Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ανετα και απλά...


Νέμεθ,Μπλάνκο και Γκέντζογλου πανηγυρίζουν Η ΑΕΚ επικράτησε με 3-1 της ΑΕΛ στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία της 10ης αγωνιστικής. Η "Ένωση" πέτυχε την πιο... ευρεία νίκη της στο φετινό πρωτάθλημα, ενώ είχε και δύο δοκάρια! Μαϊστόροβιτς, Μπλάνκο και Νέμεθ οι σκόρερ του "δικεφάλου". Για τους φιλοξενούμενους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ρομέου.

Τα αρχικά πλάνα
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς "κατέβασε" την ΑΕΚ με σύστημα 4-2-3-1. Ο βασικός και αναντικατάστατος Σάχα ανέλαβε να υπερπασπιστεί την εστία της "Ένωσης", έχοντας αμυντική τετράδα μπροστά του τους, Αραούχο, Γκέντσογλου, Μαϊστόροβιτς και Καράμπελα (από τα δεξιά προς τα αριστερά).

Ο Γιαχάγια είχε ρόλο αμυντικού μέσου, έχοντας ως παρτενέρ του τον Καφέ. Οι Χέρσι, Σκόκο και Μαντούκα ήταν οι τρεις μεσοεπιθετικοί του "δικεφάλου", οι οποίοι άλλαζαν διαρκώς θέσεις πίσω από τον Μπλάνκο, που αποτελούσε την αιχμή του... κτρινόμαυρου δόρατος.

Από την άλλη ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρέταξε την ΑΕΛ με 4-3-3, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά όταν οι φιλοξενούμενοι αμύνονταν μετατρεπόταν σε 4-5-1 (για την ακρίβεια 4-1-4-1). Αναλυτικότερα, ο Μάλαρτζ ήταν κάτω από τα γκολπόστ και οι Μπουκουβάλας, Νταμπίζας, Μελίσσης και Κατσιαρός αποτελούσαν την αμυντική τετράδα (από τα δεξιά προς τα αριστερά).

Ο Ιγκλέσιας ήταν μπροστά από την άμυνα έχοντας δίπλα του τους Ντέλσον Φερέιρα και Ρομέου. Σίμιτς και Βενετίδης ήταν στα άκρα της μεσαίας γραμμής και ο Αμπουχατζίρα στην κορυφή του συστήματος.

"Κιτρινόμαυρη" υπεροχή
Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε νωθρά και από τις δύο ομάδες, όσο και από τον... κόσμο που ίσως ήταν επηρεασμένος από τη μέρα (Δευτέρα) και τον μουντό καιρό. Ωστόσο μετά το πρώτο δεκάλεπτο, οι "κιτρινόμαυροι" ανέβασαν την απόδοσή τους και άρχισαν να δημιουργούν.

Στο 13' και στο 15' η ΑΕΚ έκανε τις δύο πρώτες φάσεις της και στο 19', άνοιξε το σκορ, εκμεταλλευόμενη μία στημένη φάση και το... κεφάλι του Μαϊστόροβιτς. Ο Σουηδός σκόραρε για δεύτερη φορά φέτος, μετά το γκολ που είχε πετύχεις εις βάρος του Πανθρακικού στη νίκη του "δικεφάλου" με 3-2. Συμπτωματικά και σε εκείνο το ματς είχε σημειώσει το πρώτο γκολ της ΑΕΚ, μόνο που τότε οι "κιτρινόμαυροι" είχαν ισοαφαρίσει σε 1-1.

Μετά το γκολ του Μαϊστόροβιτς, η ΑΕΚ έψαξε και το δεύτερο γκολ προκειμένου να βάλεις τις βάσεις για μία άνετη νίκη, όμως ο Μπλάνκο σε δύο περιπτώσεις δεν κατάφερε να νικήσει τον Μάλαρτζ. Στην πρώτη στο 28' ο Πολωνός τερματοφύλακας του είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο "όχι" σε τετ α τετ και στη δεύτερη στο 37' "σημάδεψε" το οριζόντιο δοκάρι.

Ανακάτεψε την τράπουλα ο Ουζουνίδης
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης βλέποντας ότι η ΑΕΛ δεν μπορεί να απειλήσει, έκανε δύο αλλαγές πριν τη λήξη του ημιχρόνου και έβγαλε... λαγό από το καπέλο! Λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου στην τρίτη επίσκεψη των "βυσσινί" στην εστία του Σάχα, η ομάδα της Θεσσαλίας έφερε το ματς στα ίσα και "πάγωσε" το "Σπύρος Λούης".

Σκόρερ για τους φιλοξενούμενους ο Ρομέου, ο οποίος επίσης σκόραρε για δεύτερη φορά φέτος. Το προηγούμενο γκολ του το είχε πετύχει στις 12 Σεπτεμβρίου στην εντός έδρας ισοπαλία με τον Ατρόμητο (συγκεκριμένα είχε κάνει το 2-0 στο ματς στο "Αλκαζάρ" που έληξε τελικά με 2-2).

Ρίσκαρε και δικαιώθηκε ο Μπάγεβιτς
Με την έναρξη του β' ημιχρόνου, ο Μπάγεβιτς αποφάσισε να παίξει χωρίς "καθαρό" αμυντικό χαφ και να γυρίσει το σύστημα σε 4-4-2. Έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Νέμεθ ως παρτενέρ του Μπλάνκο, έβγαλε τον Σκόκο σε θέση αριστερού χαφ και γύρισε τον Μαντούκα δίπλα στον Καφέ.

Οι φιλοξενούμενοι πριν συνηδειτοποιήσουν τί είχε γίνει βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Ο Σκόκο στο 49' ανατράπηκε από τον Μπουκουβάλα και ο Μπλάνκο με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ΑΕΚ. Ο Αργεντινός σκόραρε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική έστω και αν και αυτό το γκολ σημειώθηκε από την άσπρη βούλα (όπως και το προηγούμενο κόντρα στον Εργοτέλη) και έφτασε τα τρία φέτος, τα 40 στο πρωτάθλημα και τα 50 συνολικά με τη φανέλα της ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις!

Οι "κιτρινόμαυροι" συνέχισαν να πιέζουν και να μην επιτρέπουν στην ΑΕΛ να τους απειλήσει, παρότι στην ενδεκάδα τους ήταν έξι επιθετικογενείς παίκτες. Έτσι στο 64' ο Νέμεθ εκμεταλλεύτηκε την πολύ καλή σέντρα του Μαντούκα (σε εκτέλεση φάουλ) και την ολιγωρία στο κέντρο της άμυνας των φιλοξενούμενων και με κοντινή καρφωτή κεφαλιά ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-1.

Το γκολ αυτό με την εικόνα που έβγαζαν οι δύο ομάδες, σφράγιζε τη νίκη της ΑΕΚ η οποία ήταν η τέταρτη φετινή και μόλις η τρίτη εντός έδρας σε πέντε αγώνες. Πάντως η επικράτηση του "δικεφάλου" θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο άνετη, όμως για 12η φορά φέτος η μπάλα χτύπησε σε αντίπαλο δοκάρι. Ήταν στις καθυστερήσεις του αγώνα και συγκεκριμένα στην κεφαλιά του Καφέ. Το θετικό για την "Ένωση", είναι πως αυτή τη φορά η τύχη δεν της γύρισε την πλάτη, όπως στο ματς με την Μπάτε Μπορίσοφ...

Γήπεδο: "Σπύρος Λούης", ΟΑΚΑ
Διαιτητής: Βασίλης Παμπορίδης (Κιλκίς)
Εισιτήρια: 8.295 ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Αραούχο, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς, Γκέντσογλου, Γιαχάγια (46' Νέμεθ), Καφές, Χέρσι (67' Γεωργέας), Σκόκο (77' Γκερέιρο), Μαντούκα, Μπλάνκο
ΑΕΛ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μάλαρτζ, Μπουκουβάλας, Κατσιαρός (63' Γιαννακόπουλος), Νταμπίζας, Μελίσσης, Ιγκλέσιας, Ντέλσον (39' Μετίν), Ρομέου, Σίμιτς (40' Κυριακίδης), Βενετίδης, Αμπουχατζίρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: