Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 0-0


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Πανιώνιος και ΠΑΟΚ ήθελαν πάση θυσία τους τρεις βαθμούς της νίκης στο αποψινό, εξ αναβολής, μεταξύ τους παιχνίδι, που έγινε στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι δύο αντίπαλοι έπαιξαν ανοιχτά, έχοντας μάλιστα από ένα δοκάρι ο καθένας, δεν μπόρεσαν να βρουν δίχτυα, μένοντας τελικά στο 0-0. Επεισοδιακό ματς, με τον «δικέφαλο» να διαμαρτύρεται δικαίως για ένα γκολ του Βιεϊρίνια (στο 73') που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, αλλά και να μένει με παίκτη λιγότερο στο αμέσως επόμενο λεπτό, λόγω απευθείας αποβολής του Σάκη Παπάζογλου. Επιπλέον, στον 90ο λεπτό, ο Πάμπλο Γκαρσία έκανε «δολοφονικό» μαρκάρισμα στον Μανιάτη, χωρίς ωστόσο, να αποβληθεί.

Με 4-2-3-1 παρέταξε τον Πανιώνιο ο Εμίλιο Φερέρα. Κάτω από το τέρμα κάθισε ο Μπέλιτς, στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Κοντοές και Λάτκα, ενώ στα δύο άκρα αγωνίστηκαν οι Μανιάτης και Τζαβέλλας, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Στον χώρο της μεσαίας γραμμής τα δύο αμυντικά χαφ ήταν οι Καστελιόνε και Νικολάου, ενώ οι Ρεκόμπα και Ριέρα κάλυψαν τις δύο πτέρυγες, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, αλλάζοντας ωστόσο πλευρές αρκετά συχνά. Τέλος, στην επίθεση, μοναδικός προωθημένος έπαιξε ο Μπάλαμπαν και λίγο πιο πίσω του ο Κουμορτζί. Ο Βέλγος τεχνικός δεν είχε στη διάθεσή του τους Εστγιανόφ, Ομο και Αναστασόπουλο.

Από την πλευρά του ο Φερνάντο Σάντος προτίμησε σύστημα 4-3-3, με τον Χαλκιά στο τέρμα, τους Τσιρίλο-Μαλεζά ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο, και στα άκρα τους Αραμπατζή (δεξιά) και Σαβίνι (αριστερά). Στη μεσαία γραμμή, αγωνίστηκαν Γκαρσία (κέντρο), Σορλέν (αριστερά) και Ιβιτς (δεξιά), ενώ στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν οι Κουτσιανικούλης αριστερά, Βιεϊρίνια δεξιά (άλλαζαν πλευρές μεταξύ τους) και Φιλομένο (κορυφή). Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε στη διάθεσή του τους Μουσλίμοβιτς, Βιτόλο, Αμπουμπακάρι, Μουν και Σνάουτσνερ.

Αρκετά καλό μπορεί να χαρακτηριστεί το πρώτο ημίχρονο. Ο ρυθμός ήταν αρκετά έντονος, απόρροια του γεγονότος ότι και οι δύο ομάδες είχαν ξεκάθαρο στόχο να παίξουν ανοιχτά και να κυνηγήσουν τη νίκη. Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, με τη μπάλα να μεταφέρεται γρήγορα από μία περιοχή στην άλλη και τους δύο αντιπάλους να έχουν από 2-3 καλές στιγμές ο καθένας προκειμένου να πετύχουν κάποιο γκολ.

Επιθετικό «όπλο» τόσο του Πανιωνίου όσο και του ΠΑΟΚ, τα άκρα, με τους μεν γηπεδούχους να στηρίζονται στους Ρεκόμπα (είχε πολλές ωραίες εμπνεύσεις), Ριέρα, αλλά και τον ορεξάτο Κουμορτζί, τους δε φιλοξενούμενους να αναπτύσσονται ωραία, χάρη στους Βιεϊρίνια και Κουτσιανικούλη. Κορυφαίες ευκαιρίες φυσικά, τα δύο δοκάρια που, είχαν, πρώτα οι «κυανέρυθροι» (19’ Καστελιόνε) και στη συνέχεια οι «ασπρόμαυροι» (25’ Γκαρσία).

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Σάντος προχώρησε σε δύο αλλαγές, περνώντας στη θέση του Φιλομενό (αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού προς το τέλος του ημιχρόνου) τον Παπάζογλου και σε αυτή του Κουτσιανικούλη τον Κονσεϊσάο. Από την πλευρά του ο Φερέρα, «γύρισε» τον Κουμορτζί στα χαφ, δίνοντας την ευκαιρία στον ιδιαίτερα θετικό Ρεκόμπα να κινείται σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Μπάλαμπαν.

Στο δεύτερος μέρος ο ρυθμός δεν ήταν τόσο έντονος όσο στο πρώτο μέρος. Για αρκετή ώρα το παιχνίδι είχε μεταφερθεί κυρίως στο κέντρο και προς την περιοχή του Πανιωνίου, καθώς ο ΠΑΟΚ πίεζε, χωρίς πάντως να μπορεί να δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες. Στο 63’ ο Σάντος, βλέποντας τον Ιβιτς να μένει από δυνάμεις έριξε στη θέση του τον Φωτάκη, ωστόσο, μέσα στο δίλέπτο 73’-74’ το παιχνίδι ήρθε? τούμπα για τους φιλοξενούμενους.

Κι αυτό γιατί αρχικά (στο 73’) ακυρώθηκε (κακώς) γκολ του Βιεϊρίνια ως οφσάιντ, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Παπάζογλου αποβλήθηκε (σωστά) για ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα στον Κοντοέ. Τελικά τίποτα δεν άλλαξε, το αποτέλεσμα παρέμεινε στο 0-0, αν και ο ΠΑΟΚ (παρότι έπαιζε με 10 παίκτες) έδειξε μεγαλύτερη διάθεση για να σκοράρει.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
6': Σέντρα του Σορλέν από τα δεξιά, μόνος του ο Φιλομένο μέσα στην μεγάλη περιοχή, ωστόσο, η κεφαλιά που επιχειρεί πέρνάει πάνω από την εστία του Μπέλιτς
12': Εντυπωσιακή ενέργεια από τον Ρεκόμπα, από τα αριστερά, όμως η σέντρα του καταλήγει στην αγκαλιά του Κώστα Χαλκιά.
14': Ωραία ατομική προσπάθεια από τον Βιεϊρίνια (απο τα αριστερά), ο οποίος μπάινει στην περιοχή και προσπαθεία να αιφνιδιάσει τον Μπέλιτς, σκοράρωντας στην κλειστή γωνία, όμως ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου εξουδετερώνει το πλασέ του Πορτογάλου επιθετικού.
14: Στη συνέχεια της προηγούμενης φάσης, ο Κουμορτζί «βγήκε» φάτσα με τον Χαλκιά, όμως ο «κίπερ» του «δικεφάλου» του έκλεισε το οπτικό πεδίο, κι έτσι ο μεσοεπιθετικός του Πανιωνίου σούταρε άουτ.
19': Δοκάρι για τον Πανιώνιο. Ο Ρεκόμπα εκτελεί με αρκετά φάλτσα ένα φάουλ από τα δεξιά και ο Καστελιόνε μέσα από την περιοχή πιάνει (απευθείας) ένα ασύλληπτο γυριστό, με τη μπάλα όμως να τραντάζει το οριζόνιο δοκάρι του Χαλκιά που απλώς κοιτούσε
25': Δοκάρι για τον ΠΑΟΚ. Ο Σορλέν στρώνει στον Γκαρσία, ο οποίος σουτάρει δυνατά και συρτά από το ύψος της μεγάλης περιοχής (προς τα αριστερά), με τη μπάλα να βρίσκει την εσωτερική πλευρά του δεξιού δοκαριού του Πανιωνίου, να πηγαίνει παράλληλα με την εστία και την ευκαιρία τελικά να χάνεται για τον ΠΑΟΚ
35’: Μεγάλη ευκαιρία για τον Πανιώνιο. Ο Ρεκόμπα «τσιμπάει» έξυπνα τη μπάλα (βγάζοντας ουσιαστικά προωθημένη μπαλιά στον εαυτό του), προχωράει μέσα στην περιοχή και σουτάρει δυνατά με το αριστερό, αλλά ο Χαλκιάς μαζεύει σταθερά
40’: Εκτέλεση φάουλ από τον Ρεκόμπα, η μπάλα φεύγει ψηλά άουτ
57’: Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ρεκόμπα από καλή θέση, πάνω από το οριζόντιο δοκάρι η μπάλα
58’: Συρτό σουτ του Βιεϊρίνια από μακριά, μαζεύει σταθερά ο Μπέλιτς
73’ Ακυρωθέν γκολ για τον ΠΑΟΚ: Μετά από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα καταλήγει στον Βιεϊρίνια (που βρίσκεται πιο μπροστά και από τους 21 υπόλοιπους ποδοσφαιριστές), ο οποίος σκοράρει από πολύ πλάγια θέση αριστερά, μέσα στην περιοχή. Ο διαιτητής Κύρκος παίρνει την απόφαση πάνω του και ακυρώνει το γκολ ως οφσάιντ. Όπως φαίνεται όμως στο ριπλέι, η μπάλα καταλήγει στον Βιεϊρίνια, όχι από συμπαίκτη του, αλλά από τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, συνεπώς το γκολ έπρεπε να μετρήσει.
74’: Κόκκινη σε παίκτη του ΠΑΟΚ. Ο Παπάζογλου κάνει ένα αντιαθλητικό μαρκάρισμα και δέχεται δικαίως την κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή Κύρκο
78’: Δυνατό σουτ του Βιεϊρίνια μέσα από την περιοχή και αριστερά, σε κόρνερ διώχνει ο Μπέλιτς
82': Κόρνερ του Ρεκόμπα, κεφαλιά του Μανιάτη, άουτ περνάει η μπάλα

ΣΚΟΡΕΡ: -
ΔΟΚΑΡΙ: 19’ Καστελιόνε-25’ Γκαρσία
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Διαιτητής (Κύρκος)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 92’ Τζαβέλλας-67’ Τσιρίλο, 71’ Γκαρσία
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 74’ Παπάζογλου
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπέλιτς, Μανιάτης, Λάτκα, Ριέρα, Μπάλαμπαν (87' Σίμωσης), Ρεκόμπα, Καστελιόνε (77' Σκούφαλης), Κουμορτζί, Κοντόες, Νικολάου, Τζαβέλλας
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία, Τσιρίλο, Σορλέν, Μαλεζάς, Κουτσιανικούλης (46' Κονσεϊσάο), Βιεϊρίνια, Ιβιτς (63' Φωτάκης), Φιλομένο (46' Παπάζογλου), Σαβίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: