Για εκείνα τα 90 λεπτά που θα αγωνιστεί κόντρα στον Ολυμπιακό, λοιπόν, ή λίγο παραπάνω ενδεχομένως, η Μπάγερν Μονάχου θα είναι ένας εχθρός και οι φέροντες το έμβλημά της το ίδιο. Ειδικά στην περίπτωση του σημερινού προπονητή της όμως, αυτή η αντιπαλότητα παραμένει ποδοσφαιρικό και μόνο φαινόμενο και εξαντλείται εκεί.
Γνωστός για τις κοινωνικές του ανησυχίες, την ευρύτητα πνεύματος και το ενδιαφέρον του για τα κοινά, ο Γκουαρντιόλα εκτός όλων των άλλων παραμένει ένας… δικός μας άνθρωπος, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει για άλλη μια φορά ο Νίκος Μάλλιαρης, πρώην ποδοσφαιριστής και εν ενεργεία μέλος της Μπαρτσελόνα, μεταξύ άλλων.
Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τον αγώνα του Champions League με αντίπαλο τους «ερυθρόλευκους», οι δύο άντρες είχαν την ευκαιρία να τα πουν ξανά και να ανανεώσουν εκείνη την αρχική υποψία που στη συνέχεια έγινε βεβαιότητα πως Ελλάδα και Καταλονία βρίσκονται πολύ πιο κοντά από όσο φανερώνουν οι χάρτες.
Οι δυο τους, πρεσβευτές του ρεύματος που αγκαλιάστηκε από ανθρώπους της Τέχνης, του πολιτισμού και φυσικά του ποδοσφαίρου για την Ελληνοκαταλανική φιλία και συνεργασία, συζήτησαν για αρκετή ώρα, με κυριότερο άξονα την ανάγκη ενίσχυσης μέσω κοινών και παράλληλων δράσεων αυτής της τάσης. Μάλιστα, ο Πεπ δέχτηκε κι ένα δώρο, αφού ο συνομιλητής του του πρόσφερε το βιβλίο "'Αρης, ο αρχηγός των ατάκτων", του Διονύση Χαριτόπουλου από τις εκδόσεις "Τόπος".
Οι τακτικοί αναγνώστες του sport-fm.gr είχαν την ευκαιρία και στο παρελθόν να παρακολουθήσουν βήματα προσέγγισης που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια σε τακτική βάση, μέσα από επισκέψεις του κ. Μάλλιαρη και άλλων ανθρώπων του πνεύματος στη Βαρκελώνη και την… ανταπόδοση με την παρουσία Καταλανών καλλιτεχνών, ακόμη και μελών της διοίκησης της Μπαρτσελόνα στην Ελλάδα.
Μια σχέση που ακόμη σχηματοποιείται σμιλευμένη μέσα από συναντήσεις όπως αυτή η τελευταία των Γκουαρντιόλα-Μάλλιαρη και δημιουργεί τη φιλοδοξία ότι μπορεί να δώσει διαφορετική μορφή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο. Την προσδοκία πως ίσως παραδειγματιστούμε από εκείνους για τους οποίους η μπάλα είναι ακόμη μια γιορτή και παράλληλα ένα φαινόμενο όχι αποκομμένο, αλλά βαθιά συνδεδεμένο με τις κοινωνίες, τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Και φυσικά, ένα ποδόσφαιρο στο πρότυπο που το ισπανικό μοντέλο περιγράφει, όπου οι φίλαθλοι δεν μένουν απλοί πελάτες και θεατές, μα αποκτούν τον έλεγχο και μοιραία την ευθύνη των επιλογών τους ασκώντας κατ’ ουσία διοίκηση.
*Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου