚ. Τελικά, ο ίδιος κάλεσε έναν δημοσιογράφο για να πραγματοποιήσει τη δήλωση που ουσιαστικά έκλεισε κάθε «παράθυρο» μεταγραφής του στον Ολυμπιακό: «Ή θα πάω στην ΑΕΚ ή πουθενά και θα μείνω στον Απόλλωνα». Όλα πήραν το δρόμο τους και το καλοκαίρι του 1996 ο Ντέμης Νικολαΐδης φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα.


1. Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς - Στέλιος Γιαννακόπουλος

inner

Στην πρώτη θέση μπαίνει το πακέτο μεταγραφής που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τζόρτζεβιτς και Γιαννακόπουλος εντυπωσιάζουν με τη φανέλα του Πανηλειακού και η ομάδα του Πύργου το καλοκαίρι του 1996 τους έχει στη βιτρίνα προς πώληση.

Στην υπόθεση του Γιαννακόπουλου το μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καταθέσει και στις δύο πλευρές υψηλότερη πρόταση. Στη συνέχεια, όμως, η ΑΕΚ έκανε και αυτή τη δική της πρόταση με εντυπωσιακή ρελάνς, αλλά ο παίκτης δεν άλλαξε την απόφασή του.

Το «παιχνίδι» για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς όμως ήταν πιο… χοντρό. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο Πανηλειακός είχε συμφωνήσει με την ΑΕΚ, αλλά αυτός με τον Ολυμπιακό. Μια μέρα ο τότε ιδιοκτήτης ομάδας, Σάκης Σταυρόπουλος τον φώναξε στο γραφείο παρουσιάζοντάς του, τους κυρίους Τροχανά και Στράτο που «έτρεχαν» τη μεταγραφή. Μετά από πολλές ώρες συζητήσεων, ο «Τζόλε» τους εξήγησε ότι θέλει να παίξει στον Ολυμπιακό, αφού είχε δώσει τον λόγο του. Έτσι, το σίριαλ των δύο τότε άσων του Πανηλειακού, βρήκε κερδισμένο τον Ολυμπιακό. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: