Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα του εξωτερικού: Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ!

Από την φορολογία δε θα γλυτώσουν πλέον ούτε τα ακίνητα του εξωτερικού, αφού θα ενταχθούν σε περιουσιολόγιο και Ε9.

ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα του εξωτερικού: Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ
Από την φορολογία δε θα γλυτώσουν πλέον ούτε τα ακίνητα του εξωτερικού, αφού θα ενταχθούν σε περιουσιολόγιο και Ε9.

Οι νέες δηλώσεις θα αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» βοηθώντας έτσι το υπουργείο να διαπιστώσει εάν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν και καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς κατέληξε στο νέο σχέδιο βάσει του οποίου θα υποχρεωθούν όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και το Ε9 έτσι ώστε να φορολογηθούν και για αυτά.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η φορολογία θα ισχύσει από το 2016.

Η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν Ελληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό αλλά ζουν στην Ελλάδα είναι αντιγραφή από την Ιταλία και όπως λένε αρμοδίως, είναι «κάν' το όπως ο Μόντι».

Το σχέδιο για την επέκταση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό, είχε αποκαλύψει ο Τρύφων Αλεξιάδης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και βρισκόταν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

Οπως έλεγε τότε, το σχέδιο που έχει ήδη αποφασιστεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές προβλέπει ότι από το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο αυτό διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, συνολικού ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η εφαρμογή του περιουσιολογίου θα ξεκινήσει σταδιακά από το Νοέμβριο.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: