Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑΠΟΥΤΟΣ: «Μεγάλη ομάδα ο ΠΑΟΚ»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Χρήστος Ταπούτος επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη ύστερα από δέκα χρόνια, αυτή την φορά με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο 27χρονος φόργουορντ μίλησε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ για τον ρόλο που έπαιξε στην απόφασή του να μετακινηθεί στους «ασπρόμαυρους» η παρουσία των Νίκου Σταυρόπουλου και Σούλη Μαρκόπουλου, χαρακτηρίζει μεγάλη ομάδα τον «Δικέφαλο του Βορρά», ενώ αναφέρθηκε και στην Εθνική ομάδα, που ξεκινάει σε λίγες μέρες την προσπάθειά της στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Ταπούτου:

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πολλά χρόνια και παίζοντας πλέον σε μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, που είναι από τις μεγάλες και παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ, τι είναι αυτό που προσδοκάς για την επόμενη σεζόν;
Η αλήθεια είναι ότι εάν βγάλουμε τη μία σεζόν που αγωνίστηκα στον Ηρακλή, λείπω από τη Θεσσαλονίκη μία δεκαετία. Ο ΠΑΟΚ είναι σίγουρα μία πολύ μεγάλη ομάδα, με ένα τεράστιο λαό και φέτος γίνεται μία νέα προσπάθεια, για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, από ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τον ΠΑΟΚ και θέλουν να τον βγάλουν από τη μετριότητα των τελευταίων ετών. Κι εγώ από την πλευρά μου και μέσα από αυτή την προσπάθεια θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, για να βάλω ένα λιθαράκι στις όποιες επιτυχίες θα έχει αυτή τη σεζόν η ομάδα. Για αυτό ήρθα, πάντως, γιατί πιστεύω σε αυτή την προσπάθεια.

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Σε λίγες ημέρες θα βρεθείτε στο Λιτόχωρο για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, που παραδοσιακά θεωρείται το πιο σημαντικό για όλη τη σεζόν που έρχεται. Γιατί το θεωρούμε τόσο σημαντικό αυτό το κομμάτι της προετοιμασίας;
Γιατί ουσιαστικά κάθε ομάδα βάζει τα θεμέλια για όλη τη σεζόν. Ξεκινάς από το μηδέν, βάζεις βάσεις σε αγωνιστικό κομμάτι και σε φυσική κατάσταση. Αν είμαστε όλοι υγιείς και βγάλουμε αυτό το κομμάτι όπως πρέπει, νομίζω ότι η χρονιά θα κυλήσει καλά και χωρίς τραυματισμούς…

Με τον Νίκο Σταυρόπουλο συνεργαστήκατε για πρώτη φορά και για αρκετά χρόνια στις μικρές εθνικές ομάδες και με τον Σούλη Μαρκόπουλο στην ΑΕΚ. Φαντάζομαι ότι η παρουσία τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή σου να παίξεις στον ΠΑΟΚ…
Τους εκτιμώ πάρα πολύ και για τη δουλειά που κάνουν, αλλά και ως ανθρώπους και αναμφίβολα η δική τους παρουσία ήταν πολύ σημαντική στο να πάρω την απόφαση να παίξω στον ΠΑΟΚ. Με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην καριέρα μου και είμαι έτοιμος να ακούσω κάθε οδηγία και συμβουλή. Ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος, τους έχω τυφλή εμπιστοσύνη.

Λίγο πριν συμφωνήσεις με τον ΠΑΟΚ, δημιουργήθηκε μία περίεργη κατάσταση. Μία φωτογραφία, ένα βίντεο, αρνητικά σχόλια για το ενδεχόμενο να παίξεις στον ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκες πολύ, φοβήθηκες κάποια στιγμή να υπογράψεις και τελικά τις απαντάς σε όλα αυτά;
Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού είχα στα χέρια μου αρκετές προτάσεις. Τις μελέτησα, είδα τα θετικά και τα αρνητικά και όσον αφορά στην πρόταση του ΠΑΟΚ είδα ότι υπήρχαν πολλά θετικά και ελάχιστα αρνητικά, αυτά για τα οποία μιλάμε τώρα. Είμαι επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και έκρινα ότι η πρόταση του ΠΑΟΚ ήταν η πιο συμφέρουσα για μένα, από όλες τις πλευρές και περισσότερο αγωνιστικά, αλλά κι από τον τρόπο που με πλησίασαν οι άνθρωποι της ομάδας. Δεν φοβήθηκα να πάρω αυτή την απόφαση, γιατί έχω μάθει να ζω με δυσκολίες. Εάν ειπώθηκε, γράφτηκε ή έγινε κάτι που αφορά εμένα και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι τους ενόχλησε ή τους πρόσβαλε, εγώ θέλω να τους ζητήσω μέσα από την καρδιά μου συγνώμη. Η συνεργασία μου με τον ΠΑΟΚ είναι μία μεγάλη ευκαιρία και μία μεγάλη πρόκληση για μένα. Και το μεγαλύτερο ίσως κίνητρο που έχω είναι να καταφέρω να κερδίσω την εμπιστοσύνη του κόσμου με την αγωνιστική μου παρουσία. Για αυτό και ζήτησα από την πρώτη στιγμή να με κρίνουν για αυτά που θα κάνω για τον ΠΑΟΚ, για την προσπάθειά μου για την ομάδα.

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα καριέρας σου, τι συμπέρασμα βγάζεις;
Η πορεία ενός αθλητή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μετράει και η τύχη, που σε συγκεκριμένα σημεία της καριέρα μου πιστεύω ότι μου έλειψε, αλλά σίγουρα, έχω κάνει κι εγώ λάθη. Το σωστό είναι να μην κοιτάζω πίσω. Ξέρω ότι μπορούσα να φτάσω πιο ψηλά, αλλά είμαι ακόμη 27 χρονών κι ας παίζω τόσα χρόνια μπάσκετ. Κι ελπίζω ότι μαζί με τον ΠΑΟΚ θα κάνω κι εγώ ένα νέο ξεκίνημα.

Ζηλεύεις τα παιδιά της δικής στο γενιάς, όπως ο Μπουρούσης, ο Ζήσης, ο Σπανούλης, που προχώρησαν περισσότερο από σένα;
Όχι, δεν ζηλεύω, αλλά χαίρομαι που αυτά τα παιδιά προχώρησαν περισσότερο από μένα. Καλά έκαναν και ειλικρινά τους θαυμάζω για όσα έχουν πετύχει και με την εθνική ομάδα, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Κι αυτό που ελπίζω κι εύχομαι είναι να μπορέσω κι εγώ κάποια στιγμή να είμαι και πάλι συμπαίκτης τους στην Εθνική.

Δεν έχεις ξεγράψει, δηλαδή, το κεφάλαιο εθνική ομάδα…
Σε καμία περίπτωση. Όσο θα παίζω μπάσκετ, η Εθνική θα είναι πάντα στο μυαλό μου και θα δουλεύω και θα προσπαθώ για αυτό.

Είμαστε και σε περίοδο Ευρωμπάσκετ. Τι βλέπεις, λοιπόν, για την Εθνική μας;
Υπάρχει σημαντική αλλαγή στην ομάδα με την παρουσία του κ. Καζλάουσκας και μία διαφορετική φιλοσοφία που έχει σε σχέση με τον κ. Γιαννάκη. Λείπουν 2-3 παίκτες από τους βασικούς, αλλά έρχονται νέα παιδιά με ενθουσιασμό, ταλέντο και θέληση. Εάν έχουμε και τύχη, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι καλό.

Πώς θα θεωρήσεις τη χρονιά επιτυχημένη στο τέλος της σεζόν; Και για σένα προσωπικά, αλλά και για τον ΠΑΟΚ;
Ο ΠΑΟΚ είναι καταδικασμένος να βάζει υψηλούς στόχους. Αγωνιστικά έχουν γίνει καλές κινήσεις και είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα να έχει τον καλύτερο Έλληνα προπονητή των τελευταίων ετών. Εάν έχουμε όλοι την υγεία μας, μπορούμε να κάνουμε μία πορεία καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θέλω να μιλήσω για Ευρωλίγκα, τετράδα και άλλα τέτοια, που μόνο κακό κάνουν, γιατί και με λανθασμένο τρόπο ενθουσιάζουν τον κόσμο, αλλά και αγχώνουν χωρίς λόγο εμάς. Εμείς οφείλουμε με την παρουσία μας στο γήπεδο να προκαλέσουμε ενθουσιασμό στον κόσμο και όχι με λόγια κι από την άλλη, ας αγχωθούμε, όχι από αυτά που θα πούμε, αλλά από αυτά, τα πολλά και καλά πιστεύω, που θα κάνουμε στο γήπεδο. Πιστεύω πάντως ότι θα είναι μία καλή χρονιά για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: