Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ένας King Kong στη ρακέτα του «Εξάστερου»!

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για τον ιδιόρρυθμο γίγαντα Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο οποίος υπό προϋποθέσεις μπορεί ν΄ αποτελέσει τον… δυναμίτη στους ψηλούς του Παναθηναϊκού.

Ένας King Kong στη ρακέτα του «Εξάστερου»

Άλλο η Εθνική ομάδα και διαφορετικό πράγμα οι σύλλογοι και οι υποχρεώσεις τους, ούτε συγκρίνεται μία απαιτητική σεζόν σε Ευρωλίγκα κι ελληνικό Πρωτάθλημα μ΄ ένα τουρνουά. Το ζήτημα είναι πώς ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα διαθέτει αυτό το μπάσκετ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να το επαναλάβει. Ο πιο εύκολος χαρακτήρας δεν είναι και τούτο φαίνεται από τις επιλογές καριέρας που έκανε. Μετά την ύψιστη επαγγελματική στιγμή του, επέλεξε να εξαργυρώσει το momentum πηγαίνοντας στην κινέζικη Σαντόνγκ όπου γνώριζε πώς θα τον ξεχνούσε κι ο Θεός!

Νωρίτερα δεν στέριωσε στην Εφές, κάνοντας μπασκετικό «αγροτικό» σε Γερμανία (Άλμπα Βερολίνου) και Ουκρανία (Άζοβμας), ενδιάμεσα πήγε στην Παρτίζαν κι επέλεξε δις το βήμα στο ΝΒΑ, δίχως, πάντως, ν΄ αφήσει την υπογραφή του στο Μιλγουόκι το 2014 και φέτος στη Μινεσότα, στην οποία υπέγραψε συμβόλαιο ημερών. Συνοπτικά, ο ύψους 2,13 μέτρων Σέρβος καλείται να στεριώσει σε συλλογικό επίπεδο στον απαιτητικό Παναθηναϊκό, ο οποίος προέρχεται από σεζόν ενός Κυπέλλου, χαμένου Πρωταθλήματος κι απουσίας από το Final 4 της Ευρωλίγκας.

Η εξίσωση επιτυχίας μοιάζει και είναι δύσκολη για τον δυναμικό Ραντούλιτσα, ο παρονομαστής με το Μουντομπάσκετ υπάρχει, όμως, κι έχει όνομα. Με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς έφθασε το ζενίθ του παικτικά, μ΄ αυτόν καλείται να πρωταγωνιστήσει και, γιατί όχι, να καθιερωθεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δεν βρήκαν πολλοί προπονητές τα κουμπιά του και με άλλον κόουτς, ίσως, το ενδεχόμενο αποτυχίας της μεταγραφής να ήταν μεγαλύτερο.

Η ανωτέρω καριέρα είναι προφανές πώς ψάχνει τη διάκριση σε συλλογικό επίπεδο. Για τον Ραντούλιτσα ο Παναθηναϊκός είναι στοίχημα ζωής και το ζωτικό κίνητρο που έχει πολύτιμο. Αφήνοντας τη θεωρία, ο Σέρβος γίγαντας καλείται να καλύψει το κενό του φιλότιμου Μπατίστα, ο οποίος στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού έβρισκε τον τρόπο στα καλά του ματς να προσφέρει πόντους. Λόγω ιδιοσυγκρασίας βοηθούσε στην άμυνα, δίχως τα προσόντα του να μπορούν να συγκριθούν με του «Μίρο».

Ο Ραντούλιτσα δύναται να προσφέρει, στο παραγωγικό κομμάτι, σε χώρους γύρω-γύρω από τη ρακέτα. Εκεί που σωματικά λίγοι κρίνονται ικανοί να τον ανακόψουν. Καλάθης, Διαμαντίδης και Παππάς εγγυώνται ένα σημαντικό support, με τον ενδιάμεσο να έχει κάνει μάγκες ένα κάρο ψηλούς που έχουν περάσει από το «τριφύλλι». Η περίπτωση του Λάσμε είναι η πλέον χαρακτηριστική, για έναν παίκτη που ήρθε ως ρολίστας των 300 χιλιάδων δολαρίων ετησίως κι έγινε πρωταγωνιστής, κέρδισε μεταγραφή και χρήματα.

Με τη λογική πώς ο δεύτερος ψηλός που θα έρθει θα έχει μεγαλύτερη σπιρτάδα στην κίνηση, ο Ραντούλιτσα είναι το κορμί το οποίο θα φορτώσει τη ρακέτα του Παναθηναϊκού με τσαμπουκά, νεύρο και δύναμη. Ο Τζόρτζεβιτς καλείται να τον σουλουπώσει στο κομμάτι του ριμπάουντ, το οποίο το έχει, αλλά πολλές φορές δείχνει να… βαριέται να το κυνηγήσει και στην άμυνα, ειδικά κόντρα σε αντιπάλους όχι γρηγορότερους μα ίδιων λοιπών προσόντων.

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα αποτελεί μία περίπτωση ψηλού που θέλει… ρύθμιση! Οι αδυναμίες του, οι οποίες αναφέρθηκαν, φαντάζουν τρανταχτές, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στη γενικότερη φιλοσοφία, στην οποία κινείται ο Παναθηναϊκός και ο σχεδιασμός του, ο King Kong ταιριάζει, διότι κυρίως καλείται να δώσει αυτό που έλειψε πέρυσι σε κρίσιμα σημεία από το «τριφύλλι». Αποφασιστικότητα, βάθος στη ρακέτα (και λόγω της ανοησίας του Γκιστ) και πυγμή. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: