Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Χωράνε οι μικροί ταλαντούχοι;

Οσο πιο ψηλά κοιτάς τόσο μεγαλύτερα όνειρα κάνεις. Αν επιχειρήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε στο ερώτημα σχετικά με τους πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού θα ήταν φρόνιμο να ρίξουμε μια ματιά.
Χωράνε οι μικροί ταλαντούχοι;
Γράφει ο Σπύρος Νταγιάκος...
Πολύ ψηλά. Στην κορυφή. Ετσι για να προσπαθήσουμε μια φορά να αντιγράψουμε και κάτι καλό, εξαιρετικό. Το παράδειγμα της κορυφαίας ομάδας της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει οδηγό. Για όλους. Από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους.
Οι 9 από τους 11 της Μπαρτσελόνα προέρχονται από τις ακαδημίες. Εκπληκτικό. Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών, για να ξέρουμε και γιατί ακριβώς μιλάμε, ο Ολυμπιακός αυτήν τη φορά έχει μια χρυσή ευκαιρία. Δεν θα γίνει… Μπάρτσα, αλλά μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Για πρώτη φορά διαθέτει πιτσιρικάδες που έχουν βαλθεί να αλλάξουν ακόμη και τον προγραμματισμό της «ερυθρόλευκης» ομάδας. Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της προετοιμασίας και λίγο πριν η αποστολή συνεχίσει στο Ερμελο θα παρθεί και η τελική απόφαση για το ποιοι τελικά θα συνεχίσουν.
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με ένα τόσο μικρό δείγμα. Ομως η πρώτη εικόνα πάντα έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Το γεγονός λοιπόν ότι οι μικροί κατάφεραν να… μπλοκάρουν τόσο πολύ τον Ισπανό είναι αξιοσημείωτο.
Ο ευχάριστος πονοκέφαλος που προήλθε μέσα από την εξαιρετική παρουσία του Σουμπίνιο και των άλλων νεαρών οδηγεί τον Ολυμπιακό σε έναν άλλον δρόμο. Δύσκολο μεν, γιατί απαιτεί ακόμη περισσότερη δουλειά και ειδική προετοιμασία, ιδιαίτερα ελκυστικό όμως γιατί μπορεί πράγματι να οδηγήσει τους πρωταθλητές σε μια άλλη εντελώς κατάσταση.
Η χρονική συγκυρία, το γεμάτο ρόστερ και οι επιτυχίες των προηγούμενων ετών δίνουν την ευχέρεια σε όλους να το ξανασκεφτούν. Ο Ολυμπιακός, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, έχει αυτήν τη δυνατότητα. Μπορεί κάλλιστα να κάνει κάτι διαφορετικό, αξιοποιώντας τα νέα δικά του παιδιά και κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα παραπέρα.
Το κυριότερο είναι ότι μπορεί να βάλει σε εφαρμογή ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα χωρίς το άγχος που έχει τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός. Η σιγουριά έναντι των αντιπάλων τού δίνει τη δυνατότητα να προσπαθήσει να θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που επιτάσσει το financial fair play εν όψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Τόσο σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα καθώς το κόστος του ρόστερ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Οσο φυσικά και σχετικά με την πρόταση του Μπλάτερ για συμμετοχή 6 γηγενών και 5 ξένων στην ενδεκάδα. Οι αλλαγές έρχονται τόσο γρήγορα, που δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: