Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Primera... στη σέντρα!!

H Primera Division στη σέντρα και το gazzetta.gr παρουσιάζει όλους τους φετινούς μονομάχους!
Το ακριβότερο πρωτάθλημα του Πλανήτη στη σέντρα! Η Πριμέρα αρχίζει με την πρωταθλήτρια Ατλέτικο πανέτοιμη να υπερασπιστεί τον τίτλο της, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ ακόμα πιο ενισχυμένη και τη Μπαρτσελόνα με νέα φιλοσοφία και πρόσωπα. Πολλά άλλαξαν στο πρωτάθλημα, τα ταμεία έσπασαν, Μαδριλένοι και Καταλανοί δαπάνησαν περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για παίκτες όπως ο Σουάρες, ο Χάμες, ο Κρόος, ο Ράκιτιτς. Από κοντά και η Ατλέτικο, η οποία μπορεί να έχασε Κουρτουά και Κόστα, όμως δαπάνησε κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και στο Σούπερ Καπ έδειξε πως θα σταθεί και φέτος παλικαρίσια... Να μπει ομάδα ανάμεσά τους; Δύσκολο... Η Βαλένθια είναι πιο δυνατή, η Αθλέτικ πιο συμπαγής με τον Βαλβέρδε στον πάγκο της . Πάντως, τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει η ομάδα- έκπληξη για την υπέρβαση! Για τη μάχη του υποβιβασμού, οι δυο νεοφώτιστές, Εϊμπάρ, Κόρδοβα δεν είναι ακόμα έτοιμες για την αλλαγή, ενώ Λεβάντε και Χετάφε παρουσιάζονται αποδυναμωμένες. Η συνέχεια στο... χορτάρι!
ADVERTISEMENT
Σέντρα με οχτώ νέους προπονητές και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους 20 μονομάχους της Πριμέρα!
Ατλέτικο: Το άπιαστο(;) όνειρο του repeat 

Αυτό που έκανε πέρσι: την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την παρουσία στον τελικό του Champions League ελάχιστοι πιστεύουν πως θα μπορέσει να τα επαναλάβει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρεσάρει από πολύ κοντά τους δύο μεγάλους. Αλλωστε έδειξε και στο ισπανικό Σούπερ Καπ ότι μπορεί να κοντράρει μία χαρά τη Ρεάλ. Ο Ντιέγο Σιμεόνε καλείται να χτίσει ουσιαστικά μία καινούργια ομάδα, καθώς έχασε πολύ σημαντικούς παίκτες, όπως οι Κουρτουά, Ντιέγκο Κόστα, Φιλίπε Λουίς, ακόμα και τον Βίγια ή τον Αντριάν. Ωστόσο, οι κινήσεις στις μεταγραφές χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικές, Μάντζουκιτς και Γκριεζμάν σίγουρα θα φέρουν μεγάλη φρεσκάδα, δύναμη, φαντασία και ταχύτητα μπροστά. Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει πίσω. Με τη μεσαία γραμμή να διατηρεί την ομοιογένεια της, θεωρείται στοίχημα ο Σικέιρα στα αριστερά της άμυνας και κυρίως το ποιος θα θα αντικαταστήσει τον Κουρτουά. Ταλαντούχος ο Ομπλάκ, έμπειρος ο Μογιά, αλλά κανείς τους δεν έχει τις ικανότητες του Βέλγου πορτιέρο, ο οποίος ήταν για χρόνια ο -δανεικός- φύλακας άγγελος στα όνειρα που έκαναν οι Ροχιμπλάνκος.
Μπαρτσελόνα: Μια νέα ομάδα...  

Νέος τεχνικός, νέα φιλοσοφία, νέα πρόσωπα. Πολλές αλλαγές στο ρόστερ, ώστε να σβήσουν μια χρονιά που έφερε μόνο απογοήτευση. Εσπασε τα ταμεία της για να φέρει τον Σουάρες στη Βαρκελώνη, έστω και αν ο Ουρουγουανός... πληρώνει ακόμα το δάγκωμα στον Κιελίνι. Τουλάχιστον κάνει προπονήσεις με την ομάδα και ετοιμάζεται για το Clasico! O Λουίς Ενρίκε φέρνει πολλά χαμόγελα στο «Καμπ Νου», πιστεύουν πολύ στην αξία του και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Νέα πρόσωπα στο τέρμα, με τους Μπράβο, Τερ Στέγκεν να δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά. Η «σημαία» της ομάδας, ο Κάρλες Πουγιόλ είπε αντίο, και οι Ματιέ, Βερμάελεν θέλουν να δώσουν απαντήσεις στην... αμφισβήτηση. Νέο αίμα και στο κέντρο, ο Ράκιτιτς μετά από μια τεράστια σεζόν στη Σεβίλλη είναι πανέτοιμος για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Ο Τσάβι έμεινε και ο Μέσι ελπίζει πως φέτος ο Νεϊμάρ θα δικαιώσει τις προσδοκίες όλων των Καταλανών. Ο Ενρίκε πάντως ψάχνει άμεσα τον τρίτο της επίθεσης, αφού Φάμπρεγας, Σάντσες αποτελούν παρελθόν και ο Πέδρο είναι τραυματίας! Ωστόσο, στο... 90' ήρθε το χτύπημα της FIFA και η Μπαρτσελόνα θέλει να κάνει μεταγραφές και για το 2015. Κόκε, Ρόις, Κουαδράδο στη λίστα, αλλά ο χρόνος τελειώνει...
Ρεάλ Μαδρίτης: Ακόμα πιο ισχυρή...
Εχοντας ήδη κατακτήσει το Champions League και το Copa del Rey στην πρώτη του σεζόν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και με το SuperCopa να παίζεται ακόμα, ο Κάρλο Αντσελότι θα προσπαθήσει φέτος να πάρει την κούπα που του λείπει. Διαθέτωντας ένα από τα πιο δυνατά ρόστερ των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, οι Μερένγκες δεν σταμάτησαν εκεί και έγιναν ακόμα πιο ισχυροί με την απόκτηση του καλύτερου τερματοφύλακα του Mundial, Κέιλορ Νάβας, του μεσοεπιθετικού που έβγαλε μάτια πετυχαίνοντας 6 γκολ, Χάμες Ροδρίγες και του εγκεφάλου της Γερμανίας και Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Τόνι Κροος. Η Ρεάλ είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι θέλει να επιστρέψει στον θρόνο της εντός συνόρων και στην προσπάθεια για να το καταφέρει ο Ιταλός θα έχει ευχάριστους πονοκεφάλους. Αν και οι Ντι Μαρία και Κεντίρα είναι πιθανό να κάνουν χώρο με αποχώρησή τους, ο Καρλέτο είναι αναγκασμένος να αφήσει πολύ ταλέντο εκτός της βασικής 11άδας. Το πιο λογικό είναι να δούμε τους Blancos με σύστημα 4-2-3-1, με τον Κασίγιας στο τέρμα, Μαρσέλο, Ράμος, Πέπε, Καρβαχάλ στην άμυνα, Κροος-Μόντριτς στο κέντρο και Χάμες, Μπέιλ, Ρονάλντο πίσω από τον Μπενζεμά.
Αθλέτικ: Με τη σιγουριά του Βαλβέρδε
Σίγουρα η πώληση του Αντερ Ερέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην την αποδυναμώσει. Ο εγκέφαλος της μεσαίας γραμμής δεν αντικαταστάθηκε, καθώς και οι Βάσκοι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν κάποιον αντάξιο, μιας και τέτοιος παίκτης δεν κυκλοφορούσε στη Βασκονία. Υπάρχει όμως μία βεβαιότητα που πηγάζει από την παρουσία του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος υπόσχεται με τη δουλειά και την εμπειρία του μία σεζόν τουλάχιστον όπως η προηγούμενη. Η Αθλέτικ έφτασε στα προκριματικά του Champions League μετά από πολλά χρόνια και το οφείλει αποκλειστικά στον «Τσινγκούρι». Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν προστέθηκε στο ρόστερ ούτε ένας καλός ποδοσφαιριστής και τα κενά (ειδικά στην επίθεση όπου παίζει μόνος του ο φιλότιμος Αντούριθ) θα παραμείνουν ακάλυπτα. Η τετράδα αποτελεί τον μεγάλο στόχο αν και τούτη τη φορά ο ανταγωνισμός με Σεβίλλη, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ, Σοσιεδάδ θα είναι ακόμα εντονότερος.
Σεβίλλη: Εφυγαν οι ηγέτες...
Στην πρώτη του σεζόν στο κλαμπ, ο Ουνάι Εμερι κατάφερε να φέρει τον τίτλο του Europa League. Αυτό ελπίζει να είναι απλά το ξεκίνημά στον πάγκο της Σεβίλλης. Από το «Σάντσεθ Πιθχουάν» υπήρξε μία μεγάλη αποχώρηση, αυτή του αρχηγού και ποιοτικού playmaker, Ιβάν Ράκιτιτς, ο οποίος πέρυσι είχε απολογισμό 15 γκολ-18 ασίστ και πλέον ανήκει στην Μπαρτσελόνα. Από την ομάδα έφυγε και ο νεαρός ταλαντούχος αριστερός μπακ, Αλμπέρτο Μορένο, που αποκτήθηκε από την Λίβερπουλ, με τους δύο να γεμίζουν τα ταμεία με 32 εκατ. ευρώ. Ο δαιμόνιος τεχνικός διεθυντής, Μόντσι, έκανε για ακόμα μία φορά εξαιρετική δουλειά και έφερε στην Σεβίλλη τους Ντένις Σουάρεθ, Γκρεγκόρζ Κριτσόβιακ, Ζεράρ Ντεουλοφέου, Εβερ Μπανέγα, Αλέιξ Βιδάλ, Ιάγο Ασπας ξοδεύοντας περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ο Εμερι θα προσπαθήσει να διατηρήσει το πάθος που έβγαζε η περσινή ομάδα, ενώ οι διεθνείς με τις μικρές Εθνικές, Ντεουλοφέου και Σουάρεθ μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό δίδυμο στην επίθεση των Ανδαλουσιάνων.
Βιγιαρεάλ: Ενισχυμένη για το θαύμα
Αν και νεοφώτιστοι πέρσι κατάφεραν να πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο και αυτό είναι που θα επιχειρήσουν να πετύχουν και τώρα. Το δύσκολο είναι πως πλέον θα τους περιμένουν, μιας και την περασμένη περίοδο η πιτσιρικαρία των Λεβαντίνων ήταν δεδομένο ότι αιφνιδίασε τους πάντες. Με τον ίδιο κορμό και ορισμένες συνετές κινήσεις στο παζάρι, όπως ο έμπειρος αμυντικός από τη Βαλένθια, Βίτορ Ρουίθ ή ο σούπερ ταλαντούχος Αργεντινός επιθετικός Βιέτο και ο αδερφός του Τζιοβάνι, ο Ντος Σάντος από τη Μπαρτσελόνα, μοιάζουν πιο δυνατοί και με περισσότερο γεμάτο πάγκο, εκεί δηλαδή όπου πέρσι είχαν πρόβλημα. Βασικά εργαλεία δεν έχασαν και στο «Μαδριγάλ» θεωρούν ότι ο Μαρθελίνιο μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και στο θαύμα της τετράδας. Για προβλήματα παραμονής προφανώς και δεν γίνεται λόγος, κάτι που γινόταν τέτοιο καιρό την περασμένη περίοδο.
Ρεάλ Σοσιεδάδ: Καλοκαίρι αλλαγών

Μετά την παρουσία της στο Champions League, η Σοσιεδάδ δίνει φέτος συνέχεια στην παρουσία της στην Ευρώπη έχοντας τερματίσει 7η στην Primera Division. Αφού ξεπέρασαν εύκολα με συνολικό σκορ 5-2 το εμπόδιο της Αμπερντίν, οι Βάσκοι πρέπει να αποκλείσουν την Κρασνοντάρ για να παίξουν στους ομίλους του Europa. Ηταν ένα καλοκαίρι αλλαγών για την Τσούρι Ουρντίν, η οποία έχασε το μεγάλο αστέρι της, Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης) αλλά και τη σταθερότητα που είχε κάτω από τα δοκάρια από το 2006 με την πώληση του Κλαούντιο Μπράβο (Μπαρτσελόνα). Από τα 45 εκατ. ευρώ που έβαλε στα ταμεία της ξόδεψε μόλις τα 15 και η καλύτερη μεταγραφή της ήταν ο πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος (29 γκολ), Αλφρεντ Φινμπόγκασον. Σημαντικές κινήσεις ήταν επίσης η ανανέωση του συμβολαίου του Μεξικάνου επιθετικού, Κάρλος Βέλα και η αγορά του πρώην χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης, Εστεμπάν Γκρανέρο.
Βαλένθια: Με τη βοήθεια του «Αγίου Πνεύματος»
Μόλις πέντε ημέρες πριν ξεκινήσει η προετοιμασία, ο Ασιάτης ιδιοκτήτης, Πίτερ Λιμ αποφάσισε να απολύσει τον Πίτσι και να κάνει την έκπληξη, δίνοντας τη μπαγκέτα στον Νούνο Εσπίριτο Σάντο (σ.σ.: Εσπίριτο Σάντο σημαίνει «Αγιο Πνεύμα»). Ο τελευταίος που έχει δουλέψει ως πρώτος προπονητής μόνο στη Ρίο Αβε, υπήρξε βοηθός του Ζεσουάλντο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό και κανείς δεν ξέρει ποιες είναι πραγματικά οι ικανότητες του. Η αλήθεια είναι πως ο Πορτογάλος κόουτς θα βρει μάλλον αποδυναμωμένη την ομάδα που ανέλαβε και αυτό επειδή οι Ματιέ και Μπερνάτ θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν στην άμυνα. Από την άλλη, καλές προσθήκες έγιναν, αλλά αυτό αφορά κυρίως την επίθεση με τους Ροδρίγο, Ντε Πολ, ενώ άπαντες προσμένουν πολλά από τον παγκόσμιο πρωταθλητή με τη Γερμανία, Μουστάφι που μπορεί να παίξει τόσο ως σέντερ μπακ όσο και στα δεξιά. Ως στόχος ορίζεται η τετράδα, αλλά ακόμα και το Europa League θα θεωρηθεί μάλλον επιτυχία, μιας και πέρσι οι Νυχτερίδες δεν μπόρεσαν ούτε καν να βγουν στην Ευρώπη.
Θέλτα: Χωρίς Λουίς Ενρίκε...
Εκλεισε εντυπωσιακά την περσινή σεζόν με εντός έδρας νίκη 2-0 σε βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης και φέτος στόχος είναι να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την επίδοση. Ο Λουίς Ενρίκε αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία για να αναλάβει την Μπαρτσελόνα και τη θέση του πήρε ο παλιός παίκτης, Τότο Μπερίσο, ο οποίος δήλωσε ότι το επιθετικό στιλ παιχνιδιού δεν πρόκειται να αλλάξει. «Ερχομαι σε μία ομάδα που έχει ήδη μία ιδέα για το πως παίζεται το ποδόσφαιρο, εγώ θα προσθέσω κάποιες δικές μου πινελιές». Στα θετικά είναι η παραμονή των Νολίτο και Τσάρλες που έβαλαν μαζί (26) περισσότερα από τα μισά (49) γκολ παρά το ενδιαφέρον από άλλους συλλόγους. Από την άλλη, η άμυνα μοιάζει να είναι το αδύνατό της σημείο, αφού πέρυσι δέχθηκε 54 γκολ και το καλοκαίρι έγινε προσπάθεια να ενισχυθεί.
Λεβάντε: Εφυγε ο φύλακας άγγελος....
Αν και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το φανταστεί όταν δεχόταν 7 γκολ από την Μπαρτσελόνα στην περσινή πρεμιέρα, όμως η Λεβάντε τερμάτισε στην 10η θέση. Το κλαμπ από την Βαλένθια αποτέλεσε σκληρό καρύδι για τους μεγάλους της κατηγορίας, νικώντας 2-0 την Ατλέτικο, 2-0 την συμπολίτισσα, παίρνοντας 1-1 από την Μπάρτσα και χάνοντας τον βαθμό στο τελευταίο λεπτό από την Ρεάλ. Πιστή στο αμυντικό παιχνίδι είχε φύλακα άγγελο τον Κοσταρικανό τερματοφύλακα, Κέιλορ Νάβας, ο οποίος έβγαζε τα πάντα και ήταν ο κορυφαίος στην Primera. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις και στο Mundial της Βραζιλίας έκαναν την Ρεάλ να τον αποκτήσει πριν μερικές εβδομάδες. Στην τεχνική ηγεσία υπήρξε αλλαγή, αφού ο Χοακίν Καπαρός αποχώρησε για να αναλάβει την Γρανάδα και τη θέση του πήρε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που καλείται να την οδηγήσει σε πρόοδο αφού τα τελευταία τρία χρόνια έχει τερματίσει 6η (2012), 11η (2013) και 10η (2014).
Μάλαγα: Ανανεωμένη με Γκράθια
Με δεδομένη την αστάθεια στα διοικητικά και τα οικονομικά προβλήματα, η 11η θέση είναι μία επιτυχημένη επίδοση για την Μάλαγα του Μπερντ Σούστερ, ο οποίος αποχώρησε στο τέλος της σεζόν. Τη θέση του Γερμανού πήρε ο Χάβι Γκράθια, ο οποίος δεν κατάφερε πέρυσι να οδηγήσει την Οσασούνα στην παραμονή. Στο μεταγραφικό παζάρι οι Ανδαλουσιάνοι έχασαν τους δύο καλύτερους παίκτες τους. Τον τερματοφύλακα, Βίλι Καμπαγιέρο, που αποκτήθηκε από την Μάντσεστερ Σίτι και τον δεξιό μπακ, Χεσούς Γκάμεθ, που είναι πλέον παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο πρώτος αντικαταστάθηκε από τον Γκιγιέρμο Οτσόα, εκ των κορυφαίων πορτιέρο του Mundial, ενώ ο Ρομπέρτο Ροσάλες της Τβέντε είναι ο αντι-Γκάμεθ. Στα θετικά των Μποκερόνες είναι ότι διαθέτουν ταχύτητα και μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι στην κόντρα, όπως και ότι η ομοιογένεια παραμένει, αφού αποχώρησαν μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές. Αρνητικό πρόσημο υπάρχει στο επιθετικό κομμάτι, αφού δεν αποκτήθηκε επιθετικός για να βοηθά τον Σάντα Κρους, που πέρυσι ήταν ο πρώτος σκόρερ με 6 γκολ.
Ράγιο Βαγιεκάνο: Πιστή στον Χέμεθ!
Στην τρίτη του χρονιά στο «Βαγιέκας» ο Πάκο Χέμεθ κατάφερε να κρατήσει την Ράγιο ξανά στην κατηγορία όντας πιστός στο στιλ παιχνιδιού με το εξαντλητικό passing game σε σημείο ρίσκου. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει 18 παίκτες και έχουν φύγει άλλοι τόσοι, όμως όσοι και αλλάξουν, το σύστημα θα παραμείνει το ίδιο για τον Χέμεθ, για τον οποίο αυτή ίσως είναι η τελευταία χρονιά στον πάγκο της Βαγιεκάνο. Πέρυσι είχε θεωρηθεί σίγουρο ότι θα υποβιβαστεί αφού πέρασε 19 αγωνιστικές κολλημένη στην τελευταία θέση της Primera Division όμως ο τρομερός δεύτερος γύρος έφερε την παραμονή. Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου έχασε μόνο από την Ρεάλ Μαδρίτης και με 7 νίκες σε 10 αγώνες σε αυτό το διάστημα τερμάτισε στο Νο12 της λίγκας.
Χετάφε: Αίνιγμα...
Πρόκειται για αίνιγμα το τι μπορεί να περιμένει κάποιος από τη φετινή Χετάφε. Αν και στο ρόστερ των Μαδριλένων υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές ήταν οι ίδιοι που πέρυσι βρέθηκαν για μεγάλο διάστημα σε κακή φόρμα και έφεραν την ομάδα φάτσα με τον υποβιβασμό στην Segunda Division. Το τιμόνι έχει στα χέρια του ο πρώην παίκτης του συλλόγου, Κοσμίν Κόντρα, και θα έχει στη διάθεσή του τους ίδιους παίκτες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η μεγαλύτερη αποχώρηση ήταν αυτή του πορτιέρο, Μογιά, όμως το κενό του καλύφτηκε άμεσα με τον πολύ καλό, Γκουάιτα, από την Βαλένθια. Ο Ρουμάνος τεχνικός θα διατηρήσει πιθανότητα το 4-2-3-1, σύστημα με το οποίο κατάφερε πέρυσι να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία και θα έχει επιθετική φιλοσοφία με χαφ που να ξέρουν μπάλα και πλάγια μπακ που να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.
Εσπανιόλ: Μια από τα ίδια....
Πενταετία... προβληματισμού ολοκληρώθηκε για την Εσπανιόλ, η οποία δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την 8η θέση και να κάνει την υπέρβαση. Πάντα στη σκιά της τεράστιας Μπαρτσελόνα, θα κάνει αισθητή την παρουσία της σε ένα κομμάτι του πρωταθλήματος, αλλά η έλλειψη διάρκειας δεν έφερε και την υπέρβαση. Παρελθόν από τον πάγκο της ο Μεξικανός, Αγκίρε, ρίσκο η πρόσληψη ενός παλιού της παίκτη, του Σέρχιο, ο οποίος πέρσι έδειξε καλά δείγματα με τη β' ομάδα. Δεν διαφοροποιήθηκε το ρόστερ, η διοίκηση δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω, αν και δηλώνει αισιόδοξη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η ομάδα στα φιλικά έδειξε πρόβλημα στο επιθετικό κομμάτι, αλλά ο Σέρχιο Γκονζάλες ευελπιστεί, πως το νέο απόκτημα, το οποίο και αποθεραπεύθηκε θα μπει δυνατά στην Πριμέρα. Βέβαια, δεν ήταν τόσο με το Εκουαδόρ στο Μουτιάλ!
Γρανάδα: Βελτιωμένη με Καπαρός
Εξασφάλισε σχετικά εύκολα την παραμονή και η νέα σεζόν αρχίζει με πολλά όνειρα. Μάλλον με... κρυφά όνειρα, αφού προς τα έξω ο βασικός στόχος είναι η εύκολη παραμονή στην κατηγορία. Ωστόσο, με τον Χοακίν Καπαρός στον πάγκο της, με καλές μεταγραφές μάλλον ήρθε η ώρα για κάτι πιο δυνατό φέτος. Αν καταφέρει και λύσει άμεσα το θέμα του στόπερ, μετά και τον τραυματισμό του Μουρίγιο τότε θα μπει δυνατά στο πρωτάθλημα. Απέκτησε έμπειρους παίκτες, ταλαντούχους, όπως Κόρδομπα, ο Λάρσον και ο Μάρκεθ, καλύπτοντας παράλληλα τα κενά από την αποχώρηση των Σικέιρα, Μπραΐμι, Μπελκαλέμ. Οι Ισπανοί την έχουν εκτός του...επικίνδυνου για υποβιβασμό γκρουπ, και η παρουσία του Καπαρός είναι πιθανόν ο βασικότερος λόγος. Δυνατή έδρα το «Λος Καρμένες» σύμμαχος για μια πορεία καλύτερη των τελευταίων τριών ετών, όπου κινήθηκε από την 17η ως την 15η θέση....

Αλμερία: Με Ροντρίγκες και προβλήματα
Σώθηκε στο... τσακ πέρσι, εξασφαλίζοντας άλλη μια ευκαιρία να χτίσει κάτι καλό και να εδραιωθεί στην Πριμέρα. Η διοίκηση πάντως δεν είχε τον τρόπο να το κάνει. Μπαίνει στο πρωτάθλημα με τον τίτλο του ενός εκ των φαβορί για υποβιβασμό, αφού ο πήχης έμεινε χαμηλά όπως και το μπάτζετ. Στα θετικά, η παραμονή στον πάγκο του Φρανσίσκο Ροντρίγκες, ο οποίος και γράφει ιστορία για τον σύλλογο, μιας και είναι ο μακροβιότερος της προπονητής στην Πριμέρα, ξεπερνώντας τον Εμερι. Δεν άλλαξε πολύ το ρόστερ, ήρθαν έμπειροι παίκτες, τα οικονομικά προβλήματα έβαλαν stop σε περισσότερες μεταγραφές και ο μοναδικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.

Ελτσε: «Τρέχει» για μεταγραφές
Σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες η Ελτσε της φετινής σεζόν. Πέρσι, κατάφερε να μείνει στην κατηγορία έστω και δύσκολα, με την έδρα της να είναι σύμμαχος στον στόχο που είχε θέσει. Φέτος; Ο Φραν Εσκριμπά έμεινε στον πάγκο της και αυτό είναι θετικό, μιας και είναι από τους πρωτεργάτες της περσινής επιτυχίας. Ωστόσο, η νέα σεζόν βρίσκει την ομάδα με 19 παίκτες, αφού μπορεί να έγιναν μεταγραφές, ωστόσο οι αποχωρήσεις ήταν πολλές με κορυφαία αυτή του Σάντσες. Η διοίκηση... τρέχει να γεμίσει το ρόστερ, αφού δεν υπάρχει η πολυτέλεια αλλαγών σε περιπτώσεις τραυματισμών. Οι έμπειροι Γκονζάλες από τη Ράγιο, Μοσκέρα από τη Χετάφε, Ροντρίγκες από τη Σαραγόσα θα βοηθήσουν, αλλά ακόμα λείπει το βασικό γρανάζι στα χαφ. Επειγόντως... αμυντικός μέσος για να παρουσιαστεί πιο δυνατή στο πρωτάθλημα. Ο Αλμπέρτο Κάνας της Σουόνσι είναι κοντά, μια μεταγραφή που μπορεί να φέρει λύσεις... Η πρεμιέρα πάντως στο Καμπ Νου θα είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη...

Εϊμπάρ: Νεοφώτιστη και... φαβορί

Σαν παραμύθι... Η Εϊμπάρ, ομάδα κωμόπολης της Χώρας των Βάσκων στην Πριμέρα. Η «Σταχτοπούτα» δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα στη Σεγούντα, τερμάτισε 1η, αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και το έργο της δύσκολο. Για να... διώξει από πάνω της τον τίτλο του... σούπερ φαβορί για τον υποβιβασμό πρέπει να δείξει θράσος και όχι μόνο. Διαθέτει ένα από πιο μικρά ρόστερ της κατηγορίας, το χαμηλότερο μπάτζετ, αλλά ο κόουτς, Γκαριτάνο περιμένει άμεσα και άλλες μεταγραφικές κινήσεις. Ο ίδιος έμεινε στην ομάδα παρά τις προτάσεις που είχε από ομάδες της Πριμέρα, κάτι αισιόδοξο για τη μεγάλη μάχη της παραμονής. Η παρουσία των Μπόατενγκ, Πιοβακάρι που έφτασαν τελευταίοι αναμένεται να βοηθήσουν. Θα ζήσει το όνειρο της παραμονής ή θα κουνήσει απο νωρίς μαντήλι; Οι Βάσκοι ελπίζουν!

Λα Κορούνια: Σώζει την κατάσταση
Μια πάνω, μια κάτω, ασανσέρ η Λα Κορούνια που... παίζει με την ψυχολογία του κόσμου! Εξασφάλισε εύκολα την άνοδο στην Πριμέρα και όλα δείχνουν πως οι... εφιαλτικές τελευταίες αγωνιστικές ανήκουν στο παρελθόν. Ο πήχης μπορεί να μην ανέβηκε, ωστόσο δεν ανήκει στο γκρουπ των ομάδων που  θα παλέψουν για τη μάχη της παραμονής. Ο Βίκτορ Φερνάντεθ αντικατέστησε τον Φερνάντο Βάσκες και μπορεί τα πρώτα φιλικά δείγματα να μην είναι ικανοποιητικά, αλλά υπάρχει αισιοδοξία στη Γαλικία. Οι μεταγραφικές κινήσεις του Αυγούστου, όταν και η «μηχανή» πήρε μπρος έφεραν αποτέλεσμα. Κανέγια, Κουένκα, Φαρίνια, Μεντουγιανιάνιν κάνουν την ομάδα πιο δυνατή, ενώ η ενίσχυση συνεχίζεται, αφού πλησιάζουν οι Ιλόρι, Ζουκουλίνι από Λίβερπουλ και Σίτι αντίστοιχα.

Κόρδοβα: Εμεινε ο Φερέρ
Ακολούθησε την Εϊμπάρ στην Πριμέρα, αλλά και στον... τίτλο του σούπερ φαβορί για υποβιβασμό! Κατάφερε μέσα από τα πλέι οφ να πάρει το εισιτήριο ανόδου έπειτα από 42 χρόνια, αλλά μετά τα χαμόγελα και τις σαμπάνιες της επιτυχίες ήρθε ο προβληματισμός. Είναι έτοιμη για τα σαλόνια; Οι Ισπανοί τονίζουν πως είναι ανέτοιμη για μια τέτοια αλλαγή. Βέβαια, το πάλεψε στο μεταγραφικό παζάρι, πήρε αρκετούς ταλαντούχους παίκτες με τη μορφή δανεισμού. Ο πήχης χαμηλά, στόχος η παραμονή, με τον Αλμπέρτ Φερέρ να αισιοδοξεί. Αλλωστε, η παρουσία του στον πάγκο γι' ακόμα μια σεζόν είναι ίσως το μοναδικό θετικό πρόσημο!  
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: