Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ανακρίθηκαν δύο παίκτες για τα στημένα


Δύο παίκτες της Φορτούνα Ντίσελντορφ ανακρίθηκαν την Πέμπτη από την γερμανική αστυνομία ως ύποπτοι για συμμετοχή στο μεγάλο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια στην Ευρώπη.

Οι δύο παίκτες αγωνίζονται στην Β’ ομάδα της Φορτούνα η οποία αγωνίζεται στην Δ΄κατηγορία. Η βασική ομάδα της Φορτούνα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας.

Ο σύλλογος του Ντίσελντορφ δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για τις ανακρίσεις παρά μόνο ότι σχετίζονται με το σκάνδαλο με τα στημένα.

Ο Πάτρικ Νόιμαν, ο αρχηγός της Φερλ, μιας άλλης ομάδας της Δ’ κατηγορίας που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές και να τους «πει ότι γνωρίζει», σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Λουτς Κλόζε.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Κλόζε ο πελάτης του «δεν έχει και πολλά να παραδεχθεί». Τόσο ο Νόιμαν όσο και ο συμπαίκτης του Τιμ Χάγκερντον έχουν αποβληθεί από την Φερλ.

Εξάλλου η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμα ενός 21χρονου ο οποίος είναι ύποπτος για απόπειρα δωροδοκίας παίκτη της Γκόσλαρ, ομάδα της Δ’ κατηγορίας. Ο παίκτης ανέφερε το περιστατικό στο σύλλογο και οι διοικούντες με την σειρά τους στην αστυνομία.

Στο μεταξύ το υπουργείο δικαιοσύνης της Βαυαρίας σχεδιάζει ένα νόμο που θα τιμωρεί το στήσιμο αγώνων, την χρήση απαγορευμένων ουσιών και άλλες παρανομίες στον αθλητισμό με ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια.

«Στην Ευρώπη έχουμε την δωροδοκία, την Ασία το στοίχημα και στο Βερολίνο πέφτουν τα μετρητά», δήλωσε ο Γερτς Τσίρκε, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος.

Οι αντιδράσεις των πέντε συλλόγων

Οι ανακρίσεις έγιναν την επόμενη μέρα μετά της αποκάλυψης της UEFA πως πέντε σύλλογοι σε Αλβανία, Λετονία, Σλοβενία και Ουγγαρία είναι ύποπτοι για στημένα ματς.

Πρόκειται για τις αλβανικές Τίρανα και Βλάζνια, την σλοβένικη Λιουμπλάνια, την λετονική Ντινάμπουργκ και την ουγγρική Χόνβεντ. Επτά αγώνες στα προκριματικά του Champions League και στο Europa League στα οποία συμμετείχαν οι πέντε ομάδες, από τις 16 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου φέρονται να είναι στημένα

Η πιο γνωστή από τις πέντε ομάδες, είναι η Χόνβεντ η οποία την δεκαετία το ’50 είχε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Φέρενς Πούσκας, ο Σάντορ Κότσις και Γιόζεφ Μπόζικ.

Η Χόνβεντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως είναι αθώα και πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο παίκτες της να έχουν «προδώσει τον σύλλογο τους, τους συμπαίκτες τους και τους οπαδούς για το δικό τους προσωπικό κέρδος».

Η αλβανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι τόσο η Τίρανα όσο και η Βλάζνια θα παίξουν κανονικά τα προγραμματισμένα για το σαββατοκύριακο παιχνίδια τους για το πρωτάθλημα και δεν θα πάρει κανένα μέτρο εναντίον τους ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα της UEFA. Πάντως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τρίταν Κοκόνα δήλωσε πως θα επιβληθούν κυρώσεις στους δύο συλλόγους εφόσον απεδείχθη η ενοχή τους.

Η Λιουμπλιάνα μα ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως «νιώθει βαθύτατα απογοητευμένη και πικραμένη» με τις αναφορές που την εμπλέκουν στο σκάνδαλο και ζητά την γρήγορη ολοκλήρωση της έρευνας. Ο διευθυντής του συλλόγου, Νέναντ Προτέγκα, υποσχέθηκε πως ο σύλλογος θα κάνει ό,τι μπορεί για την διευθέτηση του θέματος.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λετονίας τιμώρησε με αποκλεισμό για το υπόλοιπο της σεζόν την Ντινάμπουργκ, αφότου πληροφορήθηκε πως ο γενικός μάνατζερ και ο προπονητής της ομάδας στοιχημάτιζαν στα παιχνίδια της ομάδας τους.

Ο Ολεγκ Γκαβρίλοφ (γενικός μάνατζερ) και ο Ταμάζα Περτία (προπονητής) τιμωρήθηκαν με ισόβιο αποκλεισμό.


Επιμέλεια-Tenorio

Δεν υπάρχουν σχόλια: