Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 2-0



Επιμέλεια: Δ.Μ.

Με καθυστέρηση (μιας ώρας) ξεκίνησε το ντέρμπι, στις... καθυστερήσεις σκόραρε ο Μήτρογλου το ένα από τα δύο του γκολ που χάρισαν στον Ολυμπιακό τη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 2-0.

Η ομοιότητά τους ήταν ότι μοιράστηκαν από ένα ημίχρονο σε απόδοση. Η (μεγάλη) διαφορά των «αιωνίων» στο ντέρμπι αναλύεται ως εξής: στο καλό ημίχρονό του ο Παναθηναϊκός όχι απλώς δεν σκόραρε αλλά επιπλέον δέχθηκε τέρμα (μόλις στο δεύτερο σουτ των γηπεδούχων ύστερα από 45 λεπτά αγώνα ενώ οι Πράσινοι είχαν δέκα!).

Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός τον «τελείωσε» με συνοπτικές διαδικασίες στο δικό του (δεύτερο) μισό του αγώνα με πρωταγωνιστή τον «killer» Κώστα Μήτρογλου.

Δύο (από τα κάμποσα) ερωτήματα: Αλήθεια που ήταν σήμερα ο (παίκτης βαρόμετρο του Παναθηναϊκού) Κατσουράνης, ήταν στο γήπεδο; Και επίσης, γιατί ο Κάκος "μάσαγε" τις κίτρινες κάρτες, με αποκορύφωμα το ότι δεν έδειξε τη δεύτερη στο 90’ της αναμέτρησης στον Ντούντου για το τρίτο "δολοφονικό" τάκλιν του στον αγώνα; Πάμε να δούμε όλα όσα έγιναν στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ολυμπιακός (Ζίκο): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος, Ραούλ Μπράβο, Ντουντού, Μαρέσκα, Λεονάρντο, Ζαϊρί, Όσκαρ, Μήτρογλου

Παναθηναϊκός (Χενκ Τεν Κάτε): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Σεϊταρίδης, Βύντρα, Σαριέγκι, Κατσουράνης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Γκάμπριελ, Σαλπιγγίδης, Σισέ

Γήπεδο: "Γ. Καραϊσκάκης"
Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)
Βοηθοί: Βασιλειάδης (Μακεδονίας), Δάλλας (Ηπείρου)
Κίτρινες: Μήτρογλου, Ντουντού / Σπυρόπουλος, Ζιλμπέρτο, Λέτο
Με μια ματιά
Με ορμή ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός εισήλθε με τον τσαμπουκά της έδρας στον αγωνιστικό χώρο. Χωρίς σχέδιο ωστόσο. Με άναρχο τρόπο και με το «σπρώξιμο» της εξέδρας, προσπάθησε να φέρει την κατάσταση στα μέτρα του. Ο Παναθηναϊκός περίμενε στην άμυνα να περάσει το πρώτο…κύμα δίχως να πληγεί ανεπανόρθωτα. Τα κατάφερε και μάλιστα απείλησε πρώτος με το μακρινό σουτ στο 7’ από τον Σισέ το οποίο εξουδετέρωσε ο Νικοπολίδης. Εκείνο το Μαρέσκα στο 9’ ήταν πιο επικίνδυνο, όμως ο Τζόρβας ήταν εξίσου έτοιμος. Η πρώτη μπόρα πέρασε για τους φιλοξενούμενους.

Η μεγάλη ευκαιρία του Σισέ

Στο 11’ ο Σισέ απείλησε με πραγματικές αξιώσεις. Το σουτ που επιχείρησε από τα 5 μέτρα με τον Νικοπολίδη εξουδετερωμένο σταμάτησε πάνω στον Ραούλ Μπράβο που είχε διαβάσει τη φάση και έσπευσε να καλύψει την εστία. Το «ριμπάουντ» έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον γάλλο στράικερ, αλλά δεν την αντιλήφθηκε σωστά, βιάστηκε και σούταρε ψηλά άουτ. Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός είχε μια ανούσια και φλύαρη υπεροχή και ο Παναθηναϊκός τη μεγάλη ευκαιρία στο συγκεκριμένο διάστημα.

Κυρίαρχος ο ΠΑΟ

Στο 21’ ο Σαλπιγγίδης έκλεψε τη μπάλα δέκα μέτρα κάτω από τη σέντρα, την «έτρεξε» ως την εστία του Νικοπολίδη, ωστόσο λάθεψε στη μεταβίβαση της μπάλας και ξόδεψε μια σπουδαία ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους την ώρα που οι Σισέ και Γκάμπριελ ωρύονταν για τη γκάφα του συμπαίκτη τους, εβρισκόμενοι σε πλεονεκτικές θέσεις. Στο 25’,σέντρα του Σισέ βρήκε (μάλλον κατά λάθος) την οριζόντια δοκό του Νικοπολίδη ο οποίος πάντως είχε αγγίξει τη μπάλα και την έβγαλε κόρνερ.

Ένα λεπτό νωρίτερα ο Σπυρόπουλος είδε δικαίως την κίτρινη κάρτα διότι ανέτρεψε από πίσω τον Ζαϊρί. Στο 27΄ ο Αβραάμ Παπαδόπουλος αντικατέστησε τον Ζεβλάκοβ που τραυματίστηκε. Στο 28’ σουτ του Σαλπιγγίδη εξουδετέρωσε δύσκολα στην αριστερή γωνία του ο Νικοπολίδης. Συμπερασματικά ο ΠΑΟ κυριάρχησε και έψαξε το γκολ στο τρίτο δεκάλεπτο του αγώνα ενώ ο Ολυμπιακός έμοιαζε να φοβάται τον αντίπαλό του.

Γκολ ο Μήτρογλου στο δεύτερο ερυθρόλευκο σουτ!

Με μακρινό αλλά άστοχο σουτ του Σαλπιγγίδη ξεκίνησε το επόμενο δεκάλεπτο. Στο 33’ ο Μήτρογλου έκανε θέατρο προσπαθώντας να κερδίσει πέναλτι από τον Βύντρα, όμως ο Κάκος παρέλειψε να του υποδείξει κίτρινη κάρτα, πόσω μάλλον όσο επέμενε ότι ανετράπη. Ένα λεπτό αργότερα ο Νικοπολίδης εξουδετέρωσε στο δεξιό παραθυράκι του την βολίδα του Βύντρα παραχωρώντας κόρνερ.

Από το οποίο οι Πράσινοι έχασαν νέα σπουδαία ευκαιρία διότι ο Σαλπιγγίδης δεν μπόρεσε να πλασάρει από απόσταση δύο μέτρων κιι ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού μπλόκαρε σταθερά τη μπάλα. Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στο συγκεκριμένο διάστημα, έψαξε το γκολ, έφτασε κοντά στην επίτευξή του, αλλά δεν δικαιώθηκε και λόγω ημιτελών προσπαθειών κι ας ασφαλώς διότι η μεγάλη κλάση του Νικοπολίδη δεν του το επέτρεψε.

Ωστόσο στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ολυμπιακός έκανε το μεγάλο κόλπο! Κόντρα στη ροή του αγώνα και δίχως να το δικαιούται βάσει της εικόνας των δύο ομάδων στο πρώτο ημίχρονο, σκόραρε με τον Μήτρογλου ύστερα από ασίστ του Βραζιλιάνου Ντουντού. Έτσι είναι η μπάλα…

Παρεμπιπτόντως, το θέατρο του Ζαϊρί στο 46, όταν ο Σπυρόπουλος… φύσηξε και ο Μαροκινός έκανε λες και τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν τιμωρήθηκε. Ψιλά γράμματα θα πει κανείς…

Γκολ που θύμισε Φαν Μπάστεν ο Μήτρογλου

Πέρασαν πέντε λεπτά για να δούμε κάτι αξιόλογο. Ήταν ο Ολυμπιακός εκείνος που δημιούργησε την πρώτη απειλητική κατάσταση στο 50’.30’’ όταν ο Ραούλ Μπράβο με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή υποχρέωσε τον Τζόρβα σε ένα σταθερό «μπλονζόν» στη δεξιά γωνία του. Ωστόσο το πράγμα μύριζε από την αρχή. Οι Ερυθρπολευκοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο σκοπεύοντας να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και τα κατάφερε!

Στο 55’ ο Ζαϊρί έκανε μια εξαιρετική σέντρα και ο Μήτρογλου τελείωσε τη φάση με εκτέλεση που θύμισε το μεγάλο Μάρκο φαν Μπάστεν. Ο έλληνας φορ γύρισε το κορμί του και με μαγικό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Τζόρβα. Ο μικρός θέλει δέκα… Ντιόγο στην καθισιά του γιατί έχει γκολ σε αντίθεση με τον πολυδιαφημισμένο Βραζιλιάνο που είναι όλο φρου φρου και αρώματα. Αλλά από τηγανίτα τίποτα…

Δεν βάζεις γκολ εδώ ποτέ… ρε, Σισέ, ρε Σισέ!

Στο 65’ ο Παναθηναϊκός έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στον αγώνα αλλά ο Σισέ δύο φορές από πλεονεκτική θέση δεν μπόρεσε να νικήσει τον ακατάβλητο και χθες Αντώνη Νικοπολίδη. Δύο διαδοχικά σουτ του Γάλλου από θέση που ένας σκόρερ της φήμης του θα έπρεπε να είχε τελειώσει τη φάση με την… πρώτη, αλλά τζίφος. Καταλογίστε μου λάθος αν αισθάνεστε διαφορετικά, όμως αυτή η ευκαιρία είναι η απάντηση στο γιατί ο Σισέ δεν διέγραψε την καριέρα που όλοι περίμεναν και σε τόσο καλή ηλικία παίζει μπάλα στην Ελλάδα.

Σόου Ζαϊρί

Αξίζει ειδική μνεία στον Μαροκινό. Αποκτήθηκε ως λύση ανάγκης αντί του Λέτο που πέρυσι θεωρήθηκε ο… ιδανικός αντικαταστάτης του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, όμως τελικά κατέληξε στην Παιανία. Τελικά ο Ζαίρί αποδεικνύεται πολυτιμότερος του Αργεντινού και θα μπορούσε να θεωρηθεί ο κορυφαίος του ντέρμπι αν δεν είχε δράσει δις ο φονέας Μήτρογλου. Η μαγική του πάσα στο 74’ ήταν ένα έτοιμο γκολ για τον Μήτρογλου. Θα ήταν εξωφρενικό αν ο τελευταίος έκανε το τρία στα τρία (τρία σουτ - τρία γκολ) οπότε η αδυναμία του να σκοράρει παίρνει στατιστική άφεση αμαρτιών.

Συντήρηση αποτελέσματος

Δεν είχε λόγο να ρισκάρει ο Ολυμπιακός. Άφησε τον Παναθηναϊκό να έχει την υπεροχή και να την αναλώνει μέσω του φλύαρου Λέτο που έκανε τη μία κακή επιλογή πίσω από την άλλη. Λίγος και ο Νίνης που εισήλθε στο γήπεδο για να αλλάξει τη ροή του αγώνα αλλά έκανε μια τρύπα στο νερό. Παρεμπιπτόντως ο Ολυμπιακός θα είχε δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του αν ο ‘Οσκαρ στο 87΄ δεν έκανε ένα παιδικό πλασέ πάνω στον Τζόρβα από απόσταση δύο μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: