Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Άρης-Ολυμπιακός: 93-83


Ο Ντέιβιντ Μπλατ παραλίγο να γίνει ήρωας σε ένα βράδυ για τον Άρη, αφού η ομάδα του ζόρισε για τα καλά τον Ολυμπιακό, τον οποίο και νίκησε με 93-83, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη διαφορά και να περάσει στον τελικό του Κυπέλλου. Παπαλουκάς και Μπουρούυσης κράτησαν όρθιους τους ερυθρόλευκους στα δραματικά τελευταία λεπτά.

Αν και ο Άρης είχε την ανάγκη και την έδρα για να μπει στο παιχνίδι με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, τελικά ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που ξεκίνησε πολύ πιο δυναμικά και επιβλητικά από τον αντίπαλό του. Με όπλο την πολύ καλή, ομαδική άμυνά τους, οι ερυθρόλευκοι απέκτησαν το δικαίωμα να επιβάλλουν το δικό τους ρυθμό, κάτι που έγινε ακόμη πιο εύκολο από τη στιγμή που ο Παναγιώτης Γιαννάκης σωστά σκεπτόμενος, ξεκίνησε με τους Μίλος Τεόντοσιτς και Σκούνι Πεν στο ίδιο σχήμα.

Ο Σέρβος και ο Αμερικανός οργάνωσαν εξαιρετικά τις επιθέσεις του Ολυμπιακού (υπήρχαν στιγμές που μιλούσαν και οι δύο, για να ξεκινήσουν τα συστήματα οι συμπαίκτες τους, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες), ενώ με τον Γιάννη Μπουρούση και τον Λίνας Κλέιζα ο Ολυμπιακός είχα ένα ευέλικτο και αποδοτικό, όπως αποδείχθηκε, δίδυμο ψηλών. Έτσι, το σκορ έγινε 9-16 και στη συνέχεια 13-22, με τον Άρη να τα έχει κάπως χαμένα.

Όμως, ήταν πολύ νωρίς για συμπεράσματα και πρόωρες προβλέψεις. Ο Ντέιβιντ Μπλατ το σκέφτηκε και επέλεξε την άμυνα ζώνης, η οποία άλλαζε συχνά σε man to man, με αλλαγές στα σκριν, ενώ η πίεση των παικτών του Άρη στα 3/4 του γηπέδου άρχισε να μπλοκάρει τους ερυθρόλευκους. Στο μεταξύ, η παρουσία του Νίκολα Βούισιτς αλλά και ο συνδυασμός Πεν και Θοδωρή Παπαλουκά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (ο «Τεό» φάνηκε –και είναι- ανέτοιμος, ενώ το σχήμα βάρυνε κάπως στην επίθεση).

Την ίδια ώρα ο Άρης έβρισκε πλέον λύσεις με τον Άντριου Μπετς εντός της ρακέτας, τον Ρίτσαρντσον από την περιφέρεια, αλλά και τον Δήμο Ντικούδη. Το μπλακ άουτ των ερυθρολεύκων δεν είχε αναλαμπές, μόνο μερικές σπασμωδικές αντιδράσεις και τίποτα περισσότερο. Έτσι, οι γηπεδούχοι μείωσαν, ισοφάρισαν και προηγήθηκαν ακόμη και με 42-35 (τρέχοντας ένα επί μέρους σκορ 29-13), για να λήξει τελικά το πρώτο ημίχρονο με τον Άρη να προηγείται με 44-38. Εννιά δηλαδή πόντους μακριά από το πολυπόθητο +15 που ήθελε για να προκριθεί.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά ισορροπημένο. Ο Ολυμπιακός έπαιξε για πολλή ώρα με τρεις κοντούς (Παπαλουκά, Τεόντοσιτς, Πεν και Χαλπερίν να εναλλάσσονται στο παρκέ) και έλεγξε το ρυθμό, είχε την απαιτούμενη ηρεμία, με αποτέλεσμα να πάρει προβάδισμα (49-53) και να ρίξει το βάρος του άγχους πάνω στον Άρη. Ωστόσο, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ δεν παρέδωσε τα όπλα και με δύο συνεχόμενα τρίποντα των Κλαρκ και Ρίτσαρντσον το σκορ έγινε 60-55, για να απαντήσει ο Παπαλουκάς με δικό του σουτ και να κρατήσει κοντά τον Ολυμπιακό.

Και ενώ οι ερυθρόλευκοι έδειχναν να ελέγχουν την κατάσταση, ο Άρης ξύπνησε στο τελευταίο δεκάλεπτο και έβαλε φωτιά στ Αλεξάνδρειο. Ο Ρίτσαρντσον πήρε την ομάδα στις πλάτες του και ξαφνικά οι γηπεδούχοι έμοιαζαν έτοιμοι για τη μεγάλη ανατροπή. Το σκορ έγινε 80-70, για να μειώσει ο Μίλος Τεόντοσιτς με τρίποντο, αλλά στη συνέχεια ο Άρης ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διαφορά. Συγκεκριμένα μετά από αντιαθλητικό φάουλ του Κλέιζα, το σκορ έγινε 88-75 και ενώ απέμεναν δύο λεπτά για τη λήξη του ματς. Εκεί, ο Παπαλουκάς έπαιξε σύμφωνα με τα… γαλόνια του. Με προσωπικό καλάθι έκοψε τη φόρα που είχε πάρει ο Άρης (ενάμισι λεπτό πριν το τέλος), ενώ ακολούθησε μια κακή επιλογή του Ρίτσαρντσον από την περιφέρεια που δεν βρήκε στόχο.

Στην αμέσως επόμενη επίθεση του Ολυμπιακού, ο χειρότερος αντικειμενικά παίκτης της ομάδας σε όλο το ματς, Λίνας Κλέιζα, πάγωσε το Αλεξάνδρειο με τρίποντο και μείωσε στους οκτώ πόντους (88-80). Λίγο αργότερα, 38’’ πριν το τέλος, ο Ρίτσαρντσον πήγε στη γραμμή και ήταν εύστοχος (90-80), ενώ 1/2 είχε ο Τεόντοσιτς αμέσως μετά. Μετά το τάιμ άουτ, την κρίσιμη επίθεση για τον Άρη πήρε ο Κακιούζης, τον οποίο σταμάτησε ο εξαιρετικός στην άμυνα και τα ριμπάουντ στα κρίσιμα λεπτά, Μπουρούσης, αλλά η μπάλα κατέληξε στον Ρίτσαρντσον που ευστόχησε από την κορυφή του τριπόντου (93-81)! Ο Άρης έκανε αμέσως φάουλ στον Παπαλουκά που με κρύο αίμα ήταν εύστοχος στις βολές και μείωσε στους δέκα πόντους. Ο χρόνος ήταν ελάχιστος, ο Άρης δεν σκόραρε και εν τέλει το ματς έληξε με τον Άρη νικητή και τον Ολυμπιακό κερδισμένο (93-83).

Δεν υπάρχουν σχόλια: