Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η στατιστική ανάλυση της 6ης μέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου

http://www.contra.gr/images/m/spain_stats160610_m.jpgΕλβετία-Ισπανία

* Το παιχνίδι της Ισπανίας με την Ελβετία ήταν το 666ο ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου που σημειώθηκε γκολ.

* Ο Νταβίντ Βίγια βρήκε στόχο μόνο στις 11 από τις 20 πάσες που επιχείρησε (55%), ενώ η ολόκληρη η εθνική Ισπανίας στο 90% των προσπαθειών της.

* Μόλις το 18% των χωρών που άρχισαν χάνοντας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου προχώρησαν από τη φάση των ομίλων. Η Ισπανία προκρίθηκε μόλις μία φορά από τον όμιλο χάνοντας στο πρώτο ματς, το 1986. Δεν τα κατάφερε το 1962, το 1966, το 1978 και το 1998. Τρεις ομάδες που έχασαν στο εναρκτήριο ματς έφτασαν μέχρι τον τελικό, η Γερμανία (1982), η Αργεντινή (1990) και η Ιταλία (1994).

* Η Ισπανία πραγματοποίησε 60 σέντρες στην αντίπαλη περιοχή, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Ο Χεσούς Νάβας έκανε τις 19 εξ αυτών, έστω κι αν αγωνίστηκε μόλις για 30 λεπτά.

* Η Ελβετία κράτησε ανέπαφη την εστία της για 5ο σερί παιχνίδι Μουντιάλ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Ιταλίας που διατηρεί στο θεσμό από το 1990. Το σερί της έφτασε τις 8 ώρες και 4 λεπτά, ή 484 αγωνιστικά λεπτά.

* Η Ισπανία είχε 16 σουτ εκτός εστίας, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα μέχρι στιγμής.

* Μετά από 15 ήττες και τρεις ισοπαλίες, η Ελβετία κατάφερε να νικήσει την Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο χωρών.

* Ο Χεσούς Νάβας έγινε ο πρώτος παίκτης της εθνικής Ισπανίας στο Μουντιάλ που αγωνίζεται στη Σεβίλλη μετά το 1990 και τους Ράφα Παθ και Μανόλο Χιμένεθ.

* Η Ελβετία είχε αποτύχει να σκοράρει στα προηγούμενα πέντε από τα επτά παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου στα οποία είχε αντιμετωπίσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

* Σε κάθε ένα από τα προηγούμενα δύο Παγκόσμια Κύπελλα η Ισπανία είχε νικήσει σε ένα παιχνίδι στο οποίο είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 1-0. Το 2002 κόντρα στην Παραγουάη και το 2006 κόντρα στην Τυνησία. Το καλό δεν τρίτωσε. Στην ιστορία των διοργανώσεων έχει ανατρέψει έξι φορές αποτέλεσμα και μία εξ αυτών απέναντι στην Ελβετία, το 1966.

* Η Ισπανία δέχθηκε το πρώτο της γκολ σε εναρκτήριο παιχνίδι Μουντιάλ μετά από 24 χρόνια και αυτό του Βραζιλιάνου Σόκρατες το 1986.

* Ο Αντρές Ινιέστα ηττήθηκε για πρώτη φορά μετά από 36 σερί ματς αήττητος με την εθνική Ισπανίας (7η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών) και ο Νταβίντ Σίλβα μετά από 38 ματς (8η καλύτερη επίδοση). Αντιστοίχως, διεκόπη το σερί των 16 νικών του Ινιέστα (8η καλύτερη επίδοση παγκοσμίως) και των 19 νικών του Σίλβα (3η καλύτερη παγκοσμίως).

* Ο Τσάμπι Αλόνσο επιχείρησε 10 μακρινές πάσες (τουλάχιστον 32 μέτρων) στο πρώτο ημίχρονο και βρήκε στόχο σε όλες.

* Σε επτά από τις εννέα πρεμιέρες της Ελβετίας σε Μουντιάλ, τα πρώτα ημίχρονα έληξαν ισόπαλα. Επτά είναι οι ισοπαλίες της Ισπανίας δίχως σκορ στα πρώτα ημίχρονα των εναρκτήριων αγώνων της. Από αυτά τα ματς, μόνο σε ένα νίκησε, το 1950. Συνολικά είναι το 16ο 0-0 σε ημίχρονο σε αγώνα Μουντιάλ, και κανένα από αυτά τα παιχνίδια δεν ολοκληρώθηκε με διαφορά μεγαλύτερη του ενός τέρματος.

* Οι Κάρλες Πουγιόλ και Γεράρδ Πικέ είχαν 50 εύστοχες πάσες σε 51 προσπάθειες στο πρώτο ημίχρονο.

* Η Ισπανία έφτασε τα 50 παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα περισσότερα για χώρα που δεν έχει κατακτήσει ακόμα το θεσμό. Τα 50 ματς έχουν ξεπεράσει μόνο η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αργεντινή, η Αγγλία και η Γαλλία.

* Σε κανένα παιχνίδι των προκριματικών ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτήν την ενδεκάδα.

* Ο Ικερ Κασίγιας έφτασε τα 9 ματς σε Μουντιάλ, όσα και οι Μίτσελ, Μιγκέλ Ανχελ Ναδάλ και Εμίλιο Μπουτραγκένιο. Μόνο ο Αντονι Θουμπιθαρέτα έχει περισσότερα παιχνίδια (16). Ο Ισπανός τερματοφύλακας ισοφάρισε τα 48 παιχνίδια ως αρχηγός της εθνικής Ισπανίας που είχε ο Λούις Αρκονάδα και χρειάζεται ακόμα δύο για να ισοφαρίσει και το ρεκόρ του Θουμπιθαρέτα.

* Η Ισπανία ηττήθηκε για πρώτη φορά από Ευρωπαίο αντίπαλο από τις 15 Νοεμβρίου του 2006 (Ρουμανία). Εκτοτε μετρούσε 34 νίκες και 3 ισοπαλίες.

Ονδούρα-Χιλή

* Η Χιλή διέκοψε το αρνητικό σερί 13 αγώνων (7 ήττες, 6 ισοπαλίες) δίχως νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ακριβώς 48 χρόνια (16 Ιουνίου του 1962) από την τελευταία της νίκη κόντρα στην Γιουγκοσλαβία. Τα χειρότερα σερί σε Μουντιάλ είναι τα 17 ματς της Βουλγαρίας, τα 14 της Νότιας Κορέας, τα 13 της Χιλής και του Μεξικού.

* Η Χιλή έσπασε την παράδοση που την θέλει ισόπαλη 1-1 στα τελευταία τρία ματς της διοργάνωσης στα οποία σκόραρε πρώτη (Βόρεια Κορέα το 1966, στην Αυστρία και στο Καμερούν το 1998). Ποτέ δεν έχει χάσει, πάντως, ένα παιχνίδι Μουντιάλ, έχοντας προηγηθεί στο ημίχρονο. Στις 5 φορές που συνέβη αυτό, νίκησε τις τρεις κι έφερε ισοπαλία στις 2.

* Ολες οι νίκες της Χιλής σε παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκαν στο νότιο ημισφαίριο.

* Τελευταία φορά που η Χιλή είχε κρατήσει το μηδέν σε πρεμιέρα Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν στις 16 Ιουλίου του 1930, στο 3-0 επί του Μεξικού.

* Στο πρώτο ημίχρονο η Χιλή είχε 70% της κατοχής της μπάλας.

* Ο Ζαν Μποσεζούρ σημείωσε το 2ο τέρμα του για τη Χιλή σε 28 εμφανίσεις. Το πρώτο το πέτυχε κόντρα στη Βολιβία τον Ιούνιο του 2009, στη νίκη με 4-0 για τα προκριματικά του θεσμού.

* Ο διαιτητής του αγώνα, Εντι Μαϊλέτ, είναι ο πρώτος διαιτητής από τις Σεϋχέλλες στην ιστορία των Μουντιάλ.

* Η Χιλή παρέταξε την νεαρότερη ενδεκάδα στη μουντιαλική ιστορία της (24 χρόνια και 294 μέρες).

* Μόνο απέναντι στην Αυστραλία η Χιλή είχε καταφέρει να κρατήσει το μηδέν στα 13 προηγούμενα παιχνίδια (από το 1962).

* Ο Κάρλος Καρμόνα αντίκρισε την πιο γρήγορη κίτρινη κάρτα για ποδοσφαιριστή της Χιλής στο Μουντιάλ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ρολάντο Γκαρσία σε 12 λεπτά το 1974.

* Ο Αμάντο Γκεβάρα της Ονδούρας έφτασε τις 137 διεθνής συμμετοχές, όντας εδώ και καιρό ο σχετικός ρέκορντμαν.

* Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι ο ένας από τους 3 Αργεντινούς προπονητές της διοργάνωσης της Νότιας Αφρικής. Ολοι εξ αυτών έχουν αγωνιστεί στην Νιούελς Ολντ Μπόις (Ντιέγκο Μαραντόνα-Αργεντινή και Χεράρδο Μαρτίνο-Παραγουάη οι άλλοι δύο).

* Η Χιλή είχε σκοράρει από μία φορά στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Ονδούρα είχε δεχθεί ένα στα τελευταία τέσσερα ματς.

Νότια Αφρική-Ουρουγουάη

* Ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα δεν έχει πανηγυρίσει νίκη με τις 4 από τις 5 ομάδες με τις οποίες πήγε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική). Μόνο με τη Βραζιλία τα έχει καταφέρει και μάλιστα έχει κατακτήσει και το τρόπαιο το 1994.

* Η διαφορά των τριών τερμάτων είναι η μεγαλύτερη για ήττα διοργανωτή, μαζί με αυτές της Σουηδίας από τη Βραζιλία το 1958 (2-5) και του Μεξικού από την Ιταλία το 1970 (1-4). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η διοργανώτρια χώρα δεν νίκησε σε κανένα από δύο πρώτα παιχνίδια της στο θεσμό.

* Ο Ιτουμέλενγκ Κούνε έγινε ο δεύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία των Μουντιάλ που αποβάλλεται. Την αρχή είχε κάνει ο Τζιανλούκα Παλιούκα το 1994 στην αναμέτρηση της Ιταλίας με τη Νορβηγία.

* Ο Ντιέγκο Φορλάν έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής μετά από 27 γκολ που σημείωσε δεύτερο τέρμα στη διοργάνωση (ρεκόρ αναμονής τα 17 ματς). Ο Ουρουγουανός έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε με πέναλτι εναντίον διοργανωτών, μετά από αυτό του Μίκαελ Λάουντρουπ στην αναμέτρηση της Δανίας με τη Γαλλία το 1998.

* Η τελευταία διοργανώτρια που έμεινε με δέκα παίκτες ήταν η Γαλλία, η οποία έχασε τον Μαρσέλ Ντεσαγί στον τελικό με τη Βραζιλία.

* Η τελευταία φορά που η διοργανώτρια χώρα έχασε παιχνίδι στον 1ο γύρο ήταν οι ΗΠΑ στο ματς με την Ρουμανία (0-1) το 1994.

* Από το 1958, πέντε διοργανώτριες χώρες ήρθαν ισόπαλες στο εναρκτήριο παιχνίδι. Ολες νίκησαν στο δεύτερο ματς, εκτός της Νότιας Αφρικής.

* Η αναμέτρηση της Ουρουγουάης με τη Νότια Αφρική ήταν η 500ή στην ιστορία των Μουντιάλ, όπου σημειώθηκαν γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

* Ηταν η μεγαλύτερη νίκη της Ουρουγουάης από το 7-0 επί της Σκοτίας το 1954.

Δεν υπάρχουν σχόλια: