Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μένει χωρίς ξένους η ΑΕΚ!


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Άκαρπη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η νέα επαφή του προέδρου της ΑΕΚ Μπάμπη Καραμανλή με τον πρόεδρο της FIBA Europe Γιώργο Βασιλακόπουλο για το θέμα της άρσης της απαγόρευσης διεθνών μεταγραφών, που έχει επιβάλει η παγκόσμια ομοσπονδία στην Ένωση λόγω του χρέους προς τον Πάβιτς και τους εκπροσώπους του. Ως εκ τούτου και καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος η ΑΕΚ να ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς ξένους (Ευρωπαίους και Αμερικανούς) στη σύνθεσή της!

Η καθυστερημένη κινητοποίηση της ΑΕΚ για να λύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με το χρέος προς τον Πάβιτς και τους εκπροσώπους του αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Κινείται σε δύο επίπεδα, όπου όμως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος.

Σε πρώτη φάση οι παράγοντες και οι νομικοί σύμβουλοι της ΚΑΕ προσπαθούν να πείσουν την FIBA ότι βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, γι' αυτό ζητούν (κι άλλη) πίστωση χρόνου ώστε να τακτοποιήσουν κι αυτό το χρέος. Τις αμέσως προσεχείς μέρες θα αποσταλεί στα γραφεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας μεταφρασμένη η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, μόνο που η FIBA μάλλον δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την ανάγνωσή της.

Και τούτο διότι οι νόμοι των χωρών δεν διέπουν τις υποθέσεις των διεθνών ομοσπονδιών, επομένως τα δεδομένα δεν μπορούν να αλλάξουν επ' ουδενί. Η FIBA γνωρίζει πως το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανό της έχει εκδώσει μία απόφαση σε βάρος της ΑΕΚ, η τελευταία δεν έχει φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν την απόφαση και ως εκ τούτου έχει υποστεί την προβλεπόμενη τιμωρία (πρόστιμα και απαγόρευση διεθνών μεταγραφών). Ο μόνος τρόπος για να αρθεί αυτή η τιμωρία είναι να πληρώσει η ΑΕΚ τα 230.000 Ευρώ που οφείλει στον Πάβιτς και τους εκπροσώπους του.

Σε δύσκολη θέση ο Βασιλακόπουλος

Επειδή η ΑΕΚ δεν έχει αυτά τα χρήματα, έχει στραφεί, σε δεύτερο επίπεδο, προς τον Γιώργο Βασιλακόπουλο ζητώντας του να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες και την επιρροή του στην παγκόσμια ομοσπονδία, ώστε να διευθετηθεί το θέμα. Μόνο που όσο καλή διάθεση κι αν έχει ο πρόεδρος της FIBA Europe, δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα σε μια υπόθεση που είναι πολύ απλή: πληρώνει η ΑΕΚ και ξεμπερδεύει, δεν πληρώνει και εξακολουθεί να έχει προβλήματα.

Η διαφορά υφίσταται μεταξύ ΑΕΚ και FIBA, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η ΕΟΚ δεν έχει το δικαίωμα να μπλέξει σε αυτή την υπόθεση. Κι αυτό φρόντισε να κάνει για μία ακόμα φορά σαφές στον Μπάμπη Καραμανλή ο πρόεδρος της FIBA Europe στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, μάλιστα, αντιμετωπίζει μία ακόμα δυσκολία: του χρόνου θα γίνει ο νέος πρόεδρος της FIBA, επομένως δεν είναι και ό,τι καλύτερο γι' αυτόν να συνδέσει το όνομά του με προσπάθειες παράκαμψης με... πλάγια μέσα αποφάσεων θεσμοθετημένων οργάνων της παγκόσμιας ομοσπονδίας, όπως το διαιτητικό δικαστήριό της (FAT). Προσπαθεί όσο μπορεί-κι αυτό το αναγνωρίζουν και στην ΑΕΚ-όμως δεν έχει πολλά περιθώρια δράσης. Κι απ' ό,τι ακούγεται εσχάτως, έχει αρχίσει να ενοχλείται με την επιμονή των ανθρώπων της Ένωσης να τον εμπλέκουν στην υπόθεση.

Μένει χωρίς ξένους!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι αν η ΑΕΚ δεν εξοφλήσει το χρέος προς τον Πάβιτς και τους εκπροσώπους του, τότε το πιο πιθανό είναι πως δεν θα καταφέρει να εκδώσει δελτία στους αλλοδαπούς καλαθοσφαιριστές της και θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α1 μόνο με Έλληνες!

Συν τοις άλλοις θα τεθούν εν αμφιβόλω και οι συμφωνίες της με τους αλλοδαπούς παίκτες, που προς το παρόν παίρνουν μέρος στις προπονήσεις, δεδομένου ότι κι αυτοί είναι λογικό να κοιτάξουν το συμφέρον τους σε περίπτωση που δεν θα μπορούν να παίξουν στην ΑΕΚ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: