Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Γράφουν ιστορία τα κορίτσια του Αθηναϊκού


Τα κορίτσια του Αθηναϊκού πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό του  EuroCup Το όνειρο της κατάκτησης του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου τόσο στην ιστορία του Αθηναϊκού, όσο και του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ αρχίζει και παίρνει «σάρκα και οστά», μετά το σημερινό νικηφόρο πέρασμα από τη Ρωσία. Τα κορίτσια του Τζωρτζή Δικαιουλάκου επικράτησαν 65-57 της Ναντέζντα, στον πρώτο μεταξύ τους τελικό για το EuroCup γυναικών, και έκαναν αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Ο δεύτερος τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 8/4 στο κλειστό του Βύρωνα, όπου ο Αθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει μία ιστορική στιγμή μπροστά στο κοινό του.

Με μεγάλη πρωταγωνίστρια στην επίθεση την Τούλα Καλέντζου ο Αθηναϊκός φρόντισε από το πρώτο δεκάλεπτο να δείξει τις προθέσεις του και να σταθεί όρθιος στη Ρωσία. Η πόιντ γκαρντ της ελληνικής ομάδας σημείωσε τους 10 από τους 18 πόντους του Αθηναϊκού στην πρώτη περίοδο και δεν επέτρεψε στη Ναντέζντα να επιβάλει το ρυθμό της. Ο Αθηναϊκός κρατούσε μέχρι το 7ο λεπτό, όταν ο φωτεινός πίνακας έγραψε το 14-10, το προβάδισμα στο σκορ. Οι Ρωσίδες όμως αντέδρασαν και με την Οβτσαρένκο να σημειώνει το πρώτο τρίποντο της Ναντέζντα στον αγώνα έτρεξαν ένα σερί 8-0 και προηγήθηκαν στο 9' με 18-14.

Ωστόσο, η ελληνική ομάδα απάντησε και έκλεισε το δεκάλεπτο στο 18-18. Αμυνα, έλεγχος των ριμπάουντ και σωστές επιλογές στην επίθεση ήταν αρκετά ώστε στη δεύτερη περίοδο ο Αθηναϊκός να ελέγξει το παιχνίδι. Τέσσερις διαδοχικοί πόντοι της Βιζμπαριένε και ένα τρίποντο από Καλέντζου βοήθησαν το σύνολο του Δικαιουλάκου να ανακτήσει το προβάδισμα και να προηγηθεί στο 13' με 30-23. Οι Ρωσίδες προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά νέο τρίποντο της Καλέντζου κράτησε τη διαφορά και ο Αθηναϊκός πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +7 (35-28).

Ο εξαιρετικός ρυθμός του Αθηναϊκού συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου, όταν η Βιζμπαριένε εκτόξευσε τη διαφορά στο +12 (42-30). Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι Ρωσίδες έκλεισαν τους διαδρόμους προς το καλάθι τους, «εγκλώβισαν» την Καλέντζου, βελτιώθηκαν στα ριμπάουντ και με επιμέρους σκορ 13-4 μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο στο -3 (46-43). Τέσσερις διαδοχικοί πόντοι της Ράιλι στις αρχές τις περιόδου κράτησαν το προβάδισμα του Αθηναϊκού, ενώ η Βιζμπαριένε, που έφτασε τους 14 πόντους, φρόντισε να μην απειληθεί η ελληνική ομάδα.

Η Ναντέζντα προσπάθησε στη συνέχεια για την ανατροπή, αλλά περίπου 3 λεπτά πριν τη λήξη η Καλέντζου, η οποία είχε σιγήσει επιθετικά για περίπου 17 λεπτά, έγραψε στον φωτεινό πίνακα το 61-55, για να δώσει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος στην Ουίγκινς, που με τέσσερις σερί πόντους «σφράγισε» τη νίκη με το τελικό 65-57.

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 28-35, 43-46, 57-65

ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ: Σνίτσινα 5 (1), Οβτσαρένκο 5 (1), Βερεμένκο 8, Μος 12 (2), Τρόινα, Κάρι 21 (2), Μπαράνοβα 6.
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καλέντζου 18 (2), Λύμουρα, Χατζηνικολάου 8, Βολωνάκη, Σούλις, Πετρονίτε 3, Σαρέγκου 2, Ουίγκινς 9 (1), Κοσμά, Ράιλι 11, Βιζμπαριένε 14 (11 ριμπάουντ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: