Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Giovinco: The American dream!!

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο που έσπασε τα κοντέρ στο MLS και έγραψε ιστορία στην Τορόντο FC.
Οταν τον Ιανουάριο του 2015 η Toronto FC έδινε μισθό 7 εκατ. δολαρίων ετησίων για 5 χρόνια στον διεθνή μεσοεπιθετικό, ίσως ακόμα και ο πιο ονειροπόλος στο κλαμπ να μην μπορούσε να φανταστεί τη σεζόν που θα κάνει. Ο 28χρονος, στην παρθενική του παρουσία στα γήπεδα της Αμερικής, έσπασε τα κοντέρ και οδήγησε την ομάδα του Καναδά στην 3η θέση της Regular Season και για πρώτη φορά στην απευθείας πρόκριση στα playoffs. Το MLS ανακοίνωσε την Κυριακή (25/10) ότι ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι, προσωπική διάκριση που πηγαίνει σε παίκτη του συλλόγου για πρώτη φορά στην ιστορία και ο ίδιος έγινε πρώτος Ιταλός που κατακτά τον τίτλο.
Ο πρώην άσος της Γιουβέντους 'ισοβάθμισε' με τον Κέι Καμαρά της Columbus Crew αλλά πήρε τον τίλο χάρη στις επιδόσεις του στις ασίστ. Πέρα από τα 22 γκολ που τον έκαναν... capocannoniere, στις 33 συμμετοχές του κατάφερε να είναι και Νο1 passer, καθώς σέρβιρε 16 φορές στους συμπαίκτες του, ενώ δημιούργησε 62 ευκαιρίες για γκολ στο πρωτάθλημα. Τους δύο στο top-5 των killers, ακολούθησαν γνωστά ονόματα όπως οι Ρόμπι Κιν (Los Angeles Galaxy, 20), Νταβίδ Βίγια (New York City, 18) με τελευταίο τον Κάιλ Λαρίν (Orlando City, 17).





Τα 181 σουτ που επιχείρησε στη σεζόν είναι τα περισσότερα τα τελευταία 15 χρόνια και με τις επιδόσεις του σε συνδυασμό γκολ-ασίστ (38) έσπασε το ρεκόρ του Κρις Βοντολόφσκι (27+7) των San Jose Earthquakes που κρατούσε από το 2012. Ο Τζιοβίνκο έγινε ο πρώτος παίκτης στο MLS που βάζει τουλάχιστον 20 γκολ και δίνει 10 ασίστ, ήταν 2ος σε on-target προσπάθειες με 73 και ο πρώτος της Toronto με 2 χατ τρικ (New York City, Orlando City). Σε 5 αγώνες πέτυχε πάνω από ένα τέρμα, ήταν Player of the Month για Ιούλιο-Αύγουστο και βρέθηκε 10 φορές στην MLS Team of the Week.
Με ύψος 1.62μ. δεν προκαλεί εντύπωση ότι κανένα από τα γκολ δεν ήταν με κεφαλιά. Σκόραρε 18 φορές με το δεξί πόδι και 4 με το αριστερό, ευστόχησε 3 φορές από τη βούλα του πέναλτι και 5 με απευθείας εκτελέσεις φάουλ και είχε συνολικά 10 γκολ εκτός περιοχής (12 εντός). Σκόραρε σε 15 διαφορετικούς αγώνες και όταν το έκανε η ομάδα του τις 11 φορές νίκησε, 2 φορές αναδείχθηκε ισόπαλη και 2 έχασε. Αγαπημένα του διαστήματα ήταν το δεύτερο κομμάτι των 45λεπτων καθώς είχε 6 στο 25'-45' και άλλα τόσα στο 75'-90'.


Οντας εντυπωσιακός από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Τζιοβίνκο είχε τρομερή αυτοπεποίθηση και ήταν άκρως θεαματικός πέρα από την ουσία που προσέφερε στην ομάδα του. Με τεχνική που αστράφτει, ντρίμπλες, τελειώματα, κούρσες, φάουλ και σουτ με τα δύο πόδια, άσος της Toronto είναι από τους πιο φορμαρισμένους Ιταλούς στον κόσμο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι ο προπονητής της Squadra Azzurra, Αντόνιο Κόντε, τον έχει στα πλάνα του για το Euro της Γαλλίας το ερχόμενο καλοκαίρι...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: