Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Στιγματισμένη αποτυχία


Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ είναι αλήθεια ότι μας έχει χαρίσει τεράστιες επιτυχίες. Ωστόσο η παρουσία της στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, μόνο ως αποτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Μάλιστα η αποτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη για δύο λόγους. Διότι είχαν καλλιεργηθεί τεράστιες προσδοκίες και γιατί έγινε επιλογή αντιπάλου...

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατά τη διάρκεια των φιλικών αγώνων που έδωσε πριν την έναρξη της διοργάνωσης, είχε εντυπωσιάσει τους πάντες και όλοι έλεγαν ότι είναι ένα από τα φαβορί μαζί με τις ΗΠΑ και την -αποδυναμωμένη λόγω των απουσιών των Καλδερόν και Γκασόλ- Ισπανία.

Όμως τα επεισόδια στην αναμέτρηση με τη Σερβία, στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας ημέρας του τουρνουά "Ακρόπολις", αποσυντόνισαν τους πάντες. Τη διοίκηση της ομοσπονδίας, την τεχνική ηγεσία, μα πάνω από όλους τους παίκτες. Η αυτοσυγκέντρωση και ταυτόχρονα το... eye of the tiger, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Το "καμπανάκι" μετά τη φιλική ήττα από τις ΗΠΑ "χτύπησε", όμως δεν το άκουσε κανένας.

Με την έναρξη του τουρνουά, η Εθνική, η οποία δεν είχε στις τάξεις της τους τιμωρημένους Αντώνη Φώτση και Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, δυσκολεύτηκε, αλλά βρήκε λύσεις και έστω και δύσκολα πέτυχε το δύο στα δύο. Η επιστροφή των προαναφερόμενων γέμιζε αισιοδοξία όλη την ομάδα, όμως στο ματς με την Τουρκία φάνηκε ότι υπήρχαν χτυπητές αδυναμίες.

Η ήττα αυτή μας έβαλε σε... σκέψεις οι οποίες αποδείχθηκαν καταστροφικές. Η Ελλάδα έπαιξε για να χάσει με τη Ρωσία, προκειμένου να μη βρει στο δρόμο της τις ΗΠΑ και αυτό το πλήρωσε εις διπλούν. Πρώτον γιατί βρήκε στο δρόμο της την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2006, Ισπανία, η οποία αποτελεί κάτι παραπάνω από τον κακό μας δαίμονα και δεύτερον γιατί στη FIBA δεν άρεσε καθόλου η "επιλογή" μας, κάτι που φάνηκε στο ματς με τους "φούριος ρόχας".

Η διαιτησία ήταν εις βάρος των διεθνών μας, κάποιες αποφάσεις ήταν προκλητικά υπέρ των Ισπανών, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί την απόλυτη δικαιολογία για τον αποκλεισμό. Και είναι προς τιμήν των Ελλήνων παικτών που δεν το χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία μετά το ματς (σ. σ. αν και κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είχαν πλέον το δικαίωμα να το κάνουν, όταν ήταν οι ίδιοι αυτοί που λίγα 24ωρα νωρίτερα έπαιξαν με... μειωμένη απόδοση για να εξυπητετηθεί ο σκοπός του μεταλλίου).

Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα που ξημερώνει για την "επίσημη αγαπημένη", περιλαμβάνει πολλές αλλαγές. Η αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε ηλικία μόλις 30 ετών, σηματοδοτεί το τέλος μίας σπουδαίας εποχής. Το κενό που αφήνει πίσω του ο εκ των κορυφαίων μπασκετμπολιστών στην ιστορία του αθλήματος, είναι πολύ μεγάλο, όμως είναι δεδομένο ότι υπάρχει "βάθος".

Σε ότι αφορά τον Γιόνας Καζλάουσκας, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα παραμείνει στον πάγκο της Εθνικής μας. Όσο για το ποιός θα είναι ο αντικαταστάτης του, μάλλον είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση, ωστόσο υπάρχουν ήδη στο τραπέζι της ομοσπονδίας κάποια ονόματα (σ. σ. κυρίως Ελλήνων τεχνικών)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: