Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Σαμαράς: «Ίσως είναι γραφτό…»



Αποφασισμένος να αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου δήλωσε στην ιστοσελίδα της FIFA ο Γιώργος Σαμαράς, εν όψει των μπαράζ με την Ουκρανία, ομάδα που είχε στερήσει στην ελληνική την παρουσία της στην προηγούμενη διοργάνωση. «Έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε εκείνο το λάθος. Ίσως είναι γραφτό», δήλωσε ο φορ της Σέλτικ και πρόσθεσε: «Θα είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας». Αναλυτικά, η συνέντευξη του «Sam».

Έχεις υποχρεώσεις με τη Σέλτικ εντός κι εκτός των τειχών, αλλά τα μπαράζ με την Ουκρανία είναι στην άκρη του μυαλού σου…

«Ασφαλώς. Πάντα υπάρχει αυτό στο μυαλό μου. Ξέρω πως οι αγώνες αυτοί πλησιάζουν και πόσο σημαντικοί είναι για τη χώρα μου. Είναι σπουδαίο να βρίσκεσαι τόσο κοντά σε ένα Μουντιάλ, ειδικά για την Ελλάδα που έχει προκριθεί σε τελική φάση μόνο μία φορά στο παρελθόν. Τα 16 χρόνια που έχουν περάσει από την τελευταία μας συμμετοχή είναι πολλά και θέλουμε να δώσουμε το ‘παρών’ σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου. Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα, τους φιλάθλους και ασφαλώς για μας τους παίκτες. Θα είναι κάτι που θα θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μετανιώσουμε για κάτι μετά από αυτά τα παιχνίδια».

Παρότι ήσασταν στο γκρουπ των ισχυρών, κανείς δεν μπορεί να βρει φαβορί σε αυτό το ζευγάρι. Μπορείς να εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό;

«Φυσικά. Ήταν καλό για μας ότι ήμασταν στους ισχυρούς και μπορέσαμε να αποφύγουμε ομάδες όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία, αλλά θεωρώ πως η Ουκρανία ήταν από τις δυσκολότερες ομάδες του άλλου γκρουπ. Πιστεύω πως οι πιθανότητες πρόκρισης είναι 50-50 και όλα θα κριθούν στο ποια από τις δύο ομάδες θα διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση. Ό,τι κι αν συμβεί, θεωρώ πως θα δούμε ένα καλό παιχνίδι απέναντι σε δύο πολύ καλές και ισοδύναμες ομάδες. Ξέρω πως είμαστε σε καλή θέση έχοντας επιτυχίες όπως η κατάκτηση του EURO 2004 και η πρόκριση στο EURO 2008 με μόνο μία ήττα. Πιστεύω πως η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά κι έχει δημιουργήσει μια δυνατή εθνική ομάδα τα τελευταία δέκα χρόνια».

Ανησυχείτε για τις συνθήκες στον επαναληπτικό του Ντόνετσκ;

«Θα είναι σίγουρα δύσκολα. Δεν ήμουν ακόμη στη Σέλτικ όταν αντιμετώπισε τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, αλλά άκουσα πολλά από τον Ελάνο και τον Νέρι Καστίγιο, που ήταν συμπαίκτες μου στη Μάντσεστερ Σίτι, για την πόλη και τον καιρό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει χιόνι και τσουχτερό κρύο. Ειλικρινά όμως δεν νομίζω πως οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Η πρόκριση θα κριθεί στο ποιος θα είναι πιο έτοιμος, θα το θέλει περισσότερο και θα παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο. Ελπίζω αυτοί να είμαστε εμείς».

Μετά την κατάκτηση του EURO 2004, θα πρέπει να ήταν μεγάλο πλήγμα για την Ελλάδα να μην προκριθεί στο Μουντιάλ του 2006. Και η Ουκρανία έπαιξε ρόλο σε αυτό…

«Ήμουν μέλος της Εθνικής Ελπίδων τότε, αλλά θυμάμαι πως ήμουν πολύ απογοητευμένος όταν χάσαμε στην έδρα μας από την Ουκρανία. Είχαμε πολλές ευκαιρίες, αλλά έγινε ένα λάθος κι όλα τελείωσαν για μας. Είναι περίεργο που έχουμε και πάλι μπροστά μας την Ουκρανία. Έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε εκείνο το λάθος μας. Ποιος ξέρει; Ίσως είναι γραφτό να γίνει έτσι».

Αγωνίζεσαι δίπλα στον κορυφαίο σκόρερ των προκριματικών, τον Φάνη Γκέκα. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

«Αγωνιζόμαστε με τρεις επιθετικούς και τον Γκέκα στην κορυφή της επίθεσης, ένα σύστημα που έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικό. Το ρεκόρ του είναι απίστευτο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως δεν αγωνίζεται πολύ με την ομάδα του φέτος (Λεβερκούζεν). Είναι πολύ καλό για μας να έχουμε έναν παίκτη σαν κι αυτόν στην ομάδα, γιατί ξέρουμε πως ακόμη κι αν δεν αγγίξει την μπάλα για πολύ καιρό ή ακόμη και αν δεν είναι σε καλή μέρα, με μία ευκαιρία θα σκοράρει».

Μίλησέ μας για τον Ότο Ρεχάγκελ. Πώς είναι σαν προπονητής;

«Το πρώτο είναι πως πρόκειται για έναν πολύ καλό άνθρωπο. Πάντα προστατεύει τους παίκτες του και προσπαθεί να μας δίνει συμβουλές όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τη ζωή. Είναι πολύ όμορφο να τον ακούς, γιατί είναι πλέον 71 ετών και έχει τόσες εμπειρίες, στη ζωή και στο ποδόσφαιρο. Σαν προπονητής διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι. Ήταν πολύ πετυχημένος στη Γερμανία πριν αναλάβει την Εθνική και όλοι εκτιμούν όσα έχει προσφέρει για την αναγέννηση της ομάδας».

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την τελευταία συμμετοχή της Ελλάδας σε Μουντιάλ, το 1994;

«Ήμουν μόλις εννέα τότε και για να είμαι ειλικρινής αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι η νίκη επί της Ρωσίας στο Ολυμπιακό Στάδιο στα προκριματικά. Ο Νίκος Μαχλάς είχε σκοράρει με μια κεφαλιά και όλο το στάδιο σηκώθηκε στο πόδι. Ήταν μία ξεχωριστή στιγμή για όλους. Στην τελική φάση τα πράγματα δεν πήγαν καλά και δεν έχω όμορφες αναμνήσεις. Το μόνο που θυμάμαι είναι η ήττα μας με 4-0 από την Αργεντινή με τον Μαραντόνα να πετυχαίνει ένα πανέμορφο γκολ».

Για να καταφέρετε να προκριθείτε, κάποιος πρέπει να παίξει το ρόλο του Μαχλά. Θα ήθελες να είσαι εσύ αυτός;

«Δεν με ενδιαφέρει να γίνω ήρωας. Το μόνο που έχει σημασία είναι να πάμε στη Νότιο Αφρική. Θα χαρώ το ίδιο αν πετύχει κάποιος άλλος γκολ ή ακόμη και αν σκοράρουμε με αυτογκόλ. Αρκεί να φτάσουμε στο στόχο μας. Είναι πολύ σημαντικά παιχνίδια και θα πρέπει να παίξουμε με πάθος, αλλά και μυαλό. Επίσης θα είναι πολύ καλό αν καταφέρουμε να κρατήσουμε ανέπαφη την εστία μας στο πρώτο παιχνίδι. Ακόμη και το 0-0 δεν θα είναι άσχημο αποτέλεσμα. Μας αρκεί όποιο αποτέλεσμα μάς δίνει ελπίδες για να προκριθούμε στα τελικά του Μουντιάλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: