Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Οι απελευθερωμένοι ομογενείς και η επιτυχια του Ιράν!!

Ο Πιτ Χολ συζητά με τους Ιρανούς οπαδούς που απολαμβάνουν το πάρτι της αρχάριας ομάδας τους στο Μουντιάλ.
«Δείξαμε σπουδαία αυτοσυγκέντρωση σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο παιχνίδι», ισχυρίστηκε ο Κάρλος Κεϊρόζ μετά την καταστροφική ήττα από την Αργεντινή, που χρειάστηκε ένα γκολ - θαύμα στο τελευταίο λεπτό από τον Μέσι για να στερήσει από την "Team Melli" έναν τεράστιο βαθμό.
Το Ιράν, που έχει διανύσει το δικό του ταξίδι με τον πρώην προπονητή της Πορτογαλίας και της Ρεάλ Μαδρίτης και σχεδόν έκανε το θαύμα απέναντι σε ένα από τα φαβορί πριν την έναρξη του Μουντιάλ, παρουσιάστηκε στον ποδοσφαιρικό κόσμο στη 16η επέτειο της καλύτερης στιγμής του.
Τη νίκη απέναντι στις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ένα από τα πιο πολιτικά ποδοσφαιρικά ματς στην ιστορία, το οποίο έχει μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες τους. Αλλά για μια νεότερη γενιά, που θυμάται λίγα πράγματα από εκείνη τη σπουδαία νύχτα, το σόου απέναντι στο Μέσι και την παρέα του αναθέρμανε το πάθος για την κληρονομιά τους.
Για εκείνους που μεγάλωσαν, ή πέρασαν τα χρόνια τους από εκείνη τη νύχτα στη Λιόν ως εξόριστοι, η μεγάλη εμφάνιση από τους παίκτες με τα κόκκινα έφερε σκηνές εθνικής υπερηφάνειας και κέρδισε τις καρδιές του κόσμου που πήγε στο Μουντιάλ.

Η ιρανική απόβαση

Υπολογίζεται ότι 10.000 Ιρανοί έκαναν το ταξίδι για τη Βραζιλία, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ομογενείς. Το νούμερο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν ζητήματα οικονομικά και απόκτησησης visa, που καθιστούν πολύ δύσκολο το ταξίδι των κατοίκων στο εξωτερικό.
Από αυτούς τους οπαδούς στη Βραζιλία, πάνω από 2.000 έδωσαν τη δική τους μάχη απέναντι στους Αργεντινούς που είχαν κατακλύσει το Μπέλο Οριζόντε και ποντάροντας στην αντιπάθεια των Βραζιλιάνων απέναντι στους γείτονές τους, οι Ιρανοί για μια και μοναδική φορά είχαν έναν σύμμαχο! «Είμαστε Ιρανοί και τώρα θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ένας εκστασιασμένος οπαδός στο FFT μετά το ματς. «Πολλοί από εμάς ζουν στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα μιλούν κουρδικά. Ο Κεϊρόζ μας ξέρει και έχει δουλέψει σκληρά για να μας φέρει σε αυτό το επίπεδο». Ο πρώην τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στον πάγκο για τρία χρόνια και παρότι είχε να υπερβεί πολλά εμπόδια, έχει μεταμορφώσει τις τύχες τους δυτικοασιατικού έθνους. Οι ομογενείς αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.
Παρότι άλλοι προπονητές είτε απέτυχαν να πείσουν τους παίκτες της ιρανικής διασποράς ή ήταν ηθικά αντίθετοι στο να τους συμπεριλάβουν στις ομάδες τους, ο Κεϊρόζ έχτισε μια ομάδα πάνω στους ταλαντούχους παίκτες του εξωτερικού, όπως ο Ασκχάν Ντεζάγκα της Φούλαμ (που στο παρελθόν έχει παίξει στις μικρές ομάδες της Γερμανίας ) και εισήγαγε ένα νέο στιλ ποδοσφαίρου.

Με μια ομάδα ικανή πλέον να αντιμετωπίσει τους καλύτερους, οι οπαδοί είναι περισσότεροι πρόθυμοι να κάνουν το μεγάλο ταξίδι στη Βραζιλία, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να επιστρέψουν χωρίς βαθμό είναι σαφώς λιγότερες με τον Κεϊρόζ. Αυτοί οι οπαδοί προέρχονται από όλες τις τάξεις και ταξιδεύουν με μια ελευθερία που σε πολλούς από τους προγόνους τους δεν υπήρχε.
«Στο Ιράν μετά την επανάσταση, οι γυναίκες θεωρούν το να ακολουθούν το ποδόσφαιρο ως μια μορφή αντίστασης στις θρησκευτικές ηγεσίες, που επιθυμούν να επιστρέψουν στους παραδοσιακούς τους ρόλους», λέει ο Ιρανός δημοσιογράφος Αφσίν Αφσάρ στο FFT. Εδώ, στη Βραζιλία, οι γυναίκες από το Ιράν δείχνουν να συμφωνούν με αυτή την άποψη, με ένα μεγάλο ποσοστό να είναι πολύχρωμο και χαλαρό, ντυμένες με ένα στιλ δυτικό. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Παγκόσμιο Κύπελλο για να στείλουν το μήνυμά τους. Έξω από το γήπεδο Μινεϊράο, δύο Ιρανοί ντυμένοι ως Darth Vader και Stormtrooper κουβαλούν ένα πανό που γράφει: "Είμαστε ίσοι", στα πορτογαλικά.

Ο Βασιλιάς Κάρλος

Ένα άλλο γεγονός που έχει κάνει τον κόσμο του Ιράν να αγαπήσει τον Κεϊρόζ είναι ο τρόπος που ξεπέρασε κάποια εμπόδια στη δημιουργία μιας ομάδας ικανής να ανταγωνιστεί στη Βραζιλία. «Κανείς δεν θέλει να παίξει με το Ιράν. Γιατί να θέλουν;», λέει ένας άλλος απαισιόδοξος οπαδός. Δεν κάνει λάθος. Ο Κεϊρόζ είδε έναν μεγάλο αριθμό υψηλού προφίλ προπονητών να απορρίπτουν αιτήματα για φιλικά, με την πολιτική αστάθεια συχνά να αναφέρεται ως ο λόγος για την άρνηση. Έπειτα, υπάρχει και η κάπως αρχαϊκή στάση των αρχών προς το ποδόσφαιρο.
«Η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και η υιοθέτηση ενός περιεκτικού προγράμματος πριν τα τουρνουά και τα σημαντικά ματς είναι ένα άλλο νέο κόνσεπτ», τονίζει ο δημοσιογράφος Αφσάρ. «Μέχρι να έρθει ο Κεϊρόζ οι πιο πολλοί προπονητές επικεντρώνονταν σε συγκεκριμένους τομείς περισσότερο από κάποιους άλλους. Η προσοχή του Κεϊρόζ στις λεπτομέρειες είναι παραδειγματική».

Ακόμα και ο πρόεδρος έχει μπει στο κλίμα. Ο Χασάν Ρουάνι, ο οποίος είναι επίσης κληρικός, πόσταρε μια φωτογραφία του στο Twitter με φανέλα του Ιράν και τα χέρια του να φαίνονται, με μήνυμα συμπαράστασης στην ομάδα. Μία κίνηση που αρκετοί έκριναν ως υπερβολικά... δυτική για κάποιον με την εξουσία του.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για το Ιράν είναι να τα καταφέρει στη ζωή μετά τον Κεϊρόζ, ο οποίος θα αποχωρήσει με το τέλος του τουρνουά. Αλλά χάρη στις υποδομές που έχει χτίσει και στον κόσμο που έχει ενθαρρύνει ώστε να αποκτήσει ξανά αγάπη για την πατρίδα του, το μέλλον δείχνει ευοίωνο για την Team Melli.
Ρωτήσαμε έναν οπαδό αν  θα μεταναστεύσει πίσω στο Ιράν. «Μία μέρα», λέει με ένα νοσταλγικό χαμόγελο, βαμμένος στο πρόσωπο και τυλιγμένος με τη σημαία της πατρίδας του. Έπειτα, επέστρεψε με τους Βραζιλιάνους και τους Ιρανούς σε μια ακόμα εκτέλεση του "Ολεεεέ, ολέ, ολέ, ολέ, Ιιιιράν, Ιιιιράν, Ιιιιράν".
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: