Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο άνθρωπος που παγίδευσε τους απατεώνες του στοιχήματος!!

Ο Καναδός δημοσιογράφος Ντέκλαν Χιλ παρίστανε τον μπουκ και χρησιμοποιώντας κρυφή κάμερα συνέλεξε τα πλέον αποκαλυπτικά στοιχεία για τα στημένα ματς.
Ο άνθρωπος που παγίδευσε τους απατεώνες του στοιχήματος
Το άρθρο του Κυριάκου Θωμαΐδη:
Ο αποψινός καλεσμένος της τηλεοπτικής «Δίκης στον ΣΚΑΪ» Ντέκλαν Χιλ είναι δημοσιογράφος, ακαδημαϊκός και ένας εκ των ειδικών για τα στημένα παιχνίδια και τη διαφθορά στον διεθνή αθλητισμό. Στο βιβλίο του «Τα στημένα» σκιαγραφεί το νέο κίνδυνο στον αθλητισμό που αφορά την παγκοσμιοποίηση μέσα από τα τυχερά παιχνίδια, το στοίχημα και το πιθανό στήσιμο αγώνων στα υψηλότερα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (Τσάμπιονς Λιγκ, Παγκόσμιο Κύπελλο κ.λπ.). Πρόκειται για ένα best seller που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες.
Για το βιβλίο αυτό βρέθηκε αντιμέτωπος με την πολλών δισεκατομμυρίων παράνομη βιομηχανία στοιχημάτων της Ασίας και για περισσότερα από τέσσερα χρόνια ήρθε σε επαφή και μίλησε με περισσότερους από 200 εμπλεκόμενους, μέσα στους οποίους επαγγελματίες τζογαδόρους, μέλη της μαφίας, μυστικούς αστυνομικούς, κορυφαίους διεθνείς ποδοσφαιριστές, διαιτητές και επίσημους. Γνώρισε άτομα, τα οποία ισχυρίστηκαν ότι είχαν ανάμειξη στη διαμόρφωση αποτελεσμάτων ορισμένων εκ των μεγαλύτερων αθλητικών γεγονότων στον κόσμο.
Στην αρχή πολύ επιφυλακτικός, ο Χιλ ταξίδεψε σε τέσσερις ηπείρους για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά τους. Ανακάλυψε λίγκες ποδοσφαίρου, στις οποίες άνθρωποι της μαφίας έστησαν πάνω από το 80% των αγώνων. Το πιο συγκλονιστικό, όμως, είναι ότι έγινε μέλος, για τις ανάγκες του βιβλίου του, ενός γκρουπ επαγγελματιών στημένων αγώνων και κατάφερε να συλλέξει στοιχεία χρησιμοποιώντας κρυφή κάμερα.
Ο Χιλ στο βιβλίο αυτό εξηγεί τη δομή και το μηχανισμό των συνδικάτων παράνομου στοιχήματος, τι κάνουν (ή τι δεν κάνουν) οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αγώνων, για ποιο λόγο διάσημοι και πλούσιοι αθλητές θα έμπαιναν στη διαδικασία να στήσουν αγώνα, πώς δωροδοκούσαν οι παράγοντες και πώς έπαιρναν τους διαιτητές με το μέρος τους.
Το πλέον σοκαριστικό είναι ότι ο Βρετανός δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι οι «υπεύθυνοι» για το στήσιμο των αγώνων έχουν καταφέρει να διεισδύσουν ακόμη και στα πιο ψηλά σκαλιά του βάθρου σε κορυφαίους διεθνείς αγώνες. Το βιβλίο, ωστόσο, δεν μιλά για τα στημένα μόνο του ποδοσφαίρου, αλλά και άλλων αθλημάτων (τένις, χόκεϊ, κωπηλασία), επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι πλέον ο πρωταθλητισμός βαδίζει σε εύθραυστο έδαφος και παρέχει διαρκώς ενδείξεις ότι όλα τα αθλήματα, πέραν του ερασιτεχνικού επιπέδου, είναι ύποπτα.
Ο Ντέκλαν Χιλ είναι απόφοιτος της Σχολής του Καναδά, του Trinity College του Τορόντο και κάτοχος διδακτορικού στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εχει επίσης δημοσιεύσει μια σειρά από ακαδημαϊκά άρθρα. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά CBC, αρχικά ως ρεπόρτερ στο μεγάλης θεαματικότητας πρόγραμμα «The Fifth Estate» και έπειτα ως παρουσιαστής στο Newsworld International. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στις εφημερίδες «Guardian» και «Sunday Telegraph» και ραδιοφωνικά στο BBC Radio.
Πριν εκδώσει το βιβλίο του «Τα στημένα», ο Χιλ ολοκλήρωσε μια σειρά ντοκιμαντέρ για τις ευρείες δολοφονίες των Φιλιππίνων δημοσιογράφων, εκείνες των επικεφαλής της καναδικής μαφίας, για τις βεντέτες στο Κόσοβο, τις εθνοκαθάρσεις στο Ιράκ, τις ειδωλολατρικές θρησκείες της Βολιβίας, καθώς και τις δολοφονίες «τιμής» στην Τουρκία.
Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Σύνδεσμο Ποδοσφαίρου της Ολλανδίας και το Σύνδεσμο Αθλητικών Δικηγόρων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το 2007 του απονεμήθηκε το έπαθλο του Καναδικού Συνδέσμου Δημοσιογράφων για την πληρέστατη έρευνα που πραγματοποίησε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ είναι κάτοχος του δημοσιογραφικού βραβείου Διεθνούς Αμνηστίας Καναδάς 2003.
Το 2009 το βιβλίο του «Τα στημένα» αναδείχθηκε ως το καλύτερο νέο ποδοσφαιρικό βιβλίο, κατακτώντας το EPL Talk Award και ο Χιλ κέρδισε τα βραβεία «Canadian Soccer News - World Performer of the Year» και «Play the Game Award», ως ο δημοσιογράφος που στήριξε καλύτερα τις ηθικές αξίες του αθλητισμού.
Πηγή: exedrasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: