Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Τούρκοι... ταυρομάχοι

Συγκλονιστικό ήταν, όπως αναμενόταν, το ντέρμπι του 6ου ομίλου της Β` φάσης του Ευρωμπάσκετ, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ισπανία. Επειτα από 40 συγκλονιστικά λεπτά οι τούρκοι κατάφεραν να συνεχίσουν το αήττητο σερί τους στη διοργάνωση επικρατώντας με 63-60. Οι βελτιωμένοι σε σχέση με τα ματς της Α` φάσης ισπανοί, είχαν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη, όταν 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος το σκορ ήταν 61-60, αλλά ο Σέρχιο Γιουλ δεν έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Οι τούρκοι σφράγισαν με βολές του Ερντέν την τέταρτη νίκη τους στη διοργάνωση, αλλά και το εισιτήριο για τους "8".

Η Ισπανία ήταν καλύτερη στο ξεκίνημα του ντέρμπι. Το δίδυμο Ρούμπιο - Φερνάντεθ έλαμψε στα πρώτα λεπτά και οι ισπανοί ξέφυγαν με 14-8, καθώς η Τουρκία είχε βεβιασμένες επιλογές στην επίθεση. Μετά το τάιμ άουτ που κάλεσε ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, όμως, η εικόνα του αγώνα άλλαξε. Η Τουρκία ισορρόπησε το παιχνίδι, πέρασε την μπάλα κοντά στο καλάθι και με τον Ασίκ βρήκε τις λύσεις για να προσπεράσει με επί μέρους σκορ 10-2 (18-16). Οι ισπανοί, πάντως, ήταν αυτοί που είχαν το προβάδισμα με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου (22-20).

Ξεκίνημα με σερί 5-0 έκαναν οι ισπανοί στην δεύτερη περίοδο (27-20), αλλά οι τούρκοι απάντησαν άμεσα με δικό τους 6-0 (26-27) στο 14`. Το ματς είχε αρκετά καλό ρυθμό και οι παίκτες των δύο ομάδων αγωνίζονταν παθιασμένα. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου Τουρκία και Ισπανία πήγαιναν καλάθι - καλάθι, με τους πρώτους να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το υπέρ τους 36-34.

Οπως έγινε και στις δύο πρώτες περιόδους, έτσι και στην τρίτη, η Ισπανία ήταν η ομάδα που μπήκε πιο δυνατά στο παρκέ και ανέκτησε το προβάδισμα, με οδηγό τον Ρούντι Φερνάντεθ (43-39). Η ισπανική άμυνα ανάγκασε τους τούρκους να σημειώσουν μόλις τρεις πόντους σε πέντε αγωνιστικά λεπτά. Η απάντηση ήρθε διά χειρός Ιλιασόβα και η Τουρκία πήρε μπροστά, έτρεξε σερί 10-0 και έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα (49-43, 28`). Η Ισπανία, όμως, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και με τρίποντο του Γκαρμπαχόθα μείωσε στον πόντο με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (48-49).

Τα τελευταία δέκα λεπτά αναμένονταν δραματικά και πράγματι αυτό συνέβη. Οι άμυνες ήταν ιδιαίτερα δυνατές και στις δύο ρακέτες έπεφταν κορμιά. Οι τούρκοι κατάφεραν με μερικά περιφερειακά σουτ να ξεφύγουν με πέντε στο 33` (55-50) και στη συνέχεια είχαν κάποιες ευκαιρίες να... ανοίξουν κι άλλο τη διαφορά. Δεν τα κατάφεραν, όμως και τέσσερα λεπτά πριν το τέλος η Ισπανία ισοφάρισε σε 55-55.

Το ματς πήγε πόντο - πόντο και ένα λεπτό πριν το φινάλε η διαφορά ήταν στον πόντο, 61-60 υπέρ των τούρκων. Η Τουρκία έχασε δύο ευκαιρίες να σημειώσει καλάθι με Αρσλάν και Ιλιασόβα και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να έχει τον τελευταίο λόγο στο ματς. Η επιλογή των ισπανών ήταν μια τραβηγμένη ενέργεια του Σέρχιο Γιούλ, ο οποίος προσπάθησε να καρφώσει μπροστά στους "ψηλούς" των τούρκων, αλλά κόπηκε.

Ο Ερντέν βγήκε στον αιφνιδιασμό, ο Γιουλ τον σταμάτησε με φάουλ, το οποίο σφυρίχθηκε ως αντιαθλητικό και με δύο δευτερόλεπτα να απομένουν η Τουρκία ήταν σχεδόν αδύνατο να χάσει. Ο Ερντέν έβαλε και τις δύο βολές, κάνοντας έτσι το 63-60, που ήταν και το τελικό σκορ της συγκλονιστικής αναμέτρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: