Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κι όμως, σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γίνεται!!

Tο Τσάμπιονς Λιγκ έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτή την βαθμολογική εξέλιξη του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό. Όχι τον αποκλειστικό ρόλο, αλλά τεράστιο ρόλο. Γράφει ο Κώστας Νικολακόπουλος.
Κι όμως, σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γίνεται!
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Ποτέ δεν είμαι της… δικαιολογίας. Αλλά δεν μπορώ, παρά να παραθέσω εδώ ένα δεδομένο. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι επειδή υπάρχει αυτό το δεδομένο, μπορεί να καλύψει τα πάντα για τον φετινό Ολυμπιακό του ελληνικού πρωταθλήματος. Και λάθη υπάρχουν και παραλείψεις. Τα οποία τα λέμε και τα γράφουμε.
Ωστόσο, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε: το Τσάμπιονς Λιγκ έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτή την βαθμολογική εξέλιξη του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό. Όχι τον αποκλειστικό ρόλο, αλλά τεράστιο ρόλο.
Κάθε ομάδα που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ πληρώνει στο πρωτάθλημά της… φόρο: σημαντικές απώλειες βαθμών. Κι όταν μεν παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου, πάει ίσα βάρκα, ίσα πανιά. Όμως, το πράγμα γίνεται χειρότερο όταν άλλος η, άλλοι διεκδικητές του τίτλου δεν έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, όπως συμβαίνει φέτος με τον αντίπαλο του Ολυμπιακού, τον Παναθηναϊκό.
Σε όλη την Ευρώπη, οι ομάδες που παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση από τους αντιπάλους τους που δεν έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις η, αγωνίζονται στο σαφώς πιο εύκολο, ειδικά σε αυτή τη φάση του, Γιουρόπα Λιγκ.
Στην Ιταλία πρώτη είναι η Γιουβέντους, που δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Παναθηναϊκό. Κοντά της είναι Ουντινέζε και Λάτσιο, που παίζουν Γιουρόπα Λιγκ. Από τις ομάδες που παίζουν Τσάμπιονς Λιγκ, μόνο η Μίλαν κρατιέται ψηλά, στην 2η θέση, διεκδικώντας τον τίτλο. Η Νάπολι είναι 8η και η Ίντερ 12η!
Στη Γαλλία πρώτη είναι η Μονπελιέ, που δεν έχει Ευρώπη και δεύτερη η Παρί Σεν Ζερμέν, που παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ. Αρκετούς πόντους πίσω είναι η Λιλ (3η) και η Λιόν (5η), που έχουν Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και η 9η Μαρσέιγ.
Στην Ολλανδία ο Άγιαξ (Τσάμπιονς Λιγκ) είναι 4ος. Πρώτη, δέκα πόντους μπροστά του, είναι η ΑΖ Άλκμααρ, που παίζει Γιουρόπα Λιγκ.
Στο Βέλγιο η Γκενκ (Τσάμπιονς Λιγκ) είναι 7η. Πρώτη είναι η Άντερλεχτ, που παίζει Γιουρόπα Λιγκ.
Στην Τουρκία η Τραμπζονσπόρ (Τσάμπιονς Λιγκ) είναι 6η, πέντε πόντους πίσω από την Φενέρμπαχτσε, που φέτος δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Στη Ρουμανία η Οτελούλ Γκαλάτι (Τσάμπιονς Λιγκ) είναι 7η. Η πρώτη Ντινάμο Βουκουρεστίου δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Στην Κύπρο ο ΑΠΟΕΛ (Τσάμπιονς Λιγκ) είναι 3ος. Η πρώτη Ομόνοια δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Στη Τσεχία η Βικτόρια Πλζεν είναι 4η, δέκα πόντους πίσω από την πρώτη Σπάρτα Πράγας, που δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το ελληνικό, αφού υπάρχουν στο καθένα από δύο έως τέσσερις ομάδες που μετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι, δηλαδή, όπως στην Ελλάδα, όπου ο Ολυμπιακός παίζει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση κι ο Παναθηναϊκός δεν παίζει πουθενά. Κι εκεί, όμως, υπάρχουν ομάδες του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, που δεν πάνε καθόλου καλά.
Στη Γερμανία Μπάγερν και Ντόρτμουντ είναι στις δύο πρώτες θέσεις, αλλά η Λεβερκούζεν είναι αρκετά πίσω, 6η.
Στην Αγγλία Σίτι και Γιουνάιτεντ είναι στις δύο πρώτες θέσεις, αλλά Τσέλσι και Άρσεναλ είναι αντίστοιχα στην 5η και 7η θέση, πολύ πίσω.
Στην Ισπανία Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι κι αυτές στις δύο πρώτες θέσεις, η Βαλένθια τρίτη αρκετά πίσω και η Βιγιαρεάλ 12η!
Στη Ρωσία Ζενίθ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας διεκδικούν τον τίτλο, αλλά ήδη την 2η την πιάνουν Ντινάμο και Σπαρτάκ Μόσχας, που δεν έχουν Ευρώπη.
Στην Πορτογαλία Μπενφίκα και Πόρτο ισοβαθμούν στην πρώτη θέση, αλλά για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι κοντά τους η Σπόρτινγκ (Γιουρόπα Λιγκ).
Μόνο δύο ομάδες ακόμη δεν έχουν πληρώσει το… φόρο αίματος στο πρωτάθλημά τους λόγω Τσάμπιονς Λιγκ.
Στην Ελβετία η Βασιλεία είναι πρώτη, τρεις πόντους μπροστά από τη Λουκέρνη.
Στην Κροατία η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι πρώτη, οκτώ πόντους μπροστά από τη Χάιντουκ ,αλλά εκεί εδώ και εφτά χρόνια δεν υπάρχει άλλη ομάδα!
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: