Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Η «καφρίλα» δεν μας έλειψε, η χαρά των ντέρμπι μας έλειψε!!

Αρθρογραφεί ο Στέλιος Γρηγοριάδης 
Μέχρι κι πέρσι οι διακοπές του Πρωταθλήματος για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας είχαν ένα νόημα, αφού η Ελλλάδα πήγαινε καλά στα προκριματικά του Παγκοσμίου και του Ευρωπαικού Κυπέλλου και εξασφάλιζε τη συμμετοχή της στα τελικά. Τώρα, έτσι όπως κατάντησε, η διακοπή του Πρωταθλήματος απλώς «ξενερώνει» τους φιλάθλους και δημιουργεί προβλήματα στον ρυθμό και την προετοιμασία των ομάδων.

Η επόμενη αγωνιστική, πάντως, φέρνει ένα ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη από αυτά που μας είχαν λείψει. Θεωρητικά, υπάρχει διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει πίσω του μια τριετία με Ιβάν Σαββίδη, ενώ ο Ηρακλής την εφιαλτική περιπέτεια της Γ’ και της Β’ Εθνικής, αλλά και μόνο το γεγονός ότι οι δύο ομάδες τίθενται πάλι αντιμέτωπες στο Πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα έχει τη μεγάλη αξία του. Οπως την είχε και το πρόσφατο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, όπως θα την έχουν και τα τοπικά ντέρμπι  με τη συμμετοχή του Αρη όταν λήξει η δική του περιπέτεια.

Δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να δίνουν λάμψη στο Πρωτάθλημα. Εάν λείπουν και ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Ηρακλής και ο Αρης, το ενδιαφέρον ατονεί ακόμη περισσότερο. Λέμε το αυτονόητο. Το οποίο, όμως, δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι θερμοκέφαλοι. Εκείνοι που επιμένουν να θεωρούν το  ποδόσφαιρο πόλεμο και όχι ψυχαγωγία. Εκείνοι που περιμένουν την αφορμή της διεξαγωγής τέτοιων αγώνων για να εκδηλώσουν την «καφρίλα» τους. Εκείνοι, που, ουσιαστικά, εμποδίζουν τη διεξαγωγή των μεγάλων αγώνων χωρίς την παρουσία των οπαδών και των δύο ομάδων στις κερκίδες.

Το Ηρακλής - ΠΑΟΚ και το ΠΑΟΚ - Ηρακλής είναι δύο ματς που πρέπει όλοι μας να τα χαρούμε και να τα απολαύσουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να «σκεπάσει» αυτά τα παιχνίδια με φανατισμό και μίσος. Καθόλου δεν μας έλειψαν οι θηριωδίες σ’ αυτή την πόλη. Αντίθετα, μας έλειψε η ικανοποίηση από τις αναμετρήσεις των ομάδων μας μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Μας έλειψε το ποδόσφαιρο και όχι τα κτηνώδη ένστικτα των λίγων που επιμένουν να χαλάνε τη γιορτή των πολλών.

Νιώθω την οργή των οπαδών του Ηρακλή. Είναι 1000% δικαιολογημένη. Η ομάδα τους ήταν το θύμα του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπέστη βασανιστήρια, όταν άλλες ομάδες «την έβγαζαν καθαρή» γιατί είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη». Αλλά κανένας αντίπαλος του Ηρακλή δεν οφείλει να υποστεί αντίποινα. Οι ένοχοι του σκανδάλου είναι άλλοι. Και θα μείνουν, δυστυχώς, ατιμώρητοι, εξ αιτίας της σαπίλας του ελληνικού ποδοσφαιρικού κατεστημένου.

Κατανοώ και την ενόχληση των οπαδών του ΠΑΟΚ όταν η ομάδα τους αντιμετωπίζεται ως μισητός εχθρός από τους οπαδούς μιας συμπολίτισας ομάδας. Οπως κατανοώ και τη δυσφορία τους για την κατάσταση που έχουν επιβάλει στο ελληνικό ποδόσφιρο οι ανά περιόδους ερυθρόλευκοι και πράσινοι «νταβατζήδες» του. Αυτή, όμως, η ενόχληση, αυτή η δυσφορία, αυτή η οργή ακόμη, δεν ωφελεί να μετατρέπεται σε φανατισμό και μίσος. Μέχρι την «καζούρα» στα καφενεία η κόντρα είναι αποδεκτή μεταξύ των οπαδών. Από εκεί και πέρα δεν έχει νόημα και δεν ωφελεί κανέναν. Δεν έχουν κανέναν λόγο να «σφάζονται» μεταξύ τους οι φίλαθλοι, ή να ξεσπούν σε βάρος των ποδοσφαιριστών της αντίπαλης ομάδας. Ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός είναι εκείνος που ωφελεί.


ΥΓ. Δεν περίμενα τις βλακώδεις κινήσεις της ΠΑΕ για τη στελέχωση της επιτροπής που θα εργαστεί για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΟΚ για να καταλάβω ότι κάποια στελέχη της δεν είναι μόνο ανίκανα, αλλά έχουν και παντελή άγνοια του τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Τα δείγματα γραφής των «επικοινωνιολόγων» εξ’ Αθηνών ήταν ήδη πολλά και εξίσου άθλια. Εχουν εκθέσει άπειρες φορές με τις γκάφες τους τον επίσημο ΠΑΟΚ, αλλά και τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη. Εχουν, όμως, το... προσόν να είναι «φιλαράκια» με ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεται ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που τους έδωσαν πόστα στην ΠΑΕ κι αυτοί είναι που τους καλύπτουν. Απορώ πώς δεν έχει πάρει χαμπάρι ακόμη ο Σαββίδης τι συμβαίνει. Αν δεν του φτάνουν οι απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις του Γιώργου Κούδα, του Νίκου Βεζυρτζή και του Μιλτιάδη Κανώτα, για τη φαεινή ιδέα που είχαν να βάλουν (εν αγνοία τους) τα ονόματά τους σε ψηφοφορία ώστε να συμπληρωθεί η επιτροπή, θα αρχίσω να πιστεύω ότι ο μαξιμαλιστής κατά τα άλλα Ιβάν είναι πολύ ολιγαρκής ως προς την ποιότητα και την αξία των στελεχών της ΠΑΕ...


*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: