Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η (παρ)ανομία στο σκοτάδι της ανωνυμίας

Η φίλαθλη (και όχι μόνο) κοινή γνώμη γίνεται εσχάτως αποδέκτης καταγγελιών«βομβών» όπως χαρακτηρίζονται από μερίδα των ΜΜΕ- για ποδοσφαιρικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος.
Η (παρ)ανομία στο σκοτάδι της ανωνυμίας
Kαθώς και στη γνωστή όσο και στοιχειωμένη ιστορία των υπόπτων για εμπλοκή-συμμετοχή σε στημένα στοιχηματικά παιχνίδια.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας... ρίχτηκαν- χωρίς να εκραγούν πάντως- δύο τέτοιες «βόμβες». Την πρώτη την «αποκάλυψε» στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι διεξάγονται από το ΣΔΟΕ έλεγχοι σε 120 άτομα από τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (παράγοντες, διαιτητές και μάνατζερ) για φοροδιαφυγή. Οπως όμως πρόσθεσε ο υπουργός, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων και του χρόνου που απαιτείται για τη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων. Ας περιμένουμε λοιπόν και οψόμεθα αν θα πιαστούν μεγάλα ψάρια στη φάκα ή αν θα αποδειχθεί άνθρακες ο θησαυρός...
Η δεύτερη «βόμβα», ουσιαστικά... ξανασυναρμολογήθηκε από τηλεοπτική εκπομπή, και αφορά τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες που θα κληθούν ως ύποπτοι για την υπόθεση των 40 ματς που έχουν χαρακτηριστεί από την UΕFΑ ύποπτα ως και διεφθαρμένα για στήσιμο χάριν του στοιχήματος. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 25 προέδρους ποδοσφαιρικών ομάδων (7 Α΄ Εθνικής, 12 Β΄ Εθνικής, 2 Γ΄ Εθνικής και 4 Δ΄ Εθνικής) οι οποίοι εντός του Ιουνίου θα κληθούν να καταθέσουν στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ως ύποπτοι αντιμετωπίζοντας και τρεις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με: στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα λέγεται ότι αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, από την επίμαχη λίστα των 25 προέδρων περιλαμβάνονται και στην προαναφερθείσα λίστα των 120 που ελέγχει το ΣΔΟΕ.
Πάντως, όσο οι εν λόγω «βόμβες» κινούνται στον αστερισμό ή ακριβέστερα στο σκοτάδι της ανωνυμίας, μοιάζουν... τζούφιες. Ισως και γι΄ αυτό δεν εκρήγνυνται με ονόματα και διευθύνσεις. Ας κρατάμε, λοιπόν, και μικρό καλάθι για τα... ψάρια που θα πιάσουν οι διώκτες των κυκλωμάτων της διαφθοράς περί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δη τη μαφία του στοιχηματικού τζόγου που λυμαίνεται τον χώρο.
Μια άλλη παράμετρος με τις διατυμπανιζόμενες «ποδοσφαιρικές βόμβες» είναι το ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται από τις αρμόδιες αρχές στην κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής αποσκοπούν πρωτίστως- αν όχι αποκλειστικά- στα όποια εισπρακτικά οφέλη και όχι γιατί αυτό επιβάλλεται στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας και ενός κράτους δικαίου. Ενός κράτους που πρέπει να λειτουργεί και να εφαρμόζει με διαφάνεια κανόνες ισονομίας και αξιοκρατίας έναντι όλων των πολιτών του. Βέβαια, θα μου πείτε, και ορθώς, ότι επειδή ακριβώς δεν έχουμε ένα τέτοιο κράτος γι΄ αυτό και φτάσαμε ως χώρα και ως κοινωνία εδώ που φτάσαμε.
Ανάλογες παθογένειες (παρ)ανομίας διέπουν και το πολυσυζητημένο καθεστώς με τα στεγανά και τις εν γένει (αδιαφανείς) διαδικασίες αδειοδότησης των ομάδων από την ΕΠΟ για τη συμμετοχή τους στο εγχώριο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας αλλά και ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Ενώ κάποιες ΠΑΕ δεν παίρνουν άδεια ή υποβιβάζονται για πλαστογραφίες δημοσίων εγγράφων (ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες κ.λπ.), η τσιμπίδα του νόμου φτάνει μόνο ως τον αθλητικό σύλλογο που υφίσταται τις όποιες αγωνιστικές ποινές προβλέπει ο σχετικός ποδοσφαιρικός κανονισμός. Δεν υπάρχουν όμως και οι φυσικοί αυτουργοί- τουτέστιν ανθρώπινα μυαλά και χέρια- των εν λόγω παρατυπιών και παρανομιών που επισύρουν την ποινική δίωξη των παραβατών; Αυτοί γατί δεν τιμωρούνται; Οι ομάδες μπορεί να είναι και να λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, τα πρόσωπα όμως- τουτέστιν οι πρόεδροι και οι λοιποί ποδοσφαιροπαράγοντες που τις διοικούν- δεν είναι ανώνυμα. Δεν μπορεί συνεπώς να διάγουν όλοι αυτοί οι επενδυτές (τρομάρα μας...) της μπάλας σε καθεστώς ανομίας και ασυλίας. Τουναντίον, επιβάλλεται σε κάθε τέτοια περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές αυτεπαγγέλτως να κινούν τη διαδικασία και για την απόδοση ατομικών-προσωπικών ευθυνών στους παράγοντες εκείνους που διέπραξαν τις ποινικά κολάσιμες πράξεις για τις οποίες υπέστη την (όποια) αγωνιστική τιμωρία η ομάδα (τους).
ΥΓ.: Χαρακτηριστικό για το πόσο έχει εμπεδωθεί η... κουλτούρα της ατιμωρησίας ακόμη και σε κορυφαίο θεσμικό επίπεδο: αρκετοί βουλευτές στις τάξεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία συνεδρίασε εκτάκτως όταν ανακοινώθηκε ο υποβιβασμός του Ηρακλή, ζητώντας το άνοιγμα των φακέλων όλων των ΠΑΕ με την επιχειρηματολογία τους επί της ουσίας δεν απαίτησαν να τιμωρηθούν και όποιες άλλες ομάδες τυχόν βρεθούν ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, αλλά να μην «πληρώσει» τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παρασπονδίες του ο Ηρακλής!
Πηγ: Το Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: