Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ζητείται ενέργεια και μυαλό…!!

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας, το επιθετικό ποδόσφαιρο που επιχειρούν να παίξουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, αλλά και την... επιστήμη της ΚΕΔ. 
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός σήμερα! Ένα από τα παιχνίδια που περιμένει όλη η Ελλάδα. Μεγάλη μέρα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Έστω κι’ αν είναι νωρίς… Έστω και αν για τον ΠΑΟΚ το ντέρμπι αυτό έχασε λίγο την αίγλη του. Βλέπετε… ένα κομμάτι από αυτή, την πήρε η Ντόρτμουντ και το ματς που προηγήθηκε μόλις 70 ώρες νωρίτερα.

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τα πιο πολλά παιχνίδια, άρα και το σύνολο που έχει βρει καλύτερο ρυθμό. Αυτό είναι το υπέρ! Από την άλλη όμως, αυτός ο αγώνας με τους Γερμανούς, μπορεί να επηρεάσει τα μέγιστα την προσπάθεια και την εικόνα της ομάδας του Τούντορ, στο παιχνίδι απέναντι στον δυνατό και φορμαρισμένο Ολυμπιακό, την ομάδα που και να μην εμφανιστεί καλά σε ένα παιχνίδι, συνήθως βρίσκει συμμάχους για να την σώσουν, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα σε μία σεζόν ώστε να αποφεύγει κρίσεις.  

Δεν είναι όμως μόνο η ενέργεια που ξοδεύτηκε… έτσι και αλλιώς για τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο το ότι αυτό το ματς ακολούθησε άλλων δύο-τριών μεγάλων και δύσκολων αναμετρήσεων. Δεν είναι το ότι ο ΠΑΟΚ χρησιμοποιεί (τώρα που ψάχνει κορμό και χημεία) μόνο 13-14 ποδοσφαιριστές. Είναι και αυτό το δύσκολο 90λεπτο της Πέμπτης, όπου οι 10 του ΠΑΟΚ σε ένα ποσοστό 70% κυνηγούσαν την μπάλα από τα πόδια των ποιοτικότατων Γερμανών. Αυτό ήταν… σκότωμα.

Από την άλλη… Αυτοί οι παίκτες που και σήμερα θα παίξουν, όταν θα έρθει η ώρα να μπουν στην κατάμεστη Τούμπα και να αντικρίσουν απέναντί τους, τους μεγάλους αντιπάλους τους με τα ερυθρόλευκα, δεν μπορεί… Λογικά θα βρουν τις δυνάμεις, να ανταπεξέλθουν και να μας δείξουν ότι και στα περασμένα μεγάλα ματς.
Μάλλον… Ίσως… Θα δούμε…

Κατά τα άλλα, όπως αναφέραμε μέσα στην εβδομάδα, πάμε για ένα ακόμη ματς… goal-goal. Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός επιδιώκουν να παίξουν επιθετικά, τα καταφέρνουν καλά, έχουν αυτοματισμούς και ποιότητα, δημιουργούν πολλές φάσεις και με συνδυαστικό ποδόσφαιρο, ανεβάζουν αρκετούς παίκτες και… κάπως έτσι, μένουν λίγο εκτεθειμένοι πίσω. Αν βέβαια… ο ένας φοβηθεί λίγο παραπάνω τον άλλο (ή και οι δύο μαζί) τότε μπορεί και να φανούν πιο συγκρατημένοι. Ειδικά μετά το 60΄, αν το παιχνίδι είναι ισόπαλο, τότε μπορεί κάποιος να ρισκάρει; Ο Τούντορ το έκανε με ΑΕΚ και Ατρόμητο. Θα το κάνει και με τον Ολυμπιακό;

Αν όμως μπει νωρίς το πρώτο γκολ, τότε μπορεί και να δούμε ένα αξέχαστο 90λεπτο.

Ο Γιάχος είναι σε δύσκολη θέση. Ξέρουν καλά από την ΚΕΔ τι κάνουν… Επιστήμη είναι αυτό που κάνουν, πιέζοντας τους διαιτητές προς την κατεύθυνση που θέλουν… Γιατί δεν γίνεται να ορίζεις αυτόν, τέσσερις μέρες αφού το όνομά του έχει κυρίαρχη θέση στο πιο σοβαρό κατηγορητήριο που προέκυψε από τη δικαιοσύνη στα χρονικά του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αφήστε το ότι… έχει ήδη διαρρεύσει πώς οι «σοφοί» της ΚΕΔ είναι έτοιμοι να τον αντικαταστήσουν στη λίστα των διεθνών με τον Αρετόπουλο (ποιον άλλον φυσικά;). Αυτός είναι ο ορισμός της ύποπτης δοκιμασίας για τον διαιτητή από την Χίο που μένει μόνιμα στην Αθήνα, αυτόν που μετά το χέρι-πέναλτι-στίγμα που δεν έδωσε κατά του Ολυμπιακού στον τελικό κυπέλλου με τον Αστέρα (τότε που δέχθηκε και επισκέψεις στο ημίχρονο, σε άλλη μία υπόθεση που πήγε στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια) προσπαθεί να μην ξεφτιλιστεί και να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί όπως αρκετοί άλλοι που «ακούνε», μια και οι πιέσεις είναι τεράστιες. Και αυτός απόψε πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη…

Τέλος πάντων… ότι και να γίνει απόψε στην Τούμπα, οι ΠΑΟΚτσήδες δείχνουν να καταλαβαίνουν πώς η ομάδα τους χτίζεται και έτσι κάνουν και θα κάνουν υπομονή… Από το αποτέλεσμα του αγώνα (νικηφόρο ή αποτυχημένο) ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύει. Ο μόνος τρόπος να διαλύσει όλη η προσπάθεια, είναι να διακοπεί η αναμέτρηση. Να πάρει ο Ολυμπιακός το ματς στα χαρτιά, να αφαιρεθούν βαθμοί. Το γράφουμε έτσι… ξερά και χωρίς περιστροφές.

Στην δεύτερη αφορμή που θα δοθεί με αντικείμενο από την εξέδρα (πυρσό-κροτίδα ή άλλο) ο διαιτητής θα διακόψει το παιχνίδι και ο ΠΑΟΚ θα χάσει βαθμούς, γήπεδο, την ηρεμία του και… πολλά άλλα.

(Εξάλλου ο ΠΑΟΚ δεν ξέρει πώς να σώσει τον εαυτό του σε τέτοιες καταστάσεις. Οι σημερινοί του αντίπαλοι μπορεί να τραυματίζουν τον Γλύκο με κροτίδες, αλλά… λίγο μετά βρίσκουν τον τρόπο, να μην γραφτεί τίποτα στο φύλλο αγώνα και έτσι αντί να τιμωρηθούν, στο τέλος να τους ζητάνε και συγνώμη για την ταλαιπωρία της απολογίας…).

Με αυτά και με αυτά, ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύει σήμερα ούτε από τον Ολυμπιακό, ούτε από τον Γιάχο, ούτε από οποιονδήποτε γραφικό, ούτε από το σύστημα, ούτε από κανέναν. Ο μόνος που μπορεί να διαλύσει τον ΠΑΟΚ είναι… ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Ο κόσμος του και οι περίεργοι που… δεν καταλαβαίνουν ούτε που πατάνε, ούτε που βρίσκονται. Άνθρωποι που φυσικά δεν αγαπούν τον ΠΑΟΚ, δε νοιάζονται για το παρόν και το μέλλον του…

Λογικά θα απομονωθούν… Ειδικά σήμερα όπου ο ΠΑΟΚ τιμά την μνήμη των νεκρών οπαδών του από το δυστύχημα των Τεμπών, δεν γίνεται… Όλοι θα είναι πιο ήρεμοι. Γιατί… όποιος σήμερα ξεφύγει στο γήπεδο, θα αργήσει πολύ να ξαναπάει… Και στο γήπεδο και σπίτι του… (Έτσι λένε…).

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: