Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Πλατινί :«Δίκαιο Τσάμπιονς Λιγκ»

platini.jpgΓια το νέο σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ μίλησε ο Μισέλ Πλατινί σε αθλητική εφημερίδα. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας το χαρακτήρισε πιο δίκαιο, δημοκρατικό των τελευταίων ετών ενώ για τα παράπονα των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 2-4 των πρωταθλημάτων τους ήταν απόλυτος: Ας έβγαιναν αυτές πρωταθλήτριες».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μισέλ Πλατινί στην εφημερίδα «Goal News»

Για το νέο σύστημα και αν είναι ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή του: «Ασφαλώς. Κάναμε ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό, πιο κοινωνικό, σοσιαλιστικό θα το έλεγα, επιδιώκοντας να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα και ισορροπία στο γήπεδο μεταξύ των ομάδων. Είναι πλέον περισσότερες οι πρωταθλήτριες ομάδες στους ομίλους και αυτό είναι το σωστό. Επιδίωξη μας ήταν ένα σύστημα πιο δημοκρατικό, σοσιαλιστικό στο Τσάμπιονς Λιγκ και νομίζω ότι όλα εξελίχτηκαν σωστά».

Για τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 2-4 και τα παράπονα που έχουν για τι δυσκολία πρόκρισης: «Μα νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό. Αν δεν κάνω λάθος, όταν τουλάχιστον έπαιζα εγώ ποδόσφαιρο, η διοργάνωση λεγόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Μιλάμε για μια διοργάνωση στην οποία μετέχουν οι πρωταθλήτριες, μια διοργάνωση στην οποία λογικό είναι οι 40 πρωταθλήτριες ομάδες να παίζουν μεταξύ τους για την πρόκριση και να μη συναντούν εκείνες που τερμάτισαν τρίτες και τέταρτες στην κατάταξη της χώρας τους».

Για τη δήλωση του Τεν Κάτε πως ο Παναθηναϊκός είχε πιο δύσκολο έργο σε σχέση με τον Ολυμπιακό: «Ας είχε πάρει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα στην Ελλάδα και θα είχε εκείνος την καλύτερη κλήρωση. Για αυτό μιλάμε για πολύ πιο δίκαιο σύστημα. Αυτός ο διαχωρισμός είναι -μπορούμε να το πούμε έτσι- ένα πριμ, ένα μπόνους για τις ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν το πρωτάθλημα στη χώρα τους. Αν ο Παναθηναϊκός ήταν για παράδειγμα πρωταθλητής στην Ελλάδα, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για εκείνον σε σχέση με τον Ολυμπιακό».

Για το αν φοβάται μήπως το Τσάμπιονς Λιγκ χάσει την αίγλη του παρελθόντος λόγω συμμετοχής των Ντεμπρετσένι, Ζυρίχη και Μακάμπι Χάιφα: «Αυτές οι ομάδες δεν είναι μικρές. Ίσως μάλιστα είναι πιο σημαντικές από άλλες που συμμετέχουν. Είναι πρωταθλήτριες στις χώρες τους, κουβαλάνε το δικό τους κόσμο, τη δική τους ιστορία και έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν κάποια φορά σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Είναι για αυτές τεράστιο κίνητρο διάκρισης από το να γνώριζαν ότι οι πόρτες πολύ δύσκολα κάποια στιγμή θα άνοιγαν για εκείνες».

Για τη νέα εποχή και τη δημιουργία του Γιουρόπα Λιγκ:
«Ο στόχος ήταν και είναι να αναβαθμιστεί το -μέχρι πρότινος- Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Να αποκτήσει περισσότερη αίγλη, να του προσθέσουμε περισσότερο γκλάμουρ. Σκεφτείτε ότι όταν έπαιζα εγώ στο ΟΥΕΦΑ υπήρχαν ματς πιο δύσκολα και από εκείνα του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλάξαμε το σύστημα, είναι πλέον λογικό, υπάρχει κοινή ώρα έναρξης και καλύτερες ομάδες. Αυτό που θέλουμε είναι το Γιουρόπα Λιγκ να πλησιάσει το Τσάμπιονς Λιγκ».

Για το οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το Γιουρόπα Λιγκ: «Αν δεν θέλουν, αν δεν τους κάνει το Γιουρόπα Λιγκ, αν δεν το θεωρούν σκόπιμο να συμμετέχουν σε αυτό, ας μας το που και ας μην παίξουν. Μπορούν να φύγουν. Ας μην παίξουν με το ζόρι. Δεν υπάρχει πρόβλημα, θα δούμε τι θα κάνουμε, θα τις αντικαταστήσουμε, υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται (είπε αστειευόμενος)».

Για το νέο σύστημα αδειοδότησης των ομάδων, Financial Fair Play: «Τη σεζόν 2012-13 ένα ανεξάρτητο όργανο, άσχετο με το ποδόσφαιρο θα αρχίσει έλεγχο για τις δυο περασμένες σεζόν από τη στιγμή που θα ξεκινήσει. Θα εκδίδει οριστικά πορίσματα για την οικονομική κατάσταση των ομάδων και αναλόγως θα κάνει τις εισηγήσεις της στα πειθαρχικά όργανα της ΟΥΕΦΑ. Το πρόβλημα είναι ότι μια ομάδα δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα χρήματα από αυτά που διαθέτει. Κι αν αυτό συμβαίνει είμαι εδώ για να βοηθήσω προκειμένου αυτό να ρυθμιστεί μέσα σε τρία χρόνια. Δεν βγαίνω τώρα έξω για να προασπιστώ τη αξιοπιστία την ισοτιμία και την οικονομική ισορροπία των ομάδων».

Για τους πέντε διαιτητές στο Γιουρόπα Λιγκ:
«Πίεσα πολύ για να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα γιατί πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να υπάρχει όση περισσότερη δικαιοσύνη γίνεται και όσα περισσότερα... μάτια γίνεται. Για να περιοριστούν οι αδικίες. Πως θα βοηθήσουμε λοιπόν τους διαιτητές; βάζοντας δυο επιπλέον μάτια. Έτσι θα μπορούμε να καλύπτουμε με ασφάλεια κάθε γωνία του γηπέδου και να περιορίζονται οι αμφισβητούμενες φάσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα παίρνουν λάθος αποφάσεις ή δεν θα υποπίπτουν σε σφάλματα. Αλλά η διαιτησία θα παραμένει σε επίπεδο ανθρώπινο».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Οι ελληνικές ομάδες κάθε χρόνο συμμετέχουν πάντα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι σύλλογοι παίρνουν καλούς παίκτες και η Εθνική Ελλάδας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όσο αφορά τους παράγοντες στην Ελλάδα έχω πολύ καλή άποψη για τον κ. Κόκκαλη και για τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, όπως και για τον κύριο Γκαγκάτση και τον Πιλάβιο. Η Ελλάδα διαθέτει ποδοσφαιρικούς παράγοντες οι οποίοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, με τους οποίου μπορώ να συζητάω για το ποδόσφαιρο».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ante gamisou platini me tis malaakies pou les ke kaneis.ayto ine to dikaio podosfero pou edwse to cl perisi sti barcelona me to etsi thelw?den thelume ntavatzides ke stin eyrwpi ,exume arketus egxwrious..