Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

B-East mode!!

Καλή και σούπερ ανταγωνιστική η Δύση, αλλά και στην Ανατολή υπάρχουν «θηρία» που θα προσφέρουν σπουδαίες μάχες στο NBA που ξεκινάει τα ξημερώματα. Το sport-fm.gr αναλύει την… wild East.

B-East mode!
Όποιος πιστεύει πως στο ΝΒΑ θα υπάρχει φέτος ανισορροπία και η Δύση θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από την Ανατολή, ας διαβάσει παρακάτω για να πάρει την απάντησή του.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Οι «Ανατολικοί» ξεχειλίζουν από ταλέντο και ομάδες με μεγάλες φιλοδοξίες. Από τους αποφασισμένους για… ρεβάνς Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς και τους πάντα ισχυρούς Μπουλς, μέχρι τις σταθερές αξίες των Χοκς και Γουίζαρντς. Και από τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μέχρι τους Νικς και τους Σέλτικς που κάνουν… restart.

Atlantic

Μπόστον Σέλτικς: Η διαδικασία αναδόμησης της ομάδας συνεχίζεται. Οι Σέλτικς διαθέτουν πολλούς ραγδαία ανερχόμενους παίκτες, αρκετές επιλογές στα μελλοντικά ντραφτ, έναν ελπιδοφόρο προπονητή στο πρόσωπο του Μπραντ Στίβενς, αλλά όχι (ακόμη) τον ηγέτη που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς. Ο Ντέιβιντ Λι ήρθε από τους Γουόριορς ως πρωταθλητής για να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του, ενώ αξιόλογη προσθήκη είναι και ο Αμίρ Τζόνσον. Ο Αϊζέια Τόμας παραμένει η μεγαλύτερη επιθετική απειλή, ο Μάρκους Σμαρτ ειδήμων στην άμυνα, ενώ ο ανανεωμένος Σάλιντζερ μαζί με τους Κράουντερ, Μπράντλεϊ, Ζέλερ, Όλινικ και Τέρνερ συνθέτουν ένα αξιόλογο παζλ, από το οποίο-όμως-λείπει το κομμάτι που θα κάνει τη διαφορά και θα φέρει κάτι πολύ καλύτερο από το περσινό «σκούπισμα» από τους Καβαλίερς στον πρώτο γύρο.

inner

Τορόντο Ράπτορς: Ο αποκλεισμός με 4-0 από τους Γουίζαρντς στον πρώτο γύρο την περασμένη σεζόν έβαλε πρόωρο τέλος σε μια περίοδο που φάνταζε υποσχόμενη για κάτι περισσότερο. Ο Ντουέιν Κέισι παρέμεινε στη θέση του, αλλά το ρόστερ υπέστη μικρές μεν, πλην όμως σημαντικές τροποποιήσεις. Ο καλύτερος έκτος παίκτης Λου Γουίλιαμς και ο Αμίρ Τζόνσον αποχώρησαν μαζί με Χέινς, Χάνσμπρο, Στίσμα Φιλντς και Βάσκες, αλλά την ίδια ώρα αποκτήθηκαν ο αμυντικός εξπέρ ΝτεΜάρ Κάρολ, ο πολύπειρος Λουίς Σκόλα και το προπέρσινο νούμερο ένα του ντραφτ, Άντονι Μπένετ, που αφού απογοήτευσε σε Καβαλίερς και Τίμπεργουλβς, θα προσπαθήσει να βάλει σε μια τάξη την καριέρα του στη γενέτειρά του. Ο Κάιλ Λάουρι και ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν παραμένουν οι κινητήριοι άξονες της ομάδας, ενώ ο Γιόνας Βαλαντσιούνας η «κολώνα» της, με τους Πάτερσον, Ρος, Μπιγιόμπο και Τζόζεφ να αποτελούν τα συμπληρώματα.

inner

Νιου Γιορκ Νικς: Μοιάζει απίθανο οι Νικς να είναι χειρότερoι από την περασμένη σεζόν, όταν κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό με ρεκόρ 17-65. Η ομάδα υπέστη ριζικές αλλαγές, καθώς αποχώρησαν ο απογοητευτικός Μπαρνιάνι και οι ανεπαρκείς Έισι, Όλντριτς, Χάρνταγουεϊ, Λάρκιν, Σμιθ και Σβεντ. Η προσθήκη του Άαρον Αφλάλο προσθέτει έναν δεύτερο επιθετικό πόλο δίπλα στον αδιαφιλονίκητο ηγέτη, Καρμέλο Άντονι, οι Ρόμπιν Λόπεζ και Κέβιν Σεραφέν θα γεμίσουν τη ρακέτα, ο Σάσα Βούγιατσιτς, πρωταθλητής με τον Φιλ Τζάκσον, στους Λέικερς, θα δώσει καλό μακρινό σουτ, ενώ η επιλογή του πελώριου Λετονού Κρίσταπς Πορζίνγκις στο νούμερο «4» του ντραφτ είναι ένα ρίσκο που αξίζει την αναμονή. Πέραν του «Μέλο», ο Ντέρεκ Φίσερ μπορεί να υπολογίζει από την περσινή ομάδα μόνο στους Καλντερόν, Άμουντσον, Έρλι και Τόμας, ενώ-δυστυχώς-ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν κατάφερε να κερδίσει θέση στο ρόστερ.

inner

Μπρούκλιν Νετς: Το πλάνο των ηχηρών μεταγραφών απέτυχε παταγωδώς. Μετά τον Κέβιν Γκαρνέτ, από την ομάδα αποχώρησε και ο Ντερόν Γουίλιαμς, με τον Λάιονελ Χόλινς να δίνει το ρόλο του βασικού πλέι μέικερ στον Τζάρετ Τζακ. Ο Μπρουκ Λόπεζ (εφόσον μείνει μακριά από τραυματισμούς) και ο Τζο Τζόνσον θα είναι και πάλι τα βαρόμετρα της ομάδας, ενώ Γιανγκ και Μπογκντάνοβιτς παραμένουν κομμάτια του κορμού. Η προσθήκη του παταγωδώς αποτυχημένου στους Νικς Αντρέα Μπαρνιάνι ξένισε πολλούς, ενώ μαζί του ήρθαν Έλινγκτον, Τζόουνς, Ρόμπινσον και Σλόαν, με τους Πλάμλι, Τελέτοβιτς, Άντερσον και Τζέφερσον να ακολουθούν την αντίθεση διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει πολύ δύσκολο η ομάδα του Μπρούκλιν να μην περιορίσει τις φιλοδοξίες της σε μια απλή παρουσία στα play offs.

inner

Φιλαδέλφεια 76ερς: Άλλη μια ομάδα που απλά δεν γίνεται να πάει χειρότερα μετά τις 19 νίκες πρόπερσι και 18 πέρσι. Η επιλογή του σέντερ Τζαλίλ Οκαφόρ στο «3» του ντραφτ, μαζί με την πλήρη ανάρρωση του Νέρλενς Νόελ από τον τραυματισμό του ισχυροποιούν αυτόματα τους Σίξερς στη ρακέτα, αν και ο Τζόελ Εμπίντ, νούμερο «3» του 2014, θα χάσει ΚΑΙ αυτή τη σεζόν με τραυματισμό. Η προσθήκη του σουτέρ Νικ Στάουσκας θα δυναμώσει την περιφέρεια, στην οποία δεσπόζει ο Τόνι Ρότεν, ενώ Κόβινγκτον, Κανάαν και Γκραντ είναι χρήσιμα εργαλεία για τον Μπρετ Μπράουν.

inner

Central

Ιντιάνα Πέισερς: Καμία σχέση με την περσινή δεν θα έχει η φετινή ομάδα των Πέισερς. Ο κορμός των Χίμπερτ, Γουέστ, Γουότσον και Σκόλα αποχώρησε, ενώ επέστρεψε δυνατός-όπως φάνηκε και από τα φιλικά-μετά από μια χαμένη χρονιά λόγω τραυματισμού ο ηγέτης της ομάδας, Πολ Τζορτζ. Δεν θα είναι, ωστόσο, μόνος καθώς ο πρόεδρος Λάρι Μπερντ φρόντισε να τον πλαισιώσει με τον εξαιρετικό σκόρερ Μόντα Έλις, τον πιο ευέλικτο από τον προκάτοχό του (Χίμπερτ) σέντερ Τζόρνταν Χιλ, αλλά και κάποια καλά εργαλεία όπως οι Ντάγκλας, Μπάντιντζερ και Ρόμπινσον. Στην Ιντιάνα ποντάρουν πολλά και στον 19χρονο ρούκι σέντερ Μάιλς Τέρνερ, που επελέγη στο «11» από το κολέγιο του Τέξας. Χρήσιμοι παίκτες στα χέρια του Φρανκ Φόγκελ είναι οι δύο Χιλ, Τζορτζ και Σόλομον, καθώς και οι Στάκεϊ, Μαϊνμί, Μάιλς και Άλεν. Πρώτο μέλημα, η επιστροφή στα play offs μετά την περσινή παρένθεση. Μετά… έχει ο Θεός.

inner

Σικάγο Μπουλς: Πάνε πλέον 16 χρόνια από το τελευταίο πρωτάθλημα των Μπουλς και στο Σικάγο όλοι ελπίζουν να ξαναζήσουν στιγμές… Τζόρνταν. Φέτος μοιάζει να είναι η ευκαιρία τους, παρά τα πολλά «αν και». Ο Ντέρικ Ρόουζ μοιάζει να έχει απαλλαγεί από τα προβλήματα στα γόνατα (όχι όμως και από την γκαντεμιά, μιας και υπέστη κάταγμα σε οστό κάτω από το αριστερό μάτι στην πρώτη μέρα της προετοιμασίας και επέστρεψε προ ημερών με προστατευτική μάσκα), ο Τζίμι Μπάτλερ υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο για 95 εκατ. δολάρια (αν και φήμες τον θέλουν στα μαχαίρια με τον Ρόουζ για τη… μαρκίζα), ο Πάου Γκασόλ παίζει σαν έφηβος όπως φάνηκε και στο Ευρωμπάσκετ (μολονότι η καταπόνηση είναι δεδομένη), ενώ στο ρόστερ προστέθηκαν μόνο οι ρούκι Πόρτις και Φελίσιο και αφαιρέθηκε μόνο ο Μοχάμεντ. Ο Φρεντ Χόιμπεργκ πήρε προαγωγή από το κολέγιο για να αντικαταστήσει τον Τομ Τιμποντό (που είχε τη «ρετσινιά» του αμυντικογενή) και θα προσπαθήσει να φέρει εις πέρας την αποστολή με όλους τους παραπάνω, αλλά και τους Μπρουκς, Ντανλίβι, Νοά, Γκίμπσον, Χάινριχ, ΜακΝτέρμοτ, Μίροτιτς και Σνελ.

inner

Ντιτρόιτ Πίστονς: Έξι χρόνια μακριά από τα play offs είναι πολλά για τους πάλαι ποτέ σκληρούς του Ντιτρόιτ. Ο Σταν Βαν Γκάντι έχει δύσκολο έργο, καθώς είδε την ομάδα του να χάνει τον Γκρεγκ Μονρό, αλλά κι έμπειρους παίκτες όπως οι Μπάτλερ, Πρινς, Γουίλιαμς και Μίλερ, ωστόσο η ζυγαριά μάλλον γέρνει προς… ενίσχυση. Κι αυτό γιατί δίπλα στον θηριώδη Αντρέ Ντράμοντ, αλλά και τους Κάλντγουελ-Πόουπ, Τζάκσον, Τόλιβερ και Μικς ήρθαν σημαντικές προσθήκες. Οι πολύπειροι Μπλέικ και Ιλιασόβα, οι Μόρις και Μπούλοκ από το Φίνιξ, ο Μπέινς από το Σαν Αντόνιο, αλλά και ο φόργουορντ Στάνλεϊ Τζόνσον που επέλεξαν στο «8» του ντραφτ φέρνουν μαζί τους έναν άνεμο αισιοδοξίας για τουλάχιστον επιστροφή στην πρώτη οκτάδα της Ανατολής.

inner

Μιλγουόκι Μπακς: Σύνθημά τους είναι το «own the future» («το μέλλον μάς ανήκει») κι έχουν όλα τα φόντα για να το κάνουν πράξη. Νέα ισχυρή διοίκηση, υπό κατασκευή σύγχρονο γήπεδο, ένα νεανικό και πλούσιο σε ταλέντο ρόστερ και έναν προπονητή που έδειξε να ταιριάζει «γάντι» στην ομάδα από την πρώτη του χρονιά στο πρόσωπο του Τζέισον Κιντ. Οι +26 νίκες που έκαναν πέρσι και η επιστροφή στα play offs ήταν μόνο η αρχή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που εξελίσσει διαρκώς το παιχνίδι και το σώμα του, θεωρείται πριν καν κλείσει τα 21 του χρόνια έτοιμος για χρονιά εκτόξευσης. Η μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού ήταν η απόκτηση του Γκρεγκ Μονρό, που είπε όχι σε Λέικερς και Νικς, ενώ στο παζλ προστέθηκαν ακόμη οι Βάσκες, Κόουπλαντ, ο ρούκι Βον και δεν χάθηκε… τίποτα με την αποχώρηση Πατσούλια, Ιλιασόβα, Ντάντλεϊ και Γκουτιέρες. Η επάνοδος του Τζαμπάρι Πάρκερ μετά από σοβαρό τραυματισμό και η διατήρηση των Κάρτερ-Γουίλιαμς, Χένσον, Μίντλετον, Πλάμλι, Μπέιλες και Μέιο σχηματίζουν ένα ρόστερ για μεγάλα πράγματα. Αν όχι φέτος… πολύ σύντομα.

inner

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Οι τραυματισμοί των Ίρβινγκ και Λοβ δεν επέτρεψαν στον Λεμπρόν Τζέιμς να οδηγήσει την ομάδα της καρδιάς του στον τίτλο. Οι δύο επιστρέφουν, σύντομα θα κάνει το ίδιο και το τελευταίο θύμα, Ιμάν Σάμπερτ, και αν το Κλίβελαντ είναι φέτος λιγότερο άτυχο οδεύει ολοταχώς για τους τελικούς. Ο «βασιλιάς» είναι πεισμωμένος για το τρίτο του πρωτάθλημα και πρώτο στην ιστορία των Καβαλίερς, η συνταγή δεν άλλαξε καθώς ανανέωσαν όλοι οι βασικοί, αποθεραπεύτηκε ο Βαρεζάο, ενώ τη θέση των βετεράνων Μίλερ, Μάριον, Χέιγουντ και Πέρκινς πήραν οι Μο Γουίλιαμς, Ρίτσαρντ Τζέφερσον και ο… ρούκι στα 30 του, Σάσα Κάουν, που ξανασμίγει με τον Ντέιβιντ Μπλατ μετά την εθνική Ρωσίας. Το Κλίβελαντ θέλει τον πρώτο του τίτλο σε μεγάλο σπορ από το 1964 και δεν μπορεί να περιμένει.

inner

Southeast

Σάρλοτ Χόρνετς: Η ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν δείχνει ακόμη να ψάχνεται και να πληρώνει τις κακές επιλογές των τελευταίων ετών. Φέτος, πάντως, φαίνεται πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν βήματα μπροστά από το απογοητευτικό περσινό 33-49. Οι Χόρνετς ξεφορτώθηκαν τον απογοητευτικό Λανς Στίβενσον και τους αναλώσιμους Φόνλε, Γουίλιαμς, Μπιγιόμπο, Χέντερσον, Μαξίελ και Τέιλορ, ενώ προχώρησαν σε αξιόλογες προσθήκες. Νικολά Μπατούμ, Τζέρεμι Λιν, Τζέρεμι Λαμπ, Σπένσερ Χόους και Τάιλερ Χάνσμπρο, μαζί με τον Φρανκ Καμίνσκι, που ήταν νούμερο «9» στο ντραφτ αλλά κορυφαίος παίκτης του NCAA πέρσι ενισχύουν σημαντικά τη Σάρλοτ. Εκεί παρέμειναν ως ακρογωνιαίοι λίθοι ο αδυνατισμένος Αλ Τζέφερσον και ο Κέμπα Γουόκερ, αλλά ο Μάικλ Κιντ-Τζίλκριστ θα χάσει μάλλον όλη τη χρονιά με τραυματισμό στο γόνατο στη διάρκεια της προετοιμασίας.

inner

Ορλάντο Μάτζικ: Ο Σκοτ Σκάιλς επέστρεψε στην ομάδα που μεγαλούργησε σαν παίκτης από τη θέση του προπονητή κι έβαλε ψηλά τον πήχη μιλώντας για play offs μετά από τρεις σεζόν εκτός αυτών και με συνολικά 68 νίκες. Η αισιοδοξία του δεν στηρίζεται κάπου περισσότερο από την ωρίμανση των νέων παικτών της ομάδας, μιας και από πλευράς προσθηκών δεν έγινε κάτι… τρομερό. Επελέγη στο «5» ο Κροάτης Μάριο Χεζόνια, ενώ αποκτήθηκαν οι Σαμπάζ Ναπίερ, Σι Τζέι Γουότσον και Τζέισον Σμιθ, που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως-βέβαια-δεν την έκαναν και οι Γκόρντον, Γκριν, Χάρκλες, Ο’ Κουίν και Ρίντναουρ που αποχώρησαν. Βίκτορ Ολαντίπο, Τομπάιας Χάρις και Νίκολα Βούτσεβιτς θα είναι οι ηγέτες της ομάδας, ο Έλφριντ Πέιτον είχε μια ελπιδοφόρα σεζόν ως ρούκι, ενώ χρήσιμες βοήθειες θα δώσουν Φράι, Νίκολσον, Φουρνιέ και Γκόρντον.

inner

Γουάσινγκτον Γουίζαρντς: Μετά από δύο σερί παρουσίες στα ημιτελικά της Ανατολής, οι «μάγοι» θέλουν το κάτι παραπάνω. Όμως δεν έκαναν σημαντικές κινήσεις για να τα καταφέρουν. Από την πρωτεύουσα έφυγε η εμπειρία του Πολ Πιρς παίρνοντας μαζί της Μπάτλερ, Σεραφέν και Μπάινουμ, ενώ αποκτήθηκαν τρεις καλοί ρολίστες, οι Άλαν Άντερσον, Τζάρεντ Ντάντλεϊ και Γκάρι Νιλ, μαζί με τον ρούκι φόργουορντ Κέλι Ούμπρε. Η τριάδα των Τζον Γουόλ, Μπράντλεϊ Μπιλ και Μάρτσιν Γκορτάτ θα παραμείνει η ισχύς των Γουίζαρντς, με συμπληρωματικό ρόλο από Νενέ, Πόρτερ, Χάμφρις, Σέσιονς, Μπλερ, Γκούντεν και Γουέμπστερ.

inner

Ατλάντα Χοκς: Η περσινή σεζόν άρχισε εντυπωσιακά, με ρεκόρ νικών (60-22) στην κανονική περίοδο και πορεία μέχρι τους τελικούς της Ανατολής, όπου όμως ολοκληρώθηκε απογοητευτικά με «σκούπισμα» από τους Καβαλίερς. Οι Χοκς θέλουν το κάτι παραπάνω και θα βασιστούν στην ίδια συνταγή και τον ίδιο… μάγειρα, τον Μάικ Μπαντενχόλζερ, που ανέλαβε και καθήκοντα προέδρου. Ο ΝτεΜάρ Κάρολ έφυγε για το Τορόντο στερώντας ένα εξαιρετικό αμυντικό όπλο, όμως δεν υπήρξαν άλλες σημαντικές αποχωρήσεις (Άντιτς, Μπραντ, Ντέι και Τζένκινς δεν θα λείψουν πολύ). Τιάγκο Σπλίτερ και Βάλτερ Ταβάρες θα δώσουν βάθος στη ρακέτα, ενώ ο Τιμ Χάρνταγουεϊ στα γκαρντ. Οι Τζεφ Τιγκ, Πολ Μίλσαπ (που ανανέωσε) και Αλ Χόρφορντ (που μπαίνει σε χρονιά συμβολαίου) είναι πάντα τα βαρόμετρα της ομάδας παίρνοντας πολύτιμη βοήθεια από τους Κόρβερ, Σρέντερ, Μπέιζμορ, Σεφολόσα και Μακ.

inner

Μαϊάμι Χιτ: Μετά από δύο πρωταθλήματα και ισάριθμους τελικούς, το Μαϊάμι έμεινε εκτός play offs έχοντας να αντιμετωπίσει πέρα από την αποχώρηση του Λεμπρόν Τζέιμς και την εμβολή του Κρις Μπος, που έχασε το μεγαλύτερο κομμάτι της περιόδου. Φέτος επιστρέφει και η ομάδα του δείχνει έτοιμη για υψηλές πτήσεις και πάλι. Τον πλαισιώνουν ο Ντουέιν Γουέιντ, που έστω και περιπετειωδώς υπέγραψε για έναν ακόμη χρόνο, ο δαιμόνιος Γκόραν Ντράγκιτς, ο πολυπράγμων Λουόλ Ντενγκ και ο ραγδαία ανερχόμενος Χασάν Γουάιτσαϊντ. Ο Πατ Ράιλι έκανε πάλι τα «μαγικά» του, καθώς οι Μπίσλεϊ, Ζ. Ντράγκιτς και Ναπίερ έφυγαν χωρίς να το πάρει κανείς είδηση, ενώ ήρθαν οι έμπειροι Αμάρι Στούντεμαϊρ και Τζέραλντ Γκριν μαζί με τον ρούκι («Νο 10») Τζάστις Γουίνσλοου. Ο Έρικ Σπόελστρα θα έχει ξανά στη… δούλεψή του και τους Τσάλμερς, Χάσλεμ, Άντερσεν, ΜακΡόμπερτς και Ένις.

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: