Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Βίρτους, το τρίτο κλαμπ της Βερόνα: Αντι-φασίστες, αντι-ρατσιστές, αντι-Ελλάς!!

Ο Paul Watson γράφει για το 'συντηρητικό' κλαμπ που προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του ποδοσφαίρου στην Βερόνα. Η Βερόνα έχει δύο ομάδες στην Serie A -την Ελλάς και την Κιέβο- όμως ένα κυριακάτικο απόγευμα γεμάτο υγρασία, ένα τσούρμο 100 ανθρώπων που ήταν ντυμένοι στα Ερυθρόλευκα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης κρατώντας σημαίες και πλακάτ.
Κάποια από τα πλακάτ απεικόνιζαν τον Τσε Γκεβάρα, ένα έγραφε «χιλιόμετρα μας χωρίζουν, ο αντι-φασισμός μας ενώνει», ένα άλλο έλεγε «είμαστε Βίρτους, όχι Βερόνα» και άλλα «Ρέξαμ» και «Ζανκτ Πάουλι». Αυτοί είναι οι οπαδοί της τρίτης ομάδας της Βερόνα, Βίρτους Βερόνα.
Η Βίρτους είναι πολιτικό κίνημα αλλά και ποδοσφαιρικός σύλλογος, η ομάδα ιδρύθηκε σαν αντίδραση στη ρατσιστική συμπεριφορά πολλών οπαδών της Ελλάς. Στο γραφικό περιβάλλον της Βερόνα, οι φυλετικές εντάσεις φαίνονται εκτός τόπου, όμως η πόλη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με φασιστικά κρούσματα. Οι τιφόζι της Ελλάς έγιναν αρνητικοί πρωταγωνιστές τη δεκαετία του '90 σηκώνοντας σβάστικες σε αγώνες, ενώ μία φορά κρέμασαν ένα ομοίωμα μαύρου άνδρα σαν σύνθημα ότι δεν θα δεχθούν ποτέ μαύρο παίκτη στην ομάδα.
Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο, η Ελλάς έχει πάρει μαύρους παίκτες, όμως οι οπαδοί της εξακολουθούν να έχουν την κακή φήμη. Κάποιοι φίλοι του ποδοσφαίρου προτίμησαν να στραφούν στην Κιέβο, η οποία μέχρι το 1990 ήταν μία ομάδα-χωριό που έπαιζε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, μέχρι που ένα σερί ανόδων την έφερε στα φώτα της Serie A.
Κακά αδέρφια
Πρώτος στόχος της Βίρτους ήταν να φτιάξει τη ζημιά που είχαν κάνει στη φήμη της πόλης οι τιφόζι της Ελλάς. Αρχικά ήταν πολύ χαμηλά σε αγωνιστικό επίπεδο, όμως όσο η δύναμη των οπαδών της μεγάλωνε, ακολούθησε τα βήματα της Κιέβο και βρέθηκε στην Lega Pro, τέταρτη κατηγορία της Ιταλίας. Τότε είχε φτάσει σε σημείο να συγκρίνεται με τις επαγγελματικές ομάδες, όμως παρότι πάλεψε σκληρά, υποβιβάστηκε στην Serie D, όμως οι τιφόζι δεν πτοήθηκαν.
«Οταν υποστηρίζεις την Βίρτους, υποστηρίζεις ένα κλαμπ που είναι κάτι περισσότερο από μία ομάδα, είναι ένας διαφορετικός κόσμος στην πόλη. Δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, είναι fair play, κοινωνικές αξίες και αληθινές αρετές» είπε ένας οπαδός στο FourFourTwo. «Οι οπαδοί της μεγάλης ομάδας στην πόλη είναι γνωστοί για το ότι είναι οι πιο ρατσιστές στην Ιταλία και την Ευρώπη, όμως οι δικοί μας είναι αντι-ρατσιστές, αντι-φασίστες και αντι-ομοφοβικοί. Μέσα από αυτές τις αξίες ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα της Βερόνα».
Ο σύλλογος είναι μέρος της αντι-φασιστικής κίνησης στην Βερόνα, που επίσης περιλαμβάνει αντι-φασιστικά συγκροτήματα και καλλιτένχες. Η ομάδα έχει σχέση με οπαδούς ομάδων από όλη την Ευρώπη, ως εκ τούτου τα πλακάτ των Ρέξαμ και Ζανκτ Πάουλι. Ομως το να ξεκαθαρίσεις ότι είσαι αντι-φασίστας στην Βερόνα θεωρείται γενναία πράξη σε μία πόλη στην οποία ευδοκιμούν υποστηρικτές ακροδεξιών απόψεων.

Al fresco...
Η καρδιά και η ψυχή της Βίρτους είναι ο Λουίγκι Φρέσκο, ο οποίος είναι κάτι σαν πρόεδρος και προπονητής. Για 33 χρόνια ο Φρέσκο ήταν επικεφαλής εντός και εκτός γηπέδου. Σε μία χώρα που οι προπονητές δύσκολα βγάζουν μία ολόκληρη χρονιά σε μία ομάδα, εκείνος αποτελούσε ένα σημάδι για το πόσο διαφορετική είναι η Βίρτους από τις άλλες ομάδες.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι πρόεδροι-προπονητές στην Ιταλία» λέει ο Φρέσκο. «Συχνά με παρομοιάζουν με τον Αλεξ Φέργκιουσον, όμως το έχω σπάσει αυτό το ρεκόρ αφού είμαι στην Βίρτους για 33 σερί χρόνια. Μας αρέσει να βλέπουμε τους εαυτούς μας περισσότερο σαν οικογένεια παρά σαν ποδοσφαιρικό κλαμπ, όμως τα αποτελέσματα μετρούν. Το όνειρο ήταν να φτάσουμε στις επαγγελματικές κατηγορίεςε και είμαι πολύ περήφανός για το πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε».
Ο Φρέσκο παραδέχεται ότι η προπόνηση είναι σκληρή, όμως τουλάχιστον δεν έχει να δώσει λογαριασμό στον πρόεδρο αν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά...


Ενώ ο σύλλογος βρίσκεται σε ενοδική πορεία, η Βίρτους έχει συναντήσει αντίσταση από τις τοπικές αρχές αφού αισθάνονται ότι έχει έντονο πολιτικό προσανατολισμό. Το μικρό γήπεδο «Γκαβανίν» δεν πληροί τις προϋποθέσεις της Lega Pro και αυτό ανάγκασε την ομάδα να παίξει στο «Μπεντεγκόντι» στο οποίος αγωνίζονται Ελλάς και Κιέβο. Οι τιφόζι αντέδρασαν μένοντας έξω από το γήπεδο και στηρίζοντας την ομάδα από εκεί.
«Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήμασταν πάντα παρόντες, όμως δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με την Ελλάς και δεν θέλουμε να μοιραστούμε το ίδιο γήπεδο» εξηγεί οπαδός της Βίρτους. «Μπαίνουμε στο Μπετεγκόντι μόνο όταν παίζουμε εκτός έδρας ματς».
Σε μία χώρα που τα αποτελέσματα είναι το παν, η Βίρτους δίνει ένα σπάνιο contrast. Ενας σύλλογος που οι αρχές είναι πάνω από τον πραγματισμό...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: