Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Μαζίνιο: «Δεν νιώθω αποτυχημένος, αλλά ούτε και ένοχος»

Μαζίνιο: «Δεν νιώθω αποτυχημένος, αλλά ούτε και ένοχος»

Μετά τις πρώτες αποκαλυπτικές δηλώσεις του Ιομάρ Μαζίνιο στο «Μ», σήμερα σας παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της συνέντευξης με τον Βραζιλιάνος πρώην πλέον προπονητή της ομάδας του Άρη. Λίγες ημέρες πριν αποχαιρετήσει την πόλη μας και ταξιδέψει για την πατρίδα του μίλησε για όλους και για όλα. Σήμερα διαβάστε το τι λέει για τους Κάλβο και Χαβίτο, για τον… αγώνα που έδωσε ο ίδιος προκειμένου να κρατήσει τον Μάριο Ρεγκέιρο στην ομάδα και τι οφέλη θα είχε η παραμονή του Ουρουγουανού, την… απειθαρχία στην μεσαία γραμμή του Άρη, αλλά και τον κόσμο της ομάδας για τον οποίο πραγματικά… στάζει μέλη.

-Με τους Χαβίτο και Κάλβο τι συμβαίνει φέτος κ. Μαζίνιο; Είναι πάρα πολύ πεσμένοι. Γνωρίζετε για ποιο λόγο;
« Είναι δύο ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κρατήσουν καλό ρυθμό για 90 λεπτά. Πέρα από τον ίδιο το είχαν επισημάνει και οι προηγούμενοι προπονητές και γι΄ αυτό ακολούθησαν την ίδια τακτική, δηλαδή ο Χαβίτο ο οποίος μπαίνει πολύ δυνατά στην αρχή αλλά πέφτει ο ρυθμός του στο δεύτερο μέρος (όπου κάνει αρκετά λάθη) και από την άλλη ο Τόνι Κάλβο , που μπαίνει πολύ κρύα στο πρώτο ημίχρονο και ανεβάζει στροφές στο δεύτερο. Δεν θα μπορούσα επομένως να περιμένω τον Κάλβο να ανεβεί στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο και να διακινδυνεύσω οτιδήποτε στο ματς, γι΄ αυτό ο ένας αντικαθιστά τον άλλο».

«Δώσαμε αγώνα για να μείνει ο Ρεγκέϊρο, αλλά τον διώξανε…»

-Με τον Αμπρέου τι γίνεται; Άργησε να μπει στο κλίμα. Έφταιξε κάτι; Ήταν θέμα δικό του; Παίζει ρόλο η χημεία της ομάδας ή το ότι δεν τροφοδοτείται σωστά από τους συμπαίκτες του;
Αν ήταν ένας ποδοσφαιριστής σαν το Ρεγκέϊρο-για παράδειγμα- από τα πλάγια για να του βγάλει τις ανάλογες σέντρες δεν θα ήταν καλύτερα;
«Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Εμείς, ήμασταν διατεθειμένοι να παλέψουμε και να «πεθάνουμε»-που λέει ο λόγος- για να κρατήσουμε το Ρεγκέϊρο στην ομάδα. Ταίριαζε πολύ στο σύστημά μας . Ήταν αυτός που θα χτυπούσε τα φάουλ, θα έκανε τις πανέμορφες σέντρες. Με τον Ρεγκέϊρο σίγουρα ο Άρης θα είχε πολύ περισσότερα γκολ έχοντας ως σέντερ φορ τον Αμπρέου. Ο Ρεγκέϊρο θα έβγαζε σέντρες και ο Αμπρέου θα σκόραρε με το κεφάλι. Είναι πολύ καλύτερες οι σέντρες του σε σχέση με τον Χαβίτο ή τον Κάλβο που παίζουν στην ίδια θέση. Μαζί με τον συνεργάτη μου το Ντονάτο προσπαθήσαμε μέχρι και την τελευταία μέρα να πείσουμε την διοίκηση να τον κρατήσει , αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτοί επέμειναν να λυθεί η συνεργασία τους μαζί του. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής-θα το ξαναπώ- που ταίριαζε πολύ στο σύστημα και στο σύνολο του Άρη».

«Αν έπαιζαν Ρεγκέιρο και Αμπρέου μαζί θα κάναμε πολλά γκολ»

-Και τώρα τι γίνεται με την τροφοδότηση του Αμπρέου; Για να βάλει πιο πολλά γκολ δεν θα πρέπει να παίρνει και τις ανάλογες πάσες;
«Εμείς δεν μπορούσαμε να δουλεύουμε και να στήσουμε μια ομάδα για έναν μόνο ποδοσφαιριστή. Να παίζουν όλοι γι΄ αυτόν. Κάθε γκολ που έχει βάλει μέχρι τώρα ο Άρης ήταν από σέντρες, από πλάγια, είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Ο Αμπρέου είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν θα κινηθεί για να κυνηγήσει τη μπάλα. Θα πιάσει θέση για να πάρει την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι. Είναι περισσότερο για το παιχνίδι στον αέρα, σε αντίθεση με τον Κάμπορα που θα τρέξει και θα κυνηγήσει κάθε μπαλιά, θα προσπαθήσει να ελευθερωθεί, να κάνει κάποια ενέργεια μέσα στην περιοχή. Είναι πιο γρήγορος και πιο δημιουργικός σε αυτό τον τομέα. Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο δεν μπορείς όμως να έχεις ένα μόνο ποδοσφαιριστή και να τα περιμένεις όλα από αυτόν. Αντίθετα θα πρέπει να μπορούν να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες και να μπουν τα γκολ από όλες τις γραμμές , από τον άξονα, από τα πλάγια και με όσον το δυνατόν περισσότερους ποδοσφαιριστές»

«Είχαμε προβλήματα και καβγάδες με δύο παίκτες»

-Ο κ. Κούπερ σχολιάζοντας το τι βρήκε στην ομάδα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος και από το υλικό. Αυτά που προσπαθεί να δουλέψει περισσότερο είναι τα θέματα τακτικής και αγωνιστικής πειθαρχίας . Η τελευταία, όπως λένε, δεν ήταν η αναμενόμενη και τις περισσότερες φορές οι ποδοσφαιριστές μέσα στον αγωνιστικό χώρο αυτοσχεδίαζαν και δεν αντιδρούσαν δηλαδή οργανωμένα , σαν να μην είχαν σύστημα.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ο νέος προπονητής αναγνωρίζει το έργο μας και επιβεβαιώνει τη δουλειά που κάναμε. Αυτό αποτελεί και μια απάντηση σε όσα βγήκαν προς τα έξω από την πλευρά της διοίκησης κατά καιρούς ότι η ομάδα είναι κουρασμένη και δεν τραβάει όσο πρέπει. Εδώ θέλω να πω ότι οι ποδοσφαιριστές δεν έφτασαν σε αυτή την πολύ καλή κατάσταση από μόνοι τους αλλά όλα αυτά έγιναν μετά από δική μας οργανωμένη όσο και συστηματική παρέμβαση αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο προετοιμασίας. Όσο για την τακτική, είναι επόμενο ο κ. Κούπερ να ζητάει άλλα πράγματα γιατί κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία και τη δική του νοοτροπία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την αγωνιστική πειθαρχία. Είναι θέμα κάθε προπονητή που έχει την ευθύνη και καταστρώνει το δικό του πλάνο.
Εμείς είχαμε μεγάλο πρόβλημα με δύο ποδοσφαιριστές που παίζουν στο κέντρο, είχαμε πάρα πολλούς καβγάδες, προσπαθούσαμε όλη την εβδομάδα να βάλουμε στο μυαλό του καθενός το πως πρέπει να περάσει η αγωνιστική πειθαρχία».

«Δεν υπάρχει αγωνιστική πειθαρχία στη μεσαία γραμμή»

-Και δεν μπορέσατε να βρείτε έναν τρόπο κ. Μαζίνιο για να επιβάλλετε το δικό σας νόμο; Έστω να επιστρατεύατε τη…βία ..αν χρειαζόταν για το καλό της ομάδας.
(Χαμογελάει κάπως παγωμένα και αμήχανα…)« Δεν υπήρχε αγωνιστική πειθαρχία στο κέντρο του Άρη. Αντίθετα, υπήρχε πολύ μεγάλος εγωισμός ανάμεσα σε κάποιους ποδοσφαιριστές. Δεν μπορούσαν να σκεφτούν ομαδικά. Ο καθένας κοίταζε τον εαυτό του και όχι την ομάδα. Μακάρι να μπορέσουν να το βάλουν μέσα τους τώρα. Εγώ δεν κατάφερα να αλλάξω αυτό τον τρόπο σκέψης. Και κάτι ακόμη. Μακάρι ο κ. Κούπερ να τα καταφέρει και να επιβάλει αυτή την πειθαρχία. Θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και τα αποτελέσματα για τον Άρη».

-Όταν λέτε για δύο ποδοσφαιριστές εννοείτε το Γκρασιάν, τον Κόκε, το Φερνάντεζ, το Ναφτί. Ποιους;
« Γενικά μιλάω. Το ποδόσφαιρο είναι τρεις γραμμές μαζί. Επιδιώκεις να κάνεις αυτές τις γραμμές να λειτουργούν σαν ένα. Εάν έχεις έστω έναν ποδοσφαιριστή σε κάθε γραμμή που δεν μπορεί να παίξει ομαδικά τότε χαλάει όλο το παιχνίδι. Εγώ προσπαθούσα πάρα πολύ να τους το περάσω ,να το καταλάβουν, αλλά ήταν τέτοιο το σύστημα του παιχνιδιού που είχε καθιερωθεί που δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω άλλη τακτική, να επιβάλω δηλαδή την τιμωρία και να αφήσω έναν –δύο ποδοσφαιριστές στον πάγκο».

«Δεν νιώθω ένοχος, δεν είμαι ένοχος»

-Σας «φορτώθηκε» η στασιμότητα της ομάδας. Αντικατασταθήκατε για να πετύχει ο Άρης κάτι πολύ καλύτερο, για να χτυπήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τριάδα στο πρωτάθλημα και να κατακτήσει το κύπελλο. Νιώθετε αποτυχημένος , ένοχος; Τι πιστεύετε για τον κ. Κούπερ; Μπορεί να τα καταφέρει;
« Όχι δεν νιώθω ούτε είμαι ένοχος ,ούτε αποτυχημένος Την ομάδα την άφησα μέσα σε όλους τους στόχους και αν έμενα θα την οδηγούσα στην κατάκτηση ενός τίτλου.
Δεν νιώθω καλά φυσικά γιατί προσπάθησαν να με στοχοποιήσουν .Έψαχναν να βρουν έναν ένοχο. Φεύγω, φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Όσο για τον διάδοχό μου , πιστεύω ότι έχει όλα τα φόντα και την εμπειρία να οδηγήσει την ομάδα σε μεγάλες διακρίσεις».Πηγη Μετροσπορ

Δεν υπάρχουν σχόλια: