Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΠΑΟ-Σπάρτα Πράγας: 3-0


Ο Παναθηναϊκός είναι πιστός στο ευρωπαϊκό του ραντεβού. Νίκησε 3-0 την Σπάρτα στο ΟΑΚΑ (45’ Σαριέγκι, 54’ Κατσουράνης, 89’ Σαλπιγγίδης), ανέτρεψε το εις βάρος του 3-1 της Πράγας και προκρίθηκε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πράσινοι» έχασαν πολλές ευκαιρίες, είχαν καλή απόδοση κατά διαστήματα, γλίτωσαν το «έμφραγμα» στο 88’ (Κάλουντα) και την παράταση στο 90’+3’ (Κούσνιρ) και πήραν δίκαια θέση στην κλήρωση της Παρασκευής (7/8).

Ο Χενκ τεν Κάτε παρέταξε τον Παναθηναϊκπο με το 4-3-3 που δοκίμασε τις τελευταίες μέρες στις προπονήσεις. Ουσιαστικά σε διάταξη 4-1-2-3, με τον Ζιλμπέρτο μπροστά από τα στόπερ (Βύντρα, Σαριέγκι, με τους Μουν και Σπυρόπουλο στα άκρα, μπροστά από τον Γκαλίνοβιτς). Κατσουράνης (δεξιά) και Καραγκούνης (αριστερά) ήταν λίγο πιο προωθημένοι, με τους Λέτο (αριστερά), Σισέ (δεξιά, συγκλίνοντας) και Σαλπιγγίδη (κορυφή) στην επίθεση. Από την άλλη πλευρά ο Γιόζεφ Χόβανετς δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Ρέπκα και παρέταξε την Σπάρτα με 4-4-1-1, έχοντας τον Μπέργκερ πίσω από τον προωθημένο Βίλφριντ.

Ο Παναθηναϊκός πίεσε ασφυκτικά στο πρώτο 15λεπτο. Κέρδισε 6 κόρνερ, είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες (10’ Καραγκούνης, 13’ Σισέ) και άλλες δύο καλές φάσεις (9’ Σισέ, 14’ Λέτο), αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Στη συνέχεια, οι Τσέχοι, που είχαν περιοριστεί σε παθητικό ρόλο, ισορρόπησαν σχετικά και κατάφεραν να απειλήσουν με τους Βίλφριντ (15’) και κυρίως τον Μπέργκερ στο 26’. Οι «πράσινοι» έριξαν το ρυθμό, δεν είχαν καλή ανάπτυξη, παρά τις ενέργειες των Λέτο-Σισέ από τα άκρα και τις εναλλαγές θέσεων μεταξύ των επιθετικογενών παικτών. Οι βαθιές, ψηλές, μπαλιές δεν είχαν αποτέλεσμα και τα κόρνερ που κερδίζονταν πέρναγαν αναξιοποίητα.

Στο τελευταίο 15λεπτο του ημιχρόνου οι «πράσινοι» ανέβασαν ρυθμούς, πίεσαν και πάλι και άρχισαν να χάνουν ευκαιρίες. Αρχικά με τον Μουν (32’) και κυρίως με την κεφαλιά του Σισέ (36’) και το σουτ του Γάλλου (41’). Η νέα ευκαιρία με τον Σισέ στο 42’ δεν είχε αποτέλεσμα, ωστόσο το «πολύτιμο» 1-0 ήρθε στο 45’ με την κεφαλιά του Σαριέγκι.

Οι δύο προπονητές δεν έκαναν αλλαγές με την έναρξη του β’ ημιχρόνου, αλλά ο Τεν Κάτε πραγματοποίησε μια εσωτερική, με τον Σισέ να περνά στην κορυφή της επίθεσης και τον Σαλπιγγίδη να μεταφέρεται δεξιά. Παράλληλα, ο Κατσουράνης «βοηθούσε» περισσότερο τον Ζιλμπέρτο στο ανασταλτικό κομμάτι της μεσαίας γραμμής. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να πιέζουν και ευτύχησαν να φτάσουν στο 2-0 στην πρώτη μεγάλη φάση που δημιούργησαν, με τον Κατσουράνη στο 54’.

Εχοντας, πλέον, το σκορ πρόκρισης που ήθελε, ο Παναθηναϊκός έλεγξε το ρυθμό, καθώς δεν είχε λόγο να ρισκάρει. Αυτό έκανε ο Χόβανετς, βάζοντας αρχικά δεύτερο επιθετικό στο 59’ (Κάντλετς αντί Ζέμαν) και «φρεσκάροντας» την κορυφή της επίθεσης στο 69’ (ο «ψηλός» Προυντνίκοφ αντί του Βίλφριντ). Οι Τσέχοι ισορρόπησαν και σταδιακά άρχισαν να μεταφέρουν το παιχνίδι προς την περιοχή του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» έδωσαν χώρο και περίμεναν, με τον Τεν Κάτε να «ανανεώνει» τη μεσαία γραμμή, βάζοντας τον Σιμάο αντί του Λέτο (75’) και τον Γκάμπριελ αντί του Καραγκούνη (78’).

Ο Παναθηναϊκός έλεγχε το ρυθμό, δεν απείλησε ιδιαίτερα, με εξαίρεση τη φάση του Σισέ στο 61’. Ο στόχος ήταν, πλέον, να περάσει ο χρόνος χωρίς το παραμικρό ρίσκο για το 3ο γκολ. Οι «πράσινοι» αγχώθηκαν στο 84’ με την ευκαιρία του Κούσνιρ και κυρίως στο 88’ με τη μεγάλη ευκαιρία του Κάλουντα, αλλά στο επόμενο λεπτό το 3-0 του Σαλπιγγίδη στο 89’ «καθάρισε» την πρόκριση. Πάντως, χρειάστηκε νέα επέμβαση του Γκαλίνοβιτς στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων (σε σουτ του Κούσνιρ) για να αποφευχθεί η παράταση, πριν ο Σαλπιγγίδης χάσει την ευκαιρία να πετύχει το πιο απίθανο γκολ (με σουτ από την? περιοχή του Παναθηναϊκού) στην κενή εστία.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
9’:
Ο Λέτο σεντράρει από αριστερά προς τον Σισέ και ο Γάλλος σουτάρει, αλλά η μπάλα κοντράρει στα πόδια του Πάμιτς και φεύγει κόρνερ.
10’: Ο Καραγκούνης σουτάρει έξω από την περιοχή και ο Μπλάζεκ πέφτει στη δεξιά γωνία και διώχνει σε κόρνερ.
13’: Ωραίο σουτ του Σισέ από το ύψος της περιοχής, πέφτει και διώχνει στην αριστερή γωνία του ο Μπλάζεκ.
14’: Ο Λέτο συνδυάζεται με τον Σισέ και μπαίνει στην περιοχή, αλλά το διαγώνιο σουτ που επιχειρεί καταλήγει άουτ.
15’: Ο Βίλφριντ μπαίνει στην περιοχή υπό την πίεση του Βύντρα, προσπαθεί να τον αποφύγει αλλά δεν καταφέρνει να γυρίσει την μπάλα πριν αυτή περάσει άουτ.
26’: Ο Μπέργκερ σουτάρει διαγώνια έξω από τη μεγάλη περιοχή, στέλνοντας την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Γκαλίνοβιτς.
32’: Διαγώνια σέντρα του Ζιλμπέρτο στην περιοχή, ο Μουν πετάγεται από δεξιά και με κεφαλιά στέλνει την μπάλα άουτ.
36’: Ο Λέτο σεντράρει από αριστερά και ο Σισέ πιάνει από κοντά την κεφαλιά αλλά ο Μπλάζεκ με εντυπωσιακό τρόπο διώχνει σε κόρνερ.
41’: Νέα σέντρα του Λέτο από αριστερά, μονοκόμματο βολέ του Σισέ, η μπάλα ψηλά άουτ.
42’: Ο Λέτο σουτάρει έξω από την περιοχή, ο Σισέ βάζει το κεφάλι του στην πορεία της μπάλας, η οποία περνά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μπλάζεκ.
45’ ΓΚΟΛ: Ο Καργκούνης εκτελεί φάουλ και ο Σαριέγκι με ανάποδη διαγώνια κεφαλιά πετυχαίνει το 1-0.
54’ ΓΚΟΛ: Ο Καραγκούνης βγάζει πολύ όμορφη διαγώνια μπαλιά στον Σαλπιγγίδη που μπαίνει από δεξιά στην περιοχή και την κατάλληλη στιγμή γυρίζει στο σημείο του πέναλτι, εκεί όπου ο Κατσουράνης με πλασέ πετυχαίνει το 2-0.
61’: Στην αντεπίθεση του Παναθηναϊκού ο Σαλπιγγίδης πετά την μπάλα στον κενό χώρο για τον Σισέ αλλά ο Μπλάζεκ βγαίνει έξω από την περιοχή και διώχνει την μπάλα πάνω στο πόδι του Γάλλου, με αποτέλεσμα αυτή να καταλήξει πλάγιο.
84’: Ο Ζόφτσακ σεντράρει από αριστερά και ο Κούσνιρ πιάνει την κοντινή κεφαλιά, αλλά ο Γκαλίνοβιτς μπλοκάρει.
88’: Βαθιά μπαλιά στην άμυνα του Παναθηναϊκού, ο Σαριέγκι δεν διώχνει καλά την μπάλα, η οποία καταλήγει στον Κάλουντα και αυτός πλασάρει ολομόναχος τον Γκαλίνοβιτς, στέλνοντας την μπάλα άουτ.
89’ ΓΚΟΛ: Ο Σαλπιγγίδης δέχεται μπαλιά στο ύψος της περιοχής, αποφεύγει τον Πάμιτς, κερδίζει και στη «μονομαχία» τον Μπλάζεκ και με δεύτερη προσπάθεια πετυχαίνει το 3-0.
90’+3’: Ο Κούσνιρ σουτάρει έξω από την περιοχή και ο Γκαλίνοβιτς διώχνει σε κόρνερ.
90’+3’: Μετά την εκτέλεση του κόρνερ και με τον Μπλάζεκ να έχει «κατέβει» στην περιοχή του Παναθηναϊκού, ο Σαλπιγγίδης σουτάρει από το ύψος της περιοχής του Παναθηναϊκού(!) στην κενή εστία, αλλά η μπάλα, αργά αργά καταλήγει δίπλα από το αριστερό δοκάρι των Τσέχων.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 45’ Σαριέγκι, 54’ Κατσουράνης, 89’ Σαλπιγγίδης
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πέδρο Προένκα (Πορτογαλία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 30’ Σαριέγκι, 79’ Γκάμπριελ - 45’ Χοχενέντερ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μουν, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Βύντρα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κατσουράνης, Καραγκούνης (78’ Γκάμπριελ), Λέτο (75’ Σιμάο), Σαλπιγγίδης, Σισέ.
ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ: Μπλάζεκ, Κούσνιρ, Πάμιτς, Χούμπνικ, Χοχενέντερ, Βάτσεκ, Χούσεκ (79’ Κάλουντα), Ζόφτσακ, Ζέμαν (59’ Κάντλετς), Μπέργκερ, Βίλφριντ (70’ Προυντνίκοφ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: