Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Πάμπλο και Βλάταν στο Βήμα

Πάμπλο Γκαρσία και Βλάνταν Ίβιτς σχολίασαν το... μυστικό της 2ης θέσης λέγοντας χαρακτηριστικά. «Ξέραμε τι θέλαμε εντός γηπέδου, είχαμε σοβαρότητα». Πρόσθεσαν ότι πιστεύουν στην πρόκριση στο Champions League, ενώ αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στον Σάντος.


- Πού αποδίδετε την επιτυχία του ΠΑΟΚ εφέτος;

Βλ.Ι.: «Ήμασταν μια σοβαρή ομάδα σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ ήταν ομάδα που ήξερε τι ήθελε στο γήπεδο. Και επειδή δουλέψαμε σκληρά, γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν το αποτέλεσμα».

Π.Γκ.: «Ημασταν η καλύτερη ομάδα σε διάρκεια. Το μυστικό μας ήταν τα αποδυτήρια και η συνεργασία που είχαμε. Λειτουργούσαμε σαν ομάδα, αυτό είναι όλο. Και αυτό πολλές φορές είναι σημαντικότερο από το μεγάλο μπάτζετ».

- Πόσο μπορεί να προχωρήσει ο ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ;

Βλ.Ι.: «Οι περισσότεροι έχουμε παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι άπειρος, αλλά ατομικά δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε. Και εγώ και ο Πάμπλο έχουμε ζήσει αυτή την ατμόσφαιρα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η αποστολή μας, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας».

Π.Γκ.: «Το ότι βρισκόμαστε στα προκριματικά σημαίνει πως έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να πιστέψουμε σε αυτό που κάνουμε. Ο,τι έχουμε κάνει έως τώρα μας δίνει πίστη και δύναμη να συνεχίσουμε με στόχο το καλύτερο».

- Πολλά ειπώθηκαν για τις σχέσεις σας με τον προπονητή κ. Σάντος. Τι απαντάτε;

Βλ.Ι.: «Εχουμε έναν εξαιρετικό προπονητή που είναι πολύ σοβαρός. Δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες του. Ισως εγώ να τον γνωρίζω κάπως καλύτερα γιατί συνεργαστήκαμε και στην ΑΕΚ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις ανέλαβε δύο ομάδες με προβλήματα και τις οδήγησε σε υψηλό επίπεδο. Αυτό δείχνει τον χαρακτήρα του και τις γνώσεις του».

Π.Γκ.: «Ο Σάντος είναι σοβαρός άνθρωπος, γνωρίζει τον ΠΑΟΚ και την ομάδα. Ξέρει τι άνθρωποι και ποιοι παίκτες είμαστε ο καθένας από εμάς. Μακάρι να παραμείνει και να μην αλλάξει τίποτε στην ομάδα. Ετσι όπως είμαστε, είμαστε τέλεια».

- Τι πρέπει να αλλάξει στην ομάδα για να κατακτήσετε το πρωτάθλημα;

Βλ.Ι.: «Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια φιλοσοφία, αν και θεωρώ ότι πλέον πρέπει να βάλουμε υψηλότερους στόχους, διότι ο ΠΑΟΚ έχει παρόν και μέλλον. Και αξίζουμε περισσότερα πράγματα: Κύπελλα, πρωταθλήματα, συνεχή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το αξίζει ο ΠΑΟΚ και για το κοινό του. Αυτό μας βοήθησε, αυτό έδωσε χρήματα και αυτό μας ακολουθούσε παντού. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει μια επιτυχία μας για εκείνους». -

Γιατί ανανεώσατε τα συμβόλαιά σας με τον ΠΑΟΚ και τι σας οδήγησε στο να παραμείνετε στη Θεσσαλονίκη;

Βλ.Ι.: «Εγώ αγαπάω αυτή την πόλη. Θέλω να μείνω. Αλλά πάνω απ΄ όλα με εμπνέει αυτή η ομάδα. Δεν θα πήγαινα πουθενά αλλού αν πίστευα ότι δεν έχω ολοκληρώσει ακόμη τις φιλοδοξίες μου. Γι΄ αυτό και δεν δίστασα να απαντήσω θετικά στην πρόταση που μου έκαναν, την οποία θεωρώ τιμή για οποιονδήποτε παίκτη. Θέλω να κλείσω την καριέρα μου με ένα πρωτάθλημα».

Π.Γκ.: «Στην Ελλάδα ζω πράγματα που δεν είχα ζήσει. Η λατρεία που μου έχει ο κόσμος είναι κάτι που κέρδισα όσο ζω εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εχω ανανεωθεί και ως άνθρωπος. Αισθανόμουν γέρος, αλλά τώρα έχω ανανεωθεί, είμαι πολύ καλά εδώ. Αυτά έχω κερδίσει από τα δύο χρόνια στην Ελλάδα. Δεν σκέφτομαι πολύ το μέλλον, το τι θα μπορεί να γίνει. Σήμερα είμαστε εδώ και πίνουμε καφέ και μπορεί αύριο... Ωστόσο έτσι είναι η ζωή. Δεν στεναχωριέμαι. Ανανέωσα το συμβόλαιό μου με τον ΠΑΟΚ και είμαι πολύ χαρούμενος. Οταν αισθανθώ ότι δεν μπορώ να αποδώσω σωστά και δεν θα βρίσκομαι σε θέση να δώσω στην ομάδα αυτά που θέλει από εμένα, θα κά νω ένα βήμα δίπλα και θα συνεχίσω».

- Εχετε νιώσει στο περιβάλλον σας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Το ρωτώ γιατί στις πατρίδες σας υπήρξε στο παρελθόν ανάλογη κατάσταση, τόσο στη Σερβία όσο και στην Ουρουγουάη.

Βλ.Ι.: «Εγώ βίωσα ανάλογες καταστάσεις στη Σερβία μετά τον πόλεμο. Η χώρα δεν είχε υποδομές. Και μέσα από το ποδόσφαιρο όφειλα να δίνω χαρά στους θεατές που έρχονταν στο γήπεδο για να ξεχαστούν από την καθημερινότητά τους. Το ίδιο νιώθω και τώρα. Και αυτό θέλω να επαναλάβω στους κατοίκους της χώρας που με φιλοξένησε και με έκανε παιδί της».

Π.Γκ.: «Οταν φορούσα τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Ουρουγουάης ένιωθα την ανάγκη να νικήσει η ομάδα για να πάρει χαρά ο κόσμος της πατρίδας μου. Το ίδιο νιώθω αυτή τη στιγμή στον ΠΑΟΚ και πιστεύω ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα η επιτυχία μας έδωσε μεγαλύτερη χαρά στους ΠΑΟΚτζήδες».

Π.Γκ.: «Αποδείξαμε ότι χάσαμε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Αν είχαμε σωστή διαιτησία στην έδρα του Αρη, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Η ομάδα δεν χρειάζεται πολλά πράγματα, αρκεί να συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Και να εξακολουθεί να στηρίζει το κοινό την ομάδα όπως πέρυσι. Προσωπικά με κάνει υπερήφανο ο τρόπος που με αντιμετωπίζουν και αυτό μεγαλώνει την ανάγκη για προσφορά στον ΠΑΟΚ».

- Είστε ευχαριστημένοι από τον εαυτό σας;

Βλ.Ι.: «Πάντα ψάχνεις το καλύτερο. Η επιτυχία έρχεται μέσα από συλλογική προσπάθεια. Πάνω απ΄ όλα ήμασταν σοβαροί. Το λέω συνεχώς, γιατί εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι λόγοι της επιτυχίας μας. Από πέρυσι θέλαμε να μπούμε ανάμεσα στις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας και συνεχίσαμε λειτουργώντας σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δουλειάς. Πέρυσι κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά στο τέλος δεν μας βγήκε. Εγώ δεν έχω παράπονο, αλλά η δική μου βελτίωση πέρασε μέσα από τη βελτίωση της ομάδας. Δηλαδή βρήκα συμπαίκτες που με καταλάβαιναν».

Π.Γκ.: «Ηταν από τις καλύτερες χρονιές μου. Εχω πιάσει έναν ρυθμό και αυτό με ευχαριστεί. Δεν είχα άσχημους τραυματισμούς και αυτό με βοήθησε πολύ. Είναι μία από τις χρονιές όπου έχω περισσότερη συμμετοχή γιατί προσπάθησα να αντιδρώ περισσότερο ήρεμα στις αποφάσεις των διαιτητών. Ηταν μια δύσκολη σεζόν σε προσωπικό επίπεδο. Κάποια στιγμή θα μπορούσα να ήμουν πολύ καλύτερος. Υπήρχαν ματς στα οποία δεν ήμουν συγκεντρωμένος λόγω του θανάτου της μητέρας μου. Είχα την καρδιά και τα κότσια να το διαχειριστώ και πιστεύω ότι αυτά τα στοιχεία ποτέ δεν θα μου λείψουν». - Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή σας εφέτος;

Βλ.Ι.: «Η καλύτερη ήταν η στιγμή που σκοράρισα στο “Καραϊσκάκη”. Τότε είπα: “Τσάμπιονς Λιγκ, ερχόμαστε”. Η χειρότερη ήταν ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί περάσαμε μια κρίση. Η αρνητική κριτική ήταν έντονη, αλλά μέσα από αυτήν ήρθαν τα κίνητρα». Π.Γκ.: «Το χειρότερο είναι η στιγμή που έχασα τη μητέρα μου. Δεν ήμουν συγκεντρωμένος και έχασα την όρεξη που είχα για το ποδόσφαιρο. Στο αγωνιστικό κομμάτι, πιστεύω ότι γενικά ήταν μια καλή χρονιά. Το πιο ευχάριστο είναι όταν βλέπεις αυτόν τον λαό χαρούμενο. Και η κορυφαία στιγμή μου ήταν όταν επιστρέψαμε δύο φορές στη Θεσσαλονίκη μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Εβλεπες στα πρόσωπα των παιδιών την ανακούφισή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: