Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Μαζίνιο: «Φεύγουμε σαν φίλοι»

Το «αντίο» είπε ο Ιομάρ Μαζίνιο στην σημερινή συνέντευξη Τύπου για την λύση της συνεργασίας του με τον Άρη. Το παρόν έδωσε και ο άμεσος συνεργάτης του Ντονάτο. Αμφότεροι μίλησαν για την πορεία της ομάδας ενώ τόνισαν αρκετές φορές πως η λήξη της εργασιακής τους σχέσης με τον σύλλογο δεν επηρεάζει τα φιλικά αισθήματά τους.

«Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους οπαδούς μας και την ομάδα για την ευκαιρία που μου δόθηκε να εργαστώ σε αυτόν τον σύλλογο. Σίγουρα όμως η λύση της συνεργασίας είναι καταστάσεις που τον κάθε προπονητή τον στεναχωρούν. Στεναχωριόμαστε γιατί είμαστε στους στόχους μας, αφήνουμε την ομάδα στην 3η και 4η θέση και γενικότερα ότι ήμασταν μέσα στους αρχικούς στόχους μας.

Υπάρχουν όμως κάποιες αποφάσεις της διοίκησης που θα πρέπει να τις κατανοήσουμε. Δεν είναι εύκολο να χτίσεις μία ομάδα από την αρχή με τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές κάτι που σιγά σιγά το πετυχαίναμε με ένα καλό πρόσωπο και όμορφό ποδόσφαιρο για τα θετικά αποτελέσματα.

Φυσικά εμείς έχουμε την επίγνωση ότι σε αρκετά ματς δεν είχαμε το παιχνίδι που θέλαμε αλλά ήταν φυσιολογικό γιατί ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές. Μπορείτε να δείτε ότι οι περισσότερες ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο με τις μόνες που έχουν ξεφύγει να είναι οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Είχαμε ωστόσο την πλήρη επίγνωση ότι η ομάδα θα πήγαινε μπροστά. Δεν υπήρχε όμως δυστυχώς η υπομονή για κάτι τέτοιο και στεναχωριόμαστε που δεν πετύχαμε τους στόχους μας. Να ολοκληρώσουμε εδώ την χρονιά.

Με ποδοσφαιριστές καλούς, να τους μεταδώσουμε τις γνώσεις για θετικές εξελίξεις στην ομάδα. Δυστυχώς όμως λύθηκε η συνεργασία όταν πιστεύαμε ότι η ομάδα θα έπαιρνε μπρος και θα πρέπει να δούμε το μέλλον. Είμαι πολύ χαρούμενος που δουλέψαμε σε μια ομάδα με μεγάλους οπαδούς και μέλλον και άμεσα θα βρεθεί εκεί που της αρμόζει ώστε να υλοποιεί τους στόχους της διοίκησης.

Προπάντων θέλω να ευχαριστήσω τους οπαδούς μας που αποτέλεσαν όχι απλώς τον 12ο αλλά και 13ο παίκτη μας αφού ζούνε για την ομάδα τους που θα πρέπει να δίνει το παν για να ικανοποιεί αυτόν τον κόσμο κι εύχομαι στο μέλλον για πολλές νίκες. Και εμάς και την ομάδα και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν πολύ γρήγορα».

Για την απόδοση των ποδοσφαιριστών, ο Ιομάρ Μαζίνιο, τόνισε: «Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει μία άσχημη περίοδο και είμαι σίγουρος ότι με την δουλειά που κάνουνε θα βρούνε την φόρμα τους. Γνωρίζουμε ότι κάποιες άσχημες εμφανίσεις μέσα από τον ανταγωνισμό η ομάδα θα έφθανε εκεί που έπρεπε. Υπάρχουν κάποιες ομάδες με καλό ξεκίνημα και μετά κοιλιά όπως ο Εργοτέλης και ο Αστέρας και μεγαλύτερη κοιλιά στο δεύτερο ημίχρονο. Και υπάρχουν ομάδες όπως ο Άρης και η ΑΕΚ που μέσα από τον ανταγωνισμό βρίσκουν την αγωνιστική τους ταυτότητα μέσα στο γήπεδο».

Σε σχετική ερώτηση για τον αν θα γύριζε πίσω τον χρόνο για α αλλάξει κάτι, απάντησε: «Δεν θα άλλαζα τίποτα. Θα συνέχιζα με τον ίδιο τρόπο σκέψης και δουλειάς. Υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τεχνικού τιμ, διοίκησης και ποδοσφαιριστών όπου δεν υπήρξε η παραμικρή ρήξη. Σίγουρα υπήρχαν κάποια ατυχή αποτελέσματα αλλά σε πολλές περιπτώσεις η ομάδα άξιζε να φύγει από το γήπεδο με την νίκη».

Για την αγωνιστική πειθαρχία της ομάδας: «Αν μιλήσουμε για θέματα πειθαρχία θα μιλήσω για θέματα τακτικής. Να μπορεί ο κάθε ποδοσφαιριστής να γνωρίζει την θέση του μέσα στο γήπεδο. Να καλύπτει κενά και να δίνει βοήθειες. Οπότε με τόσους νέους ποδοσφαιριστές χρειαζόταν χρόνος με το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην είναι απλό. Χρειαζόταν όμως καιρός για να βρούμε αγωνιστική ταυτότητα».

Βάσει της εικόνας που παρουσίασε η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια σχολιάστηκε και το θέμα της φυσικής κατάστασης: «Από άποψη φυσικής κατάστασης η ομάδα είναι σε άψογη κατάσταση και δεν στερείται σε τίποτα αλλά πιστεύω ότι ήταν νοητικό το πρόβλημα. Αυτό νομίζω το δείχνει και το παιχνίδι Κυπέλλου όπου παίξαμε με ομάδα Γ΄ Εθνικής όπου κάναμε την ανατροπή και η φυσική μας κατάσταση φάνηκε ότι ήταν σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Το πρόβλημα ήταν θέμα νοοτροπίας και νοητικό των ποδοσφαιριστών. Ίσως κάποιες στιγμές να εφησύχαζαν από ένα καλό αποτέλεσμα από το ημίχρονο ή από κάποιο γρήγορο γκολ που μπήκε όπως στο παιχνίδι με την ΑΕΚ» επεήμανε ο Βραζιλιάνος τεχνικός ενώ ξεκαθάρισε:

«Για θέμα νοοτροπίας αναφέρομαι στην αγωνιστική τους συμπεριφορά ή στο να διαβάζουν καλύτερα κάποιες καταστάσεις που γίνονται μέσα στο παιχνίδι. Εμείς προσπαθούσαμε να τους μεταδώσουμε μία νοοτροπία δυνατή και να ξέρουν τι θα πρέπει να θέλουν μέσα στο γήπεδο κάτι που τα βλέπαμε κάποιες φορές και κάποιες άλλες να το χάνει. Για αυτό δεν έχει να κάνει με θέμα φυσικής κατάστασης αλλά νοοτροπίας. Υπάρχουν πολλές δυνατές προσωπικότητες αλλά αυτό που κάνει την διαφορά είναι το πόσο δυνατός είσαι με τον εαυτό σου και θα πρέπει αν αλλάξει ο εφησυχασμός κάποιων ώστε η ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

Για την πρόσληψη του Έκτορ Κούπερ: «Αναμφίβολα έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια μία φιλική σχέση με την διοίκηση της ΠΑΕ. Θέλουμε να φύγουμε με τον καλύτερο τρόπο. Με την καλύτερη λύση. Για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση που μου έδωσε την ευκαιρία να προπονήσω την ομάδα του Άρη.

Καταλαβαίνετε ότι για μας ήταν κάπως πικρό ότι φεύγουμε σε 11 μήνες και 23 παιχνίδια είχαμε μόλις 4 ήττες και αρκετά θετικά αποτελέσματα και αυτήν την στιγμή αφήνουμε την ομάδα στην 4η θέση. Μακάρι τώρα που θα κάτσει ένας σπουδαίος προπονητής στην άκρη του πάγκου μακάρι να φθάσει την ομάδα εκεί που της αξίζει με άμεσο στόχο την επιστροφής την Ευρώπη που και μέχρι στιγμής υλοποιούταν αυτός ο στόχος.

Μακάρι όμως και να αλλάξει την αγωνιστική εικόνα που και εμείς πιστεύω ότι σίγουρα θα κάναμε κάτι που χαροποιήσει και τους οπαδούς και την διοίκηση της ΠΑΕ. Πάντως να είστε σίγουροι ότι τώρα που θα φύγουμε από την Θεσσαλονίκη θα παρακολουθούμε την πορεία της ομάδας θέλοντας να την δούμε ψηλά».

Για την επόμενη σελίδα στην καριέρα του: «Αρχικά κοιτάμε να λήξουμε την συνεργασία μας με τον Άρη. Ακόμα έχουμε κάποιες λεπτομέρειες τι θα γίνει. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το ποδόσφαιρο. Ίσως όμως βρεθούμε και πάλι στην Ελλάδα».

Για την εμπειρία που απέκτησε εργαζόμενος στην ομάδα του Άρη: «Από την πρώτη στιγμή που φθάσαμε στην ομάδα του Άρη νιώθαμε έτοιμοι όχι απλώς από τα ποδοσφαιρικά μας χρόνια αλλά και τις εμπειρίες μας και νιώθαμε έτοιμοι. Σίγουρα ήταν το καλύτερο ξεκίνημα και θα ακολουθήσει ανάλογο μέλλον με τις εμπειρίες που βρήκαμε να μην μπορούσαμε να τις βρούμε σε άλλη ομάδα του πλανήτη. Αυτό γιατί ήρθαμε σε μία ομάδα με πολλές απαιτήσεις με το κοινό της, την διοίκηση και το που θα πρέπει να βρίσκεται και την αφήνουμε σε θέση για να υλοποιήσει τους στόχους της».

Ντονάτο: «Έχουμε πολλά να δώσουμε στο ποδόσφαιρο»

Ο άμεσος συνεργάτης του Μαζίνιο, Ντονάτο Γκάμα Ντα Σίλβα, από την πλευρά του ανεφερε: «Έχω την ίδια άποψη με τον Μαζίνιο. Είχαμε έρθει απόλυτα έτοιμοι για την πρόκληση του πάγκου του Άρη και σίγουρα φεύγουμε πιο δυνατοί έχοντας μάθει πολλά βρισκόμενοι στην ομάδα και ότι έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε στο ποδόσφαιρο.

Είμαστε ήσυχοι ότι κάναμε μία σκληρή δουλειά και δυστυχώς είχαμε κάποιες ισοπαλίες σε παιχνίδια που θα μπορούσαμε να τα είχαμε κερδίσει και αυτός είναι κυρίως ο λόγος που απομακρυνόμαστε από τον πάγκο της ομάδας.

Έχουμε όμως την επίγνωση ότι με τον καιρό θα φθάναμε στους στόχους που είχαμε θέσει γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ δυνατό ρόστερ και η ομάδα άρχισε να δένει όλο και περισσότερο μεταξύ της. Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο είναι και θέμα τύχης που αν την είχαμε δεν θα βρισκόμασταν εδώ.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον μας όπου περιμένουμε να διευθετήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Να περάσουμε κάποιες ήσυχες μέρες με τις οικογένειες μας και με ψηλά το κεφάλι έχοντας κάνει σωστά την δουλειά μας να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: