Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ευκαιρία στην ελπίδα!!

Η ώρα του μεγάλου ντέρμπι έφτασε και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη σκακιέρα των Γκουαρδιόλα και Τούχελ.
«Θα είναι την Κυριακή η Μπάγερν πρωταθλήτρια;». Ο τίτλος του Kicker δείχνει την ανυπομονησία στο να υπάρξει ελπίδα. Κανένας δεν πιστεύει ότι με νίκη οι Βαυαροί θα έχουν σπάσει το ρεκόρ από τον Οκτώβριο και θα έχουν κατακτήσει τον 4ο σερί τους τίτλο. Όλοι, όμως, πιστεύουν ότι ό,τι και να γίνει, παραμένουν το μεγάλο φαβορί.
Με διάλλειμα ετός έτους το Klassiker (να πάμε με τα σημεία των καιρών) επιστρέφει σε μία κατάσταση, που όλοι θεωρούν ότι κάτι παίζεται πέρα από το γόητρο. Και αυτό οφείλεται σε έναν άνθρωπο. Ο Τόμας Τούχελ έχει καταφέρει να κάνει ξανά άκρως ανταγωνιστική την Ντόρτμουντ. Σε σημείο, που έκανε το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της στην Bundesliga. Ο πρώτος θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο στο Μόναχο, όμως όλοι στέκονται σε κάτι άλλο. Στην ελπίδα. Όχι για τους Βεστφαλούς, που δείχνουν να είναι στο σωστό δρόμο, αλλά για τον ανταγωνισμό.

Είναι λογικό ο γερμανικός τύπος να έχει τρελαθεί με την «ανωτερότητα» του νικητή. Αν είναι η Ντόρτμουντ, παίζει στα ίσα για το πρωτάθλημα. Αν είναι η Μπάγερν, μία από τα ίδια με τις προηγούμενες σεζόν. Η Μπορούσια είναι ακόμα έργο σε εξέλιξη και φυσικά δεν έχει το βάθος των Βαυαρών. Στα τελευταία ματς ο Τούχελ είδε τους παίκτες του να χάνουν βαθμούς στις λεπτομέρειες.
Ήταν ένα καμπανάκι, καθώς μάλλον είχε πιστέψει ότι έχουν αφομοιώσει τα πάντα πολύ γρήγορα. Ο ρυθμός της δουλειάς δεν πρέπει να πέσει καθόλου και χρειάζεται χρόνος. Τα μαθήματα είναι πολύτιμα, κυρίως για τον ίδιο, καθώς πολλοί από τους παίκτες του έχουν γευτεί την απόλυτη επιτυχία και την απόλυτη καταστροφή. Εκείνο που παίζεται για τους Βεστφαλούς είναι η αυτοπεποίθηση. Μπορούν να αποδείξουν πρωτίστως τους στους εαυτούς τους ότι μπορούν να επιστρέψουν στην κορυφή. Μπορούν να κάνουν μία δήλωση πρόθεσης.
«Η Ντόρτμουντ είναι η τελευταία ευκαιρία για λίγο ενθουσιασμό», ήταν ο τίτλος της Rheinische Post. Όλοι πάλι αρχίζουν να ψάχνουν τον «Bayern-Jäger», τον «κυνηγό της Μπάγερν». Η Μπορούσια, όμως, δε θέλει αυτόν τον τίτλο (όπως μεταξύ μας δεν τον θέλει κανένας). Και καλά κάνει. «Δεν μας είδαμε και δεν μας βλέπουμε ως τον Bayern-Jäger», τόνισε ο Βάτσκε. «Κυνηγάμε εκείνους, που πέρυσι τερμάτισαν πιο ψηλά από εμάς. Στόχος μας είναι η 4άδα. Φυσικά και μπορούμε να κερδίσουμε την Μπάγερν. Στο βάθος των 34 αγωνιστικών, όμως, όχι», ολοκλήρωσε ο CEO των Βεστφαλών.

Εκείνο που δεν μπορεί να αρνηθεί είναι ότι αυτή τη στιγμή η Μπορούσια είναι και πάλι ο Νο1 κίνδυνος για την Μπάγερν. Η φετινή χρονιά είναι κάτι σαν τεστ χαρακτήρα για τους κίτρινους. Για το αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν κοντά στην κορυφή, όπου ήταν περισσότερο από κάθε άλλον (πλην της Μπάγερν βέβαια) τα τελευταία χρόνια. Όλοι ξέρουν ότι το ταμείο θα πρέπει να γίνει στο τέλος της χρονιάς μετά την καταστροφική σεζόν πέρυσι. Όλοι θα δείξουν υπομονή, καθώς η ομάδα είναι σαν ένα εργοτάξιο. Σαν ένα έργο σε εξέλιξη.
Αυτό, στο συγκεκριμένο ματς και όχι στη διάρκεια της σεζόν φέρνει το πλεονέκτημα της λιγότερης πίεσης. Το πρωτάθλημα μπορεί να είναι κρυφή επιθυμία, όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Ούτε καν στόχος, ειδικά από τον Οκτώβριο και ας έρθει το -7.
«Είναι ακόμα Οκτώβριος. Θα κριθούν μόνο οι 3 βαθμοί. Δεν είναι τελικός», τόνισε ο Γκουαρδιόλα στη συνέντευξη τύπου. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Καταλανός είχε συναντήσει έναν προπονητή, που είχε αποφασίσει να ξεκουραστεί για έναν χρόνο, σε ένα μπαρ του Μονάχου. Σύμφωνα με το προσωπικό, η συζήτησή τους διήρκησε περίπου 3 ώρες και ήταν γεμάτη ένταση. Ένταση, απόρροια του ενθουσιασμού. Απέναντί του είχε τον Τόμας Τούχελ.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστείς ότι το αλάτι και το πιπέρι έγιναν πιόνια σε μία αυτοσχέδια σκακιέρα σε ένα από τα τραπέζια του «Schumanns». Ότι οι οδοντογλυφίδες ίσως να χρησιμοποιήθηκαν ως τρόπος, για να δείξουν τις κινήσεις των παικτών. Όταν τα πιρούνια, τα μαχαίρια και τα κουτάλια δημιούργησαν μία αυτοσχέδια εστία.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσα ήξερα για το σύστημά του», αποκάλυψε ο Τούχελ. «Πέρασα χρόνια παρακολουθώντας βίντεο με τις προπονήσεις του Πεπ στην Μπαρτσελόνα και κέρδισα πολλά από αυτό», είχε αποκαλύψει στην Welt. Τώρα, θα φανεί αν έχει βρει και τον τρόπο να τον κερδίσει. Οι ιδέες τους είναι παρόμοιες, όμως μην ξεγελιέστε, η εφαρμογή τους αρκετά διαφορετική. Εκείνο στο οποίο μοιάζουν είναι η ολιστική προσέγγιση. Η κατοχή φέρνει το πλεονέκτημα και το στερεί από τον αντίπαλο. Μέχρι εκεί.
«Είναι ο καλύτερος, ακόμη και αν δεν το παραδέχεται», είπε ο τεχνικός της Ντόρτμουντ για τον μεγάλο του αντίπαλο στη συνέντευξη τύπου, εντοπίζοντας και τον μεγαλύτερο κίνδυνο: «Το πιο επικίνδυνο είναι η νοοτροπία τους».
Αυτό που έχει επιτρέψει στον Τούχελ να παρουσιάσει κάτι τόσο ωραίο τόσο γρήγορα είναι η ποιότητα των παικτών, κάτι που η Ντόρτμουντ κατάφερε να διατηρήσει. Μαζί με το στυλ του Κλοπ, ο οποίος το είχε παρομοιάσει με ροκ μουσική σε μία συνέντευξή του στον Guardian. Του Τούχελ από την άλλη μοιάζει σαν μία ήσυχη μελωδία. Με λίγη ένταση από το παρελθόν, δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Είναι μία καινούρια διάσταση.
«Μπορεί να παίξει με δύο ιδέες», όπως είπε ο Γκουαρδιόλα και αυτό είναι φέτος το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα. Η Ντόρτμουντ δεν έχει χάσει τις αρετές του gegenpressing, με το οποίο ο Κλοπ δυσκόλεψε πολύ πέρυσι την Μπάγερν στο πρωτάθλημα στο Μόναχο και πήρε την πρόκριση στο Κύπελλο.

«Δε θα σηκώσουμε λευκή σημαία, παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Μπάγερν», είπε ο Βάτσκε και το σκηνικό της μεγάλης σκακιέρας, αυτή τη φορά στο γήπεδο και όχι σε ένα μικρό τραπέζι, έχει στηθεί.  Μυστικά σίγουρα δεν υπάρχουν, όμως όπως έγραψε και ο Ντίτμαρ Χάμαν στο Spiegel «οι προπονητές όλο και κάποιον άσο θα έχουν κρυμμένο στο μανίκι». Η ήσυχη μελωδία του Τόμας Τούχελ, θα βρει απέναντί της την ορχήστρα του Πεπ Γκουαρδιόλα, που ετοιμάζεται να σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ με την Μπάγερν, καθώς καμία ομάδα δεν έχει ξεκινήσει με 8 στα 8. Όχι, δε θα κριθεί ο τίτλος. Το σενάριο, όμως, θα αποτελέσει οδηγό για το μέλλον...
*Ο Άριεν Ρόμπεν ξεκίνησε προπονήσεις, με τον Γκουαρδιόλα να λέει ότι δεν ξέρει αν θα είναι σε θέση να παίξει.
*Μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Λεβαντόφσκι και Ομπαμεγιάνγκ. Ρεκόρ ο πρώτος με τα 5 γκολ επί της Βόλφσμπουργκ, ρεκόρ ο δεύτερος, που έχει βρει δίχτυα και στα 7 ματς μέχρι τώρα.
*Ο Γκουαρδιόλα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Γιούλιαν Βάιγκλ, που θα βρεθεί απέναντι στην πιο σημαντική πρόκληση στην καριέρα του.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: