Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Το τρελό... τσερβέλο του Παντιάνι!!

Στα 40 του ο Βάλτερ Παντιάνι, εκ των κορυφαίων σκόρερ με το κεφάλι, πάει να πάρει τίτλο παρέα με 20χρονους. Εμείς θυμόμαστε τις επικές στιγμές του κόντρα σε Παρί, Μίλαν, Ρεάλ και τα 11 γκολ στο UEFA.
Στην Challenge League, την Β' Κατηγορία της Ελβετίας δηλαδή, ο Φάμπιο Τσελεστίνι έχει στήσει ένα μικρό θαύμα. Η δική του Λωζάνη είναι εκείνη που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας (στο +6 από την Βιλ) έπειτα από 13 αγωνιστικές. Το φοβερό στην περίπτωση της Lausanne Sport είναι ότι το έχει καταφέρει, έχοντας μέσο όρο ηλικίας τα 22 χρόνια. Γενικότερα όμως σε όλη αυτή την πιτσιρικαρία υπάρχουν δύο μεγαλύτεροι που ξεχωρίζουν. Ο ένας είναι ο 29χρονος Ελβετός σέντερ φορ, Ζοσλέν Ρου των εννέα γκολ και ο άλλος ο παρτενέρ του που ακόμα δεν έχει βρει δίχτυα: ο τρελός και παλαβός Βάλτερ Παντιάνι.
Ο Ουρουγουανός που την προηγούμενη 15ετία έβγαλε τίμια το... παντεσπάνι του στην Ισπανία, οδεύει προς τα 40 έτη και είναι το σήμα κατατεθέν της ομάδας. «Πρόκειται για παίκτη-προπονητή που βοηθάει σαν πατέρας. Μπορεί να μην σκοράρει, αλλά συμβάλει τα μέγιστα στο να λειτουργεί σωστά όλο αυτό το οικοδόμημα με τους νεαρούς και κάνει άλλα πράγματα στο παιχνίδι, αλλά κυρίως στις προπονήσεις. Είναι πολύτιμος για μας», εξηγεί ο Τσελεστίνι.

Με τρελό βλέμμα όταν με τη φανέλα της Οσασούνα ήθελε να δείρει τον Κριστιάνο
Ποιος ήταν όμως ο Παντιάνι κι τι μυθικά έχει κάνει στην πορεία του στο παρελθόν; Ουσιαστικά ήταν ένας μουρλός κεφαλοσφαιριστής, που δεν είχε πρόβλημα να πέσει με τα μούτρα στη φωτιά. Το κούτελο ήταν το σήμα κατατεθέν του και έχει σημαδέψει ορισμένες στιγμές της καριέρας του. Το 2000 βρέθηκε από την Πενιαρόλ στην Λα Κορούνια. Ηταν η φανταστική Super Depor του Χαβιέρ Ιρουρέτα. Λογικό όμως ήταν να είναι αναπληρωματικός, καθώς υπήρχαν στο ρόστερ ο Ρόι Μακάι και ο Ντιέγο Τριστάν.
Τον Μάρτιο του 2001 ωστόσο, ήταν εκείνος που έγραψε ιστορία σε μία από τις πλέον επικές ανατροπές. Η Παρί Σεν Ζερμέν προηγήθηκε 0-3 στο «Ριαθόρ». Στην επανάληψη μπήκε στο ματς ο Παντιάνι και με τρεις δικές του κεφαλιές και ένα ακόμα γκολ του Τριστάν, η Ντεπορτίβο πήρε την τρελή νίκη με 4-3.

Εκεί έμεινε -με διάλειμμα τη Μαγιόρκα (2002-'03)- έως και το 2005. Τον Απρίλιο του 2004 λοιπόν θα έδινε το έναυσμα για ακόμα μία μυθική ανατροπή στα προημιτελικά του Champions League. H Λα Κορούνια είχε ηττηθεί 4-1 από τη Μίλαν και ο Ουρουγουανός φορ ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ για το 4-0 που θα ακολουθούσε και θα έστελνε την ομάδα του στα ημιτελικά (σ.σ.: τους απέκλεισε η Πόρτο του Μουρίνιο).


Την επόμενη σεζόν βρέθηκε στην Μπέρμιγχαμ, για να επιστρέψει στην Ιβηρική και την Εσπανιόλ το 2006. Εκείνη θα ήταν η πιο διάσημη χρονιά του. Είχε μπει ο Μάιος του 2007 και απέμεναν τρεις αγωνιστικές για το φινάλε του πρωταθλήματος. Η Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε έπαιζε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» με τη Ρεάλ να θέλει μόνο νίκη, ώστε να παραμείνει στην κορυφή.
Μόνο που ο Παντιάνι πήγε να της στερήσει τον τίτλο με το ένα και μοναδικό χατ τρικ του στην La Liga. Εκανε το 0-1 και το 0-2, μείωσε ο Φαν Νίστελροϊ και ο Παντιάνι έβαλε ακόμα ένα για το 1-3. Οι Μαδριλένοι χρειάζονταν τρία γκολ. Ραούλ και Ρέγιες έφεραν το ματς στα ίσα και ο Ιγουαΐν στο 89' έκανε το 4-3. Την τελευταία αγωνιστική η Εσπανιόλ θα έπαιρνε ισοπαλία στο «Καμπ Νόου» και στην ισοβαθμία η Ρεάλ του Φάμπιο Καπέλο θα πανηγύριζε.
Βέβαια εκείνο το 2006-'07 ο Παντιάνι είχε έναν σημαντικότερο λόγο για να το θυμάται. Στο Κύπελλο UEFA έβαλε 11 γκολ και οδήγησε τους Καταλανούς μέχρι τον χαμένο στα πέναλτι τελικό κόντρα στην Σεβίλλη.

Πλέον ο Ουρουγουανός παίζει όπως είπαμε στην Β' Ελβετίας και αυτό είναι ανέλπιστο, μιας και πέρσι ουσιαστικά έδειχνε ότι το είχε πάρει απόφαση να σταματήσει. Ουσιαστικά έκανε τον παίκτη-προπονητή στην Μασνάου που αγωνίζεται στα τοπικά της Καταλονίας. Εκεί είχε στην ομάδα τους δύο μικρότερους γιους του, Εσεκίελ και Αξελ. Και με τον μεγαλύτερο όμως, Νίκο, είχαν παίξει για μία σεζόν (2012-'13) μαζί στη Βιγιαρεάλ. Τώρα ο μουρλός Ουρουγουανός έχει αναλάβει προσωπικά να εκπαιδεύσει τους πιτσιρικάδες της Λωζάνης και ειδικά τον Αλβανό μετανάστη, Αντι Ζεκίρι, ένα παιδί 15 ετών που θεωρείται το κορυφαίο ταλέντο στην Ελβετία.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: