Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Νο... κάπνισμα στις γαλλικές παραλίες!!

Δεν είναι - μόνο - τα κρυστάλλινα νερά ούτε η λευκή άμμος ούτε καν τα θαλάσσια σπορ ο λόγος που οι γαλλικές οικογένειες ψηφίζουν φέτος ως καλύτερη μία και μόνο παραλία, στη μικρή πόλη Λα Σιοτά της Προβηγκίας. Αυτό που συγκινεί κυρίως τους μεγάλους λουόμενους είναι που τα παιδιά τους μπορούν να φτιάξουν στην άμμο παλάτια από άμμο και όχι από… γόπες.
Νο... κάπνισμα στις γαλλικές παραλίες!
Η Φωτεινή Παραλία γίνεται η πρώτη στη Γαλλία και όλη την Ευρώπη, όπου απαγορεύεται διά προστίμου το κάπνισμα - και αρέσει πολύ.

Ακόμη και οι αξιωματούχοι της πόλης, που έθεσαν σε εφαρμογή την απαγόρευση, έχουν εντυπωσιαστεί από τη συμμόρφωση των πολιτών. Το πρόστιμο για τους αμετανόητους θεριακλήδες έχει οριστεί στα 35 ευρώ. Οπως όμως εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης και αρμόδιος σε θέματα περιβάλλοντος Νοέλ Κολουρά, μέχρι στιγμής οι υπεύθυνοι έχουν περιοριστεί σε ευγενικές συστάσεις. Εξάλλου, πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που έδειξαν να δυσανασχετούν με το νέο μέτρο. Οι περισσότεροι σβήνουν το τσιγάρο τους στα τεράστια τασάκια που έχουν στηθεί στην είσοδο της παραλίας και επιστρέφουν σε αυτά όταν αισθανθούν την επιθυμία να γεμίσουν ξανά τα πνευμόνια τους με καπνό.

«Δεν αναγκάζουμε τους καπνιστές να πάνε αλλού», επισημαίνει ο Κολουρά εξηγώντας ότι στους αντικαπνιστές έχουν παραχωρηθεί 13 χλμ. ακτής, ενώ όλη η υπόλοιπη παραλία ανήκει σ' εκείνους που επιμένουν να αγναντεύουν τη θάλασσα παρέα με το τσιγάρο τους.
Οποιαδήποτε προσπάθεια έως σήμερα να διατηρηθούν οι παραλίες καθαρές έπεφτε στο κενό. «Επί χρόνια μοιράζαμε τασάκια ή ενημερωτικά φυλλάδια, ώστε ο κόσμος να μην πετά τις γόπες στην άμμο. Τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα», σχολιάζει ο Κολουρά.

«Ανακαλύψαμε, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει εάν δεν υπάρξει η απειλή του προστίμου» - ανάλογη απαγόρευση επιβλήθηκε πρόσφατα και στη Νέα Υόρκη εξοστρακίζοντας τους φανατικούς καπνιστές από πάρκα, παραλίες και πεζοδρόμους.
Πηγή: Tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: