Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΑΕΚ, στου δρόμου τα μισά!!


Με την ΑΕΚ να βρίσκεται για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης στο EuroCup, το sport-fm.gr παρουσιάζει τα φετινά πεπραγμένα της στο θεσμό. Ο κορυφαίος Μαυροκεφαλίδης και οι επιδόσεις της Ένωσης.

ΑΕΚ, στου δρόμου τα μισά

Κάθε (νεα) αρχή και δύσκολη
Σίγουρα η επιστροφή της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από το 2007, δεν συνοδεύτηκε με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θύτης η ρωσική Κράσνι Οκτιάμπρ (Κόκκινος Οκτώβρης, αν προτιμάτε), που στην 1η αγωνιστική του EuroCup πέρασε νικηφόρα από το ΟΑΚΑ, παρά τους 42 πόντους του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα η ΑΕΚ επιδόθηκε σε κυνηγητό των Ρώσων, που αποδείχθηκαν θιασώτες της φιλοσοφίας «όσα φάμε και όσα βάλουμε». Εν τέλει το ταμπλό, μετά από παράταση, έγραψε 94-96, με τους Ρώσους να παίρνουν το ροζ φύλλο και τους κιτρινόμαυρους να προβληματίζονται για την κάκιστη αμυντική τους επίδοση.

Το «ταρακούνημα» από τη Γαλατά

Μπορεί μια ήττα από την πολύ ισχυρή Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη να θεωρείτο εντός προγράμματος πριν το παιχνίδι, ωστόσο η διαφορά με την οποία αυτή η ήττα συνοδεύτηκε (89-65), όχι. Το «καμπανάκι» για τις κάκιστες αμυντικές επιδόσεις της ΑΕΚ είχε ηχήσει από την Κράσνι κιόλας, ωστόσο κόντρα στην Γαλατά, το… κακό παράγινε και από τη φτωχή επιθετική συγκομιδή.

Οι σερί νίκες

Κάπου εκεί φαίνεται πως γύρισε ο διακόπτης για την ΑΕΚ. Σαφώς βελτιωμένη σε άμυνα και επίθεση η «Ένωση» επιβλήθηκε εύκολα της Νίζνι με 87-70 στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική, παίρνοντας εκτός από τη νίκη και… τα πάνω της ψυχολογικά. Στον τομέα της ψυχολογίας άλλωστε οφείλεται κατά πολύ και η ανατροπή από το -17 κόντρα στη Χάποελ και εν τέλει η επικράτηση απέναντι στους Ισραηλινούς με 76-75, ξανά εντός έδρας.

Αυτό που απέμενε ήταν και το πρώτο ευρωπαϊκό «διπλό» τη φετινή σεζόν, που θα έβαζε την ομάδα για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Το «διπλό» αυτό που ουσιαστικά «πατσίζει» την εντός έδρας ήττα από την Κράσνι ήρθε στην Κλαϊπέντα. Με… μπροστάρη ξανά τον εξαιρετικό Λουκά Μαυροκεφαλίδη που τελείωσε το ματς με 27 πόντους, η συγκεντρωμένη και στις δυο πλευρές του παρκέ ΑΕΚ πέρασε από τη Λιθουανία, επικρατώντας 86-80 της Νεπτούνας και ανέβηκε στη δεύτερη θέση του ομίλου, πίσω μόνο από τη Γαλατάσαραϊ.

Αναλυτικά τα στατιστικά της ΑΕΚ, στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του EuroCup:
Σύστημα αξιολόγησης 85,8 (12η)
Πόντοι 81,4 (8η)
Ριμπάουντ 39 (1η)
Ασίστ 15,2 (13η)
Κλεψίματα 7,6 (6η)
Μπλοκ 1,4 (32η)
Κερδισμένα Φάουλ 24,6 (1η)
Λάθη 11,8 (20η)

*Σε παρένθεση η θέση της ΑΕΚ, μεταξύ των 36 ομάδων του θεσμού, στην εκάστοτε κατηγορία

Αναλυτικά τα στατιστικά του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στις πρώτες πέντε αγωνιστικές:
Σύστημα αξιολόγησης
31,8 (1ος)
Πόντοι 24,2 (1ος)
Ριμπάουντ 9,6 (1ος)
Κλεψίματα 1,6 (10ος)
Κερδισμένα Φάουλ 7,8 (1ος)

Σίγουρα ο στόχος της πρόκρισης δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, ωστόσο η ΑΕΚ βαδίζει στον σωστό δρόμο για να τα καταφέρει. Σίγουρα, ο δεύτερος γύρος θα είναι δυσκολότερος, καθώς περιλαμβάνει τρεις εκτός έδρας αναμετρήσεις (στη Ρωσία με Κράσνι και Νίζνι και στο Ισραήλ με τη Χάποελ), όμως το σύνολο του Ντράγκαν Σάκοτα παρουσιάζεται όλο και πιο βελτιωμένο. Η ομάδα αρχίζει σιγά-σιγά να ισορροπεί με επιτυχία μεταξύ του διαφορετικού ρυθμού του ελληνικού πρωταθλήματος και αυτού της Ευρώπης (κάτι στο οποίο έχει σταθεί ουκ ολίγες φορές ο προπονητής της Ένωσης στις συνεντεύξεις Τύπου), ενώ ο ρόλος του κάθε παίκτη γίνεται όλο και πιο διακριτός. Παράλληλα, η διοίκηση βοηθά έμπρακτα κάτι που φαίνεται από την απόκτηση του Δημήτρη Μαυροειδή, ενώ η ενίσχυση δεν θα σταματήσει εκεί. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: