Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ζιλμπέρτο: «Μπορεί να φτάσει στους ‘16’ η Ελλάδα»

Πολλές πιθανότητες έχει η Βραζιλία να στεφθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως η Ελλάδα μπορεί να προκριθεί στη φάση των «16»!Ο 34χρονος αμυντικός μέσος του Παναθηναϊκού παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα συναισθήματα που νιώθει για την τρίτη του συμμετοχή σε Μουντιάλ, αλλά και στη πίεση που υπάρχει στη «σελεσάο» για να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς αν δεν πάρουν το τρόπαιο θα θεωρηθεί αποτυχία στη χώρα του.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

-Πώς νιώθεις που θα συμμετάσχεις για τρίτη συνεχόμενη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Καταπληκτικά! Ανυπομονώ να αγωνιστώ και στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Η πρώτη μου εμπειρία σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 2002 στην Ασία, στη Νότιο Κορέα και στην Ιαπωνία, και ήταν αξέχαστη. Εκεί συμμετείχα για πρώτη φορά σε Μουντιάλ και στο τέλος κατακτήσαμε τον τίτλο. Ηταν κάτι θαυμάσιο, κάτι μοναδικό. Ακόμη φέρνω εκείνες τις στιγμές στο μυαλό μου. Ακολούθησε η διοργάνωση του 2006 στην Ευρώπη και στη Γερμανία, όπου τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Η πίεση ήταν μεγάλη γιατί όλοι περίμεναν από εμάς να επαναλάβουμε τον θρίαμβο του 2002. Δεν τα καταφέραμε όμως. Στις δύο προηγούμενες παρουσίες μου είδα και τις δύο όψεις του νομίσματος: της απόλυτης επιτυχίας, αλλά και της αποτυχίας. Και τα δύο αποτελούν μάθημα ζωής. Πλέον έφθασε η ώρα της Αφρικής και ελπίζω για το καλύτερο».

-Φαντάζομαι ότι το καλύτερο για τη Βραζιλία είναι μόνο η κατάκτηση του Μουντιάλ. Πόσο δύσκολο είναι να αρχίζεις μια διοργάνωση γνωρίζοντας πως οτιδήποτε άλλο από τον τίτλο θα είναι αποτυχία;
«Όταν πηγαίνεις σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ως φαβορί είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθεις, γιατί η πίεση είναι τεράστια. Ειδικά μέχρι την πρεμιέρα νιώθεις ιδιαίτερα πιεσμένος γιατί αν δεν κερδίσεις στενεύουν τα περιθώρια. Μετά το πρώτο παιχνίδι και ειδικά αν έχεις νικήσει μπορεί να χαλαρώσεις κάπως. Αν και με τη Βραζιλία είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί οτιδήποτε άλλο από το τρόπαιο θεωρείται αποτυχία. Για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον τελικό, αλλά να είμαστε αφοσιωμένοι στο παιχνίδι που ακολουθεί. Έχουμε πάρει το μάθημά μας από την πορεία του 2006. Είμαστε προσγειωμένοι και έτσι πρέπει να μείνουμε. Να μην παρασυρθούμε. Επιμένω λοιπόν ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση».

«Τεράστια πίεση»

-Είναι πράγματι τόσο μεγάλη η πίεση στη Βραζιλία για την εθνική ομάδα;
«Ο κόσμος στη Βραζιλία λατρεύει το ποδόσφαιρο, ζει για το ποδόσφαιρο και θέλει πάντα την επιτυχία της εθνικής ομάδας. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και από τους φιλάθλους και από τον Τύπο, ως εκ τούτου και η πίεση προς τους ποδοσφαιριστές είναι τεράστια. Το βιώνουμε καθημερινά, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε κάτω από αυτή την πίεση. Είναι χρέος μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να δώσουμε χαρά στους Βραζιλιάνους. Γιατί ξέρουμε ότι αν στο τέλος τα καταφέρουμε θα τους κάνουμε τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο».
-Από την αρχή πάντως θα βουτήξετε στα βαθιά, καθώς κληρωθήκατε σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο όμιλο...
«Εγώ το χαρακτηρίζω ως «γκρουπ του θανάτου»! Βραζιλία, Πορτογαλία και Ακτή Ελεφαντοστού είναι τρεις ισχυρές ομάδες με επιθετικό χαρακτήρα στο παιχνίδι τους, ενώ ακόμη και η Βόρεια Κορέα μπορεί να κάνει ζημιές. Συγκριτικά με τους ομίλους της Αγγλίας ή της Ισπανίας δεν τίθεται θέμα ότι έχουμε πιο δύσκολο έργο, όμως είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Ειδικά στον τομέα της φυσικής κατάστασης έχουμε δουλέψει σκληρά το τελευταίο διάστημα και με σοβαρότητα για να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό αγωνιστικό πρόσωπο. Θεωρώ ότι έχουμε μάθει από τα λάθη που κάναμε το 2006».
«Τα δίνουμε όλα, φοράμε το εθνόσημο»

-Έπειτα από μια δύσκολη σεζόν με διαρκείς αναμετρήσεις, πώς προετοιμάζεται ένας ποδοσφαιριστής για μια τόσο σημαντική διοργάνωση;
«Είναι αρκετά επίπονο ιδίως για τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι έχουμε αρχίσει προπονήσεις με τους συλλόγους μας από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου ή το αργότερο αρχές Ιουλίου. Θα κλείσουμε λοιπόν έναν ολόκληρο χρόνο με συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις. Φυσικά και δεν είναι εύκολο, αφού κάποιες φορές πρέπει να ξεπεράσουμε και τα όριά μας, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Φοράμε το εθνόσημο, παίζουμε για την πατρίδα μας και συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου. Η πρόκληση είναι τεράστια, γι’ αυτό όλοι οι ποδοσφαιριστές δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις».
-Υπήρξε κάποτε μια πρόταση για να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο στο μέσον της σεζόν, αλλά παρέμεινε στα χαρτιά...
«Ισως αυτό θα ήταν καλύτερο για το επίπεδο της διοργάνωσης αλλά και για τους ποδοσφαιριστές, καθώς όλοι μας θα ήμασταν πιο ξεκούραστοι, πιο φρέσκοι. Αυτά όμως τα αποφασίζουν οι αρμόδιοι...».
-Από τη Βραζιλία που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002 μόνο εσύ, ο Λούσιο και ο Κακά έχετε απομείνει στη Σελεσάο. Ποιος είναι ο ρόλος σου πλέον μέσα στην ομάδα;
«Νιώθω ευλογημένος που συμμετείχα σε αυτή την πορεία της Βραζιλίας. Πανηγύρισα Μουντιάλ, Κόπα Αμέρικα, Κύπελλο Συνομοσπονδιών και υπήρξα μέλος σε ένα μεταβατικό στάδιο για την εθνική ομάδα με την ανανέωση πολλών προσώπων. Το 2002 ηγετικό ρόλο είχαν σπουδαίοι παίκτες όπως ο Καφού, ο Ρονάλντο και ο Ρομπέρτο Κάρλος. Τώρα εμείς καλούμαστε να παίξουμε αυτό τον ρόλο. Το σημαντικό είναι ότι κανείς δεν σε πιέζει να γίνεις ηγέτης, αλλά έρχεται από μόνο του μέσα από τα παιχνίδια, τις εμπειρίες και τους τίτλους. Οι νέοι παίκτες στηρίζονται σε εμένα, τον Λούσιο και τον Κακά γιατί ξέρουν ότι έχουμε πολλές παραστάσεις με το πέρασμα των χρόνων».
«Αμφέβαλλαν, αλλά παραμένω εδώ…»

-Κατά καιρούς όμως έχεις δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι δεν εντυπωσιάζεις με το παιχνίδι σου...
«Μερικοί φίλαθλοι δεν εκτιμούν την ποδοσφαιρική αξία μου και το στυλ του παιχνιδιού μου γιατί είμαι Βραζιλιάνος και ίσως περιμένουν πιο εντυπωσιακά πράγματα. Δεν είμαι ούτε ο Ρονάλντο, ούτε ο Ρομπίνιο, ούτε ο Κακά. Ωστόσο νομίζω ότι αρκετός κόσμος όταν αντιλαμβάνεται το είδος της δουλειάς μου και τον ρόλο μου μέσα στην ομάδα με σέβεται περισσότερο. Προσπαθώ να παίζω απλά, αλλά αυτό δεν είναι ό,τι θέλουν πάντοτε οι φίλαθλοι. Αν και με ενοχλεί καμιά φορά, δεν το αφήνω να με επηρεάσει. Οταν είχα πρωτοκληθεί στη Βραζιλία όλοι αμφέβαλλαν για εμένα, πέρασαν όμως εννιά χρόνια και παραμένω εδώ. Απλώς κάποιες φορές είναι ενοχλητικό να με αμφισβητούν οι συμπατριώτες μου και να διαπιστώνω ότι με σέβονται περισσότερο στον υπόλοιπο κόσμο».
-Ποιες άλλες ομάδες θεωρείς ότι έχουν τα φόντα για να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Η Αγγλία διαθέτει ένα ισχυρό σύνολο και θεωρώ ότι μπορεί να φτάσει ψηλά. Η Ισπανία, που είναι και πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, υπάρχουν πολλές και ισχυρές ομάδες, πάντοτε υπολογίσιμες, ενώ δεν πρέπει να υποτιμούμε και τις χώρες από την Αφρική που έχουν πολύ ταλέντο. Γενικώς, περιμένω μια πολύ δύσκολη διοργάνωση και μεγάλο ανταγωνισμό. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να κερδίσουν και αναμένεται να γίνουν σπουδαίες μάχες. Ο νικητής θα πρέπει να τα συνδυάσει όλα: να παίξει καλά, να είναι αποτελεσματικός και φυσικά να έχει την τύχη με το μέρος του. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη φόρμα των ομάδων όταν αρχίσει η διοργάνωση».

«Θα ήταν πολύ ωραίο να είμαι στο Μουντιάλ 2014»

-Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε και σε ένα τέταρτο Μουντιάλ το 2014 στη Βραζιλία;
«Αυτό θα ήταν πολύ ωραίο, γιατί το Μουντιάλ του 2014 διεξάγεται στο σπίτι μας, αλλά δεν το νομίζω. Σκεφτείτε ότι τότε θα είμαι 38 ετών και δεν ξέρω αν ακόμη θα παίζω ποδόσφαιρο. Μάλλον θα έχω σταματήσει, όσο δύσκολο και αν είναι να λες κάτι τέτοιο. Προς το παρόν πάντως θέλω να απολαύσω τη διοργάνωση που έρχεται και φυσικά θέλω να νικήσουμε. Νομίζω θα είναι το ιδανικό κλείσιμο για εμένα».

-Την τελευταία διετία βιώνεις από τα μέσα το ελληνικό ποδόσφαιρο, ποια είναι η γνώμη σου για την Εθνική Ελλάδος;
«Η Ελλάδα έχει μια πολύ σοβαρή ομάδα. Το πιο σημαντικό στοιχείο που διαθέτει είναι το ομαδικό πνεύμα. Μπορεί να μην εντυπωσιάζει με το ποδόσφαιρο που αποδίδει, αλλά είναι αποτελεσματική ομάδα και αυτό μετράει στο ποδόσφαιρο. Έχει σταθερό κορμό με έμπειρους παίκτες και αρκετό ταλέντο και φυσικά είναι πολύ σημαντικό ότι για πολλά χρονιά έχει τον ίδιο προπονητή. Είναι ομάδα με συγκεκριμένη ταυτότητα που είναι δύσκολο να την καταβάλεις».

«Και βέβαια έχει πιθανότητες»

-Θεωρείς ότι έχει πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση των «16» του Μουντιάλ;
«Και βέβαια! Μια ομάδα που κατέκτησε το EURO 2004 και έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεγάλη θέληση μπορεί να τα καταφέρει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Βεβαίως δεν θα έχει εύκολο έργο απέναντι στην Αργεντινή, τη Νιγηρία και τη Νότιο Κορέα, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο να περάσει στην επόμενη φάση».
-Ποιους παίκτες ξεχωρίζεις από την Ελλάδα;
«Πολλούς, άλλωστε τους ξέρω όλους (γέλια)! Εχω πολλούς φίλους και συμπαίκτες μου από τον Παναθηναϊκό στην εθνική σας ομάδα. Ο 'Κάρα', ο Κατσουράνης, ο Νίνης, ο 'Σάλπι', ο Βύντρα, ο Σπυρόπουλος, ο Τζόρβας, ο Γιούρκας και τα άλλα παιδιά, όλοι τους είναι πολύ καλοί παίκτες. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιον, είναι όλοι φίλοι».
-Θα είσαι ένας από τους υποστηρικτές της Ελλάδας;
«Αναμφίβολα! Δεν θα την υποστηρίζω μόνο στο παιχνίδι με τη δική μας αντίπαλο την Αργεντινή, αλλά γενικότερα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Μακάρι να συναντηθούμε στον τελικό (γέλια)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: