Τι κρύβεται πίσω από τη μυθική πρόταση της Μπεσίκτας στον Κόμπε Μπράιαντ; Που βρέθηκαν τα χρήματα και ποιος θα τα πληρώσει; Απαντάει στο gazzetta.gr ο ρεπόρτερ της εφημερίδας Radical, Μετέ Ακτάς.
Αρτος και θεάματα. Αυτά ήταν ανέκαθεν τα δύο συστατικά που αρκούσαν για τον κατευνασμό των πληθών. Δεν ήταν οι Ρωμαίοι οι πρώτοι που το σκέφτηκαν. Ηταν όμως εκείνοι που το συτηματοποίησαν και το καθιέρωσαν, ώστε να διατηρούν τον κόσμο σε μία σχετική... νιρβάνα. Οι αιώνες πέρασαν, μα ουδέποτε έπαψε να ισχύει αυτό το τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο. Και επειδή στην -υπό συνεχή ανάπτυξη- Τουρκία πλέον δεν απουσιάζει το ψωμί, το σόου έγινε το όπλο στα χέρια των ισχυρών της χώρας.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Μπεσίκτας, Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν αποφάσισε να κάνει το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ευρωπαίκού μπάσκετ. Σύμφωνα με όλα τα ΜΜΕ της υφηλίου βρίσκεται ένα βήμα από την απόκτηση του Κόμπε Μπράιντ. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που τον έχουν κάνει να θέλει να ξοδέψει ένα εκατ. ευρώ για κάθε μήνα που θα έχει στη δούλεψη του έναν από τους κορυφαίους NBAer όλων των εποχών;

Στη σκιά των στημένων
«Οσο και αν αρχικά ακούγεται περίεργο, τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν γύρω από το σκάνδαλο με τα στημένα που ταλανίζει το τουρκικό ποδόσφαιρο. Ο Ντεμιρορέν είναι πρόεδρος και της μπασκετικής ομάδας και μέσω αυτής θα προσπαθήσει να αποστρέψει αλλού την αρνητική δημοσιότητα που έχει υπάρξει στην ποδοσφαιρική. Πριν από λίγες μέρες (14 Ιουλίου) συνελήφθησαν ο αντριπρόεδρος Σερντάρ Ανταλί και ο προπονητής Χαϊβούρ Ταβουτσού με την κατηγορία συμμετοχής στο εν λόγω κύκλωμα. Αυτομάτως μπήκε και η Μπεσίκτας στο μάτι του κόσμου, καθώς μέχρι τώρα το βάρος είχε πέσει κυρίως στη Φενερμπαχτσέ.

Η ευκαιρία του  lockout
Κάπως έτσι λοιπόν ο Ντεμιρορέν αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή για να πραγματοποιήσει κάποια εντυπωσιακά θετική κίνηση. Η κατάσταση στο NBA (lockout) του έδωσε τη δυνατότητα. Την ιδέα την έριξε ο άνθρωπος που κινεί τα μεταγραφικά νήματα και στις δύο ομάδες, ο Σερέφ Γιαλτσίν, ο οποίος κάνει και τις διαπραγματεύσεις με την πλευρά του Κόμπε Μπράιαντ. Η υπόθεση έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ' όσο θα πίστευε και ο πιο αισιόδοξος. Προσωπικά πάντως εξακολουθώ να μην μπορώ να πιστέψω πως θα ολοκληρωθεί.

Ο ρόλος της... αεροπορίας
Το ιλιγγυώδες ποσό που απαιτέιται, θα δοθεί με μορφή χορηγίας, αλλά στην πραγματικότητα τα πιο πολλά θα τα δώσει ο Ντεμιρορέν, όχι όμως ως φυσικό πρόσωπο, ούτε ως προσωπική δωρεά στην ομάδα. Βλέπετε η χορηγία θα γίνει μέσω του ομίλου του που ονομάζεται “Demirören Group of Companies” και είναι ο κορυφαίος στον ενεργειακό τομέα (διυλιστήρια πετραιλαίου, φυσικό αέριο) στην Τουρκία. Από εκεί βέβαια έχουν εξοικονομηθεί κάτι περισσότερο από 500.000. Και εκεί βρίσκεται και όλο το ζουμί της υπόθεσης, μιας και ο Ντεμιρορέν αναζητά στρατηγικό σύμμαχο. Αυτός φαίνεται πως θα είναι οι Turkish Airlines (έχει και την χορηγία της Euroleague). Η εν λόγω αεροπορική εταιρεία έχει το σημαντικό πλεονέκτημα να διατηρεί ήδη προσωπικό συμβόλαιο χορηγίας με τον Μπράιαντ, δεδομένο που ευνοεί την όλη προσέγγιση. Ακόμα όμως δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ των εταιρειών και αυτό γιατί υπάρχει ένα θέμα για το πόσα θα βάλει τελικά η κάθεμια.

Με τις πλάτες Ερντογάν;
Με τη μορφή χορηγίας από τις εταιρείες του ο Ντεμιρορέν πλήρωσε και τον πρόσφατα αποκτηθέντα από το NBA, Ντερόν Ουίλιαμς, ο οποίος θα εισπράτει 200.000 ευρώ για κάθε μήνα που θα παίζει για τη Μπεσίκτας και εάν καθίσει τελικά για όλη τη σεζόν, το νούμερο θα εκτοξευθεί συνολικά στα 3,5 εκατ. ευρώ. Ακόμα πάντως και εάν αποκτηθεί ο Μπράιαντ, άπαντες αναμένουν να γίνει ακόμα μία τεράστια κίνηση. Μόνο που αυτή τη φορά θα έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Ηδη πάντως κυκλοφορεί η φήμη πως όλα αυτά συμβαίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης!»