Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Όταν ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει 1-0 στο πρώτο παιχνίδι…!!

Το 1-0 της Τούμπας καλείται να υπερασπιστεί ο ΠΑΟΚ απόψε στη Σλοβακία, ώστε να περάσει εκείνος στα πλέι οφ του Europa League. Τι έχει συμβεί στο παρελθόν, όταν οι Θεσσαλονικείς είχαν παρόμοιο σκορ.

Όταν ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει 1-0 στο πρώτο παιχνίδι…
Έξι φορές στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ έχει παίξει σε επαναληπτικό, έχοντας ως «προίκα» το 1-0 του πρώτου αγώνα στην ιστορία του στα Κύπελλα Ευρώπης.

Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν απόψε εκτός έδρας την Σπάρτακ Τρνάβα, με στόχο την πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League, μετρώντας τρεις επιτυχίες σε αντίστοιχε – όπως η σημερινή – περιπτώσεις.

Αναλυτικά το κείμενο της επίσημης ιστοσελίδας του «Δικεφάλου του Βορρά»

Λύγισε στην παράταση από τον Ερυθρό Αστέρα



Στην 18 Σεπτεμβρίου του 1974 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ερυθρό Αστέρα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η ομάδα του Λες Σάνονέχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος του 1974 στον ιστορικό τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας κόντρα στον Ολυμπιακό, είχε πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο και ήθελε να αποδείξει πως η πορεία της προηγούμενης σεζόν μέχρι τα προημιτελικά του Κυπελλούχων όπου αποκλείστηκε από τη μεγάληΜίλαν δεν ήταν ένα τυχαία.

Ο Δικέφαλος μπήκε στην αναμέτρηση της Τούμπας με τον τίτλο του αουτσάιντερ, αλλά κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 των Σέρβων, με γκολ τουΤερζανίδη στο 68? της αναμέτρησης, παίρνοντας προβάδισμα για τον επαναληπτικό. Στο Μαρακανά η αναμέτρηση ήταν πανομοιότυπη με της Θεσσαλονίκης, τον Ερυθρό Αστέρα να καταφέρνει με τον Πέτροβιτς στο 58? να ισοφαρίσει το σκορ της Θεσσαλονίκης και να οδηγήσει το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί οι γηπεδούχοι με ένα γκολ του Σάβιτς στο 101? πήραν προβάδισμα πρόκρισης, το οποίο υπερασπίστηκαν μέχρι την λήξη του αγώνα αφήνοντας την ομάδα μας εκτός συνέχειας του θεσμού.

Η 11άδα του ΠΑΟΚ:

Ντεκ, Τσιλιγγιρίδης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης,Κερμανίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης.

Κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ



inner
Ο Γιώργος Κούδας εκτελεί τους «Μπλαουγκράνα»

Η κληρωτίδα στην πρώτη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA δεν ήταν ιδιαίτερα.. φιλική για τον Δικέφαλο. Αντίπαλος στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης ήταν η διάσημη Μπαρτσελόνα των Ολλανδών Κρόιφ καιΝέσκενς. Στην κατάμεστη και «καυτή» Τούμπα ο Κούδας με όμορφο πλασέ χάρισε την νίκη με 1-0 στον ΠΑΟΚ και έδωσε έστω και ισχνό προβάδισμα στον Δικέφαλο ενόψει της ρεβάνς στην Ισπανία.

Στο Καμπ Νου η ομάδα του Γκιούλα Λόραντ υπέκυψε στην ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα, η οποία έχοντας σε εξαιρετική μέρα τους Νέσκενς (23? με πέναλτι,55?) και Ρέσακ (43?, 65?, 79?) κέρδισε με 6-1 και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Το 4-0 είχε διαμορφώσει ο Γιόχαν Κρόιφ, ενώ το γκολ της τιμής για τον Δικέφαλο είχε σημειώσει στο 77? ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Η 11άδα του Δικεφάλου στον επαναληπτικό:

Φορτούλα, Γκουερίνο, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης,Κερμανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Κούδας, Ασλανίδης.

Πρόκριση μέσα στην Γαλλία



Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1982-83 με μοναδικό στόχο να εξασφαλίσει για πρώτη φορά την πρόκριση στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Αντίπαλος η γαλλική Σοσό με την πρώτη αναμέτρηση να διεξάγεται στο γήπεδο της Τούμπας στις 15.09.1982. Σε ένα σκληρό παιχνίδι, ο Δικέφαλος κατάφερε στο 78? να πάρει την νίκη με γκολ του Δημόπουλουέπειτα από πάσα του Γκουερίνο και να αποκτήσει σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ο ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό του Ογκίστ Μπονάλ με τρομερή άμυνα διατήρησε το προβάδισμα του πρώτου αγώνα μέχρι και το 90? όταν ο Ουαλός Ρόναλντ Μπρίτζες υπέδειξε πέναλτι υπέρ των Γάλλων. Ο Αντζιανί δεν αστόχησε η αναμέτρηση οδηγήθηκε στο έξτρα μισάωρο. Στο 5? του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Χρήστος Δημόπουλος σημείωσε το πολυπόθητο εκτός έδρας γκολ και παρά την άμεση αντίδραση της Σοσό και πάλι με τον Αντζιανί στο 98?, ο Δικέφαλος πανηγύρισε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Η 11άδα του ΠΑΟΚ:

Φορτούλα, Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Ψαρράς, Δαμανάκης (80?Δημόπουλος), Τρίμχολντ, Σκαρτάδος, Γεωργόπουλος, Κούδας, Κωστίκος(113? Θ.Αποστολίδης).

Το έπος του Χάιμπουρι



inner
Ο Βρύζας σκοράρει και στέλνει τον Δικέφαλο στην επόμενη φάση

Μετά από μία περιπετειώδης όπως εξελίχθηκε πρόκριση κόντρα στην τωρινή αντίπαλο του Δικεφάλου στο Europa League, Σπάρτακ Τρνάβα, με δύο νίκες, η πρώτη στην Τούμπα με την μεγάλη ανατροπή από 0-3 σε 5-3 και το διπλό στην Σλοβακία με 0-1, ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη βρήκε στο δρόμο του ένα μεγαθήριο για τα δεδομένα του. Η Άρσεναλ των Μπέργκαμπ, Πετί,Όβερμαρς και το υπολοίπων αστέρων ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση, στα χαρτιά τουλάχιστον καθώς στο γήπεδο τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.

Ο ψυχωμένος Δικέφαλος με την στήριξη του κόσμου και σκόρερ τονΦραντζέσκο, πήρε την νίκη 1-0 στην Τούμπα με 1-0 και μετέφερε το άγχος στους Κανονιέρηδες. Στο Χάιμπουρι η Άρσεναλ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και άνοιξε το σκορ με τον Μπέργκαμπ, ο οποίος – ευτυχώς – δεν είχε ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη λόγω της γνωστής φοβίας του για τα αεροπλάνα. Ο ΠΑΟΚ άντεξε στις κατά κύματα επιθέσεις των αντιπάλων του και στο 87? ήρθε η λύτρωση. Ο Ζήσης Βρύζας πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή απέφυγε τους Άνταμς και Μπούλντ και εκτέλεσε ιδανικά τον Σίμανστέλνοντας στα ουράνια οπαδούς του ΠΑΟΚ και την ομάδα του στην επόμενη φάση.

Η 11άδα του Χάιμπουρι:

Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας (81?Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (33? Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης,Φραντζέσκος (89? Ζουμπούλης), Βρύζας, Τουρσουνίδης, Νάγκμπε, Βελλής.

«Μαύρο» βράδυ στην Πράγα



inner
Το τέρμα του Γεωργιάδη στην Τούμπα δεν στάθηκε αρκετό για τον Δικέφαλο

Με την ψυχολογία στα ύψη μετά την επική πρόκριση μέσα στην Ελβετία επί της Γκρασχόπερς με το γκολ του Δημήτρη Μάρκου στο 93? του αγώνα, ο Δικέφαλος αντιμετώπισε στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2002-03 την Σλάβια Πράγας. Το όνομα του αντιπάλου και η πορεία ως τότε της ομάδας μέσα στην σεζόν έδινε την δυνατότητα να δημιουργούνται όνειρα για το παραπάνω βήμα στον θεσμό καθώς o ΠΑΟΚ δεν είχε περάσει ποτέ στον 4ο γύρο.

Τα όνειρα και οι ελπίδες ενισχύθηκαν μετά το νικηφόρο 1-0 της Τούμπας, με γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη και οι Ασπρόμαυροι ταξίδεψαν στην Τσεχία με μοναδικό στόχο την πρόκριση. Τα πράγματα έγιναν δύσκολα από το 13?, αφού η Σλάβια προηγήθηκε με τον Σκάτσελ και στο 51? ο Βάχουσεκ έκανε το 2-0 βάζοντας τους Τσέχους σε θέση οδηγού. Με τις μνήμες από την Ελβετία νωπές όλοι περίμεναν το χρυσό γκολ. Ο ΠΑΟΚ βγήκε μαζικά στην επίθεση έχασε ευκαιρίες, αλλά ο Κούκα βρήκε τα κενά στην άμυνα του ΠΑΟΚ και έγραψε στο 88? και το 90? το «βαρύ» 4-0.

Η 11άδα του Δικεφάλου:

Τοχούρογλου, Νάστος, Κούτσης, Χασιώτης (64? Αμπονσά), Κουτσόπουλος,Μάρκος, Κουκιέλκα, Γεωργιάδης, Οκκάς, Φρούσος (55? Γιασεμάκης), Καφές(71? Σαλπιγγίδης ).

Η άλωση της Πόλης



inner
Μουσλίμοβιτς, Γκαρσία και Μαλεζάς πανηγυρίζουν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από τον Άγιαξ για τα προκριματικά τουChampions League της σεζόν 2010-2011, ο ΠΑΟΚ υποβιβάστηκε στα Play Offτου Europa League με στόχο την είσοδο στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο δρόμος ήταν εξ αρχής δύσβατος καθώς η κλήρωση έφερε αντίπαλο την Φενέρμπαχτσε, των πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικός στην Τούμπα και με μονοκόμματο σουτ στην κίνηση του Βιεϊρίνια στο 18? πήρε μία μεγάλη νίκη στην ασφυκτικά γεμάτη Τούμπα, παρά την αποβολή του Βιτόλο στο 57?.

Στις 27 Αυγούστου ο Δικέφαλος με 3.000 φίλους στο πλευρό του επέστρεψε στις ρίζες του και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Σουκρού Σαράτσογλουγια την μεγάλη μάχη. Η ατμόσφαιρα καυτή, το παιχνίδι σκληρό και με πολύ καλό ρυθμό, αλλά χωρίς γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ο Εμρέ έδωσε το προβάδισμα στους Τούρκους. Ο ΠΑΟΚ πατούσε καλά στο γήπεδο και απόλεσε κλασσικές ευκαιρίες να πάρει την πρόκριση. Το τελικό 1-0 οδήγησε τις ομάδες στην παράταση. Εκεί έμελλε να σημειωθεί ένα ιστορικό τέρμα. Ο Γκαρσία γύρισε στον Κρέσιτς, αυτός έδιωξε στο χώρο του κέντρου, ο Βιεϊρίνια έκανε την κεφαλιά πάσα στονΜουσλίμοβιτς, ο οποίος ξεπέρασε την πίεση του Λουγκάνο κι έγραψε το ιστορικό 1-1. Οι εικόνες των πανηγυρισμών μετά το γκολ αλλά και την λήξη της αναμέτρησης θα μείνουν χαραγμένες σε όλους τους φιλάθλους του Δικεφάλου.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ στο Σουκρού Σαράτσογλου:

Κρέσιτς, Μπουσαϊντί (75? Σνάουτσνερ), Κοντρέρας, Μαλεζάς, Λίνο, Γκαρσία,Σορλέν, Φωτάκης (91? Κουτσιανικούλης), Βιεϊρίνια, Φιλομένο (83?Μουσλίμοβιτς), Σαλπιγγίδης *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: