Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

"Ορφανό" το χρυσό μετάλλιο των 100μ. του Σίδνεϊ


Η Μάριον Τζόουνς Την απόφαση να μην απονείμει στην Κατερίνα Θάνου το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ στα 100μ., το οποία αφαιρέθηκε από την Μάριον Τζόουνς, έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ στη σημερινή συνεδρίασή της στη Λοζάνη. Αντίθετα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε στην ανακατανομή των υπολοίπων μεταλλίων του αγωνίσματος, όπου πλέον υπάρχουν δύο ασημένια μετάλλια (ένα της Θάνου και ένα της Τζαμαϊκανής Τάνια Λόρενς) και ένα χάλκινο, που παίρνει η (τότε Τζαμαϊκανή) Μέρλιν Οτεϊ.

"Η ΔΟΕ πιστεύει ότι έχει ισχυρά ηθικά και καλά νομικά επιχειρήματα για την απόφαση αυτή. Η Θάνου ντρόπιασε τον εαυτό της και το Ολυμπιακό κίνημα, αποφεύγοντας τρεις ελέγχους ντόπινγκ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Ανταμς, σχολιάζοντας την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής σχετικά με τη Θάνου.

Η Ελληνίδα αθλήτρια έχει εκφράσει στο παρελθόν, μέσω των δικηγόρων της, την πρόθεσή της να προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης, σε περίπτωση που η ΔΟΕ αρνηθεί να της απονείμει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Η εκτελεστική επιτροπή προχώρησε σε ανακατανομή μεταλλίων και στα υπόλοιπα αγωνίσματα των Ολυμπιακών του 2000, όπου είχε ανέβει στο βάθρο η Τζόουνς. Ετσι, "χρυσή" Ολυμπιονίκης των 200μ. είναι πλεόν η Πολίν Ντέιβις-Τόμπσον από τις Μπαχάμες, "ασημένια" η Σουζανθίκα Γιαγιασίνγκε από τη Σρι Λάνκα και "χάλκινη" η Μπέβερλι ΜακΝτόναλντ από την Τζαμάικα. Στο μήκος, το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει η Αμερικανίδα πηγαίνει στη Ρωσίδα Τατιάνα Κότοβα.

Στο Σίδνεϊ η Τζόουνς είχε κατακτήσει επίσης χρυσό μετάλλιο στα 4Χ400μ. και χάλκινο στα 4Χ100μ., όμως για τις υποθέσεις αυτές εκκρεμούν προσφυγές των υπολοίπων μελών των αμερικανικών ομάδων στο CAS.

Η Μάριον Τζόουνς παραδέχθηκε δημόσια ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά το διάστημα 2000-2001, με συνέπεια η ΔΟΕ να αποφασίσει το 2007 την ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων της στους Ολυμπιακοιύς του Σίδνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: