Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη Καλάθη

Δηλώσεις έκανε στο σάιτ της ΕΟΚ (basket.gr), ο ένας εκ των πολλών ρούκι παικτών της Εθνικής ομάδας, ο Νικ Καλάθης. Ο νεαρός γκάρντ που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα, αυτή του ευρωπαϊκού μπάκετ και μάλιστα πέφτοντας μάλιστα κατευθείαν στα βαθιά, με το Ευρωμπάσκετ. Σχετικά με αυτή την προσωπική εμπειρία αλλά και τις φιλοδοξίες της Εθνικής ομάδας, αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη συνέντευξη.

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη του Καλάθη: -Αυτή η διοργάνωση είναι ότι περίμενες μιλώντας θεωρητικά να είναι;

"Είναι πολύ δύσκολη διοργάνωση. Υπάρχουν πολλές μεγάλες ομάδες και είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα όσο περισσότερο μπορώ και να μαθαίνω από τα άλλα παιδιά. Αυτό που ελπίζω είναι ως ομάδα να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι καλό".

-Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα για σένα προσωπικά;

"Είναι αρκετά διαφορετικά θα πρέπει να ομολογήσω. Και ειδικά στον τρόπο παιχνιδιού. Περισσότερο από ότι ήταν στα φιλικά. Μου αρέσει όμως. Είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να συνηθίσω, να μάθω. Μαθαίνω κάτι μέρα για να πω την αλήθεια να παίζω σε αυτό το στυλ παιχνιδιού και θέλω να ελπίζω ότι βελτιώνομαι (γελάει)".

-Νιώθεις να κερδίζεις πράγματα μέσα από την παρουσία σου εδώ;

"Σίγουρα… Το να είμαι 20 χρονών και στην Εθνική Ομάδα σε μία από τις καλύτερες ομάδες που υπάρχουν είναι κάτι πολύ σημαντικό από μόνο του. Κερδίζω πολλά σε εμπειρίες, παίζω σε μια διαφορετική κατάσταση, σε αγώνες που είναι διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον. Επιπλέον το γεγονός ότι έχουμε τέσσερις νίκες σε τέσσερις αγώνες είναι κάτι που σίγουρα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που βρίσκομαι εδώ και αυτό που θέλω είναι όταν βρίσκομαι στο γήπεδο να βοηθώ όσο μπορώ".

-Πολλές φορές μοιάζεις να προσαρμόζεσαι και να αποδίδεις μέσα στο παρκέ, αλλά κάποιες φορές είναι σαν να μην μπορεί να σου βγει το παιχνίδι, αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

"Νομίζω ότι κάποιες φορές απλά θυμώνω με τον εαυτό μου. Ίσως κάνω κάποια πράγματα λίγο πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε και κάνω λάθη. Κάποια λάθη το ξέρω ότι θα γίνουν, αλλά κάποια άλλα απλά δεν πρέπει να τα κάνω. Αλλά είμαι σκληρός με τον εαυτό μου και προσπαθώ για το καλύτερο. Θα κάνω ότι μπορώ, ότι θέλει η ομάδα. Αυτό θέλω να κάνω. Ως πόιντ γκαρντ αυτό που πρέπει να κάνω είναι δίνω τα συστήματα, να βοηθώ να βρεθούν τα ανοιχτά σουτ. Πρέπει να είμαι ικανός να το κάνω. Κάποιες φορές κάνω κάποια λάθη που τα βλέπω μετά και τα βάζω με τον εαυτό μου, γιατί δεν αναγνώρισα σωστά κάποιες καταστάσεις. Είναι η δουλειά μου να το κάνω αυτό και θέλω να γίνομαι καλύτερος, πάνω από όλα για την ομάδα, για να μπορέσω να βοηθήσω".

-Πριν αρχίσει το Ευρωμπάσκετ έκανες λόγο για το ρόλο που παίζουν για σένα παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Ζήσης. Είναι κάτι που το βιώνεις και τώρα;

"Είναι πολύ καλοί παίκτες και πραγματικά νιώθω πως έμαθα πολλά από αυτά τα δύο παιδιά το διάστημα που είμαστε μαζί. Ειδικά με τον Μπίλι που θα είμαστε μαζί και όλο το χρόνο νιώθω ότι είμαστε πολύ κοντά, πραγματικά με βοηθά πολύ. Πολλές φορές μου μιλάει και μετά τους αγώνες, για το τι έγινε και μου αρέσει πολύ αυτό".

-Είναι κάτι που σου έχει εντυπωθεί από τις μέρες που έχεις ζήσει μέχρι στιγμής στο Ευρωμπάσκετ;

"Δεν είναι μία φάση… Είναι μία νίκη. Η νίκη επί της Κροατίας. Άκουγα πολλούς που έλεγαν ότι δεν θα μπορούσαμε να νικήσουμε, ότι έχουν καλύτερη ομάδα, ότι είναι δύσκολος αντίπαλος. Η νίκη αυτή όμως μας έδειξε πολλά και νομίζω πως είναι ότι καλύτερο μέχρι στιγμής. Ελπίζω όμως στην πορεία να μπορέσω να αντικαταστήσω αυτή την ανάμνηση με κάποια ακόμη καλύτερη!".

-Υπάρχει κάποιος παίκτης ή μια ομάδα που σε έχει εντυπωσιάσει;

"Ναι. Η δική μας ομάδα! Είμαστε μια ομάδα που ξεκίνησε με πολλούς νέους παίκτες, ήταν μια καινούρια κατάσταση για πολλούς, αλλά πραγματικά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι έχουμε ήδη βρει τη χημεία μας. Η ομάδα έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με τα φιλικά. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον και δουλεύουμε σκληρά όλοι μαζί. Και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Όλοι μαζί".

-Έπονται οι αγώνες με τη Ρωσία και τη Γαλλία. Έχεις δει αυτές τις ομάδες;

"Ναι… Τη Ρωσία την είδαμε στα φιλικά, αλλά και εδώ. Είναι πολύ σκληρή ομάδα, δυνατή, έμπειρη. Θα είναι μια δυνατή μάχη ο αγώνας μαζί τους. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να τους δυσκολέψουμε στα σουτ και να μην τους επιτρέψουμε να πάρουν τα ριμπάουντ. Η Γαλλία είναι πολύ καλή ομάδα. Έχουν 4-5 παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Είναι πολύ αθλητική ομάδα, παίζουν σαν ομάδα από τις ΗΠΑ και καθοδηγούνται από έναν από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του στον κόσμο, τον Τόνι Πάρκερ. Είναι πολύ δυνατή ομάδα. Για την ώρα όμως καλύτερα να εστιάσουμε στη Ρωσία".

-Σου περνάει από το μυαλό η σκέψη μιας επιτυχίας, μιας θέσης στο βάθρο;

"Αυτός είναι ο στόχος αυτής της ομάδας. Έχουμε ταλέντο και την ομάδα να τα καταφέρουμε, να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Αν πάρουμε ένα μετάλλιο θα είναι ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα. Όμως για την ώρα παραμένει ένα όνειρο. Είναι καλό να μην κοιτάμε τόσο μακριά. Να προχωρήσουμε βήμα βήμα και να κοιτάμε κάθε φορά μόνο τον επόμενο αγώνα. Αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε τον προσανατολισμό και τη συγκέντρωσή μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: