Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Δεν είναι Μίτσελ, αλλά Βαλβέρδε...!!

Ο Αντώνης Σαούλης προσπαθεί να συγκρίνει τις προηγούμενες προετοιμασίας με αυτή του Σίλβα. Τι θέλει ο Πορτογάλος από τον νέο Ολυμπιακό.
Είναι λίγο άστοχο να προσπαθείς να συγκρίνεις προετοιμασίες. Και άδικο. Κυρίως για τον νέο. Οποιος κι αν είναι αυτός. Πόσω μάλλον για τον Μάρκο Σίλβα ο οποίος γνωρίζει πως η ομάδα που είχε στο Ζέεφελντ θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θα έχει στο Ερμελο. Εννια μέρες όμως στην Αυστρία και δέκα προπονήσεις μετά μπορείς να βγάλεις κάποια συμπεράσματα. Οχι ασφαλή. Αλλά σίγουρα γνωρίζεις που το πάει ο εκάστοτε προπονητής.
ADVERTISEMENT
Οπως και ο Σίλβα. Που η σύγκριση μπορεί να είναι άδικη αλλά γι' αυτόν αλλά η προετοιμασία του για την ώρα δεν θυμίζει αυτή του Μίτσελ. Ο Μίτσελ είχε την δική του λογική. Πως η προετοιμασία είναι κάτι το «σκληρό» για τους παίκτες που πρέπει να γίνει για να βγάλει η ομάδα την σεζόν. Ο ίδιος την χαρακτήριζε βαρετή. Ωστόσο προγραμμάτιζε τριπλές (!) προπονήσεις σχεδόν καθημερινά στο Ζέεφελντ. Τρέξιμο, στρέτσινγκ και μπάλα.
Αντίθετα ο Πορτογάλος είναι πιο πολύ της σχολής του Βαλβέρδε. Ο Ερνέστο στην προ τετραετίας προετοιμασίας του είχε από την πρώτη μέρα ασκήσεις με μπάλα. Ελάχιστες ήταν οι προπονήσεις που οι παίκτες απλά έτρεχαν. Και δεν είναι μόνο στο κομμάτι της προπόνησης η ίδια μεθοδολογία με τον «Τσινγκούρι». Είναι και στην αγωνιστική φιλοσοφία. Ο Σίλβα θέλει να δημιουργήσει έναν ελκυστικό Ολυμπιακό. Πιο δημιουργικό. Πιο σύγχρονο. Με σχέδιο. Οχι φουλ επίθεση και όπου βγει. Επίθεση με πλάνο. Με σωστό transition. Αμυντικό κι επιθετικό.
Ηδη ο Ολυμπιακός στα δύο του φιλικά στην Αυστρία έδειξε στοιχεία τα οποία τα είχαμε... ξεχάσει.
Οργανωμένο ομαδικό pressing που ξεκινάει από πολύ ψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι και με την Ντούκλα και με την Ρίζεσπορ ο Ολυμπιακός έκανε δεκάδες κλεψίματα που έβγαζαν σε νέες επιθέσεις.
Γρήγορο transition. Οι μπάλες που έκλεβαν οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν νέες και γρήγορες επιθέσεις. Ειδικά με την Ρίζεσπορ ο Ολυμπιακός έβγαλε φάσεις για γκολ από την γρήγορη εναλλαγή που είχε από την άμυνα στην επίθεση.
Σωστή κυκλοφορία. Το παράλληλο ποδόσφαιρο ξεχάστε το. Ο Σίλβα έχει δουλέψει πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας. Ο Ολυμπιακός θα ψάχνει επιθέσεις από παντού. Και από τα πλάγια και από τον άξονα.
Είναι νωρίς. Πολύ νωρίς να κρίνουμε το οτιδήποτε στην προετοιμασία. Υπάρχουν τα θετικά και υπάρχει και το αρνητικό. Τα θετικά έχουν να κάνουν με το γεγονός πως ότι δουλεύει στις προπονήσεις του βγαίνει και στο γήπεδο. Και είναι σημαντικό ειδικά στο κομμάτι της τακτικής. Υπάρχει κι ένα αρνητικό. Αυτό της φυσικής κατάστασης. Οι παίκτες τρέχουν μέσα από τις ασκήσεις αλλά δεν ήδη έχουν βγει μικρές ενοχλήσεις από κόπωση ή και θλάσεις.
Ισως αυτό είναι το πρόγραμμα του θέλει να περάσει ο Σίλβα. Να φορτσάρει δηλαδή στο τρίτο στάδιο της προετοιμασίας. Αυτό στην Ολλανδία και στο Ερμέλο. Εκεί που ο νέος Ολυμπιακός θα έχει πάρει την τελική του μορφή. Δεδομένα όμως πάμε για restart. Restart μ' έναν πιο ελκυστικό Ολυμπιακό. Αυτό γι' αρχή...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: